S obzirom da se cijela sapunica oko pravila za homologaciju u narednim godinama razvila nepotrebno na temi Red Bull, odlučila sam da otvorim ovu novu temu i priložim u slikama pravilnik oko homologacije u narednim godinama (2016-2020) te neke dijelove teksta koji mogu bit od velikog značaja u tumaćenju samog pravilnika.
......
APPENDIX 4
2016-2020 POWER UNIT HOMOLOGATION
1) An homologated power unit must include all the parts described as “INC” in the “App. 4 Sporting regs.” column of Appendix 2 of the F1 Technical Regulations
APPENDIX 2
POWER UNIT SYSTEMS, FUNCTIONS AND COMPONENTS
[ link do slike ]
[ link do slike ]
2) Any manufacturer who homologated a power unit during the 2014-2020 period may re-homologate this power unit prior to the 28 February of each subsequent year in accordance with the table in Appendix 4 of the F1 Technical Regulations.
Details of all modifications must be included in a dossier supplied to the FIA 14 days prior to re-homologation. The manufacturer must hold a complete power unit to this specification in a container sealed by the FIA prior to the 28 February of the year of re-homologation.
3) Any manufacturer intending to homologate a new power unit during the 2016-2020 period must provide the FIA with full details of the power unit on or before 28 February of the year of homologation. The FIA must be satisfied, at its absolute discretion, that such a power unit could fairly and equitably be allowed to compete with other homologated power units.
Details of the above power unit must be included in a dossier supplied to the FIA 14 days prior to the date of homologation. The manufacturer must hold a complete power unit to this specification in a container sealed by the FIA prior to the 28 February of the year of homologation.
4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.
5) A manufacturer may apply to the FIA during the course of the homologation period to carry out modifications to their homologated power unit for the sole purposes of reliability, safety, cost-saving.
Applications must be made in writing to the FIA Technical Department and must provide all necessary supporting information including, where appropriate, clear evidence of failures. The FIA will circulate the correspondence to all manufacturers for comment. If the FIA is satisfied, in its absolute discretion, that these changes are acceptable, they will confirm to the manufacturer concerned that they may be carried out.
6) All power units must be delivered such that the seals required under Article 28.4 can be fitted. Both The manufacturer and users of a homologated power unit must take whatever steps are required at any time by the FIA, in its absolute discretion, to demonstrate that a power unit used at an Event is identical to the corresponding power unit held as required by either paragraph 2 or 3 above.
F1 TECHNICAL REGULATION APPENDIX 4
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
Article 28.5
[ link do slike ]
Homologacija PJ od 2016-2020
- Lady
- GP3
- S nama već: 10 god 3 mj
Pa da započnemo malu raspravu oko 'razumijevanja' pravila....
Upravo je to bilo promjenjeno zbog te rupe u pravilniku prošle godine kad su timovi iskoristili to i imali na raspolaganju 32 tokena da ih mogu iskoristit tokom cijele 2015 sezone.
....
I ono šta nam je posebno interesantno: 4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.
Znači: Osim ako se ne radi o nekim dijelovima PJ isključivo vezano za instalaciju pogonske jedinice kod drugih timova i to u potpunosti sa odobrenjem FIA-e, proizvođač može samo jednu specifikaciju homologirane pogonske jedinice isporučit svojim kupcima u toj tekućoj godini...
Hmmm....o ovom gore pod 4) bi se dalo raspravljat.....
...................
I ono šta je meni posebno interesantno, a stavila sam u temu Red Bull:
E sad... da li možda Red Bull i Ferrari ne igraju na dodatnom razvijanju tokom sezone koje je inače zabranjeno, ali s obzirom na ovu kritičnu situaciju kod Red Bulla bi moglo natjerat FIA-u da popusti i dozvoli Ferrariju razvijanje pogonske jedinice tokom čitave sezone?!
