Kimi Räikkönen

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

mika
Formula 4
Formula 4
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Renault, Hass
hattrick je napisao/la:Evo.. tu se lijepo vidi kako Alonso nije dirao Kimija:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h5peQFW3D-I[/youtube]
Iza jega je bio Red Bull... možda je tu došlo do laganog kontakta.

JFK
Formula 4
Formula 4
Navija za: No.7
Ova snimka ne otkriva ništa novo. Službeno, treba vjerovati vozačima i njihovim izjavama; i pošto je ovo Kimijeva tema stoji njegova izjava: "Bila to moja greška ili ne to ne mijenja krajnji ishod." Ovu izjavu su neki protumačili kao priznanje krivice! :?
Nikad nije upirao prstom u nikoga pa ni ovaj put.

Da se vratimo na snimku: zaustavite na 0:07 dok su Kimi i Alonso za jednu ili dvije duljine bolida prije reklame Rolex; u tom trenutku se vidi (sa onboard Kimijeve kamere) da je bolid pošao u desno i jedino je tu moguće da ga je Alonso lagano dotaknuo i da je to kumovalo vrludanju i u konačnici sudaru. Na ovoj snimci se vidi da su bili jako blizu i da je Alonso bio točno na poziciji iz koje da je došlo do kontakta, Kimijev bolid bi proklizao baš na način koji se i dogodio.
Red Bull je na drugoj strani i nije sigurno sudjelovao u ovome.

Zaključak: ni ova snimka ne pokazuje točno da li je bilo kontakta ili ne.

Meni je najviše bilo sumnjivo u svemu tome, (i to mi je bio prvi utisak - da je Alonso skrivio sudar) a pisalo se i izjavljivalo da su se nakon sudara Fernando i Kimi rukovali - ono što sam ja vidio je da je Alonso prišao i pružio ruku (ili uhvatio ruku Kimija); to nije bilo rukovanje; u najbolju ruku Kimi se nevoljko rukovao.
Nekako mi je uvriježeno pravilo da kad dođe do nekog incidenta da onaj koji je kriv ili kriv većim dijelom u znak isprike dolazi do manje krivog i u znak pomirenja pruža ruku. Čista neverbalna komunikacija, a govor tijela otkriva mnogo više nego izgovorena riječ.
Sve mi to pomalo smrdi, ali bilo kako bilo sve je to uzalud; idemo dalje na Silverstone - valjda će biti bolje. :party:

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
Naravno, istinu nećemo nikad saznati. Da se desio smrtni slučaj, opet istinu ne bi nikad saznali.
FIA je izjavila kako su samo 9 kamera na bolidima radile tokom utrke. Kako se to može desiti to nitko ne zna.. uostalom da se desio smrtni slučaj, a oni nemaju dovoljno dokaza, možda bi se izglasao novi pravilnik pri kojem zbog sigurnosnih razloga nije dopušteno započeti utrku ukoliko na nekom bolidu ne radi kamera... no o tom-po tom.

Finski news portal MTV3 izjavljuje da postoje velike sumnje i indikacije kako je prije Kimijevog izlijetanja došlo do nekakvog kontakta sa Alonsom. No da su sudci zbog premalih dokaznih materijala bili u nemogućnosti vidjeti pravo činjenično stanje.. te stoga nisu imali na osnovu čega donijeti nekakav sud ili mišljenje.
Race Director Charlie Whiting confirmed MTV's F1 expert Mika Salo today that after the start-nine car cameras were turned on and Alonso's McLaren belonged to these cars.

In this way also the jury of competition has not had access to the best possible material and the case likely will never be a definitive certainty. The situation Räikkönen and Alonso had frequented the jury, but either were not given the penalty.
Stoga sam siguran da je to prošlo-svršena stvar.. no da se sve praši na twitterima i raznim forumima.. praši se.
https://twitter.com/hattrick_knock/status/614051164171173888 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YOGjQlg9pKM[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=G53clC6MGek[/youtube]

...s druge strane, procurile su neke fotografije koje dokazuju kako su kamere na Alonsovom bolidu radile, a oni nisu imali dovoljno dokaza :shock: :

slika
slika
slika

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Vo_nTZH8VGI[/youtube]
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

JFK
Formula 4
Formula 4
hattrick je napisao/la: https://twitter.com/hattrick_knock/status/614051164171173888
E to je taj trenutak kada postoji mogućnost dodira. Čak sam na jednom od mnogobrojnih videa uspio zamjetiti kako se baš u ovom trenutku (kad su bili gotovo spojeni bolidi) došlo do skretanja Kimijevog bolida u desno a Alonsov kao da se lagano "odbio" u lijevo.
Jako se slabo vidi pa je teško točno prosuditi.

