IT svijet, vijesti, pitanja itd.
- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 2 mj
- Navija za: Fernando Alonso
Prepostavljam da zelis laptop za surfanje, zabavu i posao. Onda nemoj uzimati ništa ispod Intel i5 procesora i 8gb rama. Graficka moze biti integrirana jer pretpostavljam da nisi "gamer". Ne isplati se kupovati laptope zbog igrica jer jednostavno nisu efikasni kao stolna racunala a i cijena je puno veca i pregrijavaju se puno vise. Sto se tice hard diska uzmi onoliko GB koliko mislis da ti je potrebno.
- vlado Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 3 mj
Mozda neki ultrabook? Ako ces ga ustvari koristiti za zabavu onda je to moj prjedlog. Izbor je veliki. Trebao navesti budzet koji imas...
Moj apsolutni favorit je Macbook Air 13. Najvise zbog strasno dobre baterije oko 10h, tezine... I sto jako dobro drzi vrijednost.
Moj apsolutni favorit je Macbook Air 13. Najvise zbog strasno dobre baterije oko 10h, tezine... I sto jako dobro drzi vrijednost.
No!
- MrDoomroom
- Formula 1
- S nama već: 9 god 11 mj
Jel tko kupovao stvari preko .onion marketa? Ima ih par sa vrlodobrom ponudom kupovina se odvija sa BTC, a cijenom su i vise nego pristupacni. Jesu li svi fake ili???
- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
Provjeri po forumima, ako ne nades onda bolje idi na sigurno.
- croatic f1
- F1puls suradnik
- Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Maksimum bi mi bio oko 4 ili 5 tisuća kn, sve više bilo bi malo previševlado je napisao/la:Trebao navesti budzet koji imas...

