VN Abu Dhabija 10.-12. prosinca 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
AMG je napisao/la: 12.12.2021., 17:03
Ferrari je napisao/la: 12.12.2021., 16:56
CrashOverride je napisao/la: 12.12.2021., 16:48

E onda ce biti veselo...
Jedan covjek napravi tako veliko sranje.. Svima..
Ali nije im ni bilo naređeno...
A osporavali ste kad su bili odlučili da se ne prestižu bolidi ispred Verstappena...
Ja nisam ništa komentirao. Ne znam kome govoriš.

Masi svakako zaslužuje nogu kroz vrata sa ili bez ovoga nakon ovako odrađene sezone.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Masi je to davno zaslužio, nadam se da je ovo zadnji trigger da dobije nogu.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
avetma je napisao/la: 12.12.2021., 17:05 Masi je to davno zaslužio, nadam se da je ovo zadnji trigger da dobije nogu.
Nevjerojatno je da mu je najbolja sezona u F1 bila ona prva u 2019., a i ta je bila sumnjiva.

Od tada je lik otišao nizbrdo.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Sarma je napisao/la: 12.12.2021., 17:03 👏👏
https://twitter.com/FiftyBucksVT/status/1470043104011067400
Bome, svaka čast i njemu i Lewisu, od onoga što sam vidio, čine se kao jedini koji su dostojanstveno podnijeli poraz.

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Al sta znaci da dobije nogu.

Ovo je pljacka. Lik odluci ksko mu se sprdne.

Em bolidi nisu dosli na kraj kolone em nisu svi smjeli preci sc... Pa koji k?

Nisu rbr i max krivi ni malo ali naslov je realno ilegalan i zadnji krug bu se morao ponistiti.

Merc ovo mora stisnuti i tuziti ako treba i liberty i masia i fiu i sve oo redu i na kraju izaci iz ovog sporta.

Pravila su jasna al ovaj papak odluci maknuti samo bolide koji su izmedju njih dva i dovesti maxa na novom softu iza 40 krugova statih jard guma. I onda ksze to je utrkivanje.

Kakvo utrkivanje, ocistis covjeku stazu koji ima u gumama 3 sekunde prednosti i maknes sc dok ovi nisu ni blizu zacelja kolone. To se ne smije...

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
MSC je napisao/la: 12.12.2021., 17:01 Gledajući prema vozačima unutar momčadi:

Max > Checo
Lewis > Bottas
Lando > Ricci
Sainz > Charles
Gasly > Tsunoda
Alonso > Ocon
Seb > Lance
George > Latifi
Kimi > Antonio
Mick > Mazepin
Nisam siguran koliko je overall kroz sezonu Sainz bio bolji, ali je zadnjih nekoliko utrka Sainz ostavljao puno bolji dojam što u kvalifikacijama, što u utrci i baš mu je trebala ovakva utrka da maksimalno iskoristi formu u kojoj jest.
Mislim da se Leclerc nema zbog čega ljutiti, Sainz se nakon 2 odlične godine u McLarenu pokazao jednako dobar i sposoban u prvoj godini Ferrarija, te se pokazao kao dosta bolja solucija za sadašnji Ferrari od Vettela. I izrazito mi je drago zbog toga, jer sam ga već od 2016. želio pored Seba u Ferrariju, a onda vidio i kao njegovu najoptimalniju zamjenu kad je bilo jasno da je najbolje od Seba i Ferrarija iza njih. Drugačija će situacija naravno biti ako dobiju bolid dostojan borbe za titulu, ali ne sumnjam nešto da bi Sainz bio sposoban i u takvoj situaciji izvući maksimum iz sebe i momčadi.

Što se ostalih omjera tiče, mislim da je u Alpine-i uz Ferrari bila najiznjednačenija situacija, ali su Alonso i Ocon imali dosta više oscilacija od Sainza i Leclerca, prije svega u razlikama između njih kao momčadskih kolega. Mislim da je teško veću ujednačenost postići od one između Sainza i Leclerca, pogotovo kroz sezonu od 20 i nešto utrka.

zelot
Formula 1
Formula 1
Ne zaboravimo jos i da je leclerc proslu utrku izasao van staze i tako zadrzao poziciju i nije ju htio vratiti!! Posteno ga je sainz oderao kao rookie u momcadi...

