Jedan mali off-topic.
Nisu legendarne staze ni tilkedromi nego staze u Rumunjskoj koje su nedavno izgrađene.
Za sve nas iz ex-yu ovo je teški science fiction. Bitno da smo mi jednom u 30 godina presvukli sloj asfalta na Grobniku...
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs
Wow, svaka čast.
Isto malo off topic ali bio sam na predavanju jednog profesora Rumunja nedavno koji predaje u Amsterdamu i Debrecenu te je ujedno i član komisije za dodjelu EU fondova i nakon svega što nam je rekao vezano uz projekte koje Rumunjska financira iz EU fondova ovo me i ne čudi toliko. Pogledajte si grad Oradeu, mislim da su oni grad u EU koji je uspio najviše love povući... Oni i Poljaci su fenomenalni u tome.
Poljska je postala jedna od najugodnijih zemalja za život zbog sposobnog političkog vodstva zadnjih 30 godina. Mi smo sad navodno na 80% povlačenja EU fondova
Konačno sam odlučio napisati koju o VN Lebana, potencionalnoj VN s idejom staroj 20 godina. Neko je na reditu postavio OVO i ja sam odlučio testirati pistu.
Mapa staze na kojoj sam vozio:
U principu nije loša pista, kao mešavina Marina Bay s Valencijom ali uz puno dugih ravnina i šikana. Upravo zato što je prava ulična staza, i što je 4km samo dugačka čine je jako teškom za vožnju. Toliko da sam ja ozledio mišiće desne ruke pošto skrećem s mišom, bolid iz 2002 je jako težak za upravljanje na uličnim stazama a još ovde na ovakoj stazi je još gore.
Juče sam po prvi put odvozio Hanoi stazu, doduše u F1 Challenge VB2020 modu. Moram reći par stvari.
Ceo dojam mi se čini kao Yeangam, ultraduge ravnine koje se završavaju ukosnicama te vezani vijugavi djelovi u trećem sektoru čine je donekle zabavnom za vožnju a cjela pista dizajnirana je da skoro pa neutrališe pretjecanja a ona su moguća u T1, ukosnici posle 1,5km ravnine i možda u već sledećom lakat zavoju. Vozio sam sa srenje jakim AI (ili je AIW fajl loš) i još uvek sam imao muke pretjeći sporije. Sve onako uz oprez i vatanje rute koju AI ima. I onda zamišljam kako bi to izgledalo sa pravim vozačima te svatim da je samo ona ukosnica posle 1,5km ravnine jedina prava prilika za to. Možda T1 ali možda.
Ona sekcija koja imitira prve zavoje Nurburginga je možda veliki promašaj, zato što postoji ona pseudo šikana posle dugog zavoja. I ona imitacija šikane/dugog zavoja pre one 1,5km ravnine je totalni absurd absurda.
U jednom momentu sam imao problem s fokusom, par puta dobrano pogrešio tačke kočenja zato što staza uopšte nema "flow", sve nekako nakaradno i bez neke dinamike.
Možda je to dobro za utrku ali iz vozačke perspektive meni je Yeongam zlato u usporedbi s Hanoi. Možda grešim ali to su neka moja mišljenja, mogu kansije promenuti kada inuaugralna utrka prođe
Konačno sam napravio verziju Bahreinskog "Ovala" unutar noćne verzije staze. I prejako je, miljama je bolja ova alternativna ruta nego recimo Endurance kojeg ne podnosim.
LH44 je napisao/la: 19.06.2020., 19:36
fali ti osma
Tu je negde, ispao zupčanik iz menjača
Btw, ja i dalje ne mogu svariti Hanoi stazu. O bože kako je ne volim voziti, u jednom momentu se žešće smorio pa u šikani zaboravio tačku kočenja, eto koliko je dobra Apsolutno bez flowa, nema ga.
LH44 je napisao/la: 19.06.2020., 19:36
fali ti osma
Tu je negde, ispao zupčanik iz menjača
Btw, ja i dalje ne mogu svariti Hanoi stazu. O bože kako je ne volim voziti, u jednom momentu se žešće smorio pa u šikani zaboravio tačku kočenja, eto koliko je dobra Apsolutno bez flowa, nema ga.
