F1 Vijesti

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
avetma je napisao/la: 12.05.2018., 13:05 Znači, trenutno je legalno, ali će se od Monaka proglasiti ilegalnim?
Da, jer ne stignu sad promijeniti pa je FIA bila "toliko dobra" da nam dozvole da sad nastupimo s cijelom konstrukcijom....
Sisu (fin.)

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god
Navija za: Ferrari
:zijev:
Frantic je napisao/la: 12.05.2018., 13:00
CrashOverride je napisao/la: 12.05.2018., 12:53
reso20 je napisao/la: 12.05.2018., 12:51 Ferrari rear view mirror with its attached winglet will be deemed illegal from Monaco onwards. So Ferrari has to change the solution for the next race.
Ocekivano..
Da neko hoce ovu promjenu guma proglasit ilegalnom :)
To je zbog sigurnosti :chill:
Fino Alla Fine

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
CrashOverride je napisao/la: 12.05.2018., 13:20 :zijev:
Frantic je napisao/la: 12.05.2018., 13:00
CrashOverride je napisao/la: 12.05.2018., 12:53

Ocekivano..
Da neko hoce ovu promjenu guma proglasit ilegalnom :)
To je zbog sigurnosti :chill:
Mislim, kako retrovizori, tako i gume..... :chill:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
avetma je napisao/la: 12.05.2018., 13:05 Znači, trenutno je legalno, ali će se od Monaka proglasiti ilegalnim?
Vjerojatno je Ferrari rekao da "nema" stare retrovizore jer su donijeli nove pa je FIA valjda morala popustiti...
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god
A bar nam ne bu dosadno... S jedne strane se daju nove gume premda stare nisu nikog ugrozile a s druge strane se mice mgu-h premda ga svi proizvodjaci zele zadrzat..
Fino Alla Fine

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Seb
Frantic je napisao/la: 12.05.2018., 12:10 Da se dotaknem cijene motora, tj. PU.
Kao ekonomista moram se osvrnuti (a samo je @Dave to pomenuo na primjeru Honde) na "nabavnu cijenu motora" ili "cijenu koštanja". Svi ste pričali o tome koliko koštaju kad se prodaju nekome.
A koliko je koštao razvoj. Stotine miliona, pola milijarde, možda i više...... :shock:
Nemam tačne podatke, ali sam ubijeđen da su V8 i/ili V10 imali sigurno 15-20x manje troškove razvoja, a možda je odnos još darastičniji.
Opet, koliko god taj MGU-H, s jedne strane bio zadnje čudo tehnike, s druge strane mi je bio najobičnije govno koje je poskupilo i zakomplikovalo ove PU, ubilo zvuk i donijelo neviđenu dominaciju neke ekipe.
Ukidanje istog (opet se slažem sa @Daveom) pozdravljam, s cilljem privlačenja drugih proizvođača (i dodatnog poboljšanja zvuka). Jedan novi proizvođač motora da se uključi, na postojeća 4, ja zadovoljan.
Naravno da će nova tehnologija koštati. Šta ima novo u V8. Tehnologija sto godina stara. A nisu ni ovi motori trenutno skupi za proizvoditi. Skupo je bilo to razvijati, ali sada kad su ga razvili sigurno nije toliko skupo za proizvodnju. Tako je sa svakom novom tehnologijom.

Iceman
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Ferrari, KR7
Ferrari je napisao/la: 11.05.2018., 18:26
Iceman je napisao/la: 11.05.2018., 18:165 milijuna V8
Ne znam baš za tih 5 milijuna...daj mi link jer ja taj podatak ne mogu pronaći.
Nego:
https://www.motorsport.com/f1/news/cust ... es-943813/

Puno sam i rekao...uglavnom negdje od 12 do 14 milijuna dolara za trenutne motore...što uopće nije abnormalno s obzirom na performanse i trajnost.
Još uzmi u obzir da imaš ekipe koje će uzeti tipa Mercedesovog ili Ferrarijevog vozača pa dobiju dodatne popuste na motore.
https://www.pitpass.com/53894/Engine-costs-have-doubled

