"You have to remember that he only got an opportunity in F1 because of Red Bull investing in him in the junior years, and it's a little disingenuous to be making comments like that when a lot of investment goes into these guys to give them the opportunity.
"Without Red Bull he wouldn't be sitting in an F1 car."
I što, zbog ovoga imaju pravo da ga zaključaju u kavez i drže u trećerazrednom bolidu cijelu njegovu karijeru?
Vidiš nemamo sada mjesto za tebe, kada smo imali izabrali smo drugog juniora umjesto tebe, i sada imamo osiguranu postavu bar 5 godina. Zato što smo te mi stvorili u simulatoru pričekaj do tada, pa kada budeš već prestar i kada nam ne bude isplativo da te uzimamo u prvi tim, izabraćemo nekog juniora pored tebe a ti sačekaj još pet godina onda.
Misle da ga posjeduju, ustvari ga i posjeduju tim ugovorom. Još sam prošle godine u nekoliko kolumni istakao koliko je Horner i vodstvo Red Bulla premazano svim mogućim mastima i koliko su politički orjentirani - a pod time mislim da sve gledaju kroz oči biznisa i profita, pod maskom nekoga tko je tu za dobrobit sporta.
Držali su u tom Toro Rossu Buemija i Alguersuarija, Sebastian se činio kao skroz ok vozač i vidjelo se da može biti brz i ima potencijala. Dali su mu nogu bez razloga, dečko je snašao u otišao u WEC gdje je morao ispočetka da gradi karijeru i eno sada pokazuje kakav ja kalibar, apsolutno najbrži i najbolji vozač u LMP1. Jadni Alguersuari se nije snašao, pa se (čini mi se) sa 25. godina oprostio od motosporta. Tko zna kako on danas zarađuje za život, posvetio je dane kada je trebao da se školuje Red Bullovoj akademiji koja mu je obećavala karijeru i zaradu u životu, pa su ga izbacili na ulicu sa 21. godinom i nisu mu obezbijedili nikakvu budućnost. Je li se tako posjeduje vozač? Je li mu tu pokazujete lojalnost što ste ga sagradili kao vozača? Ili on tako pokazuje lojalnost što danas trune jer je bio odan ugovoru? Grozno.
Onda su na njihova mjesta doveli Ricciarda i Vergnea, sada malo drugačije priča ali sa istim ishodom. Kada je došlo do odluke tko ide na Webberovom mjesto, pobijedio je Ricciardu, a što su uradili Vergneu? Ništa, i njega su šutnuli na ulicu, bez ikakve zahvalnice što je bio odan ugovoru. I sada Jean ponovo mora da skuplja djeliće karijere i sastavlja u nešto od čega se može živjeti.
Izgleda da se ponavlja isti scenarij sa Maxom i Carlosom, jedan je pobijedio na lutriji i dobio mjesto u prvom timu, a drugi je osuđen ili da trnue u F1 pod Red Bullovim ugovorom (jer naravno oni su ga napravili i ne žele da im on remeti planove iz Ferrarijevog ili Mercedesovog bolida jednog dana), ili da traži sreću u nekoj drugoj kategoriji.
Klanjam se vodstvu i ljudstvu Red Bulla, svaka čast lutkari.