Nema nema flow nikako, jbte Sochi je za ovo po pitanju flow kao Spa
Pisao sam ranije o tome kako sam mrzeo Hanoi pa onda promeno mišljenje. I onda postavio video klip gde vozim iz pozicije vozača, inače to je moja prva ikad vožnja po novom Hanoiu. Mojem prvom projektu u kojem konvertujem stazu s rFactora na F1c, užasno teško, pukne ti ceo dan na to...
Ovaj put neš drukčije, prvi pokušaj ozbiljne vožnje i traženje idealne putanje. Moj omiljen posao, obožavam voziti nove stvari, nove avanture.
Iako sam bio mišljenja kako nema tjek, sada to djelim te kažem da sam djelomično u pravu. Ali ova staza je posebna, jer ima 4 velike sekcije, tako sam ja podelio te onda skupa to čini krug. Ranije mi to nije imalo smisla ali sad uz novu verziju koju sam oprobao itekako ima.
Dakle:
1. sekcija
Fake Nurburgring; sve ono od prvog zavoja pa do šikane. Dakle tu ako vozač omaši mesto kočenja na ukosnici iliti prvom zavoju onda je ceo krug upropašten. Isto recimo kao u Sao Paulo kad vozač omaši isto u prvom zavoju ali tu je ekstremno jer onaj dugi zavoj udesno izbaci iz ritma ako samo pogrešiš kočenje u prvom zavoju. Sve ostalo pada u vodu, dakle za uspeh u 1. sekciji samo vozač mora pogoditi točku kočenja u prvom zavoju. Onaj zavoj udesno što ide jako dugo je nešto jako teško, nije kao na Nurburgringu, tamo ide jako dugo ali sve vodi ka sporijoj krivini i tu se vozač može spremiti za napad temena zavoja, dok u Hanoiju vozač mora bukvalno napustiti stazu (bele linije) da bi imao što širi luk i bojlu trakciju jer polagano i to po OSEĆAJU mora odabrati momenat za skretanje privremeno prema sljedećem zavoju ali tu postoji opaska jer mora se istovremeno misliti na točan momenat skretanja u levo. Jako jako teško, ja sam i posle 60 krugova u nedoumici, vozač mora posedovati umjeće da bi svladao to. A da sve bude gore tu postoji mini zavoj udesno opet koji djeluje kao recimo ono čudo od ograde u Monacu na šikani posle tunela (prvo ide levo desno pa ono što sledi desno pa levo, mislim na to poslednje skretanje). 1. sekcija je ogroman izazov i jako je teška.
2. sekcija
Šikana pa dugi zavoj ulevo; sve ovde je jako teško za proći. Opet jedna zeznuta sekcija, manje neko Fake Nurburgring ali ima tu dosta posla za vozača. Opet kao i u prvoj sekciji važno je ne omašiti točku kočenja u šikani, pogubno je ako se to pogreši. A šta je nevolja, dugi zavoj u levo. Ovo nije kao u Shanghaju kako ovi pokušavaju. Problem je što zbog onog malog zavoja posle toga vozač mora u sred zavoja (da oceni uopće šta je sredina tog zavoja dok vozi) da ode duboko jako i da bukvallno ostavi trag gume na zidu te da u tom momentu bude najsporiji a tek onda postigne trakciju i ubrzanje jer sledi de fakto šikana. I to opet u Monako stilu, da "gađa" pored zida zbog boljeg luka i trakcije.
3. sekcija
Defakto ukosnica u Shanghaju i "kink"; opet mjesto gde vozač mora potrefiti pravo mjesto kočenja. Zapravo cjela staza je takva jer je ona u principu permanentna staza u ulicama. Dakle ono što je Hungaroring "ulična staza u livadi", tako je ovo savršeni antipod te "livadska staza u ulicama". Što bolje se potrefi točka kočenja pre ukosnice i one pravčuge od 1.5km to bolje, ne sme biti wheelspina posle toga u kinku.