Nekako mi je ostalo tih 5 milijuna u glavi, ali nema veze. U svakom slučaju dvostruko su skuplji V6 u odnosu na V8.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Pastor je napisao/la: 12.05.2018., 13:41
Frantic je napisao/la: 12.05.2018., 12:10 Da se dotaknem cijene motora, tj. PU.
Kao ekonomista moram se osvrnuti (a samo je @Dave to pomenuo na primjeru Honde) na "nabavnu cijenu motora" ili "cijenu koštanja". Svi ste pričali o tome koliko koštaju kad se prodaju nekome.
A koliko je koštao razvoj. Stotine miliona, pola milijarde, možda i više...... :shock:
Nemam tačne podatke, ali sam ubijeđen da su V8 i/ili V10 imali sigurno 15-20x manje troškove razvoja, a možda je odnos još darastičniji.
Opet, koliko god taj MGU-H, s jedne strane bio zadnje čudo tehnike, s druge strane mi je bio najobičnije govno koje je poskupilo i zakomplikovalo ove PU, ubilo zvuk i donijelo neviđenu dominaciju neke ekipe.
Ukidanje istog (opet se slažem sa @Daveom) pozdravljam, s cilljem privlačenja drugih proizvođača (i dodatnog poboljšanja zvuka). Jedan novi proizvođač motora da se uključi, na postojeća 4, ja zadovoljan.
Naravno da će nova tehnologija koštati. Šta ima novo u V8. Tehnologija sto godina stara. A nisu ni ovi motori trenutno skupi za proizvoditi. Skupo je bilo to razvijati, ali sada kad su ga razvili sigurno nije toliko skupo za proizvodnju. Tako je sa svakom novom tehnologijom.
Naravno da je skupa.
Zar sam napisao išta drugo?
Ali griješiš da ovi motori nisu skupi za proizvoditi.
Jesu, upravo iz razloga što je njihov razvoj koštao pola milijarde ili milijardu (fixni troškovi), lupam, ali puno......
Treba ih se proizvesti hiljade i hiljade (opet lupam, ali to mora biti vrlo velik broj) da se troškovi po jedinici smanje na "normalan" nivo (ukupni troškovi= fixni troškovi + oni varijabilni koji idu uporedu sa povećanjem produktivnosti). A njih nije proizvedeno hiljade i hiljade......
A normalan nivo je onaj nivo cijene koštanja od V8 ili V10 motora, kojih jeste proizveden vrlo velik broj.
Neka je ovo računica za PU
X= 1000 + 100x1,5 (1000 nečega je fixni trošak razvoja, 1,5 nečega je varijabilni trošak proizvodnje jednog motora, proizvedeno je 100 motora)
X = 1150 ukupno, a po jednom motoru je to 1150/100= 11,5 nečega
Neka je ovo računica za V8
X=50 + 500x0,5 (50 je fixni trošak razvoja, dakle 20x manji nego za PU, jer je to poznata i stara tehnologija, 0,5 je varijabilni trošak, dakle 3x manji nego za 1 PU, proizvedeno 500 motora, mislim da su ovo više manje-realni odnosi).
X=300 ukupno, a po jednom motoru 300/500=0,6 nečega
Ispade jedan hibridni PU skoro 20X skuplji od jednog klasičnog V8.
Pa ti sad vidi koliko se PU mora proizvesti da stignu nivo troškova običnog zastarjelog i prethistorijskog V8.
Drugi je par opanaka za koliko se jedni prodaju i za koliko su se oni drugi (stari) prodavali.

Kažeš da je V8 tehnologija stara 100 godina. OK, jeste stara 100 godina po konceptu, ali definitvno nije stara 100 godina kad su u pitanju materijali, tehnike i procesi proizvodnje,..... Ali je barem imala širu praktičnu primjenu. Vrlo široku, rekao bih.
A šta nam je to u praktičnom životu donijela ova "nova" tehnologija? Zasad ništa.
I neće možda još 5 ili 10 godina. Možda i više.

