Ne znam cemu stalno taj pesimizam, te stalno neko ocekivanje, u stvari ne ocekivanje vec odmah zelja za titulom?
Harakiri je ucinjen jos 2013 kad su prepotentno prihvatili ovu hibridnu eru, ne sluteci da Mercedes takvu istu je cekao kao budala samar! Sad da bi se prestigao Mercedes treba se nadoknadit rad na motorima koji je kompleksan i nemoguc da se za 2 godine utegne da bude u rangu Merca koji je skoro 7 godina experimentisao isti. Zbog toga se sad Renault i Ferrari lupaju nogom, a ne sakom u celo.
Nije Mercedes toliko aerodinamicko cudo, koliko je mehanicko! Jedan od najboljih dizajnera (Newey) ne odstupa od konvencionalnog izgleda bolida, nema taj bolid tanak nos i jos neke estetski ugodne filozofije, vec su tu drugaciji pristupi da nadoknade deficit motora (Renault).
A upravo zbog motora Mercedes je ovako lijep i utegnut!
Mercedes je 2015 i 2016 bio pobjedjivan, Mercedes ima isto svoje boljke kad su iza Ferrari-ja i RBR, samo ih dobar leteci krug izvlaci na vrhu startnog reda, pa ako prodju prvi zavoj to je to, a kad su u guzvi druga su prica.
Bolid 2015 je ulijevao nade, onakav bolid, naspram onako lijepog Mercedesa je pokazivao misice. 2016 je trebala biti da se baci rukavica u lice, ali izgubiti (psihicki) glavnog covjeka, bas kad je najpotrebnije je tezak udarac. Poslije tim ne zna gdje mu je glava, a gdje dupe, kasnile su nadogradnje (pogotovo aero), ocigledno vozaci - znajuci situaciju (pogotovo Vettel) su gubili malo motivaciju itd...
Tim se treba sabrati vec jednom, a to je da vise ne ganjaju "velike face", trebaju Rory-u masno da plate, da osigura covjek svoje unuke na nekoliko godina. Ne moze Allison biti veca faca od njega, tako da taj zal treba vec jednom zaboravit i okrenuti se novoj sezoni.
Binotto je napravio odlican rezultat sa motorom, mislim da ce biti odlican kao TD i da ce biti azuran sa aero ekipom. Treba ih pustiti napokon da disu, da rade, da ne dovode vise "zvucne face" vec da stvaraju iste. Resta je plod Rory-a, s njim moze mnogo toga napraviti, tako da ne sumnjam u ovaj novi bolod da ce biti lijep, samo eto bitno je da je funkcionalan, ako se ove sezne budu borili za pobjede, onda su na pravom kursu, ako ne onda Boze moj, razlog je naveden gore.
Samo rano je jos da se daju bilo kakve prognoze, bitno je da sute i rade i da se ne razmahuju sa obecanjima koje samo bude mrznju kod nas.
1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...