VN KANADE (5.-7. lipnja)

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 6 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Usamljena na otoku u sredini jezera, s prekrasnim pogledom na Montreal, jedna od omiljenijih destinacija fanova F1, prekrasno jednostavna i komplicirana u isto vrijeme, staza Gilles Villeneuve.

[ link do slike ]

[ link do slike ]

Ovaj prekrasni sloj asfalta nosi ime po kanadskom heroju, koji je rođen u istoj provinciji u kojoj se nalazi i staza. Gilles je inače prvi i osvojio ovu stazu, 1978. kada je napravljena premijera tada zvane Île Notre-Dame staze. Utrke na ovoj stazi su jako rijetko dosadne ili opuštajuće, promjenljivo vrijeme, pejzaž, i sama priroda staze nam gotovo uvijek serviraju dvosatno, a ponekad i četverosatno uživanje.

O stazi

[ link do slike ]

[ link do slike ]

Staza predstavlja jako dobar primjer kako se na jako malom i ograničenom prostoru može napraviti jako jednostavna staza koja je genijalna za vožnju i utrkivanje. Staza Gilles Villeneuve predstavlja prvoklasni izazov kako za vozače, tako i za njihove mašine. Odlikuju ju jake zone za kočenje i brze šikane, ali stazom dominiraju pravci. To znači da je krucijalna maksimalna brzina i da je jako važno imati što bolje ubrzanje iz zavoja, jer je priroda ove staze tzv. „stop and go“, nakon jakog kočenja izlazite iz srednje ili nisko brzog zavoja na nešto duži pravac, i tako redom. To dalje znači da su kočnice jako bitne i obično vozače sa najčvršćijim živcima umiju nadoknaditi nekoliko desetinki samo u zonama za kočenje.
Potrošnja goriva, odnosno održavanje iste je jako bitno u utrci, s obzirom da je ovo staza koja u čitavom kalendaru troši najviše goriva, upravo zbog svoje „stop and go“ prirode.

[ link do slike ]
Pogled na prvu sekciju staze

[ link do slike ]
Čuveni hairpin

[ link do slike ]
Zadnja šikana i čuveni „Zid prvaka“ (The Wall of Champions)

Krug oko staze sa genijalcem svoje vrste, Robertom Kubicom:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1Pb-ODY0joY[/youtube]

Malo povijesti

VN Kanade je prvi put održana 1961., na stazi Mosport Park, i održavana je sledećih šest godina kao neprvenstvena utrka u F1. 1967. je održana prva službena utrka na istoj stazi, a pobijedio je Jack Brabham. Pošto je Kanada bila podjeljana na one koji pričaju engleski i na one koji pričaju francuski, a svi su željeli svoju utrku, dogovoreno je da se jedne godine vozi na već pomenutom Mosport Parku, a svake druge na stazi Mont-Tremblant. Međutim, 1970. nakon samo dvije utrke na Mont-Tremblantu, Mosport Park je potpuno preuzeo VN Kanade jer je Mont-Tremblant bila jako opasna.
Od 1978. VN Kanade se redovno održava na Île Notre-Dame stazi, koja od 1982. nosi naziv po čuvenom kanadskom vozaču Gillesu Villeneuvi, koji je te godine izgubio život, a ujedno i prvi pstvario pobjedu na toj stazi 1978.
Utrka od tada nije održana samo dva put, 1987. zbog problema sa sponzorima, i 2009.

Apsolutni vladar Kanade sa čak sedam pobjeda, Michael Schumacher:

[ link do slike ]

Povijest kroz slike:

1978. Start prve utrke na stazi Gilles Villeneuve
[ link do slike ]

1982. Prva utrka pod novim imenom. Utrku je obilježio težak incident nakon starta, u kojem je debitant Riccardo Paletti izgubio život
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=652Sgs4J1kI[/youtube]

1990. Senna pobjeđuje po drugi put u Kanadi
slika

1994. Schumacher ostvaruje svoju prvu pobjedu u Kanadi
[ link do slike ]

1995. Schamcher vozi Jeana Alesija do bokseva nakon što je Alesi ostvario svoju jedinu pobjedu u karijeri
[ link do slike ]

2000. Schamcher pobjeđuje destinku i pol ispred Barichella
[ link do slike ]

2001. Braća Schumacher ostvaruju 1-2 ali Ralf odnosi pobjedu
[ link do slike ]

2007. Lewis Hamilton kao debitant ostvaruje svoju prvu pobjedu u karijeri
[ link do slike ]

Međutim utrku obilježava stravičan incident Roberta Kubice
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AtrzvwayniM[/youtube]

