Formula E 2016./17.

🔋 Sve teme vezane uz Formulu E.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
FF Dragonove vozače neće biti teško razlikovati zbog ove fora ideje:

slika

slika

Doduše, nisam uspio skužiti koji je koji, ali jednom kad skužim, bit će lako zapamtit :mrgreen:

slika

slika

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Scuderia Ferrari
Hahaha vrhunski, genijalno!
D´Ambrosio ima bijeli nos, a Loic ima crni nos. Imena im pišu na onom brončano ofarbanom komadu koji je inače usisnik u F1.
Sisu (fin.)

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Piquet ugrabio prvi pole u karijeri, NextEV zakljuÄŤao prvi red!
http://www.fiaformulae.com/en/news/2016 ... hong-kong/
HKT Hong Kong ePrix qualifying time

1. Nelson Piquet Jr NextEV Nio 1:03.099

2. Oliver Turvry NextEV Nio 1:03.231

3. Jose Maria Lopez DS Virgin Racing 1:03.251

4. Sam Bird DS Virgin Racing 1:03.258

5. Sebastien Buemi Renault e.dams 1:03.317

6. Felix Rosenqvist Mahindra Racing 1:03.332

7. Daniel Abt Abt Schaeffler Audi Sport 1:03.615

8. Loic Duval Faraday Future Dragon Racing 1:03.637

9. Jean-Eric Vergne TECHEETAH 1:03.750

10. Nico Prost Renault e.dams 1:03.759

11. Nick Heidfeld Mahindra Racing 1:03.848

12. Maro Engel Venturi 1:03.915

13. Antonio Felix da Costa Andretti 1:04.057s

14. Adam Carroll Panasonic Jaguar Racing 1:04.428

15. Stephane Sarrazin Venturi 1:04.520

16. Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing 1:04.588

17. Qing Hua Ma TECHEETAH 1:04.740

18. Jerome D'Ambrosio Faraday Future Dragon Racing 1:05.166

19. Lucas di Grassi Abt Schaeffler Audi Sport 1:08.094s

20. Robin Frijns Andretti 1:10.407
Startni poredak garantira uzbudljivu utrku, ukljuÄŤite se u prijenos u 10 sati!

ZamaF1
Karting
Karting
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Ferrari
ÄŚuo sam da su prije kvala izacili jedan "sausage kerb" u nekom zavoju...

Mislim da nije fer prema vozaÄŤima jer se nisu uspjeli naviknuti na taj zavoj

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 4 mj
Navija za: Vettel,Ferrari
Što više nema super pole sesije?

ZamaF1
Karting
Karting
Mislim da je otkazana zbog crvenih zastava pa bi predugo trajale kvale

MoĹľdasam u krivu...

f1zd
S nama već: 9 god 4 mj
Navija za: Vettel,Ferrari
ZamaF1 je napisao/la:Mislim da je otkazana zbog crvenih zastava pa bi predugo trajale kvale

MoĹľdasam u krivu...
Ok, hvala

ZamaF1
Karting
Karting
Stvarno su fantastiÄŤan posao odradili iz Audia sa Di Grassijem za vrijeme safety cara.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Scuderia Ferrari
Wow, Di Grassi, odliÄŤan posao. Nakon onakvog starta za Audi, oÄŤekivao sam katastrofu, kad ono Di Grassi nakon safeta 1.
Sisu (fin.)

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
FantastiÄŤna utrka, odliÄŤno otvaranje sezone :thumbs:

Sve čestitke Buemiju na 7. pobjedi u FE karijeri! Kvalifikacije nisu bile idealne, ali je u utrci bilo puno bolje, uz malo sreće i uz odlični tajming pitstopa. Ne želim reći da je nezasluženo pobijedio, ali mislim da je Sam Bird danas bio najbolji i stvarno je šteta zbog onog problema u boksu, siguran sam da bi on pobijedio.
Di Grassiju i njegovim stratezima također sve čestitke, sa 19. mjesta stići do 2. uz 2 pitstopa je zbilja fenomenalno. Odlično se probijao kroz poredak, čini mi se da je u jednom trenutku prošao trojicu u jednom potezu!
Heidfeldu isto ÄŤestitam, vrlo zasluĹľen podij, startao je 11., ali se brzo probio kroz poredak u uvodnim krugovima i do kraja je mirno stigao do podija.

