Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Ferrari Maniac je napisao/la: 04.04.2020., 18:11 Briatore vlasnik Ligiera i menadžer Benettona....
slika
Bilo je toga i nekih 18-ak godina poslije, u ova "moderna" vremena.... :chill:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Dodi napalm
Karting
Karting
S nama već: 5 god 2 mj
Navija za: Schumacher
Uf koji blast to the past je ovo bio. :thumbs:
Sljedece Spain... :pivo:
Never give up, never surrender.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
Zbog cega je Irvine dobio plavu zastavu dok ga je Panis napadao za poziciju?
slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Meni srce toliko lupa, vratila me ova trka u vremena kada sam se zarazio formulom 1, tako mi fali ovaj prekid "slike" kada iznad staze ima neka barijera, mada je ovdje toga previse. Zanimljiva moda, tehnologija, bas sam dozivio neki blagi delirij, toliko mi je drago sto sad svi odjednom pricamo o Hillu, Irvineu, Alesiju i Panisu, te o Ligieru i Benettonu...do juce smo Frantic, pigmalion i ja dizali gustu prasinu sa tih imena i to samo ponekad....

I da...Flavio je kupio Ligier, zato je Schumi (tada Benettonov vozac i testirao njihov bolid). Na podcastu Nike Rozberga je ovu trku naveo kao dokaz da sve sto dodje u njegove ruke postaje pobjednicko :trep:
slika

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
Fantastična utrka...... :vozi:
Kako je Murray Walker bio u ekstazi kada je Michael izletio u 9. minuti prijenosa....... :facepalm:

Hvala _bataziv_0809 ....... živjela F1, a živjeli i mi...... :thumbs: :thumbs:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Uđem na Wikipediu da vidim kojeg je datuma Jim Clark poginuo i vidim da je na današnji dan, 52 godine prošlo...

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
preko gurneyeve fb grupe vidjeh link na dokumentarac, ovaj što ga je postavio kaže da će vjerojatno bit brzo skinut zbog copyrighta sa youtubea.
pa, toplo preporučam gledanje:
https://www.youtube.com/watch?v=iexpG25WWVc

a gurneyev sin je danas napisao:
52 years ago today the world lost a champion and Dad lost his biggest rival and great friend. Even 50 years later Dad could barely speak his name without breaking a little. Every time someone would ask him about Jimmy during an interview it immediately went to a different level and it hurt me inside to see what it did to Dad. There are plenty of pictures of the both of them at home, in Dad’s office and in the AAR hallway.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Dodi napalm
Karting
Karting
S nama već: 5 god 2 mj
Navija za: Schumacher
Jučer je na Areni2 išla snimka zadnje utrke prošle sezone.
Danas u 22:00 je Kina 2019.
:kokice:
Never give up, never surrender.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
zekohonda je napisao/la: 07.04.2020., 21:56 preko gurneyeve fb grupe vidjeh link na dokumentarac, ovaj što ga je postavio kaže da će vjerojatno bit brzo skinut zbog copyrighta sa youtubea.
pa, toplo preporučam gledanje:
https://www.youtube.com/watch?v=iexpG25WWVc

a gurneyev sin je danas napisao:
52 years ago today the world lost a champion and Dad lost his biggest rival and great friend. Even 50 years later Dad could barely speak his name without breaking a little. Every time someone would ask him about Jimmy during an interview it immediately went to a different level and it hurt me inside to see what it did to Dad. There are plenty of pictures of the both of them at home, in Dad’s office and in the AAR hallway.
Hvala Zeko na preporuci! :pivo: :D

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
Dodi napalm je napisao/la: 08.04.2020., 12:03 Jučer je na Areni2 išla snimka zadnje utrke prošle sezone.
Yes!

:vozi: :vozi:

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......... :cheer: :cheer: :cice: :cice:

:klanjam: :klanjam:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Jerez 1997 :cheer: :cheer:

Prije mjesec dva sam je gledao, imam cijelu sezonu skinutu sa torrenta, ali moze opet :klanjam:
slika

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Navija za: Scuderia Ferrari
*Fontana u Sauberu pusti Schumija i blokira Villeneuvea*
Brundle: Murray, what engine is in the back of that Sauber?
Murray: Well, uhmmm.....
Brundle: Isn't it a Ferrari engine?
Murray: oh well it is hahaha, you are a cynical chap, Martin...

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Izvaljo se, već ga je Murray počeo čitati... :rofl: :rofl:
Sisu (fin.)

