IT svijet, vijesti, pitanja itd.

💻 📱 Internet, mobilna tehnologija, IT, hardver/softver....

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
reso20 je napisao/la:Ne slažem se za Samsung.
Počeli su polirati TW i skidati bloat ali nisu loši no i dalje su skupi.
Evo recimo onaj A3 (2016 model/ bio na abrakadabri na akciji za 1700 kn mislim) je super telefon ali ja sam se odlučio za A5 model iz 2015 i zadovoljan ali koristim
ga isključivo za pozive i mailove i ništa više. Evo 7 mjeseci korištenja i mobitel po 2 (čak i 3)dana izdrži bez problema.
Ne čačkam, ne diram osim navedenog (poziva imam jedno 20 do 30 dnevno i jedno 10 do 15 mailova)
Prije 5 dana uzeo A5 (2016 model) 2000 kuna i mobitel je stroj. Odličan! I to je ta srednja klasa s možda mrvicu većom cijenom
ali se isplati. Također izgledaju odlično...

Inače kao glavni uređaj koristim S6 edge i kada ga usporedim s ovim A5 (2016model) pa nema tu neke velike razlike. Ima ako ćeš biti cicija
ali razlika u nekih 2000 do 3000 kuna nije opravdana... "Flagship" je jedino što mu nabija tih 2000 do 3000 kn veću cijenu.

Ali jbg, svatko ima svoj stil i svatko voli nešto drugi, naravno presudan faktor je i novac. Ono što je dobro sada imaš moru
dobrih i kvalitetnih telefona na tržištu što je :thumbs:

Moj novi dolazi u Kolovozu = Note 7
Lol ak već uzimas nešto besno uzmi one +3 Iki sta već se nudi u tom rangu.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Glasniju F1
Ajde kad se vec pravite pametni, mogao bi vas pitat za savjet

Neki dan sam išao upalit jedan stari comp (star u smislu da je 2008g). Bio sam ga upalio, stavio windowse da ga instaliram ali skužio da mi nijedan HDD nije unutra. Dobro, odustao pokušao drugi dan. Spojim neki stari HDD iz 2000g (radio prije na istom compu) i odjedanput mi se komp vise ne želi upalit. Prije se čulo kada bis upalio ventilaciju i neki zvuk, sada samo tu ventilaciju i zujane kompjutera u nedogled. Probao iskopčat taj HDD ali i dalje je ostao taj problem

I možda važnije pitanje a tiče se Hard diska. Pred kojih godinu dana mi je jedan krepao, tj. čuje se zvuk nekakav čudan kada se spoji ali generalno ne radi. Jel postoji mogućnost da kojim slučajem proradi ili da se bar nekako uspiju spasiti podaci sa njega. Iman hrpu starih slika koje bi bilo poželjno spasiti. Pa makar mogućnost da se ode na servis i za neke male pare to spasi.

Inače, na istom kompu (samo problemi kod njega) mi je bila i krepala grafička, tj. bacala mi je čudne kerefeke ali sam je zanimljivom metodom uspio spasit ;) Tako da i ja znam podosta prčkat po tehnikama, bar koliko mi to moje znanje dopušta

[ link do slike ]
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
Ferrari1345 je napisao/la:Ajde kad se vec pravite pametni, mogao bi vas pitat za savjet

Neki dan sam išao upalit jedan stari comp (star u smislu da je 2008g). Bio sam ga upalio, stavio windowse da ga instaliram ali skužio da mi nijedan HDD nije unutra. Dobro, odustao pokušao drugi dan. Spojim neki stari HDD iz 2000g (radio prije na istom compu) i odjedanput mi se komp vise ne želi upalit. Prije se čulo kada bis upalio ventilaciju i neki zvuk, sada samo tu ventilaciju i zujane kompjutera u nedogled. Probao iskopčat taj HDD ali i dalje je ostao taj problem

I možda važnije pitanje a tiče se Hard diska. Pred kojih godinu dana mi je jedan krepao, tj. čuje se zvuk nekakav čudan kada se spoji ali generalno ne radi. Jel postoji mogućnost da kojim slučajem proradi ili da se bar nekako uspiju spasiti podaci sa njega. Iman hrpu starih slika koje bi bilo poželjno spasiti. Pa makar mogućnost da se ode na servis i za neke male pare to spasi.