Edit: sorry, mislio sam da pisem u temi ferrari. Pls neka admini prebace post.

AMG
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
zelot je napisao/la: 12.12.2021., 17:09 Al sta znaci da dobije nogu.

Ovo je pljacka. Lik odluci ksko mu se sprdne.

Em bolidi nisu dosli na kraj kolone em nisu svi smjeli preci sc... Pa koji k?

Nisu rbr i max krivi ni malo ali naslov je realno ilegalan i zadnji krug bu se morao ponistiti.

Merc ovo mora stisnuti i tuziti ako treba i liberty i masia i fiu i sve oo redu i na kraju izaci iz ovog sporta.

Pravila su jasna al ovaj papak odluci maknuti samo bolide koji su izmedju njih dva i dovesti maxa na novom softu iza 40 krugova statih jard guma. I onda ksze to je utrkivanje.

Kakvo utrkivanje, ocistis covjeku stazu koji ima u gumama 3 sekunde prednosti i maknes sc dok ovi nisu ni blizu zacelja kolone. To se ne smije...
Ima smisla ovo što zelot piše...
Ja bih rekao pusti, kako je tako je, ali da je utrka kriminal ima dosta osnove. Vidjet ćemo što će reći FIA :facepalm:

Mercedes je "kriv" što Hamilton nije išao u boks i uzeo gume za "ravnopravno utrkivanje", ali opet tada bi se našli iza Maxa, a onda...

Gorak okus je što se sezona odlučila u "zadnjem zavoju" pod sumnjivim okolnostima moglo bi se reći, moglo je se predvidjeti da će Max sa novim gumama prstići Hamiltona (naravno nitko ne moze garantirati). Je li nam uopće bio potreban zadnji "okrsaj"? Bilo je zanimljivo svkako, a potrebno možda baš i ne, imali smo čitavu utrku...
Zadnja izmjena: AMG, dana/u 12.12.2021., 17:26, ukupno mijenjano 1 put.
slika slika

MSC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Kontakt:
Vettel-Ferrari je napisao/la: 12.12.2021., 17:15
MSC je napisao/la: 12.12.2021., 17:01 Gledajući prema vozačima unutar momčadi:

Max > Checo
Lewis > Bottas
Lando > Ricci
Sainz > Charles
Gasly > Tsunoda
Alonso > Ocon
Seb > Lance
George > Latifi
Kimi > Antonio
Mick > Mazepin
Nisam siguran koliko je overall kroz sezonu Sainz bio bolji, ali je zadnjih nekoliko utrka Sainz ostavljao puno bolji dojam što u kvalifikacijama, što u utrci i baš mu je trebala ovakva utrka da maksimalno iskoristi formu u kojoj jest.
Mislim da se Leclerc nema zbog čega ljutiti, Sainz se nakon 2 odlične godine u McLarenu pokazao jednako dobar i sposoban u prvoj godini Ferrarija, te se pokazao kao dosta bolja solucija za sadašnji Ferrari od Vettela. I izrazito mi je drago zbog toga, jer sam ga već od 2016. želio pored Seba u Ferrariju, a onda vidio i kao njegovu najoptimalniju zamjenu kad je bilo jasno da je najbolje od Seba i Ferrarija iza njih. Drugačija će situacija naravno biti ako dobiju bolid dostojan borbe za titulu, ali ne sumnjam nešto da bi Sainz bio sposoban i u takvoj situaciji izvući maksimum iz sebe i momčadi.