Što se tiče namjene, ja uglavnom laptop koristim za surfanje, Spaceguy je dobro pretpostavio, nisam gamer i jedino što od igrica igram je F1 Challenge (a i to rijetko), a naravno, treba mi i za školu, za izradu prezentacija i sl. Znači, tražim neki proizvod s (naj)novijim sustavima koji će mi potrajati sljedećih nekoliko godina.
- MrDoomroom
- Formula 1
To nije garancija u virtualnoj okolini. Tako da se sve to moze usminkati ako razumijes sto hocu da kazem.Mr.Spaceguy je napisao/la:Provjeri po forumima, ako ne nades onda bolje idi na sigurno.
- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
Znam da nije ali opet dobijes nekakav feedback.
- hattrick
- Formula 1
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
Acer Aspire V3-574G-59QN
Intel Core i5-5200U, 2,20 GHz, Core 2,
4 GB DDR3,
15,6", 1920x1080,
SATA 1000 GB,
Linux,
NVIDIA GeForce 940M 2GB,
DVD±RW DL,
1x 10/100/1000 Ethernet,
802.11a/b/g/n,802.11ac,
Bluetooth 4.0,
HDMI 1,
1x USB 2.0 ,
2x USB 3.0 ,
2,4 kg,
Mislim da bi taj lap trebao imati i svjetleću tipkovnicu, pitaj prodavača.. izvrsno all-round računalo (lap) za pristojnu cijenu.
Osobno bi kasninje dokupio koju godinu garancije.. i ono što bih ja kasnije još nadogradio je pošteni SSD (npr Samsung 250GB EVO 850) a ovaj postojeći HDD stavio u prijenosno USB 3.0 kućište.. i eventualno još dokupio 4gb RAM-a za 200kn (iako nepotrebno).
Lap ti ima intelov čip pete generacije, što znači da ima svoju ultra štedljivu grafičku, dok kad igraš neke od (modernih) igara uključuje se vrlo pristojna Nvidia 940M. Ima dosta dobar display, i po meni je upravo zbog njega best-buy.
https://www.svijet-medija.hr/art/prijen ... -020/69196
ili sa nešto više rama;
https://www.svijet-medija.hr/art/prijen ... -021/68969
________
..nedavno sam si nešto uzeo u tom rangu od Della (Inpiron 5548, no sa lošijim ekranom od predloženog Acera.. i napravio sam ovo što sam planirao (SSD, rami, prijenosni HDD) i fakat sve radi kao urica. Moj savijet, nikad neuzimaj sa SSD-om, najčešće u laptope stavljaju sranja i to zaračunaju papreno.. bolje ti je uzeti posebno bolji za manje para. Recimo da za 900kn možeš nabaviti trenutni vrh od 250gb što ti je više nego dovoljno za lap. SAda se koristi USB 3.0 i više se ništa netrpa na OS, tj, HDD u lapu je samo za sistem i programe i on je bitan da ubrza serviranje.. i to će ti biti najveći skok u brzini jer je to najsporija komponenta u računalu.
Eto, nadam se da sam pomgao.
Ovdje je i review:
Acer Aspire V3-574G Notebook Review
..mali savijet, ja nebi uzimao ultrabook, pa čak ni da je za 10 tauzentki
Ako ti netreba za igranje.. onda se mani laptopa koji su skuplji od 2.500kn, to je samo bacanje love za tebe. Naravno, ako budeš bio zainteresiran naći ćemo nešto dobro i u tom cijenovnom rangu.
Intel Core i5-5200U, 2,20 GHz, Core 2,
4 GB DDR3,
15,6", 1920x1080,
SATA 1000 GB,
Linux,
NVIDIA GeForce 940M 2GB,
DVD±RW DL,
1x 10/100/1000 Ethernet,
802.11a/b/g/n,802.11ac,
Bluetooth 4.0,
HDMI 1,
1x USB 2.0 ,
2x USB 3.0 ,
2,4 kg,
Mislim da bi taj lap trebao imati i svjetleću tipkovnicu, pitaj prodavača.. izvrsno all-round računalo (lap) za pristojnu cijenu.
Osobno bi kasninje dokupio koju godinu garancije.. i ono što bih ja kasnije još nadogradio je pošteni SSD (npr Samsung 250GB EVO 850) a ovaj postojeći HDD stavio u prijenosno USB 3.0 kućište.. i eventualno još dokupio 4gb RAM-a za 200kn (iako nepotrebno).
Lap ti ima intelov čip pete generacije, što znači da ima svoju ultra štedljivu grafičku, dok kad igraš neke od (modernih) igara uključuje se vrlo pristojna Nvidia 940M. Ima dosta dobar display, i po meni je upravo zbog njega best-buy.
https://www.svijet-medija.hr/art/prijen ... -020/69196
ili sa nešto više rama;
https://www.svijet-medija.hr/art/prijen ... -021/68969
________
..nedavno sam si nešto uzeo u tom rangu od Della (Inpiron 5548, no sa lošijim ekranom od predloženog Acera.. i napravio sam ovo što sam planirao (SSD, rami, prijenosni HDD) i fakat sve radi kao urica. Moj savijet, nikad neuzimaj sa SSD-om, najčešće u laptope stavljaju sranja i to zaračunaju papreno.. bolje ti je uzeti posebno bolji za manje para. Recimo da za 900kn možeš nabaviti trenutni vrh od 250gb što ti je više nego dovoljno za lap. SAda se koristi USB 3.0 i više se ništa netrpa na OS, tj, HDD u lapu je samo za sistem i programe i on je bitan da ubrza serviranje.. i to će ti biti najveći skok u brzini jer je to najsporija komponenta u računalu.
Eto, nadam se da sam pomgao.
Ovdje je i review:
Acer Aspire V3-574G Notebook Review
..mali savijet, ja nebi uzimao ultrabook, pa čak ni da je za 10 tauzentki

Ako ti netreba za igranje.. onda se mani laptopa koji su skuplji od 2.500kn, to je samo bacanje love za tebe. Naravno, ako budeš bio zainteresiran naći ćemo nešto dobro i u tom cijenovnom rangu.
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. 

