VN Španjolske 20.-22. svibnja 2022.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

nelinjo
Formula 2
Formula 2
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Ferrari
Pastor je napisao/la: 22.05.2022., 23:27 Koliko je Max izgubio iza Russella? Opet ponavljam, Maxa u čistom zraku nebi niko vidio.
NaPoraN si! :) Max je imao drugi tempo, odmah iza nesudjenog pobjednika ove trke Charlesa Leclerca! Bas kao što niko nije vidio Charlija... 15 sekundi je bila prednost u trenutku kvara! Pa šta vam je ljudi, ne vozi vanzemaljac! Samo je trenutno u najboljem timu i u najboljem bolidu (iskljucujem Perezov bolid, jer nema nadogradnje, sve se placa za Maxsov bolid)! Ohladite Loma... :lolz:
Bivši navijač Juventusa, a ubrzo i Ferrarija!

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Multi 21 je napisao/la: 22.05.2022., 20:04 Po mom mišljenju je danas i Haas imao bolid za bodove. Mick se od 6. pozicije strmoglavio prema dolje..
Pa to baš pokazuje obrnuto. Ili je imao neki kvar, kako neko reče, ili nije imao bolid za bodove. Svi su bili na softu, i nije bila problem ni strategija, jer je to bio prvi stint za sve sa novim gumama. I Svi su ga prelazili ko iz šale...

PS. ovom gore djetetu neću više odgovarati. Jbt, ove sezone više od pola komentara na forumu su njegovi. Svakome ima potrebu da odgovara, i onda kaže nekom da je naporan... :facepalm:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Pastor je napisao/la: 22.05.2022., 23:36
Frantic je napisao/la: 22.05.2022., 18:39
Još nešto.
Iako je Benz i dalje na više od pola minta iza (bilo bi 45sec iza Čarlija, da ovaj nije odustao), zanimljivo je da su možda još više ispred u odnosu na četvrti bolid (po meni, trenutno Alfa).
Kolika je ta razlika između trećeg i četvrtog (i po bodovima i po brzini), a iza su svi zbijeni i zavisno od staze miješa se poredak. Ako AM "kopija" proradi mogu vrlo lako do tog četvrtog mjesta. Šta je još zanimljivo, kod svih tih ekipa većinu bodova skupio jedan vozač.
Da, Norris, Bottas, Ocon
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
zelot je napisao/la:Pa imao je i bottas pa se drugacije pisalo.
Bottas je sam 4.0 evolucija ili koja već svake sezone najavljivao pohod na naslov i budimo realni od 2014. Mercedes gotovo da nije imao konkurencije na stazi.

Sent from my GM1913 using Tapatalk

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Pastor je napisao/la: 22.05.2022., 23:45
Multi 21 je napisao/la: 22.05.2022., 20:04 Po mom mišljenju je danas i Haas imao bolid za bodove. Mick se od 6. pozicije strmoglavio prema dolje..
Pa to baš pokazuje obrnuto. Ili je imao neki kvar, kako neko reče, ili nije imao bolid za bodove. Svi su bili na softu, i nije bila problem ni strategija, jer je to bio prvi stint za sve sa novim gumama. I Svi su ga prelazili ko iz šale...

PS. ovom gore djetetu neću više odgovarati. Jbt, ove sezone više od pola komentara na forumu su njegovi. Svakome ima potrebu da odgovara, i onda kaže nekom da je naporan... :facepalm:
Htio sam reći da Mick nije izvukao što je trebao danas. To je barem moj neki dojam, po svemu što smo vidjeli ovaj vikend od bolida i Magnussena - ja sam očekivao bodove.

Vjerojatno sam ih ukleo kad sam ih uzeo na fantasy-u. :zubo:
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Cale od Lewisa
GP3
GP3
S nama već: 5 god
Navija za: Max Verstappen
Hass je vrlo slican Ferrariju i Ferrari prije upgradea sad u Spanjolskoj je bio jak u kvalama i slabiji u utrci.A posto je Hass vrlo slican i nemaju tolko para izgleda da je taj problem kod njih jos vise naglasen.Moraju pod hitno neki upgrade donest.Dobro sad znaju da radi Ferrarijev pa budu to rjesili na kavici u Maranellu :chill:
slikaALONSO: "VERSTAPPEN IS THE BEST DRIVER IN F1 RIGHT NOW"--------------------------------"MAX VERSTAPPEN YOU ARE THE WORLD CHAMPION!!!"#1-#33".

dmj
GP3
GP3
S nama već: 5 god 3 mj
Pitanje: je li Alfa Romeo ostao bez guma? Činilo se kao no-brainer nekih pet-šest krugova prije kraja, kada je Bottas imao 30s ispred Ocona (do kraja je palo na 16), otići još jednom u boks i pokušati uzeti najbrži krug, dovoljno je brz bolid da imaju šanse za to. Jedino mi to, ako više uopće nisu imali softa, pada na pamet kao razlog zašto to nisu pokušali.