Bird je definitivno bio najveći tragičar ove utrke, a Piquet je najviše toga uprskao, mirno je vodio s pole positiona i onda završio u zidu odmah nakon Lopeza da bi zatim prekasno ušao u boks (kad je SC već otišao sa staze). Svejedno, NextEV je ogromno i ugodno iznenađenje za mene, nikako ih nisam očekivao u prvom redu, ali veseli me njihovo uključivanje u sami vrh te ne sumnjam da će imati još šansi za pobjedu, a tko zna, možda i Nelsinho dobije šansu za novu titulu :)

Bit će ovo sjajna sezona, momčadi su zbilja izjednačene i ovo je FE - sve je moguće :D

slika

slika

Sljedeća utrka je u Marakešu 12.11. i to će biti posljednja utrka sve do veljače 2017.

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Vettel
Uh, kakav start Quick Nicka. :klanjam:
Odlična utrka. Još mi nije jasno kako je Di Grassi nakon svih problema praktički bio vodeći nakon SC-a, i to još sa istom potrošnjom baterije, kao ostali vodeći koji su za vrijeme SC-a promijenili bolide. Buemiju se posrećilo dosta toga, a Di Grassi i ekipa su stvarno uradili odličan posao, iako su i oni imali sreće sa SC-om.
Buemiju se prvo skloni Piquet, kada se zabije iza onoga što je kasnio čitav krug. Onda kasnije i odlazak u boks u pogrešno vrijeme mu totalno sjebe utrku. Bird sa problemima u boksu, iako bi i on izgubio od vodećih zbog kasnog odlaska u boks. A sve je dobro startalo za Piqueta. Izgledalo je kao da ima pobjedu u džepu, a dosta mu je pomogao i timski kolega u izgradnji početne prednosti.
Dva Andrettija su bili odlični u završnici sa više energije u baterijama.

Ovo je pravi sport, kada imaš brže vrijeme kruga u utrci nego na kvalifikacijama :D
Samo što su imali brža vremena na treninzima nego na kvalifikacijama. Možda zbog te promjene staze. Što je prava glupost da mijenjaju izgled staze između treninga i kvalifikacija.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Objavljene su konfiguracije dviju novih staza, Marakeša koji ugošćuje posljednju ovogodišnju utrku 12.11. te Montreala koji će ugostiti posljednje dvije utrke sezone

Marakeš

slika

Montreal

slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Statistika Formule E uoči ePrixa u Marakešu

Od pokretanja Formule E 2014. održane su 22 utrke. Sa sve više utrka dolazi sve više zanimljivih statističkih podataka - evo kako izgleda statistika Formule E uoči druge utrke treće sezone.

O Marakeš ePrixu

Marakeš će 12. studenog postati 14. grad domaćin Formule E.
Bit će to prva utrka u Africi čime broj kontinenata koje je posjetila FE raste na 5.
Circuit Moulay El Hassan duga je 2.97 km što je druga najduža FE staza dosad. Beijing Olympic Park jedina je duža staza koja je ugostila FE (3.44 km). Bit će to 15. različita staza u FE kalendaru.
Staza u Marakešu već je korištena ove godine i to WTCC-u. Virginov Jose Maria Lopez jedini je FE vozač koji je vozio tu utrku te je uzeo drugo mjesto u prvoj te pobjedu u drugoj utrci. Ma Qing Hua vozio je u Marakešu, ali na staroj konfiguraciji.
1:21.740 bilo je najbrže vrijeme u WTCC-u pa ćemo tako dobiti realnu sliku odnosa FE i WTCC-a.