4.sekcija
Fake Monako+ esses, V zavoj i kink; djeluje da je sve ovo posebno ali usitinu je sve skupa s vozačke točke gledišta (makar ja tako to gledam). Fake Monako oslikava prvih par zavoja iste, no ovdje je sve ravno kao daska. Bez neke zabave, ali opet to nije točno. Ima zabave i te kako. Možda i najzeznutiji djeo staze, stalno gledaš levo djesno. Vozač ovde traži idealnu putanju kao da je permanentna staza a zapravo nema pravog temena nego stoje zidovi. Užasno teško. Samo u zavoju koji djeli Monaco sekciju i Esses tu se mora malo prikočiti jer ako se prebrzo uđe u Esses idealna putanja se lomi i vozač gubi dragoceno vreme. Zna se igubiti i do pola sekunde!
Esses nije nešto težak, samo treba po osjećaju potrefiti sva temena. Možda onaj zavoj pre V zavoja je težak jer se tu vozač istovremeno priprema za prolazak kroz dugu desnu krivinu te traženje idealne točke kočenja pre V zavoja. Jako zeznuto a pritom s vozačke perspetkive teme je slepo te dodaje težinu. Zato sam u gornjem video omašio taj zavoj. Poslednji zavoj je isto težak, ali malko se prikoči pre ulaska i to je to, pogodi se teme i pazi na zid na desnoj strani. Trakcija je bitna.
To je uglavom to, jako mi je žao što sam tako prenaglio sa analizom isprva pa doneo loše procene. Sa moje strane se izvinjavam, poznat sam kao dobar analitičar staza i želim da popravim ugled. Hanoi je jako izazovna staza i jednostavno posle 30 krugova crknem od izazova, mada to što skrećem mišom me jako nervira. Želeo bi takav konfort s volanom u kojem bi mogao voziti 10 sati bez da mi utrnu ruke. Miš mi zadaje muke posle 10 krugova i trne mi ruka, odma gubim sekunde po krugu Možda nikad neću osetiti pravi vozački konfort ali to su teme koje se vas ne tiču i ne želim da vas opterećujem.
Staza deluje kao mini Aragon što nije loše. Karakteristika Aragona poizilazi iz sekcija T1-T3 i T13-T15 mada ova druga sekcija je mnogo manja nego u Aragonu i mnogo je drukčija kad se vozi.
Prelaz iz T3 u T4 je baš zeznut, vrlo lako može pobeći zadnji kraj. Imati bolid koju podupravlja ovde je noćna mora.
T6-T8 je prelepa kombinacija koja deluje kao spoj Eau Rouge i S do Senna s Interlagosa. Baš opasno brza sekcija.
T9-T12 mi se čini kao obrnuta kombinacija T7-T10 s Yeongama. Mada prelaz s T9 u T10 je izuzetno zeznut i jako brz. T11 i T12 su baš lepi brzi zavoji.
Igora Drive me je oduševio mada sam sumljao malo u početku. Najbolje vreme kruga posle 30-minutnog testa mi je 1:04.103.
Video klip jednog segmenta testa (prvo T cam pa onda ostalo iz vazduha)
Potpuno sam zaboravio postaviti video klip vožnje nove Barce. Evo ga, nije ništa spektakularno ali sa vozačke strane itekako prija. Nikad osobno nisam voleo onu ukosnicu, a ni de fakto šikanu koja dolazi posle koja se nadoveže na dugi desni zavoj.
Ovako je sve prirodnije a po prvi puta ćemo vidjeti staru La Caixa uz DRS pre toga.
Alen13ASC je napisao/la: 01.01.2021., 18:53
Potpuno sam zaboravio postaviti video klip vožnje nove Barce. Evo ga, nije ništa spektakularno ali sa vozačke strane itekako prija. Nikad osobno nisam voleo onu ukosnicu, a ni de fakto šikanu koja dolazi posle koja se nadoveže na dugi desni zavoj.
Ovako je sve prirodnije a po prvi puta ćemo vidjeti staru La Caixa uz DRS pre toga.
Kad bi bar još koristili zadnji zavoj kao u Moto GP-u. Staza može biti odlična za utrkivanje, ali taj zadnji sektor ubije svaku nadu za to.
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti