Testiranja 2020.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Kako brzo proglase nešto legalnim kada je Mercedes u pitanju. Ovo da je Ferrari izmislio bilo bi pod povećalom do kraja sezone ili odmah zabranjeno.

slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Pa mislim da je normalno da je FIA dopustila nešto u sivoj zoni. To oni često rade, jer ni sami ne kontaju svoja pravila... Što ne znači da ovo neće postati nelegalno ako se neko bude žalio i objasni im zašto je nelegalno. Evo Helmut kaže da je nelegalno. E sad, zavisi hoće li Mercedesu proći, kao i obično...
Zadnja izmjena: Pastor, dana/u 20.02.2020., 16:50, ukupno mijenjano 1 put.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Pastor je napisao/la: 20.02.2020., 16:26
Multi 21 je napisao/la: 20.02.2020., 15:57 slika
Nije identičan, očekivano s obzirom da bi bila izbačeni iz sporta :chill:
slika
Golim okom se može vidjeti razlika, a kamoli ako bi krenuli u nekakvu detaljnu analizu.
Neznam što se digla tolika buka i što se svi čude... Tog je bilo i bit će, ali pričati o nekakvom "varanju" i "prodavanju bolida" je po meni suludo.
Ne znam jeli se neki samo prave ćoravi ili?
Kao što rekoh, slijede isti koncept, ali svi dijelovi su izvedeni na svoj način. Prednje krilo, ako gledaš površno, slično. Ali pogledaj malo bliže prednje krilo na Haasu i Ferrariju, a pogledaj na RP i Mercedesu. Na Haasu ovaj donji element potpuno ravan u sredini. Skroz drugačiji ovi spojevi što drže ova krilca zajedno. Kod RP-a je sve potpuno isto. Sidepodi gore kod Haasa isti koncept, ali na njihov način. Usisnici puno veći. Ako bi pogledao iz više uglova, kod Ferrarija ima onaj otvor odozgo, dok je kod Haasa totalno drugačije izvedeno. Nemaju ovih ušiju na vrhu nosa, gore iznad petice na Ferrariju. Imaju slične ali sa strane. Kao što rekoh, slično ali nije isto, ništa. Dok na ovoj drugoj slici je sve isto. Ne baš kao na tom Mercedesu sa slike. Ali je sve kao na Mercedesu u jednom trenutku od prošle sezone. Kao što rekoh, nije sve kopirano sa potpuno razvijenog W10. Krilo je novije, usisnici su sa starijeg W10, i td... Ali sve je to u jednom trenutku bilo na W10.
Pa nije bočni usisnik/sidepod isti, vidiš da je malo drugačijeg oblika i da je manji nego na W10, W10 nikad tokom sezone nije imao ovako mali bočni usisnik, onda ova kragna/cape je malo drugačija nego na W10, sitnice na bargeboardu su drugačije, onda oblik bočnog usisnika/sidepoda kad se gleda sa stranje je malo drugačijeg oblika nego što je bio kod W10 prošle sezone, čak je drugačiji i od onog prvobitnog W10 koji su vozili prvu sedmicu testiranja, a siguran sam da ima još razlika.

Onda kod Haasa, prednje krilo je maltene identično, ima isti broj ovih zakrilca, unutrašnji dio krila je istog oblika, jedino ovo malo zaobljenje nije isto, onda ovjes je identičan, usisnik za hlađenje kočnica je identičan, sidepod/bočni usisnik je identičan, samo je na Haasu malo uži, godina dana razvoja motora sigurno zahtjeva manje hlađenja (isti slučaj kod RP, usisnici manji nego na prošlogodišnjem Mercedesu), roll hoop je identičan, zakrilca na sidepodu i barge board su identično zaobljeni i barge board ima, gle čuda, isti broj proreza kao i bolid od prije godinu dana. Ova dva krilca na nosu nemaju, ali imaju ova dva iza sa strane i ona su identičnog oblika. Također su retrovizore izmijenili, ali vjerovatno sa razlogom.