Frantic
Formula 1
Formula 1
https://twitter.com/fiagirly/status/1528398889342353408
Kako pobogu 75%, "u prosjeku", kad je:
1. Leclerc u svojih 27 krugova (računam sve, i kad je Čarli imao kvar pa usporio, i prva 2 Hamiltonova kruga, kao i zamjene guma) dobio Hamiltona 22-5
2. Max dobio Hamiltona 38-28
3. Perez dobio Hamiltona 35-31
3. čak i Russell imao skor 29-37

I još pišu dječica u komentarima ovog tweeta kako bi pobijedio da nije imao kontakt sa Kevinom. :rofl: :rofl:

Pogledah head to head (sinoć nije bilo dostupno) Rusell-Hamilton, iako mi head to head i nije bio potreban, ali eto da imamo i crno na bijelo.
9. krug - krug nakon Maxove greške, oba RBa se pozicionirala iza Russella i normalno da počinje raditi slabija vremena sa 2 RBa na grbači od Hamde koji tad još uvijek nije nikoga stigao, tek mu se u 11. krugu ukazao Zhou na vidiku, nakon zamjene guma.
13. krug - Russell ide na zamjenu guma
15. krug - Hamiltono i dalje iza Zhoua & Co, soft počinje otkazivati i Russell radi bolja vremena
24. -31. krug - Max, pa nakon njegovog odlaska u box, Perez napadaju Russella, ovaj se naravno brani, svi gube na vremenu i jedu gume - Hamilton radi po 1,5sec bolja vremena i od Russella i od Maxa, vjerovatrno i od Pereza, sve dok nije prestigao Russella (nisam njega pogledao), plus Russellov drugi set guma na izdisaju i ide nedugo potom u box.

Dalje, treba gledati zaostatak Hamiltona u odnosu na Russella nakon Russellovog prvog boxa (tada je bilo 1-1 u boxovima ;) ), a bio je 31 sek. Do Hamiltonovih problema pred kraj to je spalo na 13-14, pa se popelo na 22 u cilju.
Najveći gubitak Russell je imao dok su ga naganjali prvo Max pa onda Perez (24-31 krug) a Hamilton tada gazio nakon zamjene guma u 22. krugu. Russell je tada izgubio 13,5 sek "gledajući u retrovizor i braneći se i zatvarajući" (za stručnjake - kad "gledaš u retrovizore" i više se braniš i pokušavaš zadržati poziciju - gubiš vrijeme, jel` moram to pišem na F1 portalu :facepalm: )
Maxu da je radio DRS, prešao bi Russella iz prve, pa bi i on i Russell pravili u tom periodu bolja vremena.

Treba malo uključiti mozak i "čitati" trku.

Dakle, o čemu pričamo?
Dobra vožnja (rekli bi napokon, nakon Imole i Miamija), veliki recovery (sa 19. na 5., za što se uobičajeno dobija DOTD), ali ništa specijalno (uvjerljivo treći bolid, sa velikom prednosšću ispred četvrtog), nikakva prevelika razlika u tempu u odnosu na Russella, a i dalje relativno daleko od tempa Leclerca i Maxa.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
E moj @Frantiče, pa dugo si tu, znaš da se piše kako kome odgovara, malo je ekipe ovdje da su realni i objektivni.

Al' štaš, 100 ljudi 100 ćudi...

Kapa do poda tebi što imaš volje toliko pisati i lijepo argumentirati - samo ne vrijedi :)

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
@Frantic
Potpis. Osim ovoga s Maxom i DRSom, što sam već vidio na par mjesta. Svaki put kad se poravnao s Russellom je imao DRS na cijelom pravcu, tako da ne bi to bilo samo obilaženje bez Verstappenovih problema.

