Iceman je napisao/la: 31.05.2017., 09:37
Ferrari je napisao/la: 31.05.2017., 01:49
Iceman je napisao/la: 30.05.2017., 23:24
Lijepo lijepo
--------------------------------------------------------
A inače večeras sam pročitao dva
post race izvještaja. Situacija i komentari nakon utrke potaknuli su me da pročitam mišljenje ljudi koji ipak raspolažu sa više informacija nego mi. Svakako bi preporučio Hughsov izvještaj (preporučam i čitanje njegovih odgovora na upite čitatelja).
https://www.jamesallenonf1.com/2017/05/ ... aco-f1-gp/ (James Allen)
http://www.motorsportmagazine.com/repor ... rix-report (Mark Hughes)
Da..... Čovjek se malo zamisli, ali dobro bilo pa prošlo.
..........................................................
Da...jako zanimljivo.
To sam jučer pročitao pa malo gledao što ostali misle itd.
I nakon ovoga što Mark napisao zapravo jedini koji je sam sebe zajebao je Kimi.
Po ovome ispada da je on NAMJERNO usporavao Vettela da bi ga uhvatili Bottas i dva RBR-a da bi se njemu produžio prvi stint i da bi si tako osigurao optimalniju strategiju...
U ovoj cijeloj priči po meni Vettel iskreno nije ništa znao.
Ovo je bila malo prljavija igra Kimija u ovoj situaciji koji je želio staviti sebe ispred momčadskog interesa i njihovih odluka...i ne kažem da je ta odluka bila da se progura Seba na poziciju broj 1. već zbog po ovome što Mark piše prljave igre Kimija koji je želio gurnuti Vettela na potencijalno 3. mjesto nakon što bi se svi boksevi odradili.
Jer Kimi je znao da je Seb mogao odgovoriti na njegovu brzinu pa se prebacio na taktiku usporavanja...ali to je bilo pogrešno.
Da je vozio kako treba nakon 22. kruga mislim da bi bolje prošao...jer je ovako išao igrati bezvezne igrice nakon koje je pitwall uskočio u potpunosti razumno i logično...jer i mene je jako čudilo kako odjednom vozi 1:17xxx u prvom stintu.
Ne znam...mislim da je samog sebe zajebao i da je pitwall razumno reagirao.
Sam je kriv jer je mogao na svoju volju biti prvi bez igrica zbog ovakve staze na kojoj se ne može pretjecati.
Svejedno Vettel je MORAO odvesti onakve krugove da bi došao ispred njega i to na starim gumama što je vrlo rizično tako da ovo zbilja nije bilo planirano, ako se ovako gleda.
Sve su ovo spekulacije, ali eto čini se zanimljivo.
Ha..... ja isto vjerujem da Vettel ništa nije znao, niti je Kimi išao s namjerom da zahebe Vettela već da si osigura pošto poto tu dugo isčekivanu pobjedu i to ni manje ni više nego u Monaku. Nitko ga ne treba kriviti za to i 100% sam siguran je veliki dio F1 zajednice to htio.
Problem je svakako nastao kada je zapeo iza vozača koji zaostaju pruni krug, također boks mu je bio sporiji od Vettelovog + Vettel je odvozio stvarno par super brzih krugova. Također kažu da je Kimijev inžinjer bio ljut poslije utrke, na koga i zašto?
Njegov problem će biti kada god bude na prvoj poziciji, a Vettel drugi tokom utrke, postoji realna "opasnost" po njega da će završiti iza Vettela. Iskreno i dalje smatram da će do tih situacija doći jako rijetko, jer Vettel je u top formi, ali jbg ušao je loše u sezonu i zacementirao si je neke potencijalno nelagodne situacije.
A ovo što komentirao ekipa za drugog vozača. Slažem se Ricciardo neće doći samo da bi bio u bodovi i postoljima, već da osvoji naslov prvaka. Neće se smješkati i zahebavati ako dođe do situacije kao što se našao KImi u Monaku. Zato postavljam pitanje što Ferrari hoće?
Ja se iskreno nadam da će Ferrari imati jake vozače i jednake prilike osvojio Vettel naslov ili ne.
Taj Hughes priča gluposti. Još jedan lik koji misli da je undercut bio nemoguć. Undercut je bio sasvim realan. To što je Vettel napravio par kvalifikacijskih (da, kvalifikacijskih. Ne vremenski, jer je bolid bio pun goriva, ali sigurno jednako rizičnih ako ne i više zbog dodatne težine) krugova, ne znači da su to svi mogli uraditi.
I ja bih te pitao bi li Ricciardo napravio overcut (koji je izgleda po ovim "stručnjacima" samo ostani duže na stazi i imaš siguran overcut...) Verstappenu da je ovaj vozio u čistom zraku. A Max je definitivno mogao napraviti undercut za samo jedan krug nad Bottasom, da je zaustavljanje u boksu proteklo kako treba.
Šta je to posebno Ricciardo pokazao u tom overcutu? Vozio vremena 1:16. Kimi je prvi krug na SS odvezao 1:16.1. Za par krugova spustio na 1:15.5. Verstappen bi isto vozio barem niskih 1:16, da je uspio undercut nad Bottasom. Sve i da par krugova vozi po 0.1 sporije od Ricciarda na US, Ricciardu nebi uspio overcut, jer je Max imao prednost nad njim od nekoliko sekundi.
A i Vettel je bio sporiji od Kimija par krugova, kad je vozio 1:16.4 i 1:16.2. Samo su mu ona dva kruga ispod 1:16 donijeli prvo mjesto.
Da ga Ferrari favorizira, odradili bi oni to vrlo jednostavno. I baš bi ih bilo briga šta će neko reći u vezi toga. A ne bi išli ovako rizično, gdje vozaš mora odraditi par kvalifikacijskih krugova na potrošenim gumama... Ti krugovi su čista Vettelova želja za pobjedom, nikakva timska režija.