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Dodi napalm je napisao/la: 08.04.2020., 12:03 Jučer je na Areni2 išla snimka zadnje utrke prošle sezone.
Baš i nisu neke poslastice :prcnjau: Ali svakako lajk što barem prikazuju i nešto od F1 :thumbs:

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Ferrari Maniac je napisao/la: 08.04.2020., 20:58 *Fontana u Sauberu pusti Schumija i blokira Villeneuvea*

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Izvaljo se, već ga je Murray počeo čitati... :rofl: :rofl:
Sta kae poslat ce Ferari sampanjac Sauberu :rofl:

Volim Murraya, ali Brundle prenos nosi na ledjima, kao "nevidljivi" zadnji vezni u fudbalu...
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Ferrari Maniac je napisao/la: 08.04.2020., 20:58 *Fontana u Sauberu pusti Schumija i blokira Villeneuvea*

"That didn't work Michael"
:rofl: :rofl:

Ubijeđen sam da bi ga Jacques hladno pretekao do kraja trke na nekom drugom mjestu.

Kad vidim opet ovaj kontakt, a s obzirom da je zadnjih par godina, kako sam na F1Pulsu, bilo rasprava oko toga, takođe sam sve više ubijeđen da bi Jacques završio na travi na vanjskoj strani zavoja, a možda (barem sa oba lijeva točka) i na pijesku. U najboljem slučaju, ostao bi na asfaltu, ali bi toliko usporio da bi MS imao jedan lagani cutback. Naravno, ukoliko ne bi sjebao gume, opet se vraćam na gornju rečenicu, da bi hladno pretekao MSa nekom drugom prilikom. Ovako se stiče dojam ga je Michael čak malo i "usporio" i "usmjerio" na pravi put. :mrgreen:

I to je jedan dio Michaelove greške (što ga je uopšte zatvarao, jel). Drugi dio je što mu je ostavio (po mom mišljenju) ipak previše prostora za onakav divebomb. Iz toga slijedi treći dio greške (može se podvući i pod prvi dio greške, ali ja sam to razdvojio), a to je kasno zatvaranje (ovdje se i ja pitam, da li je to "kasno" zatvaranje bila greška? :fiju: ). Da ga je zatvorio pola sekunde ranije, hmmm, ŠBBKBB..... sve je to nekako povezano. Četvrti dio je što je Williams u prethodnih par krugova (nakon boxa) bio vidno brži. No dobro, to nije do Michaela.

Međutim, ima još jedna sitnica o kojoj nisam razmišljao do prije pola sata. Ako se usporedi Michaelovo zatvaranje Damona na VN Australije 1994. i ovaj "pokušaj" zatvaranja Jacquesa, ono u Australiji je bilo oštrije i čvšće (grublje, kako god) nego ovo (ok, i zavoj je bio nešto oštriji nego ovaj u Jerezu).

Jedine razlike su u poziciji Benettona spram Williamsa (1994.) u odnosu na poziciju Ferrarija spram Williamsa (1997.) u momentu kontakta (jbga, po tadašnjim pravilima imao je pravo onako zatvoriti Damona), zatim što je Michaelu Australija 1994. bila prvi "title decider contact", a u Jerezu je bio "ponavljač", te što je 1994. zakinut (opravdano ili ne) za potencijalnih 36 bodova (a na to treba dodati i bodove za Hilla koje je ostvario nauštrb Michaelovih DSQa i race bana na 2 trke).

Kako god, VN Evrope će ostati upamćena po kvalifikacijama, Sauberovom blokiranju od čitava 2-3 zavoja, tom nekom dogovoru Mclaren-Williams (da se pripaze i ne smetaju :chill: ), i ovom kontaktu, koji će ostati jedna od najvećih mrlja u F1 i definitivno najveća greška MSa, a možda i jedina situacija kada je ispao "glup" (i kada sam mu, momentalno, složio sve po spisku :wtf: , bez obzira što sam zdušno navijao za njega).
Takođe, treba biti realan pa reći i da prvi vozač Williamsa (ne govorim o Jacquesu, već o nekom "X" prvom vozaču Williamsa) uopšte nije trebao biti u situaciji da u zadnju trku uđe sa bodom zaostatka. Mislim da bi to "malo bolji" vozač riješio (s obzirom na relativnu nadmoć Williamsa spram Ferrarija 1997.) barem dvije trke prije kraja. Da su bile obrnute uloge (da je MS vozio Williamsa), prednost bi bila 30-ak bodova nad drugoplasiranim....
Ako ništa, ovako je barem bilo zanimljivije. :kokice:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 1 mj
Od svega ( bitno pamcenja ) nabrojanog ne spomenes prvu pobjedu Mike :D.
Ipak je to za njega i za povijest Formule1 bitno, kad je svjetski prvak uzeo prvi Grand Prix :D.
A McLaren-Williams nebih nazvao dogovorom , prljavo zvuci. Vise bih nazvao dogovorom Williamsa samog sa sobom , jednostavno se micao McLarenu jer nije htio riskirat apsolutno nikakav kontakt dok je naslov u dzepu :D.
slikaslika slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Prije da Frantic alaudira na brzo "sklanjanje" DC-a ispred Villenuevea nakon što je ovaj obavio drugi boks i krenuo u konačni lov na Schumachera. Što se tiče ishoda trke, tu nema nekog prethodnog dogovora......Jacques ih je svjesno pustio i nije želio ništa rizikovati. Slike iz Adelaidea su još bile svježe, malo agresivnosti i moglo je sve otići u pm. Svakako je izjavio da bi pustio i Bergera naprijed da na svojoj zadnjoj utrci bude na podiju.

