Kao F1 fanu ova sezona bila je odlična, kao Ferrarijevom navijaču bila je ok.
Ono s čime mogu biti zadovoljan je to da je Ferrari napokon zaprijetio jednoj momčadi u vrhu. Zaboravimo to da su zahebali posljednjoj trećini prvenstva s nadogradnjama, ali Ferrari je stvarno napravio bolid koji je bio spreman da se
pofajta s najboljima.
Uz to što su zahebali s nadogradnjama nisu zapravo ni napredovali kad pričamo o performansama (u kontekstu posljednje trećine prvenstva), za razliku od Mercedesa koji to je i zato onda imamo
gap za novim starim peterostrukim prvacima.
Činjenica je da Mercedes, a čini se i Red Bull bolje iskorištavaju odnosno čuvaju gume u odnosu na Ferrari, Ferrari koji je bio poznat po čuvanju guma. Vjerojatno nedostatak kvalitetnih nadogradnji je uzrok tome.
Sve u svemu bolid kao bolid je imao jako dobre temelje, ali u svemu ostalome momčad je kaskala za Mercedesom. Bilo krivim odlukama na stazi ili izvan. Bilo je grešaka... Na kraju krajeva momčad je izgubila i Marchionnea, čovjeka koji je postavio momčad, momčad koja je imala glavu i rep. Iskreno nisam bio zadovoljan kad se olakotno riješio nekih ljudi iz momčadi, ali on je bio boss i znao je što radi. Ferrari je izgubio velikog lidera i mogu se samo nadati da oni koji ga zamjenjuju znaju što rade.
Nadam se će momčad shvatiti gdje se griješilo i što treba napraviti da se te greške više ne ponavljaju. Momčad je sigurno demotivirana nakon svega, svjesni su jako dobro kakvu su priliku imali ove sezone, ali kako god da bilo nisu završili sezonu sa katastrofalnim performansama. Kao što sam rekao imaju dobre temelje, koje sada treba nadograditi preko zime, treba napuniti baterije i krenuti u nove bitke.
Što se tiče vozača.
Kimiju hvala na svemu. 12 podija ove sezone, 1 pobjeda. Šteta što ih nije bilo više na kontu u drugom stintu za Ferrari, ali sve u svemu ja sam zadovoljan. Kao što sam prije rekao za ovu sezonu mu sigurno ne bih rekao zbogom. Da za 2014,15,16, ali za ovu ne.
Iskreno smatram da je on najmanji suučesnik u ovakvom Ferraijevom rezultatu, ili možemo reći najmanji krivac. Ali neću sad o tome.
Samo ću dodati jednu stvar vezanu uz njegov odlazak iz Ferrarija,. To je moja neka teorija koja možda i nije točna.
Uz to što je Marchionne bezicirao Leclerca za 2019, nešto mi govori i da je Kimi bio Arrivabeneov teret. Zašto? Arrivabene je boss Vettelu, ali čini mi se prijatelj Kimiju. To prijateljstvo je samo raslo iz sezone u sezonu i dostiglo je svoj vrhunac u ovoj sezoni kada su se donosile odluke na pitwall-u.
Kako god da bilo napokon se taj teret maknuo iz Ferrarija i sad imamo mladog lava koji će barem dvostruko biti bolji od Kimija!
Šalu na stranu.... Leclercu stvarno želim odličnu prvu sezonu u Ferrariju. Kad je već dovedena nova svježa mlada krv, onda neka to bude u stilu. Jer kako se kaže: na mladima svijet ostaje ! A mladi lav će imati opaku konkurenciju.
I šećer na kraju....
Vettel... Nisam njegov veliki fan, ali uvijek će ostati dojam da se sve moglo drugačije završiti. Danas sam baš gledao post race intervju na Channal4. Spominje možda buduće utrkivanje sa Alonsom u drugoj seriji. Hm....
Iskreno mislim da mu je 2019 presudna godina.
Kad se malo pogleda posljednja trećina sezone (pa čak i čitavu sezonu, kada Mercedes nije bio na razini on je napravio što je trebalo napraviti) Hamilton kao da je bio stopljen sa svojim bolidom. Pogotovo kad se pogledaju rezultati i vožnje Bottasa u istom bolidu. Jednostavno Hamilton je bio faktor više.
Kod Vettela iskreno to sam osjetio na momente, ali nije bilo to to. Da li je do bolida ili do vozača ili oboje, ja ne znam, ali nisam stekao dojam sinergije između bolida i Vettela. Često se mučio na treninzima i Giovinazzi bi izvlačio stvar u Maranellu.
Kimi mu je često ove sezone disao za vratom u kvalama, a ne rijetko je pokazivao na treninzima kao da je on taj koji vuče momčad prema naprijed. Ok treninzi su jedno, a krajnji rezultat drugo, ali mislim da shvaćate što hoću reći.
Kao što sam rekao biti će teška 2019 sezona. Hamilton je sada na samom vrhu i ja se dam kladiti da zajedno s Mercedesom idu na napada na Schumija. Nitko neće javno priznati to, ali on je na 5-tom naslovu. Što je to još 2?
Kako god.... napokon je završila sezona koja je stvarno duga. Brzo će doći 2. mj i opet nas čekaju iste paranoje

.
Nema veze bolji je pobijedio i tako treba biti.
A mi se uvijek možemo okrenuti novoj sezoni....
PS. hvala i Alonsu na odličnim vožnjama za Ferrari. Bilo ga je gušt gledati. On je definitivno bio faktor više za Ferrari. Mislim da ova sezona u McLarenu to još jednom i dokazuje (jer ne znam na temelju čega je ovaj McLaren na 6. mjestu u kontruktorima, osim njegovom zaslugom). Hvala mu još jednom na Ferrari epizodi i želim mu odličnu karijeru gdje god vozio i što manje izjava za medije jer su mu na razini mog proljeva (koji je btw užasan i smrdljiv)

Gracias Fernando.