Što se ostalih omjera tiče, mislim da je u Alpine-i uz Ferrari bila najiznjednačenija situacija, ali su Alonso i Ocon imali dosta više oscilacija od Sainza i Leclerca, prije svega u razlikama između njih kao momčadskih kolega. Mislim da je teško veću ujednačenost postići od one između Sainza i Leclerca, pogotovo kroz sezonu od 20 i nešto utrka.
Nekako se očekivalo da je Leclerc novi Ferrarijev mesija, tako je najavljen, takav ugovor ima i sve to. Carlos je došao u "njegov" tim i time mislim da je ovo vrlo dobro i veliko za njega.
"What a little star." May 26, 2012.

tomz
Formula 4
Formula 4
S nama već: 7 god 3 mj
Malo sam se ohladio nakon utrke. Kakav rollercoaster. U globalu, utrka je pod režijom FIA-e opet bila shitshow, totalna clown fiesta.

Navijao sam za Maxa i Red Bull, čestitam im na naslovu, mislim da su isti u globalu i zaslužili. Max je ove sezone bio veoma, veoma kompletan vozač, izrazito stabilan i hladan u svojim nastupima. Lewis je također odradio strašnu sezonu, no ipak mislim da je bio zeru sporiji od Maxa u globalu. Posebice je bio sporiji u prvom dijelu sezone, no zadnjih par utrka je to malo izbalansirao, čovjek je stvarno odvezao vanserijskih nekoliko GP-ova zaredom. Perez je danas odradio sjajan posao, Max i RB mu trebaju biti veoma zahvalni. Mislim da nitko nije očekivao da će toliko zadržati Lewisa.

Uz sve to, iako sam navijao za da se prekine ova dominacija (jer stvarno više ne mogu gledati Mercedes, Wolffa i Hamiltona na vrhu poretka), i dalje je u ustima veoma gorak okus radi načina na koji se ovo sve odvilo. To je apsolutno nedopustivo, no dogodilo se... Cijelu sezonu, a možemo reći i godinama unazad, suđenje i pravilnik su katastrofa. Ljudi će kritizirati Masija (s razlogom), no pravilnik i odrednice su previše kompleksi. Zato u jednu ruku njega i suce mogu razumijeti. Teško je to sve interpretirati u okolnostima gdje je u pitanju najbrži sport na planeti.

Na neki način me podsjeća na moju struku -- IT. Kompleksi sistemi imaju veći downtime i jako su teški za održavanje... Možete vi biti najbolji inženjer na svijetu, ali ako je sistem previše kompleksan, jako ga je teško držati pod kontrolom... Ista stvar se primijenjuje na F1 pravilnik, ali ovdje su okolnosti takve da se odluke i "održavanje sustava" moraju dogoditi momentalno, što rezultira svim ovim kontroverzama...

Uzimajući današnju utrku kao primjer:
a) mora se pojednostaviti pravilnik oko safety cara
b) mislim da bi se dobar dio kontroverzi oko dvoboja u zavojima riješio time da se postavi šljunak u apsolutno svakom zavoju na stazi, dva metra od pasice/bijele linije. Pa tko hoće koristiti šljunak, neka ga koristi...

Za kraj, pohvale Lewisu kako je na kraju staloženo, mirno i sportski sve odradio, zajedno sa svojim ocem.

F1 su potrebne promjene, pojednostavljenje pravila i njihovo jasnije definiranje, izmjene na stazama/izletnim zonama te manje politikanstva. Tu smo da uživamo u utrkivanju, a ne u slušanju rasprave između team principala i FIA-e.

Također, pohvale forumašima. Upravo sam pročitao sve komentare od početka utrke u ovoj temi i nekoliko kolega je odmah sugeriralo crvene zastave. Svi bi otišli na soft, pa neka se utrkivaju do daske zadnjih par krugova... Svojim komentarima i razmišljanjima ste pokazali razumijevanje sporta.
Zadnja izmjena: tomz, dana/u 12.12.2021., 17:26, ukupno mijenjano 1 put.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Mr.Spaceguy je napisao/la: 12.12.2021., 16:30
sta je rekao na radio ne razumijem
slikaslika

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
LH44 je napisao/la: 12.12.2021., 17:26 sta je rekao na radio ne razumijem
This is getting manipulated man
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Cale od Lewisa
GP3
GP3
S nama već: 5 god
Navija za: Max Verstappen
Max ti si najbolji na svijetu i to je sad sluzbeno potvrdeno :mrgreen: :mrgreen:
A sve ostalo pojeo vuk magare ima RB zalbi za 50 + bodova
Max uzivaj zasluzio si :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
slikaALONSO: "VERSTAPPEN IS THE BEST DRIVER IN F1 RIGHT NOW"--------------------------------"MAX VERSTAPPEN YOU ARE THE WORLD CHAMPION!!!"#1-#33".