A vidi vraga, radila je kamera na Alonsovom bolidu! Baš me zanima hoće li to uskoro "procuriti" :kokice:

P.S. Za prašenje po forumima i twiterima - znaš kako se kaže: Za dobrim konjem prašina se diže!

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:

JFK
Formula 4
Formula 4
Opet wheelspin :rofl: Nešto ne valja sa ovim Ferrarijem :mrgreen:

"Deal" or "No deal"; mislim da je Kimi prilikom onog "ispada" (prije Austrije) "potvrdio" da u biti već postoji pripremljen ugovor za njega (2016) ispalivši "Have you seen my contract" referirajući na već pripremljeni ugovor (nepotpisani) koji bi uistinu uključivao smanjenu plaću. Najvjerojatnije ga je izbacilo iz takta to što iz Ferrarija (još uvijek) cure informacije novinarima bez obzira na promjenu kadra. Podaci iz ugovora bi trebali biti tajni, a novinari to saznaju kad i on. Pretpostavljam da ga je to izbacilo iz takta. Nešto slično (curenje informacija) je i prošle godine jako naljutilo Alonsa.
I svi ovi napisi o ponudama Hulku i Bottasu (i Williamsu) su normalna igra mačke i miša (ujedno i backup opcija iliti osigurač) u pregovorima.
Ako je istina o manjoj visini ugovora za Kimija i "performance" klauzula, na to bi on normalno trebao pristati jer je tako nešto imao i u Lotusu (pa su mu morali isplatiti puno više nego su planirali - 2012).

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Nevezano uz Kimija, mislim da bi se kod svih vozača glavnina ugovora morala vrtiti oko performanse klauzule. Svima osnovna plaća do 5 milijuna, a onda sve ostalo ovisi o rezultatima na stazi. Vezano uz Kimija, i dalje drzim fige da ga napokon krene. Ova razočaranja više nisu gledljiva.

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Ma kakvih 5 milijuna, maksimalno milijun za početnu i onda dalje prema nastupima.
Teško bi bilo postaviti nekakav realan izračun za skupljanje daljnjih novčića koji bi se vjerojatno dobivali osvajanjem bodova, i neki bonus za pole recimo.
Moralo bi se dosta stvari uzeti u obzir, a opet ne bi bilo dobro kad bi imali fiksne iznose za pozicije. Kako bi npr. Buttonu za 8. mjesto u Monaku dao iznos koji bi inače išao za ta četiri boda. Morao bi dobiti makar tri puta više s obzirom na šugav bolid. Bilo bi teško za provesti, ali definitivno bi bilo zanimljivije.

Dobro razmišljanje Iceman :thumbs:
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Vjerujem da sve te momčadi imaju dobar kalkulator i dešifrator onih nama nepoznanica u svojim jednadžbama kako bi i koliko mogli isplatiti ili uzeti svom vozaču.. i na koji način. Inače, ako im je kalkulator u banani, vjerovatno će kad-tad doživiti sličnu sudbinu. ;)

Osobno, mislim da taj model 'bazna plaća sa bodovnim bonusom' dobro funkcionira u slučaku Kimija, kako smo mogli vidjeti u Lotusu. No nekako imam dojam da jednostavno ovih par godina kombinacija Kimi-Ferrari jednostavno nema sreće. Uvijek nešto pođe po krivu, i mislim da to nema veze sa motivacijom i performansama.. već tima globalno sa njegove strane.

