HR prijenos Formule 1

☕ Sve teme o Formuli 1 koje ne možete smjestiti u gornje podforume.

raca
GP3
GP3
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: McLaren
Vidim da se tute zakuhalo, pa da se malo i ja uključim. @Hawk, još bi prije prošao Hilkenberg, nego Hulkenberg, jer u onom ü, izražajnije se čuje i nego u, ali Giterez ni u školi za maloumne. Nije mi jasno od kud im to i na osnovu kojeg jezika su ga izveli. Ante i Neven nisu profesionalni komentatori, ali Blažičko je. To mu je kruh i on je taj koji bi se trebao pripremiti da što točnije izgovara nečije ime ili stranu riječ. Ja ni dan danas ne gledam skijanje na hrt-u ako prenosi onaj, ne znam kako da ga nazovem, Bruno Kovačević. Njegovi izgovori za skijaše kao što su Prenger(kao da je Manfred Pranger sa nekog anglo govornog područja, a ne Austrijanac) , Kušino i Kužinu za Francuza čije se ime izgovara jednostavno Kuzino, pa onda Pinturo i Pinturol te ješ bisera kojih se sad, u ove kasne sate, ne mogu sjetit. Lik izgovara tuđa imena kako mu u tom momentu padnu na pamet i još mu hrt plaćao put i boravak na skijališta od kuda je vršio prijenose. Pa nauči brate nešto, barem da opravdaš posao Od tada, čim on ima mikrofon, prebacim se na Sloveniju. Što se tih stvari tiče kapa dolje Dragi Ćosiću :klanjam: . On bi jedini izgovarao Hülkenberg onako kako je ispravno. Zato, da se vratim na temu, Anti i NN nikakve zamjerke, ali Blažičku, teške kritike. Giterez :bang: :bang: :bang:

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 6 mj
Kontakt:
KrBoy93 je napisao/la:haha. Zanimljiva rasprava. Ko mozgalice :D Slazem se s Antom, pa naravno da mi nemozemo izgovorit ko australci finci itd. Al me niti ne svrbi to bas previse. Meni su dobri i hilkenberg i giterez. Pogotovo sto ove nase prijenose rade ljudi kojima to i nije struka. Zato Marko, Ante i Zvonimir palac gore i samo peglajte.

Blaž i Novak su drugi par rukava. S obzirom da rade vec 100 godina ovo mogli bi se malo priučiti.

Neznam jel tko primjetio al na našim hrvatskim televizijama hrvatski voditelji neznaju hrvatski jezik. Prestrašno. Sramotno. Ak niste primjetili, pozorno slušajte 2-3 dnevnika. XX greški, užas jedan. Kako bi onda znali prezimena vozača
U principu ne kažem da su dečki u krivu, naravno da postoji bolji način za izgovoriti svakog od njih. Ali zar stvarno itko realno očekuje da ćemo u prijenosu izgovarati svakog vozača kao što oni to govore u duhu materinjeg jezika? :? Uostalom, apsolutno nitko na kugli zemaljskoj ne radi frku oko toga osim nas. Na press konferenciji se čuje kako i vozači svoje kolege iskasape po pitanju izgovora imena, i nema problema. A mi se prepiremo je li "ü" malo više na "u" ili na "i".

A to za hrvatski jezik se slažem. Rijeko gledam tv uopće, ali kad gledam to zna biti katastrofalno. Skoro gore nego na web portalima. Inače, jedna interna opaska, tu se prepiremo oko finesa u izgovoru, a ja svaki put kad primam prognoze za F1puls prvenstvo imam posla sa "Werhlein", "Guttierrez", Raikonnen" i sličnim :mrgreen:

raca
GP3
GP3
KrBoy93 je napisao/la:haha. Zanimljiva rasprava. Ko mozgalice :D Slazem se s Antom, pa naravno da mi nemozemo izgovorit ko australci finci itd. Al me niti ne svrbi to bas previse. Meni su dobri i hilkenberg i giterez. Pogotovo sto ove nase prijenose rade ljudi kojima to i nije struka. Zato Marko, Ante i Zvonimir palac gore i samo peglajte.

Blaž i Novak su drugi par rukava. S obzirom da rade vec 100 godina ovo mogli bi se malo priučiti.

