Lewis Hamilton

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

fap
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 7 mj
Navija za: mclaren
Slavenowsky je napisao/la:Nemojte mijesat babe i zabe! Po profitu Ferrari je slabiji caki od KIA-e! Na Forbes-ovoj listi Ferrari je negdje na 250 mjestu, no Ferrari se ne bavi sa velikom proizvodnjom automobila, prije svega mislim na stancanje raznoraznih modela, gdje cifre prelaze preko 50 000 po mjesecu. Kod njih akcenat je bacen na unikat i brzinu. Toyota je po proizvodnji daleko veci gigant od Ferrarija, ali po pitanju svog imena je daleko manje popularna kompanija od Ferrarija.

Evo vam jedan primjer, da vam neko ponudi Toyotu Prius ili Ferrari 458 Italia-u, sta bi ste vi od toga uzeli? Mozda je Toyota 5 x izdrzljivije auto od Ferrarija, no opet sta bi ste vi uzeli?! Vas mozak ne bi ni jedne sekunde razmisljao, vec bi uzeo Ferrari, jer u podsvijesti svi znate ko je Ferrari! Ehh to je taj brand koji je jak u svijetu, da vam neko ponudi Hondu Civic, onda bi ste se dobro zapitali sta bi uzeli Toyotu ili Hondu?

Ferrari je zbog svojih rashoda i prihoda, mozda najprofitabilnija kompanija u svijetu. Oni lupam uloze 2 milijarde na odredjene modele, zarade 6 milijardi! To je za takvu kompaniju mnogo novca, a svi znamo da je Ferrari luksuz danasnjeg drustva, to je nesto sto te odvaja od obicnog smrtnika i oni svoje modele rade po naruđbi, tako da razumijem Hamiltona sto ima jednog La Ferrarija, takav model ne mogu bas svi priustit.

I jos jedna stvar, Ferrari nije komercijalan, Ferrari je unikatan i oni se cvrsto drze tradicije. Recimo BMW je usao u duboku komercijalu, izdali su bukvalno modele od 1 do 10, sto od M-ova, pa do X-ova! Prije je bio samo M3 i 5, sad imamo i 1, 4, 6, cak ce biti i 2, pa isto od X-a bila je 5, sad imamo 1,3,4,,6 itd. No takve stvari daju profit.

Da ne duzimo, danas svi tezimo da imamo nesto unikatno, no takvo sto i kosta, mozda neki modeli kostaju i previse, ali to je sve zbog imena i reputacije! Adidas i Nike su dva vodeca branda u svijetu po pitanju sportske opreme, cinjenica je da bi smo svi dali koji euro vise na takve modele, nego na neke Umbro ili Kappa modele, naravno sa onom narodnom 'koliko para - toliko i muzike'.
Kolega o cemu pricas pa svako bi naravno pre uzeo Ferrari nego tojotu ali ne zbog toga da ima ferrari nego da bi ga prodao jer taj jedan Ferrari kosta bgatstvo prodas njega i kupis ekstra auto kucu i stan .Poredjenje ti je bez veze .
Druga stvar da je Ferrari toliko profitabilan pa svi bi pravili samo takve automobile tako da je stvaran profit mnogo manji
Navijam za Mclaren,Ferrari,Mercedes,RB,Willijams.
Hamilton,Alonso,Vettel,Raikonen,Baton,Perez.,pa i ja de se pridruzim trendu navijanja za celu F1

dmw
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Alonso
Moderatori napravite novu temu o ovome i prebacite postove.

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Ferrari
fap je napisao/la:
Slavenowsky je napisao/la:Nemojte mijesat babe i zabe! Po profitu Ferrari je slabiji caki od KIA-e! Na Forbes-ovoj listi Ferrari je negdje na 250 mjestu, no Ferrari se ne bavi sa velikom proizvodnjom automobila, prije svega mislim na stancanje raznoraznih modela, gdje cifre prelaze preko 50 000 po mjesecu. Kod njih akcenat je bacen na unikat i brzinu. Toyota je po proizvodnji daleko veci gigant od Ferrarija, ali po pitanju svog imena je daleko manje popularna kompanija od Ferrarija.

Evo vam jedan primjer, da vam neko ponudi Toyotu Prius ili Ferrari 458 Italia-u, sta bi ste vi od toga uzeli? Mozda je Toyota 5 x izdrzljivije auto od Ferrarija, no opet sta bi ste vi uzeli?! Vas mozak ne bi ni jedne sekunde razmisljao, vec bi uzeo Ferrari, jer u podsvijesti svi znate ko je Ferrari! Ehh to je taj brand koji je jak u svijetu, da vam neko ponudi Hondu Civic, onda bi ste se dobro zapitali sta bi uzeli Toyotu ili Hondu?