Inače, na istom kompu (samo problemi kod njega) mi je bila i krepala grafička, tj. bacala mi je čudne kerefeke ali sam je zanimljivom metodom uspio spasit ;) Tako da i ja znam podosta prčkat po tehnikama, bar koliko mi to moje znanje dopušta

[ link do slike ]
I meni moja riknula prije par mjeseci. Jebiga prelijen sam bio da ju pokušam spasiti. Još mi je u kutiji. Ovako i onako imam od procesora integriranu koja malo kaska za radeonom koju sam imao.

hattrick
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Čitao sam to za pečenje još davno, nije riječ o topljenju lema, jer se taj industrijski lem topi na puno većoj temeraturi nego što je po svim instrukcijama te samopomoći. Radi se o strukturi poluvodiča u čipovima.. grijanjem se pobuđuju i nije garancija da će povraćena grafulja ili nešto drugo radit još dugo nakon toga. Najbolje i najdugoročnije rješenje nova grafička. ..no ajmo na ovaj tvoj problelm.

Što se tiče kompa, to ti je kao da doktora pitaš što ti je.. svaki će te poslat specijalisti :D
Znači najsigurnije je metoda pojedinih zamjena dijelova sa ispravnim.. tj. po sistemu eliminacije. Sva sreća uvjek ima u blizini ljudi koji imaju hrpa hardvera i popravljaju kompove, ili neki od bližih "komatabilnih" prijatelja pa lagano čupajte pojedine dijelove i mjenjaj sa dugim prokušano ispravnim.

Što se tiče HDD-a, ako ga spojiš na bilo koji komp i vidiš da ti ga ne može prepoznat, vrlo vjerovatno ti je otišla njegova elektronika.. recimo da ako nađeš nekakav isti takav HDD sa ispravnom elektronikom mogao bi ju (ili netko) promjenit i popravit HDD. U suprotnom ti se jedino isplati poslat HDD u profi labos koji vraćaju podatke sa rasturenih HDD-a. Upozoravam da se plaća po MB podataka. No neki MB su u našim životima neprocjenjivi (ili imaju dovoljno visoku cijenu isplativosti :D ).

Senna.. lap je onaj koji Della - Inspiron 5548 (i5-5200U) na win10ent. sa:
[ link do slike ]
workstation.. jer dela.. tj. bolje reći da ne radi samo 7-8 sati dnevno. Već sam imao jednog Della sa istim zahtjevima, pa rekoh zašto mijenjati situaciju. Na njemu sam komotno odigrao cijelu sagu Witchera 3.. i šteta (i tuga) što je cijela priča završila, ..baj baj Gerald i ostala zvjerčad. Btw, za one koji neznaju ta igra je smještena u dio stare ilirske Istra oko Novigrada, svi tekstovi na natpisima su pisani starim hrvatskim pismom gljagoljice. i neodoljivo vuče na poganske običaje koji su vladali na ovim prostorima prije kršćanstva. O prirodi ne treba priče, a cijeli scenarij i gluma su po meni najbolje do sad napravljeni u povijesti RPG-a. Kad vas uvuče, nema van.. :D
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Posto je taj HDD bome jako star, vjerojatno je svirnuo..ali poslusaj ti Hattricka i odi metodom eliminacije provjeriti i druge dijelove kompa. Jer meni se cini da taj komp mozda ima i jos neki problem. Matičnu i napajanje obavezno provjeri. Možda je napajanje oslabilo i polako "umire". Ja sam svoj komp kupio 2008. promjenio sam sve na njemu samo sam kutiju ostavio pred godinu dana haha. Prvo je oslabilo napajanje a zatim lagano otisla i grafa (upravo zbog slabog napajanja) pa onda i jedan hdd. Onda sam promjenio sve. Dobio sam na poklon od ujaka matičnu, procesor i terabajt hdd. Kupio sam samo novo napajanje i 8 GB rama. Dao mi je i sjebanu graficku i rekao da je garancija jos uvijek na njoj pa da si samo zamjenim za novu. I kako u shopu nisu imali vise tu graficku dali su mi puno puno bolju. Radeon R7 250x 1GB GDDR5 s Asusovim coolerom. Solidna grafa. Kakav sretnik :D