- MrDoomroom
- Formula 1
Evo ako nekog zanima shop
akvilonom27p5hvb.onion
akvilonom27p5hvb.onion
- croatic f1
- F1puls suradnik
Hvala vam svima na savjetima, ali s obzirom da, kao što sam rekao, ne kužim se baš u te specifikacije pa ću vas ponovno morati ispitati
Sad sam se malo "educirao" na internetu, pa ću valjda moći malo jasnije reći što tražim...S obzirom da nisam imao pojma što je ultrabook, googlao sam i našao lijepe, laičke definicije za laptop, notebook, netbook i ultrabook i meni treba baš laptop jer je on najbliži stolnom računalu kojeg ja nemam. Što se tiče OS-a, ja tražim samo Windows jer na drugim sustavima nemam nikavog iskustva. Zatim, koliko sam skužio, ako laptop nema 3G modul, ne može se koristiti mobilni internet (koji ja jedino imam). Pomoć mi treba kod odabira HDD-a, CPU-a, i VGA - u te specifikacije se uopće ne kužim i za to mi treba preporuka. Zanima me i je li 4 GB dovoljno memorije (vidim da većina laptopa ima toliko, pa pretpostavljam da je).
Ovo je bilo najstručnije što sam ja mogao napisati, sad ja molim da mi vi što laičkije odgovorite

Sad sam se malo "educirao" na internetu, pa ću valjda moći malo jasnije reći što tražim...S obzirom da nisam imao pojma što je ultrabook, googlao sam i našao lijepe, laičke definicije za laptop, notebook, netbook i ultrabook i meni treba baš laptop jer je on najbliži stolnom računalu kojeg ja nemam. Što se tiče OS-a, ja tražim samo Windows jer na drugim sustavima nemam nikavog iskustva. Zatim, koliko sam skužio, ako laptop nema 3G modul, ne može se koristiti mobilni internet (koji ja jedino imam). Pomoć mi treba kod odabira HDD-a, CPU-a, i VGA - u te specifikacije se uopće ne kužim i za to mi treba preporuka. Zanima me i je li 4 GB dovoljno memorije (vidim da većina laptopa ima toliko, pa pretpostavljam da je).
Ovo je bilo najstručnije što sam ja mogao napisati, sad ja molim da mi vi što laičkije odgovorite

- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
Bolje uzmi više od 4gb . Moja preporuka ti je 8gb. A cpu, samo intelove i to i5.
- hattrick
- Formula 1
- Kontakt:
SSD i DDR neka ti nebude nikakav faktor, jer sa tim proizvođači dižu cijenu u nebesa.. uvjek si možeš dokupit i piknut u lap.. DDR3 4gb ti je nekih 200kn sa poštarinom. SSD najbolji 900kn.. a nerjetko zbog 4gb više rama lap skuplji i do 500kn, a SSD najmanje 1000kn s tim da je lošiji nego što si sam možeš kupiti i piknuti. Također, ako želiš laptop sa Windosima to će ti uračunat u cijenu.. bolje i efikasnije za manje para ti je da si instaliraš Windows 10 (Enterprise) i Office 2013 (ili 2016) sa lenguage packom i sve skupa aktiviraš sa KMS aktivatorom. No kad dođeš do toga svi te možemo navodit ako nemaš iskustva, krajnje je jednostavno... pogotovo na novim laptopima gdje nakon instalacije nemaš zahebancije sa driverima i sl.
Ako si naveo da ti netreba lap za igre.. onda ti je bilo koji CPU nove keneracije od intela više nego dovoljan jer oni imaju HD Intel grafičke 4 i 5 generacije.. ako želiš pokrenuti i neku igru onda Nvidije 940M ili 850M ili ATI sa zadnja dva broja 70, npr. ATI 270M
CPU toplo preporučujem Intele i5 i to pete generacije (i5 5200U), no nećeš pogriješiti ako uzimaš i i3 5010U u onim jeftinijim laptopima. U kombinaciji sa Intelovim WiFi-jem (u laptopu) dobivaš i mogućnost uparivanja TV-a i laptopa preko WiDi standarda (Miracast) bežično. To je recimo dobar ulog za budućnost.
..iako nekekev veliki fokus na CPU nije nešto toliko bitan, izvrsno delaju i novi ultra štedljivi Intelovi 1.8 dvojezgreni procesori. Iako, ako gledaš neki lap oko 4000kn onda ništa bez i5 5200U.
Ako si naveo da ti netreba lap za igre.. onda ti je bilo koji CPU nove keneracije od intela više nego dovoljan jer oni imaju HD Intel grafičke 4 i 5 generacije.. ako želiš pokrenuti i neku igru onda Nvidije 940M ili 850M ili ATI sa zadnja dva broja 70, npr. ATI 270M
CPU toplo preporučujem Intele i5 i to pete generacije (i5 5200U), no nećeš pogriješiti ako uzimaš i i3 5010U u onim jeftinijim laptopima. U kombinaciji sa Intelovim WiFi-jem (u laptopu) dobivaš i mogućnost uparivanja TV-a i laptopa preko WiDi standarda (Miracast) bežično. To je recimo dobar ulog za budućnost.
..iako nekekev veliki fokus na CPU nije nešto toliko bitan, izvrsno delaju i novi ultra štedljivi Intelovi 1.8 dvojezgreni procesori. Iako, ako gledaš neki lap oko 4000kn onda ništa bez i5 5200U.
Zadnja izmjena: hattrick, dana/u 08.10.2015., 14:19, ukupno mijenjano 7 puta.

- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
Kao što je hatt rekao kupi bez windowsa. Jer bolje sacuvati novce i sam si instaliras windowse. Nije to nikakva nauka.
- MrDoomroom
- Formula 1
Zar nije jednostavnije da se nadete i kupite mu laptop?
- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
Nije covjek ne sposoban si kupiti računalo.
- Ferrari1345
- Formula 1
- Navija za: Glasniju F1
Sve su ti rekle kolege... i5, bez Os-a (zbog nize cijene) 8gb rama...
Prepostavljam da je ovaj sjeverozapad Zagreb... Evo ti jedan pristojan lap, trgovina ti je u areni, ako se ne varam... Pogledaj i ostale laptope.
Jel ti ja vazna veličina ekrana?
15,6
http://www.instar-informatika.hr/produc ... e=06405883
17,3
http://www.instar-informatika.hr/notebo ... 1lx-ty009d
Prepostavljam da je ovaj sjeverozapad Zagreb... Evo ti jedan pristojan lap, trgovina ti je u areni, ako se ne varam... Pogledaj i ostale laptope.
Jel ti ja vazna veličina ekrana?
15,6
http://www.instar-informatika.hr/produc ... e=06405883
17,3
http://www.instar-informatika.hr/notebo ... 1lx-ty009d

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"
- hattrick
- Formula 1
- Kontakt:
Nema potrebe.. uvjek postoje linkovi
Pa nekupuješ trosjed.
Marke;
HP bi zaobilazijo u širem luku, kao i Toshibu, Fujitsu i ostale sl. marke.
Dell ima jako dobar finiš, tj. izradu kućišta i sl. no ono što mu zamjeram je to da uloženo-dobiveno i nije nešto atraktivan (plaćaš dizajn i onaj Dell krug
) pa zbog toga u modelima do 5000kn ima ispodprosječan ekran za te novce (isti i za 200kn i za 5000kn).
Asus je bio moj top do prije nekoliko godina dok ga nisam prokužio. Uloženo-dobiveno nije loše, iako je također ista situacija sa ekranom kao i kod Della.. no postoji keč, nakon dvije godine (maksimalno) rješavaj se preko njuškala kako god znaš, jer će ti se počet kvarit i to opasno, pa čak i kod G serije.
Acer definitivni pobjednik uloženo-dobiveno, tu nema pogovora.. volio bih samo da su mu garancijski rokovi nešto veći, no ništa što nije riješivo za kesu para. Jediniminus mu je natpis Acer na poleđini lapa koja ne nudi ekskluzivnost kao recimo jedan Dell.. ako ne patiš od marki i izgleda, onda ti to nije problem. Osobno sam uzeo Dell jer mi je bitno da ima onaj kružić i prelijepu liniju u tom određenom modelu.. što da ti kažem, ima nas svakakvih.
Lenovo je izvrstan lap i uz sam bok uloženog i dobivenog sa Acerom. Iako ja dajem koji plus Aceru zbog nekih stvari na kojima neškrtare.. s druge strane Lenovo ima finiš sličan Dellu, vjerujem da im je i zvuk dobar.
Ferrari1345 ti je također dao izvrstan prijedlog.. jedino si usporedi ekrane u određenim modelima (recimo u http://www.notebookcheck.net/) i kad dođeš u neki uži izbor, i ako se nemožeš odlučit, onda obavezno stavi nekakvu muziku na stik i poslušaj na laptopu i vidi koji bolje zvuči.
Eto, u onom cjenovnom rangu ti je onaj model iz linka moj prijedlog.. neću reć ovaj ili onaj, jer je odluka samo jedna. Nema tri najbolja izbora, ako me razumiješ. Bio bi još boji da je hibridni HDD sa kojih 8gb SDD-a, no što je tu je. Predložio bi ti i ovaj moj laptop Inspiron 15 5548 koji je postojao sa 1TB hibridni HDD (sa 8GB SSD), 4GB DDR3 (proširivo), ATI M270.. no opet kažem da je bolji izbor onaj Acer i to prvenstveno zbog ekrana. To je nešto što nemožeš mjenjati na lapu bez velikih investicija.