Jedan zanimljivi video iza scene danas na Goodwoodu:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p0Ml_CpQWfc[/youtube]

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
E da..... što se tiče tima s njegove strane, ja bih ovdje spomenuo jednu bitnu činjenicu. Taj tim s njegove strane je ustvari dugogodišnji Massin tim. Svi znamo koliko je bilo bitno da kod Massinog tima sve ide kao po loju.
Ovaj Vettelov tim je bivši Alonsov, pa bivši Kimijev, i bivši Schumijev tim. Naravno tko zna koliko se ljudi izmjenilo kroz sve te godine, ali ipak taj tim je uvijek držao jednu konstantu, jednu "nepogrešivost". Tako da bih ja tu rekao da je i dalje zaostao onaj sindrom prvi vs. drugi tim. Ne želim uopće reći da postoji prvi vs. drugi vozač, stvarno mislim da toga više nema u Ferkanu, ali smatram da su bolesti prvi vs. drugi tim još ostale.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Imam također takav dojam.. ne znam točno gdje su i koje ljude mijenjali, no nekako imam dojam kako se iz nekih razloga Kimijev tim ne snalazi baš najbolje. Dali je to do samog tima ili relacije tima i vozača, to valjda samo oni znaju.

Također imam dojam kako Vettel ima tu sposobnost koju vuče i iz RB-a, te po toj njemačkoj naravi.. da tim diže na jednu višu radnu instancu svojom motivacijom i brigom da sve bude posloženo u tom njegovom pozitivnom, no također vrlo kritičkom duhu. što je u jednu ruku vrlo motivirajuća sredina.
Vjerovatno mu je veliki plus i to da je sudjelovao u rekonstuiranju svog dijela tima.

Žao mi je što se Kimi našao u takvoj situaciji koju spominje i na ovom videu.. Tipa.. bolid je super, osjećaj je dobar.. tu i tamo uvjek treba nešto dodelati, no kad sve krene desi se neko sranje'. Vjerujem da je to frustrirajuće čak i za 'hladnog' finca.

Mislim da će sljedeću sezonu Kimi biti u Ferrariju, upravo zato što on najviše zaslužuje da bude baš te sljedeće sezone u tom bolidu.. a to je sezona kada se planira ukinuti pull-rod, te stabilizacija performansi agregata (čitaj; sezona u kojoj bi trebalo sve doći na svoje).

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Mislim da ipak vozac bira svog trkaceg inzenjera, a taj isti vodi gardu drugih koji rade "za njega"! Na kraju krajeva, vozac je glavna informacija svoga tima na stazi i da sa inzenjerima bira svoj setup itd.

Budimo iskreni, Raikkonen sa svojih 36 godina, nije vise u "zavidnoj" formi, sto naravno ne smatram da ne zna voziti, daleko bilo, vec jednostavno Vettel-ova mladost, a i zaljubljenost (predanost) prema Ferrariju je veca, tacnije vise je motiviran s pricom Michaela, a i karakter je malo drugaciji. Kimi na prvu izgleda ko flegman, ali on nije takav, jednostavno godine cine svoje i ne treba ga porediti sa Vettelom i izjednacavati forme istih. Ja bi radije gledao Kimija i iduce sezone, nego Bottasa, ne zato sto mi je Kimi drag, vec zato sto zasluzuje to..
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Lady
GP3
GP3
Joj nemojte opet oplest kako su drugi krivi Raikkonenu! Ovaj put njegovi mehaničari, odnosno njegova strana garaže nema veze s njegovim izvrtanjem u zadnje dvije utrke, a niti sa ne ulaženjem u q2 u Austriji.
Raikkonen ne može zagrijat gume kako treba i zato ima problema. U kvalama u Austriji je imao na raspolaganju 3 kruga, a to šta je on svoj jedan brži krug odvozio jako sporo i nedovoljno niti da odvozi taj famozni treći krug niti da uđe u q2 je apsolutno njegov problem.
Isto tako ovo izvrtanje na stazi je samo njegov problem. Nije njega Alonso dotaknuo.

A upravo na utrci u Austriji je Vettelova strana garaže zakazala i time Vettelu uzela sigurno treće mjesto, a možda i mogućnost da malo jače napadne Hamiltona kasnije u utrci.