@Hattrick fin laptop. Ucinilo mi se da je Lenovo posto ima vrlo slican dizajn tipkovnice.
Witchera sam igrao ali evo nema pojma koji dio, mozda drugi dio pojma nemam. Evo bas sam sinoc razmisljao sto od igrica jos nisam igrao i sad si me sjetio na Witchera 3. Cini mi se zakon igrica posto obozavam RPG.
slika

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Glasniju F1
Pa nije toliko stara daj (2007-2008)... Ova druga iz 2000 (koja se spaja potpuno drugačije) mi radi ali ova navedena novija ne. Da posumnjao sam i ja u napajanje ali nerazumijem se baš u stvari pa nemogu tvrdit da je u tome.
Nažalost ne vidim kako ću metodom eliminacije kada neman drugih dijelovima niti ne vidim kako da ih nabavim. Što se tiče HDD-a čisto sumnjam da će igdje drugdje raditi ako zvukom pokazuje naznake kvara. I kako da to spojim drugdje (laptop) kojim kabelom. I koliko dođe taj tečaj 1mb=Kn :) u slučaju da se odlučim na spašavanje podataka na servisu (HDD nije toliko veliki 500gb)

Evo da se i ja pohvalim laptopom kojeg sam kupio ovu zimu upravo zbog razloga jer mi taj stari kompjuter nije radio

[ link do slike ]

[ link do slike ]

Za sada sam zadovoljan performansama laptopa (ako pričamo o gamingu) jer mi solidno vrti sve novije naslove (naravno na nekim normalnijim postavkama) bez teških zagrijavanja i jakih zvukova
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Ferrari, Super lap, ..i vrlo skup. :thumbs:
Evo malo sam pronjuškao što se HDD-a tiče.. cijene su ti ovdje:
http://www.datasector.hr/spasavanje-podataka-cjenik/
http://www.helpdisc.hr/cjenik/
https://www.infolab.hr/cjenik/
Kažu da je besplatna dijagnostika, pa ako imaš volju možeš svakom poslati pa vidjeti tko će ti što ponudit. Ja bih počeo sa infolabom.

Senna, Witcher 3 je što se igre tiče totalno druga ploča.. puno bolje od ijednog njegovog nastavka, bilo da je u pitanju igrivost, scena ili priča. Sada imaš mogućnost skinuti sa svim DLC-ima, tj sa svim dodacima na glavnu priču igre. Ma mislim.. definitivno GOTY. U svom životu sam samo par puta doživio da mi je strašno žao što završava neki serijal, i to je jedan od slučaja.

Nadam se da sam bio od pomoći.. kao ovaj lik :D https://twitter.com/DashCamTwats/status/739019051817635840

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
dragi moji :) molio bih vas par prijedloga za laptop 17" a da cijena sa pdv-om bude do 5.5 tisuca kuna..

znaci nisam programer i jista slicno. treba mi kao prosjecmon covjeku za internet, pohranu osobnih podataka.. tu i tamo neka igrica tipa rfactor i f1 i mozda jos nesto ali u sustini nisam gamer pa mi ne treba prvenstveno za igranje. znaci nesto sto ce mi bit brzo i kada otvorim hrpu fajlova da to ipak radi... takodjer ne znam dal je to sad kod svih modela ali svakako bih volio da ima onaj sleep mode... znaci da ga se ne mors bas uvijek skroz gasiti negi ga se uspava i cim se stisne tipka pali on odmah otvori sve kako ke i bilo :)

taj latop planiram korititi cca 5godina jer kazem nisam zahtjevan korisnik. samo najosnovnije mi treba..

nadam se da nisam prezahtjeva hehe.. par linkova i preporuka vas koji se tu snalazite kao riba u vodi bi super dobro doslo :)

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Marko, što misliš kada će ZTE Axon 7 stići kod nas, i kakva će mu cijena biti? Ili radije, koliko brzo misliš da će mu cijena opasti sa početnih 450€?
Obrigado Felipe

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
zelot je napisao/la:dragi moji :) molio bih vas par prijedloga za laptop 17" a da cijena sa pdv-om bude do 5.5 tisuca kuna..