Mislim razlike je vrlo lahko naći, ali opet ne znači da i jedni i drugi nisu kopirali, pa sam Geunther je rekao da kopiraju Ferrari. To što su jedni uspjeli da naprave bolju kopiju koja više nalikuje originalu, to je druga priča :chill:

Krompir, krumpir :zijev:
slikaslika

Pastor
Formula 1
Formula 1
Pa to sam već ponovio više puta, usisnici jesu manji, ali su taki bili identični na tek predstavljenom W10. I ostalo, ja ne vidim gdje ti vidiš razlike. I gdje vidiš identičan dio na Haasu i Ferrariju? Prednje krilo ima isto elemenata? Pa tada su svi imali po 6, 7 elemenata. Ništa neobično. A razlika je hrpu, za razliku od RP/Mercedes prednjeg krila koje je potpuno isto. Čak su i ovi spojevi potpuno isti. Svaki detalj, i na nosu i na krilu potpuno isti. Bargeboardsi potpuno isti, osim onog dijela pored sidepoda (na onom gore videu na 6-oj minuti), gdje na Mercedesu ima ono jedno krilce više. Ali siguran sam da su i taj dio sa tim jednim krilcem manje imali i na Mercedesu, prije nego što su ga nadogradili...

Onaj usisnik iznad glave ti isti na Haasu i Ferrariju? :facepalm:

zjurina
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Leclerc, Ferrari.Honda
https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1230504146064814081
Zadnja izmjena: zjurina, dana/u 20.02.2020., 17:05, ukupno mijenjano 1 put.
slika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Pastor je napisao/la: 20.02.2020., 16:26 Dok na ovoj drugoj slici je sve isto. Ne baš kao na tom Mercedesu sa slike. Ali je sve kao na Mercedesu u jednom trenutku od prošle sezone. Kao što rekoh, nije sve kopirano sa potpuno razvijenog W10. Krilo je novije, usisnici su sa starijeg W10, i td... Ali sve je to u jednom trenutku bilo na W10.
Lako je to reći, volio bih vidjeti taj isti usisnik, prednje krilo, bargeboard, podnicu i ostale stvari koje se razlikuju na nekom izdanju Mercedesa prošle godine.
I zanima me što misliš pod "kopirano"? Jer ako su kopirali, ne vidim problem.
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Kontakt:
Ma ajde više s tom pričom oko W10. To će se ako nitko, Renault požaliti. Moguće i Alpha Tauri ako ih RP podere na stazi. Williams sumnjam da hoce, a nekak mislim da nece ni Mclaren posto planiraju na Mercov motor kako sam nekad negdje citao.

Na RP su kopirane cak i glavcine na koje idu kotaci, hrpetina sitnih detalja po bolidu izgledaju kao da "na šaraf" idu na W10 tak da ovo ako je kopija, jebena je. Zapravo izgleda kao puno vise od kopije. Uglavnom, netko ce sigurno baciti prigovor pa ce se to rjesiti. RP nije toliko jak da to izbjegne.
"What a little star." May 26, 2012.

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Btw, ova inovacija kod Mercedesa i sve oko nje daje čudan osjećaj. Ne da varaju, već šta ja znam, kao da ne pokušavaju skriti ništa niti su imalo zabrinuti. Osjećam da skrivaju nešto 50x puta pametnije. To bi baš bila mercedes-stvar za napravit :zubo:
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
senna66 je napisao/la: 20.02.2020., 15:58 .......
Ne dira mene ta inovacija ako se proglasi legalnom, smeta me što su se svake Ferrarijeve manje inovacije zabranjivale ili je ometan rad momčadi u svrhu nekog dokazivanja...dok za ovo imam osjećaj da FIA neće previše istraživati već samo tako proglasiti legalnim. Ferrari i RB jednostavno moraju protestirati, neka Mercedesu malo FIA smeta za promjenu...
Upravo to.
F12000 je napisao/la: 20.02.2020., 16:29 Nemam ništa protiv inovativnih rješenja i korištenja sivih zona, ako su pravila igre jednaka za sve. Po meni će ovo odobrenje Mercedesu, FIA vratiti tako da će im malo progledati kroz prste Ferrariju ukoliko se nađu pod udarom RB-a i Merca oko neke novotarije tokom sezone.