Znači: ovo šta sam stavila u citat je vrlo bitno: ne može se u narednim godinama mjenjat tokene (25 ih imaju na raspolaganju za 2016) poslje 28.02. u toj godini, već se ti tokeni mogu iskoristit nakon šta završi prva sezona (znači u ovom slučaju 2015) i prije ili na sam dan 28.02.2016.e) For the avoidance of doubt, no tokens allocated in Table 2 for a particular calendar year may be spent after the 28 of February of that calendar year
Upravo je to bilo promjenjeno zbog te rupe u pravilniku prošle godine kad su timovi iskoristili to i imali na raspolaganju 32 tokena da ih mogu iskoristit tokom cijele 2015 sezone.
Ovo gore je također interesantno jer omogućava timovima da naprave još ove 2015 (a i 2014) godine ful skupu PJ i na taj način kasnije mjenjaju odgovarajuće dijelove pod izgovorom ''cost saving'' ili ti ga ušteda...However Appendix 4 of the F1 sporting regulations allows modifications after that date for "reliability, safety or cost-saving reasons". Which means that manufacturers will probably make the most expensive 1.6 litre V6 turbo they can, so that any new feature can be presented as "cost saving" and not as "performance improvement". Given that F1 technicians excel in pushing rules as far as they can go, you can imagine that after that day Mercedes, Ferrari and especially Renault will be making a lot of "cost savings".
....
I ono šta nam je posebno interesantno: 4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.
Znači: Osim ako se ne radi o nekim dijelovima PJ isključivo vezano za instalaciju pogonske jedinice kod drugih timova i to u potpunosti sa odobrenjem FIA-e, proizvođač može samo jednu specifikaciju homologirane pogonske jedinice isporučit svojim kupcima u toj tekućoj godini...
...................
I ono šta je meni posebno interesantno, a stavila sam u temu Red Bull:
Red Bull is now in a critical position as it tries to force Ferrari’s hand in a last minute engine deal. The Italian team can only afford to give Red Bull updated 2015 engines as it’s too late to get extra 2016 units – but the rule book will not allow old engines in the 2016 season.
According to Article 28.5 of Formula 1 Sporting Regulations: “Only power units which are identical to the power unit that has been homologated by the FIA in accordance with Appendix 4 of these regulations may be used at an Event during the 2016-2020 Championship seasons.”
As an option, Red Bull could block the changes above with backing from Ferrari to allow in-season development.
E sad... da li možda Red Bull i Ferrari ne igraju na dodatnom razvijanju tokom sezone koje je inače zabranjeno, ali s obzirom na ovu kritičnu situaciju kod Red Bulla bi moglo natjerat FIA-u da popusti i dozvoli Ferrariju razvijanje pogonske jedinice tokom čitave sezone?!

- hattrick
- Formula 1
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
Super si se sjetila napraviti novu temu.. Stoga ću zadnji post prebaciti u nju:
Meni se u svakom slučaju čini da bi to moglo biti win-win ugovor. RB bi bio i ostao u samom vrhu sporta kad bi dobio identičnu mašinu, no opet sa dovoljnim deficitom nasparm tima proizvođača (Ferrarija), RB bi time "prezimio" period i ostao vrhunski ženik nekom novom proizvođaču koji bi se u budućnosti želio uključiti u F1 (kao McLaren i u zadnje vrijeme Williams ), A Ferrari profitirao političkom, marketingom, timskom brojnošću i iskustvom, i to baš u vrijeme novih nastojećih promjena u F1.
______________-
btw.. još uvjek nisi isčupao citate iz pravilnika!!! O tome sam cijelo vrijeme pričao. Ako krećete u neku raspravu, molim da se prvo oboružate nekakvim citatima, izvorima i sl. Prezentirate njih, i onda kreće kvalitetna debata. Jer svako može imati nekakav drkčiji vid gledanja na te napisane riječi.. i često su dva mozga pametnija od jednog. Bez toga sve se svodi na navlačenje bez nekog pokrića i očekivanje ultimativne istine ili ti odgovora na pladnju. ..što češće nećemo dobiti tako lako bez neke dobre debate ili prezentacije preko koje svi mogu vidjeti kako stvari stoje.