znaci nisam programer i jista slicno. treba mi kao prosjecmon covjeku za internet, pohranu osobnih podataka.. tu i tamo neka igrica tipa rfactor i f1 i mozda jos nesto ali u sustini nisam gamer pa mi ne treba prvenstveno za igranje. znaci nesto sto ce mi bit brzo i kada otvorim hrpu fajlova da to ipak radi... takodjer ne znam dal je to sad kod svih modela ali svakako bih volio da ima onaj sleep mode... znaci da ga se ne mors bas uvijek skroz gasiti negi ga se uspava i cim se stisne tipka pali on odmah otvori sve kako ke i bilo :)

taj latop planiram korititi cca 5godina jer kazem nisam zahtjevan korisnik. samo najosnovnije mi treba..

nadam se da nisam prezahtjeva hehe.. par linkova i preporuka vas koji se tu snalazite kao riba u vodi bi super dobro doslo :)
Možda jedan od ovih tri..

Lenovo Ideapad 300-17
Acer Aspire E5-773G
Dell Inspiron 5759
...imaš ih u Micronisu.
Cijene možeš uspoređivat na Nabava.net.

Mislim da je nebitno koji od njih uzmeš.. malo pronjuškaj review-ove (osvrte po naškim) po youtubu ili na http://www.notebookcheck.net da vidiš što profi recenzeri ali i korisnici vele.. dobre i loše strane, subejktovno i analitički. Pa sam zaključi što ti se više sviđa, svatko ima svoju vagicu, kak se veli.
Osobno si ne bih nikad uzimao laptop od 17", što radi prenosivosti, a i štedljivosti.. veći ekran obično više srče baterije.. ako ti je to ikakva stavka, meni je uglavnom (stalno) na punjaču tako da to nije.. ali mi je bitna prenosivost. S druge strane imaš veću i komoforniju radnu površinu, više mjesta u lapu, recimo za DVD-snimač i dodatni HDD/SSD... i tako. Naravno vrh uloženog i dobivenog sa nikakvim prenosnim perforamansama je pravo teško desktop računalo.

Ono što bi ti zasigurno svaki laptop dignulo što se performansi uobičajenog svakodnevnog korištenja to je nadogradnja već ugrađenog HDD-a na SSD i sa tim RAM-a. Mislim kako 17" modeli laptopa dolaze sa jednim dodatnim praznim mjestom za HDD/SSD u laptopu, tako da ne moraš vadit postojeći HDD i dokupljivat neku od eksternih USB3 kućišta kao što sam ja. Ne isplati se kupavat laptope koji već imaju ugrađen SSD jer ti dignu cijenu kao da si stavio ultra skupi SSD (odbij cijenu 1TB/2TB koji su po običnom u laptopu i dodaj razliku u cijeni laptopa između modela sa HDD-om i modela sa SSD-om)..a stavljaju zastarjelu tehnologiju ili najniže klase po brzini SSDa.

Naime na tržištu imaš izvrsan SSD koji toplo preporučujem, radi se o modelu Samsung 250GB 850 EVO SSD i ako si kupio laptop sa 4GB RAMa, dokupi za 200kn još jednu karticu od 4GB RAMa, da ih ukupno imaš 8GB RAMa (ako već to nenude u lapu). Nakon toga preko Samsung Magician programa uključiš RAPID mode. Meni radi i na 4GB rama, pošto mi je jedna kartica rama crkla.. ali eto nije neki trošak od 200kn kad već daješ tolku lovu. Radije si smanji apetit u cijeni laptopa, i dodaj ove dvije komponente. Osobno sam uzeo lap za 4.500kn (15" Della) i nabacio daj SSD i jednu karticu RAMa (stara mi je u međuvremenu crkla.. no to je druga priča).. odigrao sam cijelog Witchera 3 sa njim.. znači sa slabiom grafičkom no također sa manjim ekranom.. samom time i manjom rezolucijom. Za ove vozačke se uopće nemoraš brinut.. to je za današnje laptope sa dodatnom grafičkom mačiji kašalj. Iznad neke klase od Intel i5 procesora nemoraš ići, jedino gledaj da budu u što aktualnijoj verziji.. znači zadnja ili predzadnja serija (6000U i 5000U serije).

