Talking about McLaren’s tire management, Toto Wolff said: "They demonstrate their superiority on every tire type. We have a similarly fast car to them, but only on one lap. McLaren can reproduce that every lap."
Christian Horner sees differences depending on the track and outside temperature. "Their advantage is always greatest where the tires are most stressed. That's why we looked much worse in Miami than in Jeddah."
Conclusion: McLaren must have something beyond high downforce and balanced car balance. Wolff praises the rival: "They're not doing anything illegal. We have no doubt that they're operating within the rules, whatever they've found."
It's becoming increasingly clear that the McLaren engineers have a clever solution for keeping the tires cool. "Five degrees makes a huge difference," explains Wolff.
This is precisely what's troubling the opponents now. "We don't know," asserts the Mercedes team principal. "But we're working hard on it. We're not just sitting back and watching, but trying to find the key through experimentation and development work."
According to Wolff, the McLaren secret isn't some kind of brainwave, but the product of continuous improvement of the car since the major turnaround at the 2023 Austrian GP.
Red Bull is taking a different approach. The dethroned class leader is firing on all cylinders at McLaren in the hopes of eventually hitting the mark. Somehow, people in Milton Keynes don't want to believe that...
[...] everything is above board. But they also have no idea what could be causing McLaren to let its tires caress themselves like that.
After the Miami GP, Christian Horner initially expressed his conciliation: "Hats off to McLaren. They taught everyone a lesson today. They're doing a better job with tire management than the rest of the field."
On one point, he agrees with Toto Wolff is: "We need to find out as quickly as possible what McLaren is doing. Whatever it is, it could be a match-winner next year as well."
Clearly, the trick has nothing to do with the current ground-effect cars. Andrea Stella, of course, offers no explanation. He only says: "We have to thank our engineers for creating factors that allow us to keep the tires within their window."
He admits that some aspects can be carried over into the new era of Formula 1, while others need to be adapted to the 2026 cars and their aerodynamics.
Stella also denies that the exceptionally good tire management in the race has nothing to do with the problems that sometimes make it difficult for drivers to set the perfect lap in qualifying.
Andrea Stella: "We don't pay a price per lap for caring for the tires better than others. It's no problem for us to get the tires into their working window quickly. In qualifying, drivers are more likely to complain about a lack of feel for the front axle.”
The opinion is now gaining ground in the scene that the engineers in Woking have found a particularly clever solution for circulating air in the brake ventilation drums, keeping the brakes hot while keeping the tires cool. The external shape of the drums is standardized.
Inside, you have complete freedom. You're not allowed to install any explicit cooling elements, but you're not restricted in the choice of materials.
An insider speculates: "Perhaps they circulate the air in such a way that it stays cool in the crucial areas and shield the heat through the use of certain materials."
Rob Marshall is said to be the father of the system. He has been carrying the concept around with him for years, but has only now made it work. That would be bitter for Red Bull. Marshall was at Red Bull for 17 years before moving to McLaren in early 2024.
Stella also made an interesting statement - "Even when it gets hot, our car stays cool. We've developed a very efficient cooling system." This also affects tire temperatures. If the car as a whole gets too hot, it radiates to the tires.
Stella's statement also explains why the McLaren is near the back in terms of top speed. More cooling reduces efficiency.
VN Miamija 2-4.5.2025
- Sarma Verified
- Formula 1
- S nama već: 8 god 1 mj
- Navija za: Ferrari
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 9 god 11 mj
- Navija za: Ferrari
Vuk
Kiki
Samo nisam bio svjestan da je baš ovakva prednost.
A ovi što su lafo bili svjesni ovolike prednosti Mclarena, sada mogu slavodobitno likovati i poručivati onim drugima da ih treba udarati mokrom čarapom u glavu svaki dan dok im se mrvice razuma ne vrate u glavu (napisa čovjek i dobi nekih 20 pluseva na to).
Jedan od razloga odlične RB/Max predstave u Suzuki (naravno, pored samog Maxa, da ne bude da ga pljujem i generalno, zajebane staze za preteći) su i vrlo niske temperature staze i zraka, o čemu sam isto ranije pisao.
Jučer je temperatura staze išla preko 40 (negdje čitam i do 47), a što je i najviše ove godine, te je Mclarenima izgleda to posebno godilo, na veći broj krugova.
Smatram da je i Red Bull tu negdje, tako da, kao što rekoh, ne izvlači Max nikakave posebne magije u qualama, možda tu jednu desetinku (grešku manje) u odnosu na Landa/Oscara i tjt. Ni George nije daleko, a vidjećemo da li su oboje kvale izuzetak za Andreu ili će postati pravilo.We have a similarly fast car to them, but only on one lap.
Kiki
Veća temperatura asfalta >> prednost Mclarena.Their advantage is always greatest where the tires are most stressed. That's why we looked much worse in Miami than in Jeddah.
Samo nisam bio svjestan da je baš ovakva prednost.
A ovi što su lafo bili svjesni ovolike prednosti Mclarena, sada mogu slavodobitno likovati i poručivati onim drugima da ih treba udarati mokrom čarapom u glavu svaki dan dok im se mrvice razuma ne vrate u glavu (napisa čovjek i dobi nekih 20 pluseva na to).