Kako bi to odprilike trebalo izgledati;

McL.. Gle, vjerovatno si u pravu, no sve je to malo zapetljano, pa je možda najbolje ostaviti da se ta situacija sama slwgne. Kad budu bile donešene finalne odluke i dogovori biti ćemo nešto pametniji. Ovo što si rekao da Ferrariju netreba još jedan konkurent u utrci za prvenstvo je istina.. no i to ima svoju drugu stranu medalje. Što ako Ferrari već unaprijed zna (ili si osigura) da mu RB kao kupac motora neće smetati u borbi za prva mjesta, i da sa njima dobivaju dobrog političkog saveznika? U tom slučaju bi RB mogao biti izvrsna tampon zona, nešto kao što je Mercedes planirao imati kod Williamsa, no ispostavilo se da su na kraju sporiji od Ferrarija, pa od te "tampon zone"nije bilo ništa.mcl je napisao/la:Ok procitao sam tvoj tekst odnosno pravila .Ali kako i sam kazes i ja sam delimicno zbunjen.Mada,kao sto su mnogi portali i novinari pisali pa i ovaj F1puls ocigledno da ima problema na relaciji Ferrari RB.Pogotovo sto se pise da Ferrari hoce da im ponudi PU iz 2015,po pravilima FIA to mozda nije dozvoljeno ALI.RB je u problemu nemaju motor Ferrari im nudi PU iz 2015 i jedino Ferrari im nudi nekakav PU .Znaci RB moraa da trazi dozvolu FIa i ostalih timova da bi se takmicio kao Manor ovo godine.Znaci RB ima samo jednu mogucnost i FIA i RB ako zele da se takmice moraju prihvatiti Ferrarijev PU iz 2015 ,kao Manor ove godine.Znaci to o PU iz 2015 godine pisu ljudi koji su verujem mnogo mnogo bolje upuceni u F1 od nas samih ,novinari kojima je to posao i koji svakako imaju svoje izvore.
Sto se tice partnerstva izmedju Ferrarija i RBa pa po meni ako Ferrari smatra da sledece sezone mogu da jurisaju na sampionat onda im sakako jedan RB kao konkurent nije potreban .Jer koliko vi svi smatrali da Ferrariju ne bi bio problem da RB uzme titulu a Ferrari bude recimo drugi mislim da grese .Za jedan Ferrari bi bio veliki udarac da drugi tim sa njihovim motorom bude sampion ,postavlja se pitanje sta su onda oni radili.
Uglavnom zavrsice se i ova prica oko Ferrarija i RBa pa cemo videti ko je bolje mislio
Meni se u svakom slučaju čini da bi to moglo biti win-win ugovor. RB bi bio i ostao u samom vrhu sporta kad bi dobio identičnu mašinu, no opet sa dovoljnim deficitom nasparm tima proizvođača (Ferrarija), RB bi time "prezimio" period i ostao vrhunski ženik nekom novom proizvođaču koji bi se u budućnosti želio uključiti u F1 (kao McLaren i u zadnje vrijeme Williams ), A Ferrari profitirao političkom, marketingom, timskom brojnošću i iskustvom, i to baš u vrijeme novih nastojećih promjena u F1.
______________-
btw.. još uvjek nisi isčupao citate iz pravilnika!!! O tome sam cijelo vrijeme pričao. Ako krećete u neku raspravu, molim da se prvo oboružate nekakvim citatima, izvorima i sl. Prezentirate njih, i onda kreće kvalitetna debata. Jer svako može imati nekakav drkčiji vid gledanja na te napisane riječi.. i često su dva mozga pametnija od jednog. Bez toga sve se svodi na navlačenje bez nekog pokrića i očekivanje ultimativne istine ili ti odgovora na pladnju. ..što češće nećemo dobiti tako lako bez neke dobre debate ili prezentacije preko koje svi mogu vidjeti kako stvari stoje.