slika

Zanimljivosti iz Hong Konga

Sebastien Buemi ostvario je svoju 7. pobjedu i tako povećao taj rekordni broj.
Buemiju je to bio 12. podij, no on nije rekorder po broju podija. To je Lucas di Grassi koji je u Hong Kongu povećao svoj rekord na 14.
Di Grassi je ubilježio još jedan rekord u Hong Kongu - sa napretkom od 17 mjesta u utrci srušio je rekord od 16 kojeg je dijelio s Buemijem. Obojica su dosadašnji rekord postavili u Putrajayi 2014. dok ga je Buemi uspio ponoviti u Buenos Airesu 2016.
Čovjek s najvećim brojem dobivenih pozicija u odnosu na startnu poziciju je Antonio Felix da Costa koji trenutno ima 69 mjesta napretka u 18 utrka.
Nick Heidfeld odliÄŤno je startao u Hong Kongu, zaradio ÄŤak 4 mjesta u prvom krugu, ali je ipak ostao daleko od rekorda. Njega je postavio Karun Chandok u kaosu od starta Monaco ePrixa u prvoj sezoni kad je napredovao 8 mjesta u prvom krugu.
Rekorder po ukupnom broju zarađenih mjesta u prvom krugu je Da Costa sa 25 pozicija.

[ link do slike ]

Aktivni nizovi

Renault e.dams osvajao je bodove u svakoj utrci Formule E i jedina je momčad kojoj je to uspjelo (uspijeva). Samo triput nisu bili vodeći u momčadskom poretku, nakon prve dvije utrke prve sezone te nakon druge utrke druge sezone.

Sebastien Buemi 17 je puta zaredom bio u bodovima, niz održava još od Long Beacha 2015. (S2). Stephane Sarrazin također ima veliki niz uzastopnih bodova, malo kraći od Buemija, 13 utrka (od Londona u S1).

[ link do slike ]

Brojke

Pobjede:

Sebastien Buemi – 7
Lucas di Grassi – 4
Sam Bird – 3
Nico Prost – 3
Nelson Piquet Jr – 2
Jerome D’Ambrosio – 2
Antonio Felix da Costa – 1

slika

Postolja:

Di Grassi – 14
Buemi – 12
D’Ambrosio – 6
Piquet – 5
Bird – 5
Prost – 5
Jean-Eric Vergne – 4
Daniel Abt – 4
Nick Heidfeld – 3
Loic Duval – 2
Franck Montagny – 1
Da Costa – 1
Scott Speed – 1
Robin Frijns – 1
Stephane Sarrazin – 1
Bruno Senna – 1

[ link do slike ]

Pole pozicije:

Buemi – 6
Vergne – 4
Bird – 3
Prost – 3
D’Ambrosio – 2
Abt – 1
Jarno Trulli – 1
Sarrazin – 1
Piquet – 1

Startovi iz prvog reda:

Prost – 9
Buemi – 7
Di Grassi – 5
D’Ambrosio – 4
Vergne – 4
Piquet – 2
Sarrazin – 2
Bird – 2
Oriol Servia – 1
Jaime Alguersuari – 1
Abt – 1
Trulli – 1
Duval – 1
Senna – 1
Piquet – 1
Oliver Turvey – 1

[ link do slike ]

NajbrĹľi krugovi:

Buemi – 6
Piquet – 3
Bird – 2
Prost – 2
Takuma Sato – 1
Alguersuari – 1
Abt – 1
Vergne – 1
Di Grassi – 1
D’Ambrosio – 1
Heidfeld – 1
Senna – 1
Felix Rosenqvist – 1

Bodovi:

Buemi – 323
Di Grassi – 304
Prost – 216
D’Ambrosio – 202
Bird – 191
Piquet – 155
Vergne – 126
Duval – 102
Abt – 100
Heidfeld – 99
Sarrazin – 93
Senna – 92
Da Costa – 89
Frijns – 53
Alguersuari – 30
Turvey – 19
Montagny – 18
Chandhok – 18
Speed – 18
Servia – 16
Charles Pic – 16
Trulli – 15
Salvador Duran – 13
Mike Conway – 7
Nathaniel Berthon – 4
Simona De Silvestro – 4
Sato – 2
Vitantonio Liuzzi – 2
Maro Engel – 2
Justin Wilson – 1
Felix Rosenqvist – 1

Broj utrka u vodstvu:

