@Pastor, Zar nije Lotus prvi uveo Coanda ispuh?
Sad sam shvatio da si u pravu.
Isti sidepod-pot kao u Saubera

Bottasov bolid je bio oštećen u Francuskoj, koliko se ja sjećam?Har Kl je napisao/la: 08.02.2019., 18:58 Opet nije mit. Ne može ti Silverstone biti referenca.
Pogledaj Francusku i obrati pažnju na Vettelov proboj prema vrhu, a onda također pogledaj Bottasov. Imaš primjer u Singapuru gdje su i LH i VB imali problema sa obilaženjem za cijeli krug. Ferrari i RB nisu imali tih problema. Čak MV zamalo nije pretekao LH.
Ne sjećam se na kojoj utrci, ali možda se ti sjetiš, LH nije sa novim setom guma prići u DRS zonu MV koji je bio na starom setu.
Ima tih primjera još. Ovo sve tipkama napamet. Ubijeđen sam da ima bar još nekoliko sličnih primjera.
Što se tiče side pot, primarna njegova funkcija je hlađenje agregata. Drag efekt koje momčad dobijaju sa različitim pozicijama ne predstavljaju baš moje polje interesovanje.
Znam jedno. Proizvođač motora je taj koji određuje efektivnu površinu. Ta površina se povećava ako faktor oblika prelazi a=2*b
To je osnova mehanike fluida.
Protiv svake logike je da Mercedes kopira side pot od Saubera. Da si rekao Williams koji prati koncept Ferrarija ili FI to bih i povjerovao.
S obzirom da ne znam toliko o efektima koje pričaš, moram odustati od rasprave dok ne vidim taj side pot u Australiji.
Otkud sad pet?Ferrari ili RBR zadnjih 5 godina jer jednostavno nisu imali toliko brze bolide.
Ja sam uvjeren da će Ferrarijev bolid u najmanju ruku biti mrvicu iza Merca, neće me čuditi i ako bude mrvicu ispred.Ferrari je napisao/la: 13.02.2019., 11:40 Izgleda ko Mercedes...vjerojatno će opet biti najbolji.
Stabilnost, iskustvo, isti ljudi. Nema tu greške.
Samo je pitanje koliko RBR i Ferrari mogu parirati.
Ovogodišnji im je stvarno lijep, meni vjerojatno zbog dominante sive, koja mi je najdraža boja. A tek sam u toj usporedbi primjetio koliko je prošlogodišnji bio taman i meni se nikako on nije sviđao.