Kako bi to odprilike trebalo izgledati;
Eto, ako se tako budete držali te forme sve će vam biti jednostavnije i konstruktivnije.. te će ostali forumaši cijeniti vaš trud i uključiti se u debatu, jer materijala već imaju. Ovo što sam iznio je moje viđenje na dotične informacije, što ne znači da je točno, jer u u pravnom jeziku nama običnim smrtnicima često promakne neka riječ ili veza i sve dobiva drukčiji smisao vođeno krivom logikom. Mislim da je Brumica pravnik (ili Rose) pa bi nam to one mogle možda bolje protumačit. Ili možda Šestica (Lady). Cure se nerijetko bolje služe tom logikom riječi nego mi muški.. nama možda više ide ona apstraktna tipa matematike i fizike.Evo, ja ću iznesti citate i podebljati ono što se meni čini bitno
[ link do slike ]
APENDIX 4 (Sportske regulacije (sa najnovijim izmjenama za 2016g) - Izvor
Naveo sam od 2., 3., 4., 6. Apendix4 (dodatak 4) Sportskih regulacija u kojem se iz nekih detalja može iščitati ovo;
- 2) Any manufacturer who homologated a power unit during the 2014-2020 period may rehomologate
this power unit prior to the 28 February of each subsequent year in accordance
with the table in Appendix 4 of the F1 Technical Regulations.
Details of all modifications must be included in a dossier supplied to the FIA 14 days prior to
re-homologation. The manufacturer must hold a complete power unit to this specification in a
container sealed by the FIA prior to the 28 February of the year of re-homologation.- 3) Any manufacturer intending to homologate a new power unit during the 2016-2020 period
must provide the FIA with full details of the power unit on or before 28 February of the year of
homologation. The FIA must be satisfied, at its absolute discretion, that such a power unit
could fairly and equitably be allowed to compete with other homologated power units.- 4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with
power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one
specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any
changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.- 6) All power units must be delivered such that the seals required under Article 28.4 can be fitted.
Both The manufacturer and users of a homologated power unit must take whatever steps are
required at any time by the FIA, in its absolute discretion, to demonstrate that a power unit
used at an Event is identical to the corresponding power unit held as required by either
paragraph 2 or 3 above.
1. da se do određenog datuma (28 February) moraju homologirati nove ili rehomologirati stare specifikacije od 2014-2020 (u našem slučaju će to biti one od 2014-2016g.)
2. također možemo vidjeti u točci 4. istog odjeljka kako je proizvođač u mogućnosti koristiti samo jednu homologiranu specifikaciju u toj godini, što bi iz toga slijedilo kako Ferrari ne bi mogao imati na gridu dvije specifikacije kao ove godine (jednu iz prošle godine, jednu iz tekuće).
3. Možemo također vidjeti u točci 6. koja govori kako oba tima (proizvođački (Ferrari) i oni koji su kupci PU (RB)) moraju dokazati kako koriste identične agregate tokom određenog eventa po propoziciji 2. i 3. paragrafa Dodatka 4 Sportske regulative. A 2. točka govori o re-homologaciji , dok 3. o homologaciji novog PU-a.

Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. 

- Explorer
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 4 mj
- Navija za: Vettel
- Kontakt:

Pročitat ću sve čim završim s poslom.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
- mcl
- Baniran
- S nama već: 9 god 9 mj
- Navija za: Mclaren,Hamilton
Sto se tice Ferrarija i RB kako ti kayes ako mogu postici takav dogovor tu se slayem sa tobom da bi to Ferrariju bilo ekstra korisno ,ali ne verujem da bi RB pristao na tako nesto onda su mogli ostati sa Renoom ali ko yna cudna je ova danasnja F1 nista me ne bi iynenadilo.Ocigledno da sad RB pokusava sa nekim ucenama i pretnjama natera Ferrari da imaju indenticni status.
Sto se tice PU to cu malo kasnije jer moram dobro da razmotrim ova pravila .
E ovo je ono sto trba pa i ako nisam u pravu da nesto saynam od LJudi sa kojima se moze diskutovati
Sto se tice PU to cu malo kasnije jer moram dobro da razmotrim ova pravila .
E ovo je ono sto trba pa i ako nisam u pravu da nesto saynam od LJudi sa kojima se moze diskutovati

- Mr.Spaceguy Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 2 mj
- Navija za: Fernando Alonso
Promjeni tipkovnicu na hrv.
- Lady
- GP3
Probat ću kratko objasnit ovo šta si naveo pod brojem 1 oko rehomologacije:hattrick je napisao/la:
Naveo sam od 2., 3., 4., 6. Apendix4 (dodatak 4) Sportskih regulacija u kojem se iz nekih detalja može iščitati ovo;
1. da se do određenog datuma (28 February) moraju homologirati nove ili rehomologirati stare specifikacije od 2014-2020 (u našem slučaju će to biti one od 2014-2016g.)
Znači: Svake godine određeni broj tokena (žetona, tako ćemo ih nazvat) su na raspolaganju ekipama za razvoj pogonske jedinice.
Tokeni se računaju prema 'težini' određenog dijela pogonske jedinice, pa tako npr..glava cilindra ima 2 tokena koje možete vidijeti na tablici koju sam postavila u prvom postu. Svaki dio pogonske jedinice ima svoju 'težinu', odnosno broj tokena. Neke promjene ili premještanje određenih dijelova pogonske jedinice zahtijeva veći broj tokena jer se uz određeni dio koji se mjenja, mora promjenit i neke ostale dijelove, a to sve nosi nekoliko tokena. Zato je svaka ekipa morala itekako dobro izračunat šta im je prioritet mjenjat a da im to obuhvati u ovoj sezoni 32 tokena koja su imala na raspolaganju. U principu ti tokeni su jako precizni kod postavljanja pravilnika jer se točno precizira koliko se može izmjenit. Da su samo stavili postotke, već bi bilo svakakvih tumaćenja, a ovako su svaki dio označili 'težinom' i odredili im broj po toj ljestvici od 1-3 i nazvali ih 'tokeni' te time točno odredili koliko svaki dio cijele pogonske jedinice vrijedi i kod mjenjanja nema muljanja..
E sad ovaj dio o rehomologaciji: Znači u 2015 godini, timovi su imali na raspolaganju 32 tokena koje su zbog rupe u pravilniku mogli iskoristit tokom čitave sezone. Od završetka ove sezone pa sve do 28.02.2016, svi timovi će imat na raspolaganju 25 tokena. Znači, neće više bit promjena tokom sljedeće sezone u samoj sezoni, već će svaka ekipa morat na kraju ove sezone homologirat svoju pogonsku jedinicu i obavijestit FIA-u najmanje 14 dana prije rehomologacije da će izvršit promjenu i tu će svi iskorisit svih 25 tokena u šutu. To se sve mora dogodit ili prije ili na sam dan 28.02.2016. nakon toga datuma nema više diranja po pogonskoj jedinici osim ako se ne ustanovi nekakva nepravilnost koja je bitna za samu pouzdanost PJ, ili ako dokažu da samom promjenom ušteđuju, odnosno smanjuju troškove same PJ, ili iz sigurnosnih mjera. Naravno, ove promjene su moguće bez poboljšanja performansi same PJ.
Suma sumaru.... Svaki proizvođač će imat od 28.02.xy samo jednu specifikaciju pogonske jedinice koja će bit HOMOLOGIRANA i kao takva prodana ostalim timovima. I osim gore navedenih razloga (sigurnost, ušteda ili pouzdanost), nema više updateova tokom sezone do sljedeće sezone. Ko je napravio i šta je napravio je napravio....

