Kvizovi
-
dmj
- GP3
- S nama već: 5 god 4 mj
Da, od 1984. do 1987. deset uzastopnih poleaova nije pretvorio u pobjede.
Zanimljiv podatak, ne bi mi on iz glave među prvima pao na pamet za takvo što. Mada je realno BMW imao najbolji kvalifikacijski motor tih godina, s onim tzv. "hitler-promom" koji je Paul Rosche vadio iz sefa i osobno stavljao na bolide...
Zanimljiv podatak, ne bi mi on iz glave među prvima pao na pamet za takvo što. Mada je realno BMW imao najbolji kvalifikacijski motor tih godina, s onim tzv. "hitler-promom" koji je Paul Rosche vadio iz sefa i osobno stavljao na bolide...
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 10 god 1 mj
- Navija za: Ferrari
Uh, to je bio "monstrum, mali, 4-cilindrični".
Bile su one priče da je, za vrijeme "peak"-a pritisaka turba i snaga motora (a to bi trebala biti 1986. kada je Nelson već bio u Williamsu, a u Benettonu su bili Berger i Fabi), u quali modu razvijao 1400 ks i 1200 Nm
Bile su one priče da je, za vrijeme "peak"-a pritisaka turba i snaga motora (a to bi trebala biti 1986. kada je Nelson već bio u Williamsu, a u Benettonu su bili Berger i Fabi), u quali modu razvijao 1400 ks i 1200 Nm

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
-
dmj
- GP3
Da, nitko ne zna koliko su zapravo imali, jer nisu imali instrumente kojima bi mogli izmjeriti snagu iznad 1000 KS, pa su radili kalkulacije na bazi podataka sa staze. Varirale su te procjene od 1300 do 1600 KS, no vjerojatno je ipak bliže toj prvoj brojci.
No, zanimljivo, još deset godina ranije Porsche je za svaki slučaj, ako se pojavi konkurencija, razvio 16-cilindrični turbo bokser za 917 Can-Am, procijenjene snage u rangu od 1700 KS. Kako se ozbiljnija konkurencija nije pojavila, ostali su na 12-cilindrašu, koji je i dalje imao 300 KS više od ma kojeg drugog automobila koji se pokušavao natjecati protiv Porschea.
No, zanimljivo, još deset godina ranije Porsche je za svaki slučaj, ako se pojavi konkurencija, razvio 16-cilindrični turbo bokser za 917 Can-Am, procijenjene snage u rangu od 1700 KS. Kako se ozbiljnija konkurencija nije pojavila, ostali su na 12-cilindrašu, koji je i dalje imao 300 KS više od ma kojeg drugog automobila koji se pokušavao natjecati protiv Porschea.
-
dmj
- GP3
Jedna zanimljivost. Iskusan F1 vozač nastupao je u devet F1 sezona i odvezao uvelike troznamenkast broj utrka. Tijekom F1 karijere ukupno je samo triput morao odustati u prvom krugu, sva tri puta zbog sudara na startu - i sva tri puta na istoj stazi!
Koji vozač, koja staza?
Koji vozač, koja staza?
- Frantic
- Formula 1
K-Mag, Interlagos, pretpostavljam
Mislim, neki dan je imao odustajanje na startu, a danas postavljaš pitanje.
Vjerovatno dok ti je još svježe u glavi, da ga ne zaboraviš

Mislim, neki dan je imao odustajanje na startu, a danas postavljaš pitanje.
Vjerovatno dok ti je još svježe u glavi, da ga ne zaboraviš

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
-
dmj
- GP3
Tako je... 2017, lani i ove godine.
Zanimljive su mi te statistike o odustajanjima u prvom krugu, recimo Bottas je odustao samo onomad kada je 2021. sam napravio ršum na startu u Mađarskoj...
A Hulk je ovim zadnjim karambolom sustigao Kimija na 11, još je samo velika trojka Trulli, Barrichello i De Cesaris ispred njega.
Zanimljive su mi te statistike o odustajanjima u prvom krugu, recimo Bottas je odustao samo onomad kada je 2021. sam napravio ršum na startu u Mađarskoj...
A Hulk je ovim zadnjim karambolom sustigao Kimija na 11, još je samo velika trojka Trulli, Barrichello i De Cesaris ispred njega.
- Frantic
- Formula 1
Sjećam se da je K-Mag imao lani odustajanje u prvom krugu, kao i ove godine, pa mi je on zato i pao prvi na pamet.
BTW, Hulk nije odustao, završio je kao 12.
BTW, Hulk nije odustao, završio je kao 12.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
-
dmj
- GP3
Da, brain fart
Hulk je već pet godina bez odustajanja u prvom krugu, do jedanaestog je došao još 2018. u Abu Dhabiju.
Evo jednog jednostavnog, ali meni isto fora pitanja:
a) Fisichella, Raikkonen, ?
b) Vettel, Webber, ?
c) Verstappen, Norris, ?
Tko je upitnik u sva tri slučaja, gdje je zajednička lokacija, koje su godine u pitanju?

Evo jednog jednostavnog, ali meni isto fora pitanja:
a) Fisichella, Raikkonen, ?
b) Vettel, Webber, ?
c) Verstappen, Norris, ?
Tko je upitnik u sva tri slučaja, gdje je zajednička lokacija, koje su godine u pitanju?
-
dmj
- GP3
Ok, imali smo dva pitanja koja su direktno uključivala nedjeljnu utrku u odgovorima. Evo jednog koje je njom samo inspirirano.
Kvarovi u krugu zagrijavanja nisu ništa novo ni neuobičajeno, pa ni na bolidima vrhunskih vozača/momčadi. Kojem se F1 velikanu to dogodilo na dvije uzastopne prvenstvene utrke? Usprkos tome, završio je među trojicom najboljih u tom prvenstvu.
Kvarovi u krugu zagrijavanja nisu ništa novo ni neuobičajeno, pa ni na bolidima vrhunskih vozača/momčadi. Kojem se F1 velikanu to dogodilo na dvije uzastopne prvenstvene utrke? Usprkos tome, završio je među trojicom najboljih u tom prvenstvu.
-
dmj
- GP3
Evo i pomoćnog ključa, odnosno drugog pitanja koje ima poveznicu:
Što su u čitavoj povijesti Svjetskog prvenstva uspjeli napraviti samo vozač koji je točan odgovor na prethodno pitanje, Emerson Fittipaldi i Jacques Laffite? Zapravo, u čitavoj F1 povijesti to je uopće bilo moguće učiniti samo u tri navrata, a njih trojica su se u tim okolnostima najbolje snašli.
Što su u čitavoj povijesti Svjetskog prvenstva uspjeli napraviti samo vozač koji je točan odgovor na prethodno pitanje, Emerson Fittipaldi i Jacques Laffite? Zapravo, u čitavoj F1 povijesti to je uopće bilo moguće učiniti samo u tri navrata, a njih trojica su se u tim okolnostima najbolje snašli.
- DaveGilmour
- Formula 2
- S nama već: 9 god 4 mj
- Navija za: Sve driven by Verstappen
Pobijedili utrke u veljači?