Ferrari je zbog svojih rashoda i prihoda, mozda najprofitabilnija kompanija u svijetu. Oni lupam uloze 2 milijarde na odredjene modele, zarade 6 milijardi! To je za takvu kompaniju mnogo novca, a svi znamo da je Ferrari luksuz danasnjeg drustva, to je nesto sto te odvaja od obicnog smrtnika i oni svoje modele rade po naruđbi, tako da razumijem Hamiltona sto ima jednog La Ferrarija, takav model ne mogu bas svi priustit.

I jos jedna stvar, Ferrari nije komercijalan, Ferrari je unikatan i oni se cvrsto drze tradicije. Recimo BMW je usao u duboku komercijalu, izdali su bukvalno modele od 1 do 10, sto od M-ova, pa do X-ova! Prije je bio samo M3 i 5, sad imamo i 1, 4, 6, cak ce biti i 2, pa isto od X-a bila je 5, sad imamo 1,3,4,,6 itd. No takve stvari daju profit.

Da ne duzimo, danas svi tezimo da imamo nesto unikatno, no takvo sto i kosta, mozda neki modeli kostaju i previse, ali to je sve zbog imena i reputacije! Adidas i Nike su dva vodeca branda u svijetu po pitanju sportske opreme, cinjenica je da bi smo svi dali koji euro vise na takve modele, nego na neke Umbro ili Kappa modele, naravno sa onom narodnom 'koliko para - toliko i muzike'.
Kolega o cemu pricas pa svako bi naravno pre uzeo Ferrari nego tojotu ali ne zbog toga da ima ferrari nego da bi ga prodao jer taj jedan Ferrari kosta bgatstvo prodas njega i kupis ekstra auto kucu i stan .Poredjenje ti je bez veze .
Druga stvar da je Ferrari toliko profitabilan pa svi bi pravili samo takve automobile tako da je stvaran profit mnogo manji
Evo upravo si se upeco u mrezu koju sam zabacio! Pa naravno da bi uzeo Ferrari no sto bi uzeo Ferrari? Moja mati koja veze nema o Ferrariju i opcenito o automobilima, kad bi samo ime spomenuo vjerovatno bi uzela Ferrari!!! Dakle pricamo o brendu koji ima trzisnu moc. Ferrari je nesto sto ne moze svako da ima, a upravo o brendu pricamo.

Kao sto sam vec rekao, Ferrari ima svoj neki nivo, nisu otisli u komercijalu, ne trpaju po 20 modela kako bi povecali prihode. Ferrari u doba ekonomske krize nije cucnuo, cak je naprotiv zadrzao svoju proizvodnju, dok su se drugi koprcali, dakle na trzistu su uvijek pozeljni.

Tu je i tradicija koja je zadrzala kvalitet, dakle kada kazes Ferrari to je nesto kvalitetno, nesto luksuzno, nesto sto mozes da sanjas, no ko ga ima, taj se osjeca malo mocno u svojoj kozi, pa posto je ovo tema Hamilton i gdje doticni voza La Ferrari, mislim da sam rekao sve vezanonza tu temu. Ko hoce shvatit ce.

A to da bi svi slijedili Ferrari kada je u pitanju profit, pa postoje takve kompanije, Lamburghini, Porsche, koji btw drzi odredjen broj dionica VW, a na Forbes listi Porsche se nalazi na jos gorem mjestu od Ferrarija, dok VW je u top 20! No hocemo li poredit modele VW i Porchea?

Neke firme ne ovise o velikom trzistu, nece u komercijalu jer ce tek tad izgubit svoj kvalitet.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Dani je napisao/la:Jedno je prijatelju broj proizvedenih automobila, a drugo je vrijednost marke.
@ferrari
Daj mi pojasni kako se vrednuje cijenjenost marke ? Da li je to mozda vrijednost marke na trzistu ili u glavama navijaca?
.
Slaven ti je objasnio.
Da imaš para bili kupio Mercedes SLS ili Ferrari 458/488?
Daj...
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

fap
Baniran
Baniran
@Slavenowski kolega nisam se ja nigde peco ja i dalje tvrdim da si uzeo glupo poredjenje.Stavio si auto od 10000 eur i auto od par stotina hiljada i kao fora sta bi pre uzeo i po tome je Ferrari cuven .Pre ce biti da si se ti peco i dataj isti Ferrari vredi samo sto debelo kosta i nista vise.
Da si postavio pitanje FFerrari ili Dva miliona eura sta bi onda ljudi izabrali ,eto ti poredjenje,ili Mercedes ili Fiat panda.
To da li je neki brend zvucnije ime pa koja je to vrednost ako je jedan Red BUll zvucnije ime od Ferrarija za mene je to smesno.Ja sam iskljucivo govorio o vrednosti brenda gde je Mercedes daleko ispred i Ferrarija a i Fiata
A sto se tice razmisljanja pa ubaci Ferrari u rang sa Porscheom i Lamborginijem pa onda razmisljaj sta bi pre uzeo
Hamilton,Alonso,Vettel,Raikonen,Baton,Perez.,pa i ja de se pridruzim trendu navijanja za celu F1

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Nije po tome samo cuven stavi nekog laika ili duduka za auta, pitaj ga sta bi od ovo dvoje prije uzeo, logicno da bi Ferrari! Govorim sta nam se u podsvijesti najvise mota u glavi kada spomenemo auta. Ferrari mozda nije najbolje auto na svijetu, ali je sinonim za kvalitetno i brzo auto. Isto kad neko dobro vozi, kazes da vozi kao Schumacher ili kad igras kosarku kazes da si Jordan itd.

Toyotu sam uzeo za bezvezan primjer, jer Toyota daleko vise zaradjuje od Ferrarija, na trzistu automobila je na top ljestvici, no to nije razlog da kazemo da je bolja od Ferrarija. Jer ovdje su se pocele prikazivat ljestvice o zaradama i procjenama nekih kompanija, sto apsolutno nema veze sa popularnoscu.

Lamb i Porsche su isto tako kvalitetna i atraktivna vozila, no popularnost naspram Ferrarija im je jako mala, pogotovo Lamb-a, jer ga nema skoro nigdje na trkacim stazama, tu je u malom deficitu, donduse ima ga, ali ne kao fabricka ekipa, vec to su pretezno privatnici. No uspjeh Lamba i Ferrarija ni u snu se ne moze poredit, tako da i to ima neku svoju tezinu.

Ferrari je usko povezan sa F1, dok svi ostali nisu, Renault koliko god bio najdominatniji motor u F1, van F1 su samo Megan, Clio itd.

La Ferrari je cestovni bolid, sva tehnologija koja se nalazi u jednom bolidu Ferrarija, nalazi se i u tom autu, jedina razlika je u tome sto se fizicki auto razlikuje od bolida, cast svim auto kompanijama, ali La Ferrari je usko povezan sa F1.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Frantic
Formula 1
Formula 1
Izvinjavam se ako sam dosadan.
Po treći put. I neću više ponavljat :gandalf: :mad:
http://brandfinance.com/images/upload/b ... 0_2015.pdf
Fino sve piše.
I o finasijskoj vrijednosti branda, i o jačini branda, imaju sve definicije, imaju tabele, objašnjenja, ko, gdje, kako, zašto,....
Usput Ferrari je 2014. bio NAJJAČI brand na svijetu (u 2015. je pao na 9. mjesto).
Malo google, malo translate (kome treba) i sve će biti jasno. Nije toliki bauk da se ne mogu skontati neke stvari.
Nije sve u brojkama.
Što se tiče teme, može se ovo prebaciti u temu "Automobilska industrija". :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

fap
Baniran
Baniran
Pa kolega kako kazes da ne ponavljam po toj tvojoj tabeli po vrednosti fiat je daleko ispod Mercedesa o Ferrariju i da ne govorim na nekom 295 ili mozda i daljem mestu

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Što ne čitaš? Dajte potrudite se pročitati...nije čovjek spomenuo VRIJEDNOST već JAČINU bredna kao i njegovu popularnost i utjecaj...
Ne kuzim što samo gledate vrijednosti? U ostalom što se spominje Fiat?
slika slika

fap
Baniran
Baniran
Ferrari je napisao/la:Što ne čitaš? Dajte potrudite se pročitati...nije čovjek spomenuo VRIJEDNOST već JAČINU bredna kao i njegovu popularnost i utjecaj...
Pa kolega sto si onda izbacivao one tabele ko kje najveci proizvodjac u svetu.Sto se tice Fiata pa daj mi neki dokaz da nemaju jos uvek vecinski paket akcija u Ferrariju.Ti pricas o brendu pa da uzmem jednu limenku RBa i ja posedujem veci brend u svetu nego onaj ko poseduje Ferrari.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
u pm fap što si nedokazan svezi vlasništva ferrarija.??
evo ti jedan od likova http://www.theglobeandmail.com/report-o ... e27990528/ .
''For the parallel Milan listing, Fiat Chrysler distributed its remaining 80 per cent to its shareholders, at a rate of one common share of Ferrari for every 10 shares of Fiat Chrysler. ''
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
fap je napisao/la:
Ferrari je napisao/la:Što ne čitaš? Dajte potrudite se pročitati...nije čovjek spomenuo VRIJEDNOST već JAČINU bredna kao i njegovu popularnost i utjecaj...
Pa kolega sto si onda izbacivao one tabele ko kje najveci proizvodjac u svetu.Sto se tice Fiata pa daj mi neki dokaz da nemaju jos uvek vecinski paket akcija u Ferrariju.Ti pricas o brendu pa da uzmem jednu limenku RBa i ja posedujem veci brend u svetu nego onaj ko poseduje Ferrari.
Već sam napisao zašto sam stavio onu tabelu.
Zato što je alonso5 rekao da je Mercedes najveći u industriji pa sam samo išao pokazati da je to daleko od istine, iako to nije imalo nikakve veze sa onim što sam ja prethodno kazao da je Ferrari popularnija i cijenjenija marka od Mercedesa...kao što i je. On je okrenuo na nešto totalno krivo.
Od tu je počeo ovaj totalno nepotrebni shitstorm koji nema nikakve veze s onim što sam prvotno kazao...

Btw ova usporedba sa Red Bullom ti ne drzi vodu uopće lol.
slika slika

fap
Baniran
Baniran
zekohonda je napisao/la:u pm fap što si nedokazan svezi vlasništva ferrarija.??
evo ti jedan od likova http://www.theglobeandmail.com/report-o ... e27990528/ .
''For the parallel Milan listing, Fiat Chrysler distributed its remaining 80 per cent to its shareholders, at a rate of one common share of Ferrari for every 10 shares of Fiat Chrysler. ''
Kolega shvatam ja da se Ferrari odvaja ali ta nova firma vodeje ljudi kojiimaju deonice Fiata a na kraju jel ti tvrdis da Fiat vise ne poseduje vecinski paket akcija u Ferrariju tj da su prodali sve preostale akcije oko80 posta.Ja sam razumeo da su oni izasli na berzu ali da zbog niske cene akcija trgovina je obustavljenna .Tako sam ja razumeo ako gresim voleo bi neki dokaz ,Jer i iz ovog linka sto si stavio ja isto kapiram

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Uzasno glupa rasprava.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
@ fap
da, tvrdim da fca više ne posjeduje većinski paket dionica, prodali su ih svojim dioničarima.
''For the parallel Milan listing, Fiat Chrysler distributed its remaining 80 per cent to its shareholders, at a rate of one common share of Ferrari for every 10 shares of Fiat Chrysler.'' - ne brkaj fca (ili fiat kako ti kažeš) sa vlasnicima fca.
izašli su na burzu sa tih 80 %, cijena je pala, nakratko su zaustavili trgovinu, i ponovno otvorili. uobičajena stvar na burzi. ''The shares slipped to 41.75 euros in a broadly lower market, were briefly suspended and then climbed to 41.90 euros.''
@ mr doomroom
rasprava je ok, ali joj ođe nije mjesto.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
[ link do slike ]
:pivo: :thumbs:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
@zekohonda
Rasprava nema smisla, LH vozi jedan od najnaj automobila danasnjice i zna se zasto vozi istog, a neki ovdje pokusavaju osporavati taj brend, luksuz, celeb life sto ide uz taj auto.
Iskreno mene ne zanima tako nesto, a rasprava je glupa jer se pocelo usporedivati korporacije sa Ferrarijem, ne vidim gdje ta rasprava vodi i zasto se pokrenula i tko sta zeli dokazati.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
slika

Ovu sam morao postati.. primjetite 'smart look' naočale. Mislim da se radi o dioptriji 0.0 i model od barem kojih 1000€. :shock: :D
Mjesto događanja Mobile World Congress kod svojih partnera na Qualcomm 'štandu'.
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Pronađi razliku

slika
Za neupućene to je redatelj Spike Lee

Iz pouzdanih izvora sam saznao da su to naočale za kratkovidnost. Točnije za detekciju ferrarijevog bolida u retrovizoru u daljini. :rofl:
slika

fap
Baniran
Baniran
+10
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