2008. Kubica ostvaruje svoju jedinu pobjedu u karijeri, godinu dana nakon strašnog incidenta na istom mjestu
[ link do slike ]

2011. Button pobjeđuje u vjerovatno najluđoj utrci u novijoj povijesti F1. Utrka je završena četiri sata nakon starta zbog velikih pauza prouzrokovanih jakom kišom. Button koji je u toj utrci doživio dva incidenta i bio ubjedljivo zadnji, probio se i u zadnjem krugu utrke benifitirao pogreškom Vettela i dovezao se do pobjede.
slika

2014. Ricciardo dolazi do svoje prve pobjede u karijeri
slika

Pole krug Rosberga od prošle godine
[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x1zfdd ... a-hd_sport[/dailymotion]

Prošlogodišnji race edit (otvorite u novoj kartici)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KhfMV8gzHXg[/youtube]

Raspored vikenda:

Petak, 5. lipanj
Prvi trening: 16:00-17:30 (sva vremena su konvertovana na našu vremensku zonu)
Drugi trening: 20.00-21:30

Subota, 6. lipanj
Treći trening: 16:00-17:00
Kvalifikacije: 19:00

Nedjelja, 7. lipanj
Utrka: 20:00

I za kraj, uživajte...

[ link do slike ]
Obrigado Felipe

OggY
Karting
Karting
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Alonso
Svaka cast za uvod :thumbs:
Znali netko kakva je vremenska prognoza!?
Biti drugi znaci biti prvi medju gubitnicima ;) :gandalf:

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
OggY je napisao/la:Znali netko kakva je vremenska prognoza!?
U petak bi mogli imati mokre treninge, subota cijeli dan sunčano, a u nedjelju oblačno, ali bez kiše prema mojem izvoru.

Odličan uvod Felipe :thumbs:

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 7 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Davide, uvod je izvrstan, jako sadržajan.

Posebna pohvala za zadnju sliku ;)
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
:thumbs:

Staza iscrtana Martini bojama <3

[ link do slike ]

I evo nekoliko poteza za uživati iz Kanade:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HUeqylGWjq8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h1cXCWzBQh8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wwpqOPbNM74[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=81Fh4icSuYE[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VumnrujbH_k[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=X4V0tMueYc0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0XBFQFmr5js[/youtube]
Obrigado Felipe

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Utrka završava baš kad će naši počet igrat. :pivo: :pivo: :pivo: :pivo:
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Presice za ovaj GP vikend:

Presica vozača: 4.6.(čet.) u 17:00h

Kod: Označi sve

Lewis Hamilton (Mercedes)
Daniil Kvyat   (Red Bull)
Pastor Maldonado  (Lotus)
Felipe Massa   (Williams)
Sergio Perez   (Force India)
Max Verstappen (Toro Rosso)
_______

Presica šefova: 5.6.(pet.) u 22:00h

Kod: Označi sve

James Allison  (Ferrari)
Matthew Carter (Lotus)
Graeme Lowdon  (Manor)
Paddy Lowe     (Mercedes)
Matt Morris    (McLaren)
Rob Smedley    (Williams)
Sky Sport F1 Sream - LINK

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Jel ima potrebe da komentarišemo?... :D :mrgreen:

slika

[ link do slike ]
Obrigado Felipe

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Fino utegnuti PVC i 'nevini' pogled, dok je Serđo ko' ukočena, lagano nagnuta, klipa. Ima nešto od NivesC. u toj Kardašijanci, tko zna možda i propjeva. :mrgreen:

Nakon Monaka(old-classic), Vettelova verzija(black&white) ovogodišnje kacige i za Kanadu:

slika
slika

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
hat čim nađeš snimku presice, odmah lijepi. :D
Obrigado Felipe

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Što si je propustio? :D ..ja sam se sjetio u 5 do 5, doslovno. No nije bilo ništa spektakularno.. Hamiltona počeli rešetat o tome što je tražio tîm da promjene gumu (tipa-što mu je to trebalo), a on ih je pokušavao odj.. ignorancijom... Massa morao opravdat i potvrdit izjavu pred Verstapenu o Verstapenu -tokom Monaka je tvrdio kako se taj 17-godišnjak (sa naglaskjom na 17-godišnjak) treba "učestalo" kažnjavat dok nedobije više godina (ups, ..više pameti :mrgreen: ) - pa je sad to morao ponoviti i pred njim (neugodnjava, no šta se mora nije teško), na što je Verstapen odgovorio da svatko ima pravo na svoje mišljenje... Pitanje za sve dali treba ponovno uvesti rat guma - Massa kao jedini svjedok kaže da treba (predpostavljam da je i on od onih sretnika iz te ere koji su vozili na Michelinu, u suprotnom bi baš volio vidjeti dali bi imao isto mišljenje -u slučaju da je bio na bridgstonicama) - svi mladci nemaju pojma, no misle ako bude kompetencije da bi mogli bolidi biti brži (naivno).. dok začuđujuće inteligentni Rus u jednoj kratkoj rečenici kaže istinu (tipa "svaka odluka ima dvije strane lica, za nekog dobro za drugog loše").