Neznam jel tko primjetio al na našim hrvatskim televizijama hrvatski voditelji neznaju hrvatski jezik. Prestrašno. Sramotno. Ak niste primjetili, pozorno slušajte 2-3 dnevnika. XX greški, užas jedan. Kako bi onda znali prezimena vozača :facepalm: :zubo: :zubo:
A tu si debelo u pravu. Tu prednjači RTL . Pa onda reporteri što se javljaju iz gradova :bang:

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
A sad da me izvinite, idem raditi prijenos :mrgreen:

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Nezz kako se izraženije čuje I umjesto U

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V4nuNLKVBko[/youtube]

Blackhawk
Karting
Karting
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Jordan
Iceman je napisao/la:Nezz kako se izraženije čuje I umjesto U

Ne znam ni ja. Pogotovo sto je ocigledno kako ga Nijemci izgovaraju ali eto, neka svatko radi kako hoce

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
avetma je napisao/la:
hattrick je napisao/la:možda te jedino pauze u istoj rečenici zahebavaju. Jedan dio rečanice iskovoriš možda i prebrzo, onda razvučeš sa stankom ili jednom dvije riječi, pa dalje nastaviš. To jako ubija ritam priče, i dosta je zahtjevno za pratiti govornika. No što se tiče elokventnosti, tu razbijaš ovaj "prime time" dvojac B&N.
..a Martinčević kao da je Senni ispo iz desnog jaja, vidi se da je stvoren za to. :mrgreen:
Znam za pauze, radim na tome, ali je trening vrlo zajeban u tom pogledu jer praktički 90 minuta improviziraš bez ikakve akcije na stazi. I onda kad ima neke akcije - uglavnom nemamo pojma kakve programe momčadi vrše, tako da se radi o čistom dijalogu sat i pol u kojem moraš suvislo balansirati između toga da nas gledaju ljudi koji nemaju pojma što je DRS, a istovremeno gledaju i ljudi poput vas kojima je puna kapa više da netko tumači što je DRS. Znam da ima nedostataka u tom segmentu što se tiče ritma, ali puno je drugih stvari na umu koje su mi važnije za svladati, pa će doći polako i to. Hvala na komentaru u svakom slučaju. :thumbs:
Evo, sad sam malo pogledao prijenos FP2 i vidi se napredak, to je sigurno. Stil je postao puno fluidniji, iako je još uvijek ostalo nešto navike... Samo hrabro, ako tako nastaviš još ćeš ti završit ka spiker na dnevniku. :thumbs:
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Ma na drugom smo bili u knock downu, prvi je bio ok :)

Sent from my PRO 5 using Tapatalk

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Ja ne znam u kojem to univerzumu se izgovara U u I? I btw ako se ne varam, od Blazicka mi i dalje zvoni u usima izgovor Patrik KlaJFERT ( Patrick Kluivert) i jos neka imena fudbalera koje na neki svoj cudnovat nacin izgovara. Ipak ovo je televizija, a kao ista pogotovo sportski sadrzaj je vezan za edukaciju, jer logicno neko to slusa, pogotovo klinci. I jos nesto dikcija u live prijenosima je jako vazan faktor, tu isto ima malo distorzije, al dobro Ante ti si mlad, pa se das kovat, ali ova dvojica su tu godinama, pa ne rade na sebi, sto je po meni bas glupo, jer kao sto rekoh edukacija je vazan faktor u svemu, pa sad ko zeli cuti kritike napredovat ce, a ko ne... Boze moj.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Iceman
Formula 1
Formula 1
Baš se pitam kako Ivica Blažičko u TV prijenosu izgovara Thomas Müller (za one koji ne znaju njemački nogometaš Bayerna) :chill:

raca
GP3
GP3
Iceman je napisao/la:Nezz kako se izraženije čuje I umjesto U

zato što Nijemci izgovore "I",ali usne postave kao da će reći "U"

raca
GP3
GP3
Slavenowsky je napisao/la:Ja ne znam u kojem to univerzumu se izgovara U u I? I btw ako se ne varam, od Blazicka mi i dalje zvoni u usima izgovor Patrik KlaJFERT ( Patrick Kluivert) i jos neka imena fudbalera koje na neki svoj cudnovat nacin izgovara. Ipak ovo je televizija, a kao ista pogotovo sportski sadrzaj je vezan za edukaciju, jer logicno neko to slusa, pogotovo klinci. I jos nesto dikcija u live prijenosima je jako vazan faktor, tu isto ima malo distorzije, al dobro Ante ti si mlad, pa se das kovat, ali ova dvojica su tu godinama, pa ne rade na sebi, sto je po meni bas glupo, jer kao sto rekoh edukacija je vazan faktor u svemu, pa sad ko zeli cuti kritike napredovat ce, a ko ne... Boze moj.
Pa svi Nizozemci izgovaraju Klajfert i zašto bi netko iskrivljavao njegovo prezime jer ga još uvjek pere Vuk Karadžić

raca
GP3
GP3
@Slavenowski, daj mi, molim te, reci kako ti fonetski izgovaraš njemačko ime Thomas (npr. Müller) ili Dieter