- Ferrari1345
- Formula 1
- Navija za: Glasniju F1
Malo neslužbenih vijesti. Možda kriva tema ali neka bude
Toro Rosso ce vrlo izgledno vozit sa pogonskom jedinicom iz 2015 tj. ovogodišnjom druge godine (2016).
[ link do slike ]
Izvor
Toro Rosso ce vrlo izgledno vozit sa pogonskom jedinicom iz 2015 tj. ovogodišnjom druge godine (2016).
[ link do slike ]
Red Bull i Ferrari su još u pregovorima u vezi A-specifikacije kojom se nadaju ... Link je na nekom jeziku, ovo je google translateThe rumors in recent weeks took significant effect around the situation with the engines to Red Bull Racing and Scuderia Toro Rosso. Both teams want because of the lack of horsepower from the Renault engines that still lie back of the car.
The Italian team Toro Rosso seems to soon officially announce it has arranged the Ferrari engines for next season. Team boss Franz Tost said earlier to know like to work again with the Italian manufacturer, after previous successful years.
Sources within the team reported to our editorial: "The team Ferrari engines rustled for 2016. We will ride the 2015 version of Ferrari, which is very fast and reliable proven."
Due to the fact that Toro Rosso is a small team, there came to be considerable time pressure to make a decision on the engine partner for next year, so now the final design of the new car can be continued. Red Bull Racing is according to our information still busy negotiating with both Mercedes and Ferrari for engines according to a 2016 specification, also known as A-spec. The preference of the Austrian squad is still looking forward to Mercedes
Izvor

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"
- Ferrari1345
- Formula 1
- Navija za: Glasniju F1
Nemogu nac link, ali kolko znam iz Ferrarija su *javno* rekli da nemogu ponudit Red Bullu i Toru Rossu motore jer ne stignu isporučit dodatne motore za 2016 zato jer je prekasno, te im mogu jedino ponudit ove danas tj. malo poboljsanije s obzirom da je ostalo još 3 žetona (tokena)
Jedan komentar
- At the moment, Ferrari is reluctant to offer Red Bull and Toro Rosso anything more than updated 2015 engines because it is too late to sort out extra 2016 supplies.
Ovdje se politikom možda Ferrari želi osigurat da im ne isporučuje novije motore (2016), već im jedino mogu/žele ponudit ove starije. Vjerovatno će se naći neka rupa u pravilniku jer nigdje ne piše kolko momčadi moraju biti opremljeni sa novijim motorom. Naravno da zbog resursa taj broj nemože biti veliki. Već su tri momčadi na 2016 specifikaciji (Ferrari, Haas, Sauber). Sad je pitanje dal mogu i tu četvrtu opskrbit sa novim motorom.
Primjer, Mercdes je Manoru ponudio za drugu godinu, isto tako ovogodišnju verziju motora, a već ih imaju tri sa novim (Williams, Force India i naravno Mercedes)
Vidjet ćemo ubrzo ali Red Bull je kasno ušao u ovo, bojim se
Jedan komentar
- At the moment, Ferrari is reluctant to offer Red Bull and Toro Rosso anything more than updated 2015 engines because it is too late to sort out extra 2016 supplies.
Ovdje se politikom možda Ferrari želi osigurat da im ne isporučuje novije motore (2016), već im jedino mogu/žele ponudit ove starije. Vjerovatno će se naći neka rupa u pravilniku jer nigdje ne piše kolko momčadi moraju biti opremljeni sa novijim motorom. Naravno da zbog resursa taj broj nemože biti veliki. Već su tri momčadi na 2016 specifikaciji (Ferrari, Haas, Sauber). Sad je pitanje dal mogu i tu četvrtu opskrbit sa novim motorom.