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Hamilton je danas odradio sve kako treba. Bio je nedodirljiv. Situacija je izgledala beznadežno za Red Bull. Tempom nisu mogli parirati. Iako je Perez odradio lavovski posao kod branjenja protiv Hamiltona. Odradio je u tih par krugova više koristi nego Max u današnjoj utrci. Doveo je Maxa na manje od dvije sekunde, da bi kasnije opet to sve izgubio. Čak i sa svježijim hardom, samo u prvih nekoliko krugova je skidao. Kasnije opet sve po starom. Ne znam je li Mercedes u petak skrivao pravi tempo, ili je Pirelli - partner in crime, novim pritiskom prebacio prednost na njihovu stranu...
Na kraju, opet je Abu Dhabi bio sretan za Red Bull. Mercedes je taj koji je ovdje imao možda i par greški. Ali ne može se reći da je zbog toga Hamilton izgubio titulu. Izgubio je samo ovu utrku. Ako gledamo borbu za titulu zbrajanjem bodova kroz cijelu sezonu, kao što i treba, Mercedes je ovdje Hamiltona koštao samo 7 bodova. Dok je na primjer Hamilton sam sebe koštao 18 ili 25 u Bakuu... Da ne nabrajam koliko puta je Mercedes savršenom taktikom donio pobjedu...

Iako Red Bull i Max ovdje nisu mogli ništa sa brzinom koju su imali, nekako mi je osjećaj bio nepravedan, gledajući ih nemoćne. Pogotovo zbog svega što je Max nepravedno izgubio u ostatku sezone. Na kraju, hvala Bogu pa se vratilo Maxu za dva izbacivanja iz utrke od direktnog konkurenta, i onog nesretnog pucanja gume. Po meni, potpuno zasluženo je postao prvak.

Latifi je odlučio ovu utrku, ali ne bih rekao i titulu. Drago mi je što je i Mick imao umiješane prste, jer je prisilio Latifija na grešku. :mrgreen:
Kao što rekoh, hvala Bogu pa se vratilo sve za ono što je Maxu izbijeno ranije u sezoni. Osjećaj je dosta pravedniji na kraju. I zasluženi vozač postaje prvak. Iako je nevjerovatno šta je FiA - drugi partner in crime, pokušao izvesti sa SC-om. Ej, da ne puste zaostale da se vrate u isti krug. :facepalm: Srećom, Red Bullov pritisak je urodio plodom. A FiA nije mogla sebi priuštiti ovakav skandal na kraju sezone. Inače bi ovo bila jedna od najskandaloznijih sezona.

btw, nedavno mi se na SK 4K počeli ubacivati hrvatski komentatori. Koji je to odron od komentarisanja, jbt. :facepalm: Onaj lik na početku priča kako će sudije pogledati situaciju oko onog incidenta u prvoj krivini, taman kada su objavili poruku da neće biti istrage. I lik je i vidio to, ali valjda nije ni pročitao šta piše... Da ne govorim o naglascima. I ne znam kako uvijek u Hrvata mora biti jedan komentator koji zvuči kao da se nateže na WC šolji dok priča.

Iako se slažem da ono u prvoj krivini (ili ne znam kojoj) nije bilo za kazne, za takvo nešto je Max već dobijao kazne... Red Bull je ovdje imao sreće, ali na kraju je osjećaj da je pravda zadovoljena. Mercedes je bio nedodirljiv u zadnjem dijelu sezone. Hamilton je ovaj put učinio sve što je u njegovoj moći. Pirelli je odradio svoju u subotu sa pritiscima. I FiA je pokušala na sve načine da odradi svoje. Ali na kraju je pobijedio onaj ko je najviše zaslužio.
Kao što sam više puta pisao, Mercedes, FiA, Pirelli - partners in crime, since 2013. Ali ovaj put im nije upalilo.