Frantic
Formula 1
Formula 1
jenson je napisao/la: 23.05.2022., 11:56 @Frantic
Potpis. Osim ovoga s Maxom i DRSom, što sam već vidio na par mjesta. Svaki put kad se poravnao s Russellom je imao DRS na cijelom pravcu, tako da ne bi to bilo samo obilaženje bez Verstappenovih problema.
Meni je nekako ostalo u glavi da mu je DRS malo radio / malo nije radio, krug ovako / krug onako
Siguran sam da sam 2x vidio da mu je došao vrlo blizu na izlazu iz zadnje krivine ali DRS nije proradio.
Opet u krugovima kada mu je radio nije bio baš toliko blizu, recimo da je bio 0,3s dalje
Russell je nekoliko puta zatvarao unutrašnju stranu.
Uglavnom, obojica su gubili vrijeme i trošili gume u toj borbi. 1,5s u prosjeku, crno na bijelo.
Perez je Russella, nekon Maxovog odlaska u box, ipak pretekao jer mu je DRs bio 100% ispravan plus što je Russel imao potrošenije gume od Pereza (što zbog 4 kruga ranijeg odlaska u box, što zbog borbe sa Maxom).
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Slažem se da bi ga bez problema s DRSom prestigao, ali bi se opet barem malo pomučio. Prvi put u sezoni se Mercedes mogao barem pokušati obraniti od RBa, a mislim da treba pričekati da vidimo je li to do staze ili su stvarno napravili veliki iskorak. Meni se čini da jesu, ali trebat će još da bi se borili za pobjede

Osella
GP3
GP3
S nama već: 3 god 3 mj
Navija za: Minardi, Andrea Moda
dmj je napisao/la: 23.05.2022., 10:44 Pitanje: je li Alfa Romeo ostao bez guma? Činilo se kao no-brainer nekih pet-šest krugova prije kraja, kada je Bottas imao 30s ispred Ocona (do kraja je palo na 16), otići još jednom u boks i pokušati uzeti najbrži krug, dovoljno je brz bolid da imaju šanse za to. Jedino mi to, ako više uopće nisu imali softa, pada na pamet kao razlog zašto to nisu pokušali.
Čitao sam intervju Bottasa na Motorsportu. Piše da je pitao ekipu da ide još jednom u boks i pokuša uhvatiti najbrži krug, ali su iz pita smatrali da bi to bilo previše riskantno jer bi im se Ocon približio.
Lasciatemi guidare...
"By my calculations, we win the championship by 1 point!"

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Frantic je napisao/la: 23.05.2022., 10:46
1. Leclerc u svojih 27 krugova (računam sve, i kad je Čarli imao kvar pa usporio, i prva 2 Hamiltonova kruga, kao i zamjene guma) dobio Hamiltona 22-5

I još pišu dječica u komentarima ovog tweeta kako bi pobijedio da nije imao kontakt sa Kevinom. :rofl: :rofl:

Pogledah head to head (sinoć nije bilo dostupno) Rusell-Hamilton, iako mi head to head i nije bio potreban, ali eto da imamo i crno na bijelo.
9. krug - krug nakon Maxove greške, oba RBa se pozicionirala iza Russella i normalno da počinje raditi slabija vremena sa 2 RBa na grbači od Hamde koji tad još uvijek nije nikoga stigao, tek mu se u 11. krugu ukazao Zhou na vidiku, nakon zamjene guma.
15. krug - Hamiltono i dalje iza Zhoua & Co, soft počinje otkazivati i Russell radi bolja vremena
24. -31. krug - Max, pa nakon njegovog odlaska u box, Perez napadaju Russella, ovaj se naravno brani, svi gube na vremenu i jedu gume - Hamilton radi po 1,5sec bolja vremena i od Russella i od Maxa, vjerovatrno i od Pereza, sve dok nije prestigao Russella (nisam njega pogledao), plus Russellov drugi set guma na izdisaju i ide nedugo potom u box.

Dalje, treba gledati zaostatak Hamiltona u odnosu na Russella nakon Russellovog prvog boxa (tada je bilo 1-1 u boxovima ;) ), a bio je 31 sek. Do Hamiltonovih problema pred kraj to je spalo na 13-14, pa se popelo na 22 u cilju.
Najveći gubitak Russell je imao dok su ga naganjali prvo Max pa onda Perez (24-31 krug) a Hamilton tada gazio nakon zamjene guma u 22. krugu. Russell je tada izgubio 13,5 sek "gledajući u retrovizor i braneći se i zatvarajući" (za stručnjake - kad "gledaš u retrovizore" i više se braniš i pokušavaš zadržati poziciju - gubiš vrijeme, jel` moram to pišem na F1 portalu :facepalm: )
Maxu da je radio DRS, prešao bi Russella iz prve, pa bi i on i Russell pravili u tom periodu bolja vremena.