..ovdje možeš uspoređivat performanse samih mobility grafičkih čipova kojje se nalaze u tim multimedijskim/gejmerskim lapovima - LINK

Eto ribice.. nadam se da ćeš sada moć zaplivat. :novine:

zelot
Formula 1
Formula 1
hehe.. super.. hvala na iscrpnom postu i dobrim savjetima :) slobodnonako jos netko misli da ima sta za dodati neka se ne ustrucava :)

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
zelot je napisao/la:hehe.. super.. hvala na iscrpnom postu i dobrim savjetima :) slobodnonako jos netko misli da ima sta za dodati neka se ne ustrucava :)
@zelot
Ma i drugi put.. ako te bude što zanimalo samo pucaj.. nadam se da će ti i ostala ekipa znat nabacit neke dobre solucije na tržištu, iako ćeš upravo ti biti taj koji mora odlučit ono što ti se čini nabolje za određene pare i na što ćeš bacat težište sa svojim preferencama, tako je najbolje da sam počneš ulazit u materiju. ;)

@Ferrari1345
Kako je prošlo ona potraga za recoverijem onih podataka sa uništenog HDD-a, jesi zvao, jesi što pametniji.. čist da imamo najfriškiju informaciju u slučaju da kome zatreba.? ..ako jesi prenesi iskustvo, pls!

zelot
Formula 1
Formula 1
od ovih ponudjenih dell mi se cini nekako najblizi odabiru.. i imam pitanje kad se vec nudis :) ovo hdd i ssd da mi malo pojasnis.. ako se ne varam radi se o har diskovima ili se varam :)

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
dada, radi se o takozvanim nepomičnim hard diskovima.. jer nemaju niti jedan pomičan element kao što je to u konvencionalnih HDD-a koji imaju disk pločice koje se vrte i na njoj se upisuju podatci preko "gramofonske igle".. kod SSD-a je to totalno drukčije.. i u biti njega čak ne možemo nazivati disk jer se to u biti radi o skupu memorijskih čipova sličnih kao kod RAM pločica (od tud onaj 'Solid State Disc').. samo sa nešto nižim i jeftinijim modulima mem. čipova kako bi bili što optimalniji na tržištu.. te diskovnog kontrolera koji upravlja načinom i brzinom upisa na te memoriske čipove. Što je napredniji kontroler (novije generacije i mogućnosti) i 'brži' memorijski čipovi to je SSD brži. Dosta se sve vrti u biti oko tih kontrolera uglavnom. Samsung u njima prednjači u konvencijalnim SSD-ima (2,5") (uloženo-dobiveno) jer netroše puno struje što je bitno za laptope i imaju izvrsan omjer cijene i kvalitete, dok je trenutni vrh ultra skupi Intel 750 PCIe-verzija koja ide u desktop računala u PCI-utor/slot. SSD diskove se mogu spojiti u 'RAID 0' način rada ako ih imaš dva identična komada.. tada dobivaš duplo bolje performanse, kao i u slučaju običnog HDD-a.

Uglavnom.. ono što je za tebe bitno.. klasični SSD dolazi u tri osnovne i uobičajne verzije.

1. Jedna je i najuobičajenija je 2,5" (inčna) koja je standard za laptope, također HDD-i su u toj 2.5" verziji u laptopu (dok su HDD-i u dektop računalima 3,5"), što znači da se po obliku ne razlikuju.

2. Druga verzija je također za laptope sa mSATA utorom (u laptopu), što dosta modernih laptopa ima. mSATA verzije SSD-a su nešto sporije, no ne zauzimaju mjesto, te omogućavaju korištenje klasičnog HDD-a za osnovnu pohranu pošto ne moraš birati koji ćeš staviti disk kao u mom slučaju jer imam 15 inčni laptop sa jednim utorom za hard.

3. Treća verzija je ujedno i najbrža.. a to jePCI-expres verzija koja se stavlja na matičnu ploču desktop računala, znači zaboravi mobilnost.