Jedan od razloga odlične RB/Max predstave u Suzuki (naravno, pored samog Maxa, da ne bude da ga pljujem i generalno, zajebane staze za preteći) su i vrlo niske temperature staze i zraka, o čemu sam isto ranije pisao.
Jučer je temperatura staze išla preko 40 (negdje čitam i do 47), a što je i najviše ove godine, te je Mclarenima izgleda to posebno godilo, na veći broj krugova.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Vettel-Ferrari
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Ne treba proći ispod radara.zelot je napisao/la: 05.05.2025., 14:25 Cisto da ne prodje ispod radara, lijepo je Pia natjerao Maxa na gresku.
Pritisak dugi niz krugova nakon kojeg se Max ipak prekocio i tako izgubio vodstvo.
Eto, koliko god je covjek stroj, ipak je od krvi i mesa.
Momak je u zadnje tri utrke ostvario tri pobjede, iz skroz drugačijih situacija i pokazao da s trenutnim bolidom radi sve što je potrebno za pobjedu u utrci.
Meni je ostao znakovit i njegov radio prije već što je počeo u potjeru Verstappena, gdje je pitao ekipu jel Verstappen ima oštećenje gume ili neku kaznu, da bi mu iz pita rekli da kaznu još nema, ali je je pod istragom, pa je nedugo zatim došla obavijest da neće biti kazne. Nekako mi ta njegova proračunatost i hladnokrvnost odlično anulira Maxove trikove koje je uglavnom uspješno koristio protiv Norrisa, u inferiornijem bolidu. U tim Piastrijevim izvedbama iskreno uživam i fakat je osvježenje za gledati, otkad je Max počeo osvajati naslove.
Na sveukupnom uzorku u dosadašnjoj sezoni se može reći da po čistoj brzini nije ispred Norrisa, ali te manjkavosti su ga dosta manje na kraju koštale, dok je Norris prednosti uglavnom propustio. Ustvari, Piastri je te manjkavosti uglavnom uspio na kraju ispraviti i maksimizirati rezultat.
-
zelot
- Formula 1
- S nama već: 9 god 8 mj
Istina da, Piastri djeluje kao tiha voda brijege dere...
Ono kao fin pristojan ljubazan decko, sve ga bakicve u ulici vole ali na stazi ne ce izgurat ako treba, rasiriti laktove, suprostaviti se, zatvoriti vrata pred nosom itd...
I djeluje da ima klikera u glavi, bas to, proracunat je, ne srlja tako da mogla bi ova sezona biti setnjica za njega ako rbr i merc ne ubrzaju bolide vise nego sto ce to napraviti mclaren. Norrisa trenutno ne vidim kao prijetnju Piastriu. Lando se mora posteno resetirati, zasukati rukave i uprijeti iz sve snage ako se zeli boriti za naslov do zadnje utrke.
Ono kao fin pristojan ljubazan decko, sve ga bakicve u ulici vole ali na stazi ne ce izgurat ako treba, rasiriti laktove, suprostaviti se, zatvoriti vrata pred nosom itd...
I djeluje da ima klikera u glavi, bas to, proracunat je, ne srlja tako da mogla bi ova sezona biti setnjica za njega ako rbr i merc ne ubrzaju bolide vise nego sto ce to napraviti mclaren. Norrisa trenutno ne vidim kao prijetnju Piastriu. Lando se mora posteno resetirati, zasukati rukave i uprijeti iz sve snage ako se zeli boriti za naslov do zadnje utrke.
- Alen13ASC
- Formula 1
- S nama već: 10 god 3 mj
- Navija za: Fernando Alonso
- Kontakt:
zelot,
Da, slažem se sa svime. On ima sve za prvaka, sem brzine, to je bilo činjenično stanje lane. No ove godine se on popravio, i nema te neke komplekse kao Lando. Ali, čoveče, zamisli osvoji naslov a da nije slomio kletvu Australije koja nikad nije videla domaćeg čoveka na podiju (izem ti Danielov DSQ 2014, no lepo je sve to proslavljeno...).
Apropo Miamija, dobismo mi uzbudljiv vikend. I konačno da vidimo kako to izgleda po kiši. Moj Nando i Aston Martin, eh, ovo je kao one prve 2001, ali zamislite Alexa Yoonga kako ima recimo 3 poena. Ja sam šokiran količinom malera Nanda ove godine, pratim i obožavam ga od početka i ja ovo ne pamtim. Za sada sve je kao te 2001, statistički, a subjektivno, ko zna koliko bi poena imao da nisu bili prisutni maleri.
Da, slažem se sa svime. On ima sve za prvaka, sem brzine, to je bilo činjenično stanje lane. No ove godine se on popravio, i nema te neke komplekse kao Lando. Ali, čoveče, zamisli osvoji naslov a da nije slomio kletvu Australije koja nikad nije videla domaćeg čoveka na podiju (izem ti Danielov DSQ 2014, no lepo je sve to proslavljeno...).
Apropo Miamija, dobismo mi uzbudljiv vikend. I konačno da vidimo kako to izgleda po kiši. Moj Nando i Aston Martin, eh, ovo je kao one prve 2001, ali zamislite Alexa Yoonga kako ima recimo 3 poena. Ja sam šokiran količinom malera Nanda ove godine, pratim i obožavam ga od početka i ja ovo ne pamtim. Za sada sve je kao te 2001, statistički, a subjektivno, ko zna koliko bi poena imao da nisu bili prisutni maleri.