Napokon je završilo, sada da je ovo nekako ubrzati do sljedeće sezone. :lolz:

Moram još nešto o Hondi da kažem. Možda se čak i vrate od 2026. Ali njihov izlazak u ovom trenutku je i dalje ...ne znam šta da kažem. Razvoj motora je zaleđen. Oni će ih i dalje praviti do novih koji bi trebali krenuti od 2026. Zamisli da sada Red Bull izdominira sljedeće 4 godine sa njihovim motorom, koji neće nositi njihovo ime. :facepalm:

zelot
Formula 1
Formula 1
Ja kuzim da je sucima i race direktoru nekad tesko donjet odluku u duelima i slicno jer svaki duel je za sebe i drugaciji.

Ali kad samo trebas sc povuci na pravi nacin i dozvoliti ne dozvoliti ljufima da se vrate u krug, tu nema dileme. Tu je sve 1/1. Sta i da je zavrsila utrka pod sc-om? Mogao se latifi 2 kruga kasnije razbiti i sta.

Ovdje nista nije bilo dvojbeno i diskutabilno za donjeti ispravne odluke. Samo je trebalo postupiti po pravilima koja su vrlo jasna. Vozaci moraju doci na kraj poretka i ne postoji bog koji moze odluciti koji ce vozaci proci a koji ne.

Znam da nista od toga ali jebeno bih volio da se lewisu vrsti naslov pa da cijeli svijet pocne brujat o debilima i nesposobnjakovicima u f1 i onda bi se mozda nesto napokon promjenilo.

Koji mazohist moras bit udjes u ovakav sport. Ulozis milijarde para, 500-1000 ljudi neumorno radi iz dana u dan, iz godine u godinu, i onda neki kreten to sve baci u vodu i jos mu se dupusti to... Uzas. U soku sam.

Pastor
Formula 1
Formula 1
Grah0 je napisao/la: 12.12.2021., 14:12
LH44 je napisao/la:Max po ko zna koji put uletio na unutrašnju stranu bez razmišljanja o tome da ostavi prostora i opet se sudar nije desio jer je ovaj drugi popustio
Evo ga uvijek objektivni Heat, samo ti fale Dani, AMG i Har i ekipa LH fanboya je tu.

Послато са SM-A105FN помоћу Тапатока
Grah0, hvala na javljanju. Odavno nisam vidio ovaj tvoj potpis. :rofl:

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
tomz je napisao/la: 12.12.2021., 17:23

Uzimajući današnju utrku kao primjer:
a) mora se pojednostaviti pravilnik oko safety cara
b) mislim da bi se dobar dio kontroverzi oko dvoboja u zavojima riješio time da se postavi šljunak u apsolutno svakom zavoju na stazi, dva metra od pasice/bijele linije. Pa tko hoće koristiti šljunak, neka ga koristi...
Zabraniti zamjenu guma za vrijeme SC (osim ako guma nije pukla ili ako je bolid oštećen) jer to od nekih pokojnika pravi pukovnike već dva desetljeća, ovo sam pisao već više puta u zadnje 3-4 godine.
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb
Pastor je napisao/la: 12.12.2021., 17:41
Grah0 je napisao/la: 12.12.2021., 14:12
LH44 je napisao/la:Max po ko zna koji put uletio na unutrašnju stranu bez razmišljanja o tome da ostavi prostora i opet se sudar nije desio jer je ovaj drugi popustio
Evo ga uvijek objektivni Heat, samo ti fale Dani, AMG i Har i ekipa LH fanboya je tu.

Послато са SM-A105FN помоћу Тапатока
Grah0, hvala na javljanju. Odavno nisam vidio ovaj tvoj potpis. :rofl:
:pivo: :pivo: :pivo: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pastor
Formula 1
Formula 1
Pitanje za ove koji prate britanski brlog, tj. SkyF1, je li bilo srčanih udara? :mrgreen:

Pastor
Formula 1
Formula 1
Hamilton izgubio još jednu titulu u najbržem bolidu...
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