Btw.. ja sam također ljubitelj Della.. bez obzira na njihove mušice koje znaju imat u nekim modelima i možda ponekad prelasbim izbalansiranim uloženo-dobivenim faktorom. Vjerovatno jednim dijelom je i moja taština (čitaj 'glupost') što mi je draže viditi na poleđini onaj okrugli Dellov znak umjesto 'običnog' ali puno izbalansiranijeg Acera. Jbga. :dafuq: :)

..ono što je tebi bitno to je da su 10 puta brži od običnih HDD-a i dizanje programa koje obično služiš su kudikamo brži.. drugim riječima računalo počne raditi kudikamo fluidnije.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Btw.. ja sam također ljubitelj Della.. bez obzira na njihove mušice koje znaju imat u nekim modelima i možda ponekad prelasbim izbalansiranim uloženo-dobivenim faktorom. Vjerovatno jednim dijelom je i moja taština (čitaj 'glupost') što mi je draže viditi na poleđini onaj okrugli Dellov znak umjesto 'običnog' ali puno izbalansiranijeg Acera. Jbga. :dafuq: :)

...ono što je tebi bitno to je da su 10 puta brži od običnih HDD-a i dizanje programa koje obično služiš su kudikamo brži.. drugim riječima računalo počne raditi kudikamo fluidnije, i niti jedna komponenta ne može toliko napraviti razliku. Recimo da je računalo onoliko brzo koliko mu je najsporija komponenta brza. A HDD je za sada najsporija komponenta.. nakon toga SSD, pa RAM-i ,pa nakon toga gafička i procesor. Iako najveću važnost uglavnom stavaljaju bezrazložno na proc. Dobro, vjerovatno je istina da je brzina RAM-a zna biti nekad manje bitna nego brzina procesora. Po meni je danas za procesor najbitniji faktor manja potrošnja.. noviji procesori su manji, a sa tim i manje potrošnje za istu brzinu. Grafička je bitan faktor jedino i samo jedino ako se igraju igrice 'teškog' 3d sadržaja, za ovo ostalo obična 'onboard' grafičke koje dolaze sa procesorima (kao jedinstveni dio) su sasvim dovoljni za svakodnevnevne multimedijske potrebe.. te je uzimanje takvih laptopa bez dodatnijh grafičkih najbolja investicija, ako nam netreba laptop za igranje igrica. Najbolje je da uzmeš jedan novi laptop bez dodatne grafičke (recimo bilo koji sa i5 novi procesorom i Intel (5000 ili 6000) grafičkom, i neki od laptpa sa dodatnom grafičkom (AMD ili Nvidia) instaliraš neku od igraca koje namjeravaš igrati i vidiš što ti bolje odgovara s obzirom na cijenu laptopa. To su dva identična uređaja koja se samo razlikuju po jednom čipu i ogromnoj razlici u cijeni.. i to do par tisuća razlike.

zelot
Formula 1
Formula 1
znaci za taj dell navedeno vidim da pise 1tb sata. jel to znaci da on vec ima terabajs ssd memorije ili? to je ako sam dobro skuzio ono pod brojem 2 sto si ti @hatttick napisao..

znaci bitno je da trazim ssd memoriju da ima. za rame sam ionako mislio odmah poduplat ukoliko u startu ne dobijem 8gb rama.. graficku ne bih dirao jer mi ne treba. malo rfactor i f1 i tubi tamo neki starij cod o to je to. nit igram puno nit imam vremena. fluidnost obicnog rada mi je najbitnija :)

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Svi koje sam ti predložio imaju dodatnu grafičku.. u tom cijenovnom rangu imaju svi, i moćeš igrati sve današnje igre, neke sa manje detalja, no sve su igrive. Što se tiče hard diska, ako ti izričito nepiše SSD i to su uvijek nekih maksimalno 256GB onda znači da ima obični HDD. Kao što sam ti rekao u prvom postu, nikako nekupuj laptop koji ima već ugrađeni SSD, jer se neisplati. Znači kupiš laptop saobičnim HDD-om (to su oni od 1TB recimo) i onda si kasnije dokuplljuj SSD i ugradi u laptop. Poslao sam ti link u prvom postu koji ti preporučujem, i na tom linku ti je najjeftiniji.. ja sam svoj tada platio oko 900kn i neš sitno. sad ga ima oko 750kn, što je super cijena za Samsung EVO 850 model od 250GB. Ako budeš mogao imat i onaj HDD sa kojim kupuješ Laptop zajedno sa novo ugrađenim SSD-om, onda stavi da ti Windows bude na SSD-u, i sve programe instaliraš na taj primarni SSD hard.. a onaj od 1TB koristiš za stavljanje stvari koje možeš arhivirat.. recimo slike videe i sl.

