Hamilton je danas odradio sve kako treba. Bio je nedodirljiv. Situacija je izgledala beznadežno za Red Bull. Tempom nisu mogli parirati. Iako je Perez odradio lavovski posao kod branjenja protiv Hamiltona. Odradio je u tih par krugova više koristi nego Max u današnjoj utrci. Doveo je Maxa na manje od dvije sekunde, da bi kasnije opet to sve izgubio. Čak i sa svježijim hardom, samo u prvih nekoliko krugova je skidao. Kasnije opet sve po starom. Ne znam je li Mercedes u petak skrivao pravi tempo, ili je Pirelli - partner in crime, novim pritiskom prebacio prednost na njihovu stranu...
Na kraju, opet je Abu Dhabi bio sretan za Red Bull. Mercedes je taj koji je ovdje imao možda i par greški. Ali ne može se reći da je zbog toga Hamilton izgubio titulu. Izgubio je samo ovu utrku. Ako gledamo borbu za titulu zbrajanjem bodova kroz cijelu sezonu, kao što i treba, Mercedes je ovdje Hamiltona koštao samo 7 bodova. Dok je na primjer Hamilton sam sebe koštao 18 ili 25 u Bakuu... Da ne nabrajam koliko puta je Mercedes savršenom taktikom donio pobjedu...
Iako Red Bull i Max ovdje nisu mogli ništa sa brzinom koju su imali, nekako mi je osjećaj bio nepravedan, gledajući ih nemoćne. Pogotovo zbog svega što je Max nepravedno izgubio u ostatku sezone. Na kraju, hvala Bogu pa se vratilo Maxu za dva izbacivanja iz utrke od direktnog konkurenta, i onog nesretnog pucanja gume. Po meni, potpuno zasluženo je postao prvak.
Latifi je odlučio ovu utrku, ali ne bih rekao i titulu. Drago mi je što je i Mick imao umiješane prste, jer je prisilio Latifija na grešku.
Kao što rekoh, hvala Bogu pa se vratilo sve za ono što je Maxu izbijeno ranije u sezoni. Osjećaj je dosta pravedniji na kraju. I zasluženi vozač postaje prvak. Iako je nevjerovatno šta je FiA - drugi partner in crime, pokušao izvesti sa SC-om. Ej, da ne puste zaostale da se vrate u isti krug.

Srećom, Red Bullov pritisak je urodio plodom. A FiA nije mogla sebi priuštiti ovakav skandal na kraju sezone. Inače bi ovo bila jedna od najskandaloznijih sezona.
btw, nedavno mi se na SK 4K počeli ubacivati hrvatski komentatori. Koji je to odron od komentarisanja, jbt.
Onaj lik na početku priča kako će sudije pogledati situaciju oko onog incidenta u prvoj krivini, taman kada su objavili poruku da neće biti istrage. I lik je i vidio to, ali valjda nije ni pročitao šta piše... Da ne govorim o naglascima. I ne znam kako uvijek u Hrvata mora biti jedan komentator koji zvuči kao da se nateže na WC šolji dok priča.
Iako se slažem da ono u prvoj krivini (ili ne znam kojoj) nije bilo za kazne, za takvo nešto je Max već dobijao kazne... Red Bull je ovdje imao sreće, ali na kraju je osjećaj da je pravda zadovoljena. Mercedes je bio nedodirljiv u zadnjem dijelu sezone. Hamilton je ovaj put učinio sve što je u njegovoj moći. Pirelli je odradio svoju u subotu sa pritiscima. I FiA je pokušala na sve načine da odradi svoje. Ali na kraju je pobijedio onaj ko je najviše zaslužio.
Kao što sam više puta pisao, Mercedes, FiA, Pirelli - partners in crime, since 2013. Ali ovaj put im nije upalilo.
Napokon je završilo, sada da je ovo nekako ubrzati do sljedeće sezone.
Moram još nešto o Hondi da kažem. Možda se čak i vrate od 2026. Ali njihov izlazak u ovom trenutku je i dalje ...ne znam šta da kažem. Razvoj motora je zaleđen. Oni će ih i dalje praviti do novih koji bi trebali krenuti od 2026. Zamisli da sada Red Bull izdominira sljedeće 4 godine sa njihovim motorom, koji neće nositi njihovo ime.