Buemi – 9
Piquet – 8
Di Grassi – 8
Bird – 6
Prost – 5
Heidfeld – 4
Vergne – 4
D’Ambrosio – 3
Abt – 3
Duval – 2
Servia – 1
Da Costa – 1
Senna – 1
Sarrazin – 1
Frijns – 1
Turvey – 1
Conway – 1

Broj krugova u vodstvu:

Buemi – 220
Di Grassi – 140
Prost – 93
Piquet – 89
Bird – 68
D’Ambrosio – 30
Sarrazin – 27
Vergne – 27
Abt – 25
Heidfeld – 12
Servia – 4
Duval – 3
Da Costa – 1
Senna – 1
Frijns – 1
Turvey – 1
Conway – 1

Broj osvojenih FanBoost-ova:

Vergne – 9
Heidfeld – 8
Piquet – 8
di Grassi – 7
Buemi – 7
Senna – 4
Bird – 4
Turvey – 4
Duran – 4
Sarrazin – 3
Katherine Legge – 2
D’Ambrosio – 1
Pic – 1
Sakon Yamamoto – 1

[ link do slike ]

Ulasci u super pole:

Prost – 7
Di Grassi – 6
Buemi – 6
Bird – 4
Sarrazin – 4
Vergne – 4
Heidfeld – 4
Da Costa – 3
Duval – 2
D’Ambrosio – 2
Abt – 2
Senna – 2
Turvey – 2
Conway – 1
Frijns – 1

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ultiJhivj-4[/youtube]

ZamaF1
Karting
Karting
Zna li netko u koliko je utrka po našem vremenu?

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
ZamaF1 je napisao/la:Zna li netko u koliko je utrka po našem vremenu?
Nažalost, utrka se preklapa s kvalifikacijama u Brazilu, dakle FE utrka je u 17 sati po našem vremenu. Srećom, službeni YT stream moguće je gledati kad god to želimo nakon prijenosa pa ću zalijepiti ovdje taj video kad ga postave. Napisat ću vjerojatno kasnije i neki kratki uvod.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
[ link do slike ] 2. runda: Marakeš ePrix

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Ovog vikenda vozi se 2. utrka 3. sezone Formule E, po prvi put FE stiže u Maroko tj. Marakeš! Ovaj put utrka se vozi na standardni dan za FE, subotu. Nažalost, kao što sam već napisao, utrka se preklapa sa kvalifikacijama za VN Brazila, no svakako već sad preporučam gledanje snimke :)

Raspored ePrixa po hrvatskom vremenu:

12.11.2016.
FP1 - 09:00
FP2 - 11:30
Kvalifikacije - 13:00
Utrka - 17:00

[ link do slike ]

Staza: Circuit International Automobile Moulay El Hassan
DuĹľina staze: 2.97 km
Broj zavoja: 12

Ova ista verzija staze koristila se ove sezone u WTCC-u tako da će ovo biti prva staza na kojoj ćemo moći realno usporediti FE s nekom klasom. To znači i da bi Jose Maria Lopez trebao imati određenu prednost u poznavanju staze s obzirom da je na ovoj istoj stazi ove godine već osvojio drugo mjesto i pobjedu. Ovo je druga najduža staza u FE, kraća samo od Pekinga.

Onboard WTCC:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wsaTJTk-ClQ[/youtube]

Virtualni FE onboard:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EGMBmn9-xvU[/youtube]

U WTCC-u je najbrži krug bio 1:21.743, a prva FE vremena zasad su na desetak sekundi zaostatka. Govorim naravno o vremenima sa shakedowna koji ipak nije pouzdan što se tiče najbržih vremena što znači da bi vremena trebala biti nekoliko sekundi brža.

slika

Utrka će svakako biti zanimljiva. Prošli put, u Hong Kongu, vidjeli smo senzacionalni 1-2 za NextEV u kvalifikacijama, ali i fijasko u utrci pa će biti zanimljivo popratiti mogu li ponovo do tako dobrih kvalifikacijskih plasmana i mogu li ih onda pretočiti u velike bodove u utrci. Sam Bird pokazao je odličan tempo u Hong Kongu, vidjet ćemo može li i ovaj put biti tako dobar i boriti se za pobjedu. Aktualni prvak Buemi je formu iz prošle sezone prenio, ali ne izgleda da je Renault toliko odvojen od prvih konkurenata. Svakako se ne smije otpisati ni Lucasa di Grassija, a mnogi kandidati iz sjene mogli bi zasjati poput Vergnea, Lopeza ili nekog trećeg.