Ostalo je u biti bilo dosadno ili ništa vrijedno spomena..

..do sljedećeg videa presice. :D

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Ahhh, da sam mislio ne bih ju propustio. :D
Hvala na sažetku, sad mi jedino ostaje da odgledam taj neugodnjak između Masse i Maxa. :mrgreen:

Evoo je :D

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4JZPyMul884[/youtube]
Obrigado Felipe

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Nema max tu sta trabunjat i vuc poveznice od proslogodisnjeg sudara izmedu Pereze i Masse, jer tu nije bilo kocenja za razliku od Monaca. Te naravno Massa tu nije bio nista kriv jer je Perez taj koji je udario u njega. Bolje bi mu bilo da prizna gresku, mlad je naucit ce. Sa ovakvim stavom moze jedino postat Maldonado samo sto je trenutno na jos goroj razini nego on... Nek mu primjer bude Grosjean...
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

josip123
GP3
GP3
Navija za: Raikkonen,Vettel,Leclerc
Pa ja sam na Maxovoj strani. Samo da znaš.
I Massa zna nekad puno trabunjat..... Sjeti se samo njega prije dvije godine u Monacu. Tri puta tijekom vikenda je imao sudar na istom mjestu. I toliko o tome kako je on "zreo" za F1.

Max za svoje godine izgleda čudo.Vidi se da je jako zreo, inteligentan, brz, i logično je da će iz ovoga naučit lekciju. Do sada nije imao nikakve incidente, uvijek ga je bolid izdao. Ovo je prvi put da je u utrci došlo do incidenta sa nekim vozačem. Prije sezone sam mislio kako neće moći nijednu utrku završiti. Ali prevario sam se. I drago mi je da je tako. Ovo je čisti primjer da godine nisu bitne. Malac po mom mišljenju rastura. A i bit će još bolji. Vjeruj mi! :gandalf: :thumbs:

Vidi se iz videa da Massi nije bilo svejedno i da nije znao šta bi rekao.... Očito je onu izjavu dao na brzaka, i nije mislio o čem govori. Pa se sad morao malo izvlačiti....
Ali šta ćeš. :prcnjau:
Being second is to be the first of the ones who lose.
Ayrton Senna

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Bez obzira da što sam navijač Masse, mislim da se digla prevelika buka oko Verstappena. Ok, ima 17 godina, brz je i sve to, ali svi su odjednom zaboravili Nasra, koji je u Sauber puno bolje plasiran u prvenstvu nego što je Max. Čak i Sainz ima tri boda više od njega. Ali niko njih ne spominje, već je medija uveliko digla Maxa u nebesa.

Dečko vozi super, ali ja ne bih predviđao titule nakon samo šest solidnih trka...
Obrigado Felipe

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Jasno da i on neka "previse" melje, ali primjer koji je max danas dao je nadasve glup i nepromišljen. Al bolje mu je da prizna grešku i da nastavi dalje, ne optužujući druge. Za tvoju informaciju, gledao sam puno utrka prosle godine iz F3, bas zbog toga da vidim tog malca. Genijalan je, ima brzine ali nema nikakvog iskustva. I bas zbog toga je i izgubio prvenstvo prosle godine. Svaki duel koji je imao je bio na nož ili preko limita. Il bi zavrsilo sudarom ili plesanjem oko staze. Jer osim te prosle godine on je nastupao samo u kartingu. I jednostavno mi smeta sav "Hype" koji su stvorili svi od njega. A ima 4 dnf. Al neka ajmo mi snimit koji event, i probit se na sve televizije i pokazat kako 17 godišnjak rastura :trep: . Da se mene pita ja bi ga sutnuo u GP2 jos 2 godine i nakon toga ubacio u F1 pa bi imao daleko vise osjecaja za utrkivanjem i bio bi jos uvijek izrazito mlad. I u toj F3 je bio jos jedan talent, i on je osvojio to prvenstvo, al eto nitko ne pricamo o njemu jer ima "već" 18 godina. a odvozio je zericu bolje od njega. Isto sam tako mišljenja da je Kvyatu potrebna jos jedna godina u TR...
Da se razumijem, on je za sad po meni veliko iznenađenje i drago mi je da se trudi i pokušava nešto jer s time jedino može nesto postici tj. sigurno ce sa tim stavom (trkačim) neštom postići. Ali na greškama treba učit, a to za sad nisam primjetio kod njega, nego se ponaša ja znam najbolje, necu druge slušat. Ako se ne varam takav je i Jos bio, pa pogledaj di je sad... Jos puno on treba jest da bi ga se smatralo potencijalom ovog sporta. Za sad je na dobrom putu i nadam se da cu uspjet, jer mi se prije ovog gleda nego drugih koji nemaju nikakvih muda za pretjecanja :pivo:

