Šah

Košarka, zimski sportovi, borilački sportovi, tenis, šah, američki sportovi...

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Ja sam veliki fan Carlsena otkad sam vidio kako trash talka :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=ANFdN5S-YCw

Poigrao se s GM kao igrači od 1000 bodova sa mnom :rofl:

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Vaše priče su me potaknule da se i ja večeras učlanim na Lichess :)

Igrao sam nešto malo šah u osnovnjaku, ali nikad preozbiljno. Čak sam jednom za rođendan dobio knjigu sa šahovskim zagonetkama, ali ni to mi nije pomoglo da barem jednom pobijedim svog najvećeg šahovskog protivnika - starog :zubo:

Znam osnovna pravila i neko bazično otvaranje, ali ostalo većinom improviziram. Nisam upoznat s nekim fintama ili cakama. Na Lichessu trenunto igram casual partije (obavezno neke chill verzije s po minimalno 15 minuta po igraču) da se malo prisjetim igre. Nisam se još okuražio uništavati svoj 1500 rating :mrgreen:

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
DaveGilmour je napisao/la: 09.05.2020., 00:00 Vaše priče su me potaknule da se i ja večeras učlanim na Lichess :)

Igrao sam nešto malo šah u osnovnjaku, ali nikad preozbiljno. Čak sam jednom za rođendan dobio knjigu sa šahovskim zagonetkama, ali ni to mi nije pomoglo da barem jednom pobijedim svog najvećeg šahovskog protivnika - starog :zubo:

Znam osnovna pravila i neko bazično otvaranje, ali ostalo većinom improviziram. Nisam upoznat s nekim fintama ili cakama. Na Lichessu trenunto igram casual partije (obavezno neke chill verzije s po minimalno 15 minuta po igraču) da se malo prisjetim igre. Nisam se još okuražio uništavati svoj 1500 rating :mrgreen:
Čekaj oćeš reć da si se tek ulogiro na šah i da već rasturaš 1500 rejting? KAj sam ja retardiran kaj se krv pišam 2 godine da dođem s 500 na 1000?
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Majki2111 je napisao/la: 09.05.2020., 00:37 Čekaj oćeš reć da si se tek ulogiro na šah i da već rasturaš 1500 rejting? KAj sam ja retardiran kaj se krv pišam 2 godine da dođem s 500 na 1000?
Nov sam na Lichessu pa ne znam kako točno rating sustav funkcionira, ali na početku svi imaju 1500. Imaš i neku drugu vrijednost koja označava koliko ti je rating stabilan. Što je ta vrijednost veća to je rating manje stabilan i svakim porazom više bodova gubiš. Na početku je svima ta druga vrijednost jako visoka.

Drugim riječima, da krenem igrati rated partije, vjerojatno bi brzo pao ispod 1000.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
DaveGilmour je napisao/la: 09.05.2020., 00:42
Majki2111 je napisao/la: 09.05.2020., 00:37 Čekaj oćeš reć da si se tek ulogiro na šah i da već rasturaš 1500 rejting? KAj sam ja retardiran kaj se krv pišam 2 godine da dođem s 500 na 1000?
Nov sam na Lichessu pa ne znam kako točno rating sustav funkcionira, ali na početku svi imaju 1500. Imaš i neku drugu vrijednost koja označava koliko ti je rating stabilan. Što je ta vrijednost veća to je rating manje stabilan i svakim porazom više bodova gubiš. Na početku je svima ta druga vrijednost jako visoka.

Drugim riječima, da krenem igrati rated partije, vjerojatno bi brzo pao ispod 1000.
Aha hahaha, apsolutno legitimno. Legitimno Ko što svaki z nas može reći da nas Crlsen nije pobijedio još. :)
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
@Majki2111 pogledaj si malo youtube i sah. Nesto opako ne stima kad nemos preci 1000. Ili igras po nekom svom nacinu koji je katastrofalan iako ti se cini da nije ili nesto drugo jer smatram da je 1000 skoro pa za pocetnike. Mogao bi ti bez greske 1200-300. Mozda dajes topa za konja i lovca pa mislis da si profitirao a nisi ili tako neke "navike" pa te kostaju pobjeda.

