Hvala na otvaranju
A vidi @zelote
U principu slažem sa konstatatacijom da je Max (po onome dosad pokazanom) "jedan od najboljih....".
Međutim, nismo baš na istoj talasnoj dužini što se tiče ovoga "ne može Max (ili neko treći, nije bitno) biti najbolji dok ne skine skalp kapitalcu".
Šta više, NE MORA Max nužno ni postati najbolji, čak i ako skine skalp nekom kapitalcu u istom bolidu.
Npr. Senna jeste dobio Prosta jednu sezonu, ali isti taj Senna je i izgubio jednu od Prosta (da su se bodovali svi bodovi, Prost bi uzeo obje zajedničke sezone), Hamilton je izgubio po jednu sezonu od Rosberga i Buttona, te 2 od Russella. Vettel je izgubio od Riccija (koji je sezonu poslije izgubio od Kvyata). Max također od Riccija (koji je par godina poslije prop'o k'o kauč i bio debelo lošiji od Norrisa). Kimi je gubio i od Masse, Vettel i od Leclerca, a Leclerc od Sainza, Alonso od Ocona, možemo u nedogled....., ali izuzev u Rosbergovom slučaju (jer je osvojio titulu), nikome (pogotovo ovima što su osvajali titule) nije sad nešto toliko bitno u životu što su dobili svog timskog kolegu u navedenim slučajevima, jer su svi (izuzev Masse i donekle Vettela 2017.-2018.) bili daleko od titule. Nije to neka satisfakcija, možda trenutno, ali nakon nekog određenog vremenskog odmaka, nema od tog ništa.
Poput Maxa, ni MS nije imao kapitalca kao timskog kolegu, sve dok nije "naletio" na "kapitalca" Rosberga (koji tada još nije bio kapitalac) koji ga je 3 sezone dobijao.

Opet, nije to bio "onaj" MS iz prvog stinta, kao što npr. ni Kimi kojeg je Vettel uredno dobijao 4 godine (i kojeg je Alonso dobio 2014.) nije bio onaj stari Kimi iz prvog stinta (pogotovo Kimi iz perioda 2003.-2007.)
Za mene veći značaj ima dobiti "kapitalca" iz druge ekipe sa li-la / al pari / "tu negdje" / .... bolidom, da ne govorimo sa "nijansu slabijim" bolidom u borbi za titulu, nego timskog kolegu kapitalca, na način da ćeš ti biti 4., a kolega 6. u prvenstvu. Džaba Russellu što je 2 sezone dobio Hama, ako karijeru završi bez titule. Moći će unucima pričati kako je 2 sezone dobio, u tome momentu, najtrofejnijeg vozača i tjt. Bukvalno isto bi mogao i Rosberg da priča unucima za 3 zajedničke sezone sa MSom, ali on će njima uvijek prije pričati o 2016. Džaba i Leclercu ako ove sezone završi 4. sa 30 bodova više od šestoplasiranog Hamiltona. U obrnutom slučaju da ne govorimo, Hamilton (jer je osvojio to što je osvojio) se neće uopšte osvrtati na ovu sezonu, biće mu samo jedna u nizu "recki" u kategoriji "odvežena sezona". Naravno, pričam sa aspekta neke određene vremenske distance.
Max mi spada tu gdje spada (o tome ispod) zbog toga što je 2 titule osvojio vozeći ne najbolji bolid (Benz je negdje od Silverstonea 2021. bio najbolja makina i uprosječeno, najbolja - bolja od RB-a, pa makar i za nijansu - kroz sezonu 2021. i još ga je vozio kapitalac poput Hamiltona; prošle godine je to bio Mclaren, gdje je RB bolid u prosjeku, bez obzira na prvih 5 trka, na čitavu sezonu možda i više zaostajao nego 2021., s tim što Norris i nije neki kapitalac). MS je ZA MENE najbolji (i zbog brojnih drugih stvari), jer se može, između ostalog, pohvaliti sa 3 takve titule (ok, u drugim bolidima sjedili Hill i Montoya), plus što ima još jednu osvojenu na teške guzove u borbi protiv Mike sa al pari bolidima. Još ima dodatno 2 sezone gdje je u zadnjoj trci konkurisao za titulu, sa bolidima, koji, realno, apsolutno nisu bili materijal za titule. Zatim imamo Prosta 1986., uz malu pomoć u vidu toga da se Williamsov dvojac klao....
Mene ponajviše impresioniraju upravo takve sezone gdje vozač čak i ne mora nužno osvojiti titulu, ali izvadi mast bolidu i dovede ga tamo gdje realno ne pripada. Lewis, Kimi, Vettel mi baš i nemaju takvih sezona; Max je na tragu toga bio prošle sezone - ipak je RB bio najjači bolid prvih 5 trka gdje je on dobro potegao i ostvario prednost; Senna je imao tragove toga u Lotusu i Mclarenu 1993., MSa sam već pomenuo, Ferdo je imao jaku 2010. i još jaču 2012., Prost je imao takvih sezona...
Dakle, slažem se s tobom da je Max jedan od najboljih.
Opet, šta su nečiji kriteriji za jednog od najboljih?
Je li to Top 10 svih vremena, od 781 vozača koji imaju upisan start (ili od 1042 koji imaju bilo kakvo učešće na GP vikendu).
To znači da spadaš među 1,28% vozača (ili 0,96%, u zavisnosti koji broj gledaš) koji su ikad uzeli učešće u F1 vikendu.
Pa mogu se složiti, ako je tako.
Nije "sramota" ako spadaš u 1% svih F1 vozača ikada.
Mojih Top 5 je prilično "zakucano".
A tamo nema, zasad, ni Maxa, ni Hamiltona (nije prvoaprilska šala!).
Moje mišljenje, naravno, bez namjere da rasprava preraste u ono "moj tata je jači od tvog tate".