No okrenimo se Kanadi, gdje je atmosfera odlična

slika
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

Clark
F1puls suradnik
F1puls suradnik
hattrick je napisao/la:...Pitanje za sve dali treba ponovno uvesti rat guma - Massa kao jedini svjedok kaže da treba (predpostavljam da je i on od onih sretnika iz te ere koji su vozili na Michelinu, u suprotnom bi baš volio vidjeti dali bi imao isto mišljenje -u slučaju da je bio na bridgstonicama)...
Massa je vozio i na Michelinu (2005.) i puno više na Bridgestoneu (2002., test vozač Ferrarija 2003., 2004. i 2006.).
josip123 je napisao/la:Max za svoje godine izgleda čudo.Vidi se da je jako zreo, inteligentan, brz, i logično je da će iz ovoga naučit lekciju. Do sada nije imao nikakve incidente, uvijek ga je bolid izdao. Ovo je prvi put da je u utrci došlo do incidenta sa nekim vozačem. Prije sezone sam mislio kako neće moći nijednu utrku završiti. Ali prevario sam se. I drago mi je da je tako. Ovo je čisti primjer da godine nisu bitne. Malac po mom mišljenju rastura. A i bit će još bolji. Vjeruj mi! :gandalf: :thumbs:
Još jedan dokaz da je F1 trenutno u lošem stanju. Ne osporavam mu sposobnost i talent koji očigledno posjeduje, ali da se sad voze bolidi koji su na razini onih od prije desetak godina, Max još ne bi imao što tražiti u F1.

josip123
GP3
GP3
Navija za: Raikkonen,Vettel,Leclerc
Razumim to. Po meni i jesu bolji Nasr i Sainz, upravo zato sto imaju vise iskustva. Al dotakao sam se Maxa zato sto je se o njemu trenutno pricalo. Ima mali talent, ali za sada radi dobar posao.

Al Sainz mi je bolji i drazi od njega. A i lakse mu je jer nema pritiska na njemu koliko na Maxu. Upravo zbog novinara i to.... I on to i pokazuje po rezultatima i po bodovima. Jednostavno se vidi da ima vise iskustva, te da je u kljucnim situacijama dosta mirniji. :thumbs:
Being second is to be the first of the ones who lose.
Ayrton Senna

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 7 mj
Kontakt:
Ferrari1345 je napisao/la:Jasno da i on neka "previse" melje, ali primjer koji je max danas dao je nadasve glup i nepromišljen. Al bolje mu je da prizna grešku i da nastavi dalje, ne optužujući druge. Za tvoju informaciju, gledao sam puno utrka prosle godine iz F3, bas zbog toga da vidim tog malca. Genijalan je, ima brzine ali nema nikakvog iskustva. I bas zbog toga je i izgubio prvenstvo prosle godine. Svaki duel koji je imao je bio na nož ili preko limita. Il bi zavrsilo sudarom ili plesanjem oko staze. Jer osim te prosle godine on je nastupao samo u kartingu. I jednostavno mi smeta sav "Hype" koji su stvorili svi od njega. A ima 4 dnf. Al neka ajmo mi snimit koji event, i probit se na sve televizije i pokazat kako 17 godišnjak rastura :trep:
Ima 4 odustajanja od koja su tri bila zbog bolida, a ne zaboravimo izvrstan debitantski nastup u Australiji, sjajnu utrku u Maleziji i jako dobra Kina, gdje je također odustao zbog kvara. Ovo u Monaku je podjednako njegova i Grosjeanova greška. Mali je upravo u Monaku pokazao da jako dobro vozi, što daje na značenju više nego bilo koja druga staza.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