Opet udaljili smo se od teme. Ako je cijena uključivanja nekog novog proizvođača u F1 (pa makar i samo jednog) ukidanje tog famoznog MGU-H, ja sam ZA, bez obzira što će to otežati bolid, povećati fuel flow, bla, bla,.....
Previše su se počeli zadnjih godina u F1 pominjati pojmovi "efikasnost", "pouzdanost" i "štednja". Prva dva su OK i možemo reći da imaju veze sa F1, ali treći se nikako ne uklapa sa F1.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Gospodin Profesor.... :chill:
Sisu (fin.)

Pastor
Formula 1
Formula 1
Nije nam donijela za sad ništa masovno primjenjivo. Ali to ne znači da zbog toga treba ostati na nečemu starom, i ne pokušavati ništa novo. Ta tehnologija tek treba zaživjeti u praktičnoj primjeni. Ali teško će zaživjeti ako je izbace iz F1...

Frantic
Formula 1
Formula 1
Pastor je napisao/la: 12.05.2018., 14:50 Nije nam donijela za sad ništa masovno primjenjivo. Ali to ne znači da zbog toga treba ostati na nečemu starom, i ne pokušavati ništa novo. Ta tehnologija tek treba zaživjeti u praktičnoj primjeni. Ali teško će zaživjeti ako je izbace iz F1...
Slažem se.
Međutim, preskupo je to trenutno za ove "masovne" kategorije automobila (gradski, kompakti i manje/srednje limuzine).
Toga će biti u hyperautima, ali takve sebi može priuštiti mali broj sretnika na kugli zemaljskoj.
Predugačak je period od npr. 20 godina (period, kada bi, po mom skromnom mišljenju ova tehnologija mogla dosegnuti nivo da su troškovi niski i da imamo masovnu proizvdnju za ugradnju u ove prihvatljivije kategorije auta) da bi se to i dalje stalno koristilo u F1, jer za 20 godina, ćemo imati najmanje 3 veeeelike promjene tehničkog pravilnika (što bi rekli, "za 20 godina, ko živ, a ko mrtav").
Zašto 20 godina (jbga, odoh u off). Pogledaj elektro aute i/ili hibride i/ili plug-in hibride. Prius (npr.) se počeo prodavati prije 21 godinu. Međutim, i dan danas je skup. Puno skuplji od turbodizela ili turbobenzinca ekvivaletne snage. Na stranu poticaji države (u BiH ih nema ni na vidiku, u Hrvatskoj budu, pa ne budu, pa opet budu i više-manje su solidni, u naprednijim državama poput Norveške su ogromni....), koji ti "smanje" cijenu, Prius & Co. su i dalje skupa auta.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
https://twitter.com/Gianludale27/status/995648042547150848
Sisu (fin.)

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 5 mj
Kontakt:
Ovo sa DNA mu je glupost jer svi, uključujući i Ferrari, stalno prigovaraju na sve, to je priroda ovog sporta.

Ali ovaj drugi dio je zanimljiv. Ono što britanski mediji pokušavaju progurati, da je i Ferrari konzultiran oko promjene nije točno, oni su očito samo informirani o tome.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 13.05.2018., 17:49 Ovo sa DNA mu je glupost jer svi, uključujući i Ferrari, stalno prigovaraju na sve, to je priroda ovog sporta.

Ali ovaj drugi dio je zanimljiv. Ono što britanski mediji pokušavaju progurati, da je i Ferrari konzultiran oko promjene nije točno, oni su očito samo informirani o tome.
Upravo zato sam i stavio, jasno da je ovaj prvi dio baljezgarija, nužna PR procedura....
Sisu (fin.)

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
https://twitter.com/tgruener/status/995708081312010241
Sisu (fin.)

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
dobro je prošao.
stigla odluka na vrhu steward decisions dijela:
https://www.fia.com/events/fia-formula- ... ormation-3
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Pastor
Formula 1
Formula 1
Ferrari Maniac je napisao/la: 13.05.2018., 18:56 https://twitter.com/tgruener/status/995708081312010241
Slabo, slabo.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god
Navija za: Mercedes
Očekivao sam veću kaznu.

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 3 mj
Nakon Bakua i ovdje u Barci zaslužio je da bude baniran za Monaco.

JFK
Formula 4
Formula 4
Navija za: No.7
On je sam sebe banirao, a pikirao je na mjesto u Ferrariu. :facepalm:
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