Iceman
Formula 1
Formula 1
@raca - https://www.youtube.com/watch?v=hWFYgMjXcgk
Pa sad ako ovdje čuješ "I" svaka čast

https://www.youtube.com/watch?v=G-TmVEdlmdU
Na 0:40 za Hulkenberga

Iceman
Formula 1
Formula 1
@raca - nećemo se sad prepucavat oko toga kako ti ili ja ili xy osoba izgovara umlaut u , ali ako netko kaže hilkenberg e onda ga ta osoba nije izgovorila sa Ü , već sa I.

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Nije tacno da izgovaraju sa F, vec sa A i O po zvucnosti. KlAjuVert ili KlOjuVert

Evo kako ti cistokrvni Holandjanin izgovara prezime Kluivert :

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BOioA3t7jWw[/youtube]

Druga stvar kad je u pitanju Hulk, dakle u njemackom jeziku postoje 8 samoglasnika a, e, i, o, u, a, o, ü. Dakle ovaj zadnji ü je visoki samoglasnik i pise se U, a cita "kao" I, mada on po zvucnosti ne ide kao I vec razlika je u tonu izgovora, a kako ces to da znas, pa vrlo lako: izgovori slovo U i ostavi usta u takvom polozaju i onda izgovori slovo I! Dakle razlika je u izgovoru jer u njemackom jeziku postoje dugo i kratko ü, kratko ü se cita kao nase U, a dugo kao ovo gore sto sam napisao.

Evo kako Englezi izgovaraju prezime Hulkemberg.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gJJZfunVQo8[/youtube]

Ne znam zasto zazirat u sve govorne jezike, kad je Engleski jezik univerzalni jezik i ne treba ga izgovarati njihovim akcentom, vec akcentom koji je prilagodljiv nama po zvucnosti, samo da ne izmotavamo slova koja ne postoje.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Blackhawk
Karting
Karting
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Jordan
Onda predlazem da Hilkenberga od sada od milja vise ne zovemo Hulk nego Hilk. Ili mozda cak Superhik!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: Vettel
Kontakt:
S obzirom da u hrvatskoj strana imena pišemo onako kako ih tamo pišu, onda sigurno nećemo pisati Hilk, nego Hulk, što opet nema veze s izgovorom.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

raca
GP3
GP3
@Slaven- "... a kako ces to da znas, pa vrlo lako: izgovori slovo U i ostavi usta u takvom polozaju i onda izgovori slovo I! "
A jesmo li Ante i ja nešto drugo rekli?"
Nizozemci su mi česti gosti i pitam ih kako im se izgovaraju imena, pa tako Patrik ima i taj izgovor za svoje prezime. Čak i mog nogometnog idola Cruyffa dvojako izgovaraju. Valjda su u pitanju dijalekti i u imenima, jer i onaj "van" ispred prezimena neki izgovaraju "fan"
@Iceman- Ne, ne čujem "I" i ne kažem da se tako izgovara, već sam htio reći da je bliže nekom i, nego nekom u, kad ga već pogrešno svi izgovaraju. Tako sam gore i naveo: "Još bi prije prošao Hilk nego Hulk iako je oboje pogrešno. Ja ü izgovaram u razgovoru sa gostima njemačkog govornog područja kao i oni i znam razliku jer od toga živim, a ne kao polupismeni komentator Bruno Kovačević. Rekao sam da bi se svi komentatori trebali ugledati na Dragu Ćosića.
A jesmo se raspucali. Pozdrav svima u debati :pivo:

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
raca je napisao/la:@Slaven- "... a kako ces to da znas, pa vrlo lako: izgovori slovo U i ostavi usta u takvom polozaju i onda izgovori slovo I! "
A jesmo li Ante i ja nešto drugo rekli?":
hehe opet ti ne kontas, nema tu nikakvo I! I se koristi u izgovoru za slovo ü, tacnije to je preglašeni samoglasnik. To duboko U se dobije tako sto se slovo I izgovori u polozaju usana kako izgovaras slovo U. Tacnije dobijes to neko duboko U koje najbolje izgovaraju Njemci.

Dakle nema tu nikakvog Hilkemberga. A jos nesto, rekao sam to kratko ü se izgovara kao pravo U, tako da Hulkovo prezime se pise bez tacaka, da bi se lakse i izgovaralo.

slika

Dakle ne treba izmisljat toplu vodu, tacnije komplikovat. ;)

:pivo: back
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