Usput, nema mi ništa gore od onog plakanja Mercedesa prošlih sezona oko duplih baterija, korištenja ulja ('ko o čemu) itd. dok oni već godinama mute s, više ili manje, aktivnom suspenzijom i Pirellijevim pravilnicima.
Jebeš takvu kompenzaciju.
To će biti otprilike kao da se prestrogo dosudi crveni karton jednoj ekipi, pa ih suparnici, sa igračem, više napumpaju 4:0 do 70. minute, a onda sudija u 75. minuti kompenzira to sa crvenim (prestrogo dosuđenim) za ekipu koja već vodi sa 4:0.
Jer bi Benz mogao toliko odmagliti dok Ferrari (ili Red Bull) izmisle neku, pažnje vrijednu, novotariju, koja bi se, eto, mogla naći pod lupom FIA-e.
Pastor je napisao/la: 20.02.2020., 16:49 Pa mislim da je normalno da je FIA dopustila nešto u sivoj zoni. To oni često rade, jer ni sami ne kontaju svoja pravila... Što ne znači da ovo neće postati nelegalno ako se neko bude žalio i objasni im zašto je nelegalno. Evo Helmut kaže da je nelegalno. E sad, zavisi hoće li Mercedesu proći, kao i obično...
Čuj Helmut reko.... :shock:
Aaaa, ako je tako, izgleda pukla tikva.
Otprilike kad je osjetio da bi se Max možda mogao boriti za titulu. :kokice:
Interesting, što bi reko Ken Miles, odnosno Christian Bale, jel.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zelot
Formula 1
Formula 1
donekle shvacam sve koji govore kako se mercedesu sve dopusta a drugima, narocito ferrariju, brani. i zaista, kad se pogleda kako je to sve izgledalo zadnjih godina, tako je i bilo. nema sumnje u to. ali ima u nesto drugo a to je...

tko je kriv za to? ili zasluzan? mislim da cemo se svi sloziti i odbaciti tezu o tome da mercedes podmicuje fiu i slicno.. mislim, nije cijeli svijet hrvatska..

cak i da se ne slozimo oko toga, ne mozemo znati istinu. pa ajmo dalje.

protivnici? nedovoljan pritisak svih ostalih ekipa na fiu i ostala vazna tijela? ipak pricamo o jednom ferrariju koji ima najbolje uvjete vec desetljecima jer je ferrari i svi to postujemo i prihvatili smo. Zasto onda ne vrse veci pritisak, prijetnje, proteste, skupa sa drugim momcadima. sudske tuzbe ako treba..

baca se drvlje i kamenje na mercedes i na neki nacin se umanjuje uspijeh zbog svega sto je bilo ali pitanje je i dalje isto. tko je kriv?

merc sigurno nije. rade svoj posao, pokusavaju pobjediti na sve moguce nacine i na svim mogucim poljima i to rade svi, barem bi trebali.

znaci, merc nije kriv, logicno. tko je onda? FIA? momcadi ili netko treci?

nekako se stjece dojam da svi krive, neposredno, mercedesa i da mercedes tu ispada neka crna ovca. nije merc kriv sto ih nisu kaznili za testiranje sa hamom ili za ono sa felgama. oni pokusavaju progurat svoje i uvjeriti fiu u svoju korist. to rade i ostale momcadi ali ocito puno losije nego mercedes pa gube bitke i nekako olako, svi skupa, odustaju od svega i prihvacaju svasta..

ja bih ovdje razdvojio mercedes od svega ostaloga i rekao ovako. mercedes zadnjih godina radi najbolji moguci posao skoro pa u povjesti natjecanja. ubijaju, stalno su korak ispred, savrsena masinerija, skinuti skoro svi rekordi i ne bih krivio merc za nista jerbo, ocito da ih drugi ne krive, a mozda bi trebali.

po meni, sve ovo vezano za merc treba kopati i njuskati izvana, po okolini kao npr fia i zasto to bude tako.

nije mercedes kriv sto nije kaznjen za test koji nije smio radit. kriv je onaj tko ga nije kaznio, ako je imao osnove, i krivi su oni koji nisu poduzeli vise po tom pitanju.