Marke;
HP bi zaobilazijo u širem luku, kao i Toshibu, Fujitsu i ostale sl. marke.
Dell ima jako dobar finiš, tj. izradu kućišta i sl. no ono što mu zamjeram je to da uloženo-dobiveno i nije nešto atraktivan (plaćaš dizajn i onaj Dell krug

Asus je bio moj top do prije nekoliko godina dok ga nisam prokužio. Uloženo-dobiveno nije loše, iako je također ista situacija sa ekranom kao i kod Della.. no postoji keč, nakon dvije godine (maksimalno) rješavaj se preko njuškala kako god znaš, jer će ti se počet kvarit i to opasno, pa čak i kod G serije.
Acer definitivni pobjednik uloženo-dobiveno, tu nema pogovora.. volio bih samo da su mu garancijski rokovi nešto veći, no ništa što nije riješivo za kesu para. Jediniminus mu je natpis Acer na poleđini lapa koja ne nudi ekskluzivnost kao recimo jedan Dell.. ako ne patiš od marki i izgleda, onda ti to nije problem. Osobno sam uzeo Dell jer mi je bitno da ima onaj kružić i prelijepu liniju u tom određenom modelu.. što da ti kažem, ima nas svakakvih.

Lenovo je izvrstan lap i uz sam bok uloženog i dobivenog sa Acerom. Iako ja dajem koji plus Aceru zbog nekih stvari na kojima neškrtare.. s druge strane Lenovo ima finiš sličan Dellu, vjerujem da im je i zvuk dobar.
Ferrari1345 ti je također dao izvrstan prijedlog.. jedino si usporedi ekrane u određenim modelima (recimo u http://www.notebookcheck.net/) i kad dođeš u neki uži izbor, i ako se nemožeš odlučit, onda obavezno stavi nekakvu muziku na stik i poslušaj na laptopu i vidi koji bolje zvuči.
Eto, u onom cjenovnom rangu ti je onaj model iz linka moj prijedlog.. neću reć ovaj ili onaj, jer je odluka samo jedna. Nema tri najbolja izbora, ako me razumiješ. Bio bi još boji da je hibridni HDD sa kojih 8gb SDD-a, no što je tu je. Predložio bi ti i ovaj moj laptop Inspiron 15 5548 koji je postojao sa 1TB hibridni HDD (sa 8GB SSD), 4GB DDR3 (proširivo), ATI M270.. no opet kažem da je bolji izbor onaj Acer i to prvenstveno zbog ekrana. To je nešto što nemožeš mjenjati na lapu bez velikih investicija.

- croatic f1
- F1puls suradnik
Ekipa, hvala vam najljepša na svim ovim savjetima, puno ste mi pomogli!