Druga stvar: Lani su mnogi opravdavali Kimija kako je došao na Alonsov teren i bolid koji je rađen po njemu i zato tako loše performanse. A ove godine kad je i Arivabene sam priznao kako se bolid išao radit potpuno po Raikkonenu, a Vettel pošto ima sličan stil vožnje će se lako prilagodit....šta se dogodilo onda ove godine? Vettel se itekako prilagodio na Raikkonenov bolid i dobrano ga praši od početka sezone, a pogotovo u kvalama.
Raikkonen je odličan timski igrač i zato bi možda i najbolje bilo da ostane još jednu godinu u Ferrariju, ali onda mora podhitno popravit svoje kvalifikacije, jer upravo tu gubi i utrke. Da je u kvalama odmah iza Vettela, to bi bila sasvim druga priča u utrci i možda bi vidijeli ipak malo jači Ferrari, ili barem bi malo više stiskali jedan drugog.....
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Lady, pa kako samo možeš tako o legendi, o Icemanu koji je bezgrešan i koji nikad nije kriv :O :prcnjau:

Šalu na stranu, potpis na ovo što si napisala :thumbs: Kimija se puno previše brani i svaki put kad mu se dogodi neko sranje na stazi, uvijek se traži neki drugi krivac, samo da Kimi ne bi ispao kriv. Pa koliko god je on dobar vozač, nije savršen i kao i svakom, može mu se dogoditi vozačka greška. Nažalost, u zadnje vrijeme je tih grešaka previše, što u kvalama, što u utrci i to bi ga moglo koštati budućnosti u Ferrariju (i Formuli 1).

Također, u potpunosti se slažem s ovim u zadnjem odlomku oko opravdavanja. Lani je sve bilo usmjereno prema Alonsu, bolid mu nije odgovarao itd. O.K., ali šta je s ovom sezonom? Već je odradio jednu sezonu u Ferrariju i imao je sasvim dovoljno vremena da se prilagodi bolidu, za razliku od Vettela koji je tek došao i na kraju opet isto - Kimija uvjerljivo pobjeđuje momčadski kolega.

Ove sezone smo vidjeli "pravog" Kimija samo u Bahreinu, na ostalim utrkama uvijek je bilo nekih problema, ili u utrci ili u kvalama. Nije svaki put bila njegova krivica, ali nije niti momčad uvijek bila kriva. Osobno se nadam da će se Kimi popraviti u nastavku sezone jer bilo bi šteta da (opet) ostanemo bez njega u F1, ali ovaj put bez mogućnosti povratka. Naravno, ukoliko se ne popravi, onda realno ne zaslužuje šansu i onda treba dati priliku mlađima i boljima.

JFK
Formula 4
Formula 4
Nebi bilo dobro gledat ovu njegovu situaciju crno-bijelo. Ni u F1 kao ni u svakidašnjem životu ništa nije crno- bijelo; sve je sivo nešto malo tamnije nešto svjetlije. Ove dvije "greške" koje će neki gledajući crno-bijelo pripisati kao čisto vozačku grešku, dok gledajući u sivim (realnijim) nijansama mogli svaliti dio krivice i na software za mapiranje motora naprimjer.

U gornjem videu Kimi je vrlo lijepo (na svojsven način) opisao situaciju u kojoj se nalazi: Car is fine, some small issues here and there and then everything goes :thumbsd:

Nadam se samo da tim uistinu stoji iza njega i da će se ti "mali problemi" riješiti ili naći način da se zakobiđu ili bar ublaže.

raca
GP3
GP3
Navija za: McLaren
@JFK; naravno da Ferrari stoji iza njega (još ovu sezonu). Njima je bitan svaki bod

JFK
Formula 4
Formula 4
Bilo je samo pitanje vremena: Vettel je dao svoj glas ZA!

http://www.thisisf1.com/2015/06/29/vett ... rari-seat/

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Ono kad dođeš na festival, a neznaš ni što voziš :rofl:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p0Ml_CpQWfc[/youtube]
0:28

Na kraju je morao vozit bolid za koji je bio placen da ne vozi :trep: jadan :)

Evo i te vožnje
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Yvy68wZwfrE[/youtube]
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

JFK
Formula 4
Formula 4

JFK
Formula 4
Formula 4
Evo da ne ispadne da si Kimijevi fanovi sve to umišljaju:
Mika: there is currently “a lot of politics” involved in Raikkonen’s future at Ferrari

http://www.grandprix247.com/2015/07/10/ ... -hakkinen/

Za grešku u Silverstone-u: Tyre decisions in changeable conditions like that are actually “a lottery”.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