S obzirom da ni ja kao najzagriženiji član za FE na ovom forumu neću pratiti ovu utrku uživo, znam da ni drugi neće, ali svakako vas pozivam da kao ja izbjegnete sve vijesti o utrci i onda pogledate snimku kao da je uživo! :D

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Vettel
Šta mi je zanimljivo na F1 kvalifikacijama. Samo zadnja minuta. Gledam FE uživo, obavezno. Na kvale ću samo povremeno baciti pogled.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
@senja, moĹľda sam se ipak precijenio kad sam rekao da sam ja najzagriĹľeniji za FE :mrgreen:

Izvještaj s FP1
Izvještaj s FP2

Prema Motorsportovom članku, WTCC rekord nije bio 1:21.743 kao što sam ja napisao, već 1:21.457 što Formuli E ne predstavlja nikakav problem jer su 4 najbrža na FP2 srušila taj rekord!

Ovako izgledaju kvalifikacijske grupe:
Group 1

Jerome D’Ambrosio
Nico Prost
Antonio Felix da Costa
Ma Qing Hua
Jose Maria Lopez

Group 2

Stephane Sarrazin
Sebastien Buemi
Mitch Evans
Nick Heidfeld
Oliver Turvey

Group 3

Maro Engel
Loic Duval
Lucas di Grassi
Jean-Eric Vergne
Daniel Abt

Group 4

Sam Bird
Nelson Piquet Jr
Felix Rosenqvist
Robin Frijns
Adam Carroll
Kvalifikacije su već počele, Q2 je u tijeku, a sve možete pratiti preko ovog Youtube streama na kojem ćete kasnije moći gledati i utrku (i njezinu snimku):

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QdkTVM-thVA[/youtube]

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Felix Rosenqvist startat će s pole positiona u Marakešu!

slika

Mahindrin rookie, Šveđanin Felix Rosenqvist startat će s pole positiona u svojoj drugoj utrci! Rosenqvist je vremenom 1:21.509 bio samo 37 tisućinki brži od Buemija i tako došao pole positiona nakon što se kao drugi probio u super pole. Prvi je to pole position za momčad Mahindre u Formuli E.
https://twitter.com/FIAformulaE/status/797423573405204480 U istom poretku kao i u grupnom dijelu, iza Rosenqvista su se smjestili Sebastien Buemi, Sam Bird i Nelson Piquet Jr koji je napravio dvije velike greške u super pole krugu. Najbrži iz prvog dijela, Jean-Eric Vergne izgubio je šansu za pole position na bizaran način - nije na vrijeme izašao iz bokseva i propustio je šansu za krug. Nije poznato je li greška njegova ili momčadska, ali kako god, bila je to glupa greška zbog koje će Vergne startati peti.

Najneugodnije iznenađenje je Lucas di Grassi koji je uspio izboriti tek 12. startno mjesto. S obzirom da je u Hong Kongu do drugog mjesta stigao s 19. mjesta uz 2 pitstopa, start sa 12. pozicije ne bi trebao biti tako strašan, ali sigurno nije planirao još jedan start daleko od vrha.

Rezultati:

Super pole

1. Felix Rosenqvist (Mahindra Racing) - 1:21.509
2. Sebastien Buemi (Renault e.dams) - 1:21.546 (+0.037)
3. Sam Bird (DS Virgin Racing) - 1:21.686 (+0.177)
4. Nelson Piquet Jr (NextEV NIO) - 1:23.879 (+2.370)
5. Jean-Eric Vergne (Techeetah) - bez postavljenog vremena

Grupni dio (od P6 do kraja)

[ link do slike ]

Utrka se vozi u 17 sati po hrvatskom vremenu uz prijenos na istom streamu kojeg sam postavio u prethodnom postu!
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