u svakom sportu, pa i u zivotu je tako... svi malo muljau, zaobilaze, pokusavaju svasta da bi stekli prednost ali isto tako imamo tijela i suparnike koji se moraju pobrinuti da drugima to ne prodje a njima prodje...
mercedes samo radi svoj posao na svim mogucim frontama, kako u garazi tako i u "politici" a drugi za sada ne uspjevaju parirati i to je to.

da su samo jednu kaznu za nesto (di je mozda bilo osnove) iskamcili, merc bi danas imao naslov manje, mozda dva...

da se razumijemo, ne kazem da merc nekada nije bio kriv. ne znam tocno ali izgleda da je bio kriv u nekim situacijama. pitanje je samo zasto drugi to nisu bolje iskoristili. stotine miliona ulazu, milijarde zapravo ulazu svi sudionici natjecanja a dopuste tako nesto.. nesto tu smrdi.

cak i da je fia potkupljena, to ne znaci da su pravila promjenjena. ide se na sud, tuzba bla bla. mak na konac. ako se ne smije testirat, a netko je testirao, kazna. i njima i fiai tj onome tko je to dopustio itd...

dok se konkurencija ne probudi mercedes ce nastaviti raditi ovo, sve dok ih se ne stisne, sto je i logicno. ako te nitko ne stisce previse, udaras po svom sve dok ide..

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
#DAS_AUTO
Ideja je :klanjam:
Fino Alla Fine

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Bome dosta kontroverzna testiranja, zanimljiv uvod u sezonu.
Imam osjećaj da Ferrari također ima nešto i da će pokazati pred kraj ovih testiranja. Moguće i dosta drugačiji bolid od trenutnog. Nešto kao Mercedes prošle godine. Nadam se.

Ovo što je Merc izveo, kapa do poda. Jedino želim da RB i Ferrari ulože par žalbi reda radi, neka se i Mercedes malo smeta u radu.

Što se tiče Racing Pointa. U jednu ruku mi se takve stvari gade, ali ako im je to od neke sreće neka im je. Ionako mislim da neće dugo trajati jer nema šanse da će oni to razvijati tokom sezone na visokoj razini. To je za njih jedan sasvim novi koncept i nemaju oni tu previše vremena da izdrže kasnije u sezoni protiv npr. McLarena.
Dugoročno ta ideja im se možda i odbije o glavu. Ako ih neki podij u početku sezone veseli, nek im bude.

Kao što rekoh, ovo bi mogla biti sezona puna kontroverzi i plesanja po sivoj zoni. Ionako neke momčadi nemaju što za izgubiti, ionako se karte ponovno miješaju novim pravilnikom.

Mogli bi imati odličnu sezonu, bez obzira dominirao Mercedes opet ili ne.

slika

pero iz bukurešta
Formula 1
Formula 1
Jučer se je njurgalo kako su svi sa Ferrarijevim motorom zadnji... Kako je Ferrari očito zajebo, varo što ja znam
Sada prva četiri,l četiri različita motora...

MSC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
zelot je napisao/la: 20.02.2020., 17:20 donekle shvacam sve koji...
Da ne radim nered, skratio sam post.

Slažem se sa svim osim da se vani ne potkupljuje. Radim s vanjskim firmama i vjeruj mi da je zapadna Europa izmislila korupciju i sranja svih vrsta ali znaju oni to daleko finije upakirati. A i kod njih potplacujes pametne, ne jedva pismene jarane.

Dodao bih da mi je iritantno to sto Ferrari ne lobira ze sebe gotovo nista. Znaci talijani koji sute, rade... Umjesto da su mafijasi.

Cinjenica je da Mercedes koliko dobar posao radi u tvornici s inzinjerima, jednako dobar ako ne i bolji radi po pitanju politike, lobiranja za sebe i to. U drustvu velikog kapitala kakvo F1 zasigurno je, nemala je stvar imati prednost i na podrucju marketinga, lobija i svega ostaloga. U svijetu i biznisu kakav je danas takve se ljude zlatom plaća.
"What a little star." May 26, 2012.

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj

Pastor
Formula 1
Formula 1
senna66 je napisao/la: 20.02.2020., 17:49 Bome dosta kontroverzna testiranja, zanimljiv uvod u sezonu.
Imam osjećaj da Ferrari također ima nešto i da će pokazati pred kraj ovih testiranja. Moguće i dosta drugačiji bolid od trenutnog. Nešto kao Mercedes prošle godine. Nadam se.