Primjer, Mercdes je Manoru ponudio za drugu godinu, isto tako ovogodišnju verziju motora, a već ih imaju tri sa novim (Williams, Force India i naravno Mercedes)
Vidjet ćemo ubrzo ali Red Bull je kasno ušao u ovo, bojim se

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"
- Iceman
- Formula 1
- Navija za: Ferrari, KR7
Dakle iz ovog izvučenog teksta kojeg je stavio kolega Ferrari1345 piše da je RB u pregovorima i sa Mercedesom i sa Ferrarijem oko A specifikacije PU, ali i dalje preferira Mercedesov PU. Naravno ne treba im to zamjeriti, naravno da žele pobjednički PU, ali stvarno ne vidim razloga da onda Ferrari sudjeluje u ikakvim pregovorima.
- Lady
- GP3
Da li je ovo ta rupa u pravilniku koja omogućava korištenje pogonske jedinice iz 2015, odnosno, stariju PJ?Lady je napisao/la: I ono šta nam je posebno interesantno: 4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.
p.s. Stvarno bi voljela kad bi se malo više članova uključilo i dalo svoje mišljenje.....

- mcl
- Baniran
Ja iskreno ne vidim rupu u pravilima.Po mom misljenju mozda se zapravo radi o tome da motor iz 2015 koji se koristi on je vec prosao homogolaciju i ima odobrenje od FIA e pa samim tim mogu da se koriste u narednim szonama .A novi motori moraju da prodju homogolacijukoja je 28 .02
I kao sto jedan clan uporno prica za Manor ja stvarno nisam nigde naso da je njima trebalo odabrenje za stari motor ,jedino sto sam nasao je da je trebalo odobrenje ostalih za koriscenje stare sasije
I kao sto jedan clan uporno prica za Manor ja stvarno nisam nigde naso da je njima trebalo odabrenje za stari motor ,jedino sto sam nasao je da je trebalo odobrenje ostalih za koriscenje stare sasije
- Lady
- GP3
A nisam ni ja sigurna da vidim rupu u pravilu, ali mi ono šta sam potcrtala naznačuje moguću rupu! To ti je ono kad možeš nešto tumačit na više načina i svi su u pravu, baš kao hrvatski zakon o radu....
Ali, sad ovo šta si napisao da je motor iz 2015 već prošao homologaciju stoji, ali to se tako ne može protumačit u novom pravilniku.... (valjda)
Evo cijelog citata: 4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.
Vidiš, po ovom gore šta sam potcrtala fino kaže: svaki proizvođač može opskrbljivat samo jednu specifikaciju homologirane PJ u toj tekućoj sezoni.
Znači, po tome se ne smije koristit neki drugi motor ili u našem slučaju, motor iz 2015 u sezoni 2016.
Zato sam i napisala da je možda ovo neka rupa u pravilu: Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams,
Ali, sad ovo šta si napisao da je motor iz 2015 već prošao homologaciju stoji, ali to se tako ne može protumačit u novom pravilniku.... (valjda)
Evo cijelog citata: 4) Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams, each manufacturer may supply only one specification of homologated power unit during any given calendar year, subject to any changes permitted by the FIA in accordance with the procedure set out in 5) below.
Vidiš, po ovom gore šta sam potcrtala fino kaže: svaki proizvođač može opskrbljivat samo jednu specifikaciju homologirane PJ u toj tekućoj sezoni.
Znači, po tome se ne smije koristit neki drugi motor ili u našem slučaju, motor iz 2015 u sezoni 2016.
Zato sam i napisala da je možda ovo neka rupa u pravilu: Other than any parts agreed by the FIA at their absolute discretion to be solely associated with power unit installation with different teams,

- mcl
- Baniran
Pa recimo ako tako gledamo Sto recimo Renault ne bi imao najnoviju verziju u 2016 a verziju iz 2015 da preimenuju u Daciu .Ja ipak mislim da PU koji je vec homologiran moze da se koristi u 2016 posto vec ima odobrenje od FIAe .A nove nadogradjene PU moraju da prodju homogolaciju.U svako slucaju PU iz 2015 mogu regularno da se koriste u 2016 tu prvo treba da se slozimo a onda da jurimo kako i po kojim pravilima
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Ferrari
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”