Pogledas si malo youtube, sahovski komentar, partije neke kod adagmatora ili nekog drugog. Chess talk je super kanal, krstki videi koji svasta pokazuju. Pamalo zavrsnice da vidis.

I na kraju da usvojis i upoznas se sa pojmovima kao sto su: vezivanje, dvostruki napad ili vilica, otkriveni napad, otkriveni sah, dvostruki sah, an passan i slicni pojmovi..

I otvaranja naravno.. za pocetak nadji neko koje ti se cini ok i samo njega udaraj. Nemoj sarat sa otvaranjika jer ih je znas i sam sebe ces sjebat. Uzmi e4 ili d4 i samo jedno rokaj. Mnogi GM igraju jedbo otvaranje godinama, cak i cijelu karijeru.. nije sramota a postsjes sve bolji i bolji.

Kad si crni, takodjer pogledaj kako najbolje reagirati na ta otvaranja, a mozes cak i sarat kad si crni jer ces cesto bit prisiljen igrat tudju igru.

Ugl,sam se u sahu ne mozes poboljsat. Moras malo teorije nauciti i vidjeti sta i kako..

Kada su bolji konji od lovca a kada nisu. Koja je figura protivnika jaka na ploci pa ju se isplati unistiti cak i jacom. Zna se desit da konj ili lovac budu jaki kao kraljica ili jaci i dominantniji od topovai sl...

Kralj je vrlo jaka figurau zavrsnici i sa njime se mora igrati. U pocetku obavezno rohirat a kasnije sa njim van.

Takodjer zrtva figure je jako bitna stavka. To sve na jutjubu imas!

I za kraj,sahovske probleme na lychess idi rjesavat. Tu ces najbolje naucit taktike i zrtve, vezivanja i otkrivene napade..

Ne isplati ti se samo igrat igrat jer ces uci u svoj neki zacarani krug i neces vidjet nista drugo.

Kako god, na youtubu mozes toliko naucit da ti rejting ide gore za 200bodova bez greske.

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 09.05.2020., 12:28 @Majki2111 pogledaj si malo youtube i sah. Nesto opako ne stima kad nemos preci 1000. Ili igras po nekom svom nacinu koji je katastrofalan iako ti se cini da nije ili nesto drugo jer smatram da je 1000 skoro pa za pocetnike. Mogao bi ti bez greske 1200-300. Mozda dajes topa za konja i lovca pa mislis da si profitirao a nisi ili tako neke "navike" pa te kostaju pobjeda.

Pogledas si malo youtube, sahovski komentar, partije neke kod adagmatora ili nekog drugog. Chess talk je super kanal, krstki videi koji svasta pokazuju. Pamalo zavrsnice da vidis.

I na kraju da usvojis i upoznas se sa pojmovima kao sto su: vezivanje, dvostruki napad ili vilica, otkriveni napad, otkriveni sah, dvostruki sah, an passan i slicni pojmovi..

I otvaranja naravno.. za pocetak nadji neko koje ti se cini ok i samo njega udaraj. Nemoj sarat sa otvaranjika jer ih je znas i sam sebe ces sjebat. Uzmi e4 ili d4 i samo jedno rokaj. Mnogi GM igraju jedbo otvaranje godinama, cak i cijelu karijeru.. nije sramota a postsjes sve bolji i bolji.

Kad si crni, takodjer pogledaj kako najbolje reagirati na ta otvaranja, a mozes cak i sarat kad si crni jer ces cesto bit prisiljen igrat tudju igru.

Ugl,sam se u sahu ne mozes poboljsat. Moras malo teorije nauciti i vidjeti sta i kako..

Kada su bolji konji od lovca a kada nisu. Koja je figura protivnika jaka na ploci pa ju se isplati unistiti cak i jacom. Zna se desit da konj ili lovac budu jaki kao kraljica ili jaci i dominantniji od topovai sl...

Kralj je vrlo jaka figurau zavrsnici i sa njime se mora igrati. U pocetku obavezno rohirat a kasnije sa njim van.

Takodjer zrtva figure je jako bitna stavka. To sve na jutjubu imas!