Eh sad, što se tiče kontakta, Jacques je iznenadio Schumachera. Čekao je trenutak da ovaj prestane gledati u retrovizore i da mu napravi divebomb....bio je vidno brži. Ali slažem se da je moglo biti svašta, mada mislim da ne bi izletio sa staze i da ga je Schumacher pustio.

O potezu je već sve rečeno. Ne bih ja nešto previše tu Schumachera razapinjao jer je to bavljenje posljedicom.On je već bio pokazao da je spreman na sve za pobjedu i ne samo on, nego cijela ekipa oko njega, koju je i poveo iz Benettona sa sobom, (osim Flavia)....kazna za 1997 je samo zakašnjela reakcija i akumulirani bijes, prije nego išta drugo..

Što se tiče sezone 1997, Williams jeste bio bolji bolid, ali ni blizu dominacije kao 1992, 1993, pa i 1996. To se najbolje vidi po rezultatima HH Frentzena koji je osvojio 6 bodova više od Alesija u Benettonu. Za mlađe čitaoce možemo povući analogiju da je Williams 1992 i 1993 bio kao Mercedes 2015 i 2016, Williams 1997 je bio Mercedes iz 2017 ili 2018, teško mi se odlučiti. Sa krajem sezone ostajali su bez dobavljača motora, zbog toga se zadnja trka i vozila u Jerezu, jer Renault nije želio napustiti F1 trkom van evropskog tla.

Slažem se i da bi neki bolji, a ja bih prije rekao iskusniji, vozač ovu sezonu pospremio u džep na vrijeme, mada ne mora značiti (Hakkinen 1999, Alonso neuspješno 2007, Vettel 2010). Zanimljivo je reći da Leclerc sad ima više utrka u F1 nego ih je Villenueve imao kad je postao šampion, a Verstapen koji se i dalje smatra mladom nadom ima 3 puta više trka nego je Villenueve imao tad.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
AlkY je napisao/la: 08.04.2020., 22:27 Od svega ( bitno pamcenja ) nabrojanog ne spomenes prvu pobjedu Mike :D.
Ipak je to za njega i za povijest Formule1 bitno, kad je svjetski prvak uzeo prvi Grand Prix :D.
A McLaren-Williams nebih nazvao dogovorom , prljavo zvuci. Vise bih nazvao dogovorom Williamsa samog sa sobom , jednostavno se micao McLarenu jer nije htio riskirat apsolutno nikakav kontakt dok je naslov u dzepu :D.
Ok, i Mikina prva pobjeda je vrijedna pomena, ali to je tek 5. bitna tema sa tog vikenda (realno i objektivno gledajući). Na Mikinu žalost (i njegovih, te navijača Mclarena) ipak se više pričalo i o kvalifikacijama, Sauberu/Fontani, Will-Mcl dealu i naravno, MSovom potezu.
Što se tiče dogovora, postojao je. Potvrdio DC, nekih 15 godina poslije. A ljepše je to nazvati dogovorom nego "namještanjem rezultata" (to mi zvuči prljavo).
BTW, vjerujem da je Miku čisto bolila "ona stvarka" (i mene bi :mrgreen: ) što su se neke druge stvari sa tog GP vikenda pominjale više nego njegova prva pobjeda. A ne možeš mu ni prigovoriti da je pobijedio u "dogovorenoj" trci, jer bi i DC ili Berger ili neko treći, pobijedili da su se našli na njegovm mjestu.
Mislim da mu niko to nikad nije ni prigovorio. Ono, možeš možda prigovoriti Ronu Dennisu i Franku Willliamsu, ali Hakkinenu ne.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Pitanje za iskusnije fanove Formule 1:
Da mi možete predložiti samo jednu sezonu za pogledati koja bi to bila?(predložite više ako baš morate :zubo: )
Tražim najzanimljivije, uzbudljivije, napetije sezone sa što boljim utrkivanjem ne računajući od 2008. pa do danas. Po mogućnosti maknite subjektivne naočale :prcnjau:
I još da dodam što starije to bolje, jer i manje znam o njima.
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Navija za: Scuderia Ferrari
Vidim netko si je sredio mjesec dana F1TV-a :mrgreen:
Sisu (fin.)
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