Koliko vidim Dell ima jedan slot za HDD znači da ćeš si morat dokupit USB3 kutiju za prenosni HDD kako bi si taj izvađeni iskoristio, dok u laptop stavljaš onaj Samsung EVO iz linka.. kućište je tipa ovog: LINK (opet u Micronisu)
..naravno ako si možeš kupit kućište preko E-Baya onda ćeš proći dosta jeftinije, no to je ako ćeš se zajebavat za 40kn sa čekanjem do mjesec dana dok ti stigne. Ovako likovima u Micronisu (samo kažeš da ti zamjene/premjeste ugrađeni HDD sa ovim koji si kupio u edigital.hr, naravno prije kupi onaj SDD kako bi mogao pri kupnji laptopa odma napraviti zamjenu u prenosno kućište).
Bez brige.. USB3 (onaj plavi utor za USB) standard je priblićno isto brz kao da ti je HDD u laptopu, samo što u ovom slučaju imaš HDD za pohranu koji je prenosan, što je još bolje.

Ps. možeš ih i zamolit da ti stave krekirane (otključane) Windose na taj komp (onak ispod pullta), jer na tom novom SSD-u nema ništa pošto je to nov hard. NAravno ako neznaš sam instalirat Windowse.. ili reci nekom frendu da ti ih instalira kad sve skompletiraš i dođeš iz kupovine.

Ako budeš imao problema sa tim mogu te ja navodit kako ćeš instalirat Windowse i odključaš, nije to neka mudrost.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Btw.. imaš na više mjesta onaj laptop..

u Linksu

u Mikronisu

u ADM-u

https://www.nabava.net/search.php?tp=0& ... piron+5759

https://www.nabava.net/search.php?tp=0& ... +Evo+250Gb

https://www.nabava.net/search.php?tp=0& ... 7i%C5%A1te

..pa si kombiniraj gde i kako ti paše, telefon u ruke i vidi pod kojim uvjetima ti paše.. kartično, na rate, preko weba, na keš, dali rade izmjenu HDD-a ili ćeš sam ručno itd. Inače to možeš i sam (oko 2min. videa):

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T28Q_qOspO8[/youtube]

kombiniraj recimo sa ovim videom (malo drukčiji razmejštaj jer je to stariji model Della ali je princip isti):

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Y1Llud1p5SY[/youtube]

Btw.. laptop dolazi sa 8GB rama, tako da sa tim nemaš brige. Dolazi bez Windowsa (što je dobro jer nema smisla da plaćaš veću cijenu zbog "poklonjene" licence Windowsa kad je možeš (ili netko) i sam besplatno instalirat.

Znači samo skineš preko torenta ovaj ISO za Windows10:
https://thepiratebay.org/torrent/121768 ... _Clean_ISO

Office 2016 u kojem imaš KMS Activator za aktivaciju i Offica i Windowsa:
https://thepiratebay.org/torrent/149253 ... _June_2016

(u Bonus folderu imaš dva .reg fajla koja moraš aktivirati (stisnuti) nakon aktivacije.. to ti piše u objašnjenju na torrent stranici)

Jezični paket na Hrvatski za Office 2016:
Download Office 2016 Language Pack Croatian 64-bit

ili ovaj KSM aktivator gdje ima portable verziju:
https://thepiratebay.org/torrent/136720 ... _[SadeemPC]

Bitno je da koristiš uvjek isti aktivator za Office i Windows.. nikad kombinaciju dva.
(imaš čak u svakom opisu pojedinog torrenta upute.. recimo za Office2016)

Naravno obavezno se drži u svemu 64bit (x64) verzije kako bi iskoristio potencijal današnjih računala

zelot
Formula 1
Formula 1
hvala ljudi :) pomazete i to mnogo :)

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Zelot, jel ima kakvih promjena?? Jesi kupio lap?

Sad sam pogledao jedan od najglupljih domaćij home-made recenzija.. i vraški se nasmijao. Ak ništa drugo vidio sam što sam kupio dragoj, u kombinaciji sa coverom.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PdCXTtP9jCo[/youtube]
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