I za kraj,sahovske probleme na lychess idi rjesavat. Tu ces najbolje naucit taktike i zrtve, vezivanja i otkrivene napade..

Ne isplati ti se samo igrat igrat jer ces uci u svoj neki zacarani krug i neces vidjet nista drugo.

Kako god, na youtubu mozes toliko naucit da ti rejting ide gore za 200bodova bez greske.

Sve pojmove znam te. Igram e4 samo. Nikad ne mijenjam otvaranje. Ja pratim hanging pawns, duplo je bolji od agadmatora. Žrtve volim da... U zadnjih godinu dve sam ošahu puuuuno naučio. Al eto negdje ne štima, a ne znam di. Lovac je čudovište pri pozicijama otvorenog centra, jak je poput kraljice, tu konj može biti laka meta jer nema tu dalekometnost. Konj je jači pri partijama zatvorenih centra. Za njih je dobro osloboditi polja gdje mogu doći tzv "outposts". Igram tako da što prije otvorim centar. Aktivirat figure je tu jako bitno. Neosjećam se ugodno u zatvorenim pozicijama.
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Hmm, ne znam sta bih drugo jos rekao, malo cudno ali dobro, bit ce bodova kad tad

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 09.05.2020., 20:25 Hmm, ne znam sta bih drugo jos rekao, malo cudno ali dobro, bit ce bodova kad tad slika

Ne znam, evo sad zadnjih tjedan dana igram koma. Baš ko da sam retardiran. Igram na pola sata vremena. Bio sam 1081 p psam pao na 1032 sada. Baš se sramim.
slika
Lomi te, al se nedaš

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Al da zaboravio sam napomenuti da ja sa ovim polusatnin šahom imam tek par jmjeseci iskustva, sve prije sam igro na 10 minuta. Sve dok sam skužio da nemrem preći preko 800. Al da uopće krenem igrat na ovih pol sata je trebalo 2 godine pišanja krvi.

Blitz:
slika

Polusatni:
slika
Lomi te, al se nedaš

Majki2111
Formula 2
Formula 2
A evo piše 552 partije. Dost je to.
slika

Ak treba nek moderatura stavi sve pod jedan post, nisam stigo uređivat sve..
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Samo nastavi, kliknut ce to samo od sebe

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 09.05.2020., 21:26 Samo nastavi, kliknut ce to samo od sebe slika

Malo je demotivirajuće ovo kaj ljudi vele. Bacaju se respektabilne brojke, a ja igram na svakodnevnoj bazi i gledam na youtubu na svakodnevnoj bazi i onda jedva 1000... Bio sam sretan ko malo dijete kad sam uspio doći na 1000 u ovom polusatnom nakon dugog igranja blitza... :mrgreen:
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Onda kad izgubis, kliknes na ploca za analizu i uz eingine vidi gdje radis greske. Moras svoje partije isto analizirat i pregledavat.

Sa eingineom ces skuzit s kojim potezima gubis prednost tj koji su ti losi a koji dobri.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 09.05.2020., 21:52 Onda kad izgubis, kliknes na ploca za analizu i uz eingine vidi gdje radis greske. Moras svoje partije isto analizirat i pregledavat.

Sa eingineom ces skuzit s kojim potezima gubis prednost tj koji su ti losi a koji dobri.

Radim to. Al zna mi čak neki put izbacit neki potez koji vidim, al nebi to niakko odigro... Trebamo odigrat par partija skupa pa ćeš vidjet, ak te interesira.
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Pa zanima me, mogli bi

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 09.05.2020., 22:00 Pa zanima me, mogli bi slika

Kad si slobodan? Nadimak mi je isti ko ovdje na chess.com i lychess.
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Majki2111 je napisao/la: 09.05.2020., 22:20

mozemo danas odigrat koju!

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 10.05.2020., 14:44
Majki2111 je napisao/la: 09.05.2020., 22:20

mozemo danas odigrat koju!
Može. Imam nekaj za faks odradit, možda navečer se spojimo. Budan sam do 3 ujutro pa možemo i u te sitne sate. Javim ti se u privatne poruke.
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Moze navecer, javi se.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