Ovo što je Merc izveo, kapa do poda. Jedino želim da RB i Ferrari ulože par žalbi reda radi, neka se i Mercedes malo smeta u radu.

Što se tiče Racing Pointa. U jednu ruku mi se takve stvari gade, ali ako im je to od neke sreće neka im je. Ionako mislim da neće dugo trajati jer nema šanse da će oni to razvijati tokom sezone na visokoj razini. To je za njih jedan sasvim novi koncept i nemaju oni tu previše vremena da izdrže kasnije u sezoni protiv npr. McLarena.
Dugoročno ta ideja im se možda i odbije o glavu. Ako ih neki podij u početku sezone veseli, nek im bude.

Kao što rekoh, ovo bi mogla biti sezona puna kontroverzi i plesanja po sivoj zoni. Ionako neke momčadi nemaju što za izgubiti, ionako se karte ponovno miješaju novim pravilnikom.

Mogli bi imati odličnu sezonu, bez obzira dominirao Mercedes opet ili ne.
Koliku je Mercedes prednost imao nad sredinom poretka prošle godine? Misliš da to ove ekipe iz sredine mogu skinuti preko zime? A to nije bila mala prednost. Već nakon prvih odlazaka u boks uvijek su imali već otvoren prozor da se vrate ispred F1.5 ekipe. Do kraja utrke to dogura i do kruga prednosti nad čitavom tom ekipom... E sad, ko te pita hoće li oni to moći razvijati. A što nebi? Kad su već dobili sve ove dijelove, zašto nebi dobili ili "iskopirali" i novije? Kod kopije je još lakše razvijati, samo slijedi velikog brata. Oni su već odradili testiranje, šta valja a šta ne. A što se tiče shvatanja bolida, vidjeli smo Mercedes kako radi isprve, čim ga izvedu prvi put na stazu. Zašto onda nebi tako radio i RP-u? Imaju isto vremena da ga shvate. Testiranja su za sve ista...

Pastor
Formula 1
Formula 1
Sarma je napisao/la: 20.02.2020., 18:35 Za Hornera legalno...

https://www.formulapassion.it/motorspor ... 82244.html

Za Marka nelegalno...

https://www.formulapassion.it/motorspor ... 82302.html

LOL :rofl:
Pa dobro, Horner kaže da je legalno, jer ga drugačije nebi mogli koristiti. Kao što sam ranije govorio, nije prvi put da po FIA-i nešto prođe. Kako je njima Mercedes objasnio da radi vjerovatno prolazi. Ali kada neko uloži protest i da alternativno mišljenje, onda se može osporiti legalnost, ako uvjere FIA-u. Tako su i oni Ferrarijevi retrovizori na Halo-u prošli, da bi se onda poslije žaljenja proglasili nelegalnim.
Dok Helmut kaže odmah zašto bi trebalo biti nelegalno. Treba vidjeti šta misli Newey. Ako ulagali žalbu, on će najbolje objasniti FIA-i zašto bi trebalo biti nelegalno...

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
Ili u prijevodu u FIA-i ne rade ljudi sa adekvatnim znanjima da bi samostlano procjenili legalnost ili ilegalnost, vjeruju na riječ drugih momčadi.

To je pomalo komično.
slika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Objašnjenje FIA-e... :prcnjau: :facepalm:
So if, in the FIA's view, the changes made to the toe angle were altering the suspension of the car, then that would be outlawed.

However, the FIA's view is that the Mercedes system is deemed not to be altering the suspension. Instead, in its view, DAS is simply another way of 'steering' the front wheels.
https://www.motorsport.com/f1/news/fia- ... 14/?nrt=54
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Navija za: Mercedes
Was ist DAS?
DAS ist Walter :aww:

Tehnička genijalnost na djelu. Dok god FIA ne promijeni definiciju šta je upravljač, ovo je legalno.
Na timovima je naravno da ulože žalbu ukoliko žele.

Allison je danas potvrdio da su kontaktirali i provjerili sa FIA prije nego što su implementirali sistem u svoj bolid.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