Dakle, o čemu pričamo?
Dobra vožnja (rekli bi napokon, nakon Imole i Miamija), veliki recovery (sa 19. na 5., za što se uobičajeno dobija DOTD), ali ništa specijalno (uvjerljivo treći bolid, sa velikom prednosšću ispred četvrtog), nikakva prevelika razlika u tempu u odnosu na Russella, a i dalje relativno daleko od tempa Leclerca i Maxa.
I meni je na prvu zvučalo nerealno, ali s obzirom da je Lewis išao strategijom box manje u odnosu na top 3 (prvi box valjda ne računamo) i svejedno imao ovakav tempo u odnosu na Red Bullove to znači da bi bez ispadanja jučer bio u borbi za pobjedu, ako ne i pobjedio sa ovom bržom strategijom, a u normalnim uvjetima bi uzeo podijum iza Leclerca i Maxa, samo ne sa onim zaostatkom koji je Binotto spominjao od 45 sekundi :chill:

Ne znam samo čemu svaki puta potreba da se umanji vožnja Hamiltona :mrgreen:
slikaslika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Zato što bi i Čarli imao samo 2 odlaska u box. :shush:
Prvi stint na softu mu je bio 21-22 kruga, što je (skoro pa) 1/3 trke.
Ne vidim razloga da mu naredna 2 stinta (čitaj: još jedno zaustavljanje, ukupno dva) 2 seta mediuma ne potraju 44-45 krugova.
Eto tako bi Hamilton završio iza Čarlija minimalno 45 sec.
Ne znam čemu svaki put potreba da se od (vrlo)dobre Hamiltonove vožnje napravi vrhunska/maestralna/masterclass/epska/kakogodhoćeš vožnja. ;)
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Sarma je napisao/la: 23.05.2022., 11:00 E moj @Frantiče, pa dugo si tu, znaš da se piše kako kome odgovara, malo je ekipe ovdje da su realni i objektivni.

Kapa do poda tebi što imaš volje toliko pisati i lijepo argumentirati - samo ne vrijedi :)
Da, za ovo se slažemo. Samo što ...
Kad neko napravi analizu za podacima koje na početku "naštima" kako njemu odgovara, onda i dobije rezultat da je Hamilton imao tempo za pobjedu. Ja se slažem da je gornji tweet pogrešan.

S druge strane, gluposti da Russell je gubio 1.5sec po krugu zbog borbe za poziciju u Španiji u kojoj onaj koji se brani vozi cca 90%kruga na trkaćoj putanji, jednostavno ubiju volju za bilo kakvom raspravom.
Ili kad se "čita" utrka u kojoj se box u prvom krugu izjednačava sa boxom u 15 krugu zbog nek jednakosti 1=1.

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Frantic je napisao/la: 23.05.2022., 10:46

Dakle, o čemu pričamo?
Krivo si shvatio. Možda sam i ja, pa ću probati objasniti. Po mome mišljenju tih 75% je zaostatak od svih najbržih krugova. Dakle da je vozio sve krugove identične kao ti vozači tih fl-a , tada bi bio na 100%. Kako je to gotovo nemoguće, njegova vremena su na 75% svih najbržih krugova i to bi po nekim podacima moglo biti točno.
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 23.05.2022., 22:23
Sarma je napisao/la: 23.05.2022., 11:00 E moj @Frantiče, pa dugo si tu, znaš da se piše kako kome odgovara, malo je ekipe ovdje da su realni i objektivni.

Da, za ovo se slažemo. Samo što ...
Kad neko napravi analizu za podacima koje na početku "naštima" kako njemu odgovara, onda i dobije rezultat da je Hamilton imao tempo za pobjedu. Ja se slažem da je gornji tweet pogrešan.

S druge strane, gluposti da Russell je gubio 1.5sec po krugu zbog borbe za poziciju u Španiji u kojoj onaj koji se brani vozi cca 90%kruga na trkaćoj putanji, jednostavno ubiju volju za bilo kakvom raspravom.
Ili kad se "čita" utrka u kojoj se box u prvom krugu izjednačava sa boxom u 15 krugu zbog nek jednakosti 1=1.
Aaa doslovno čitam i kontam se šta @Frantic hoće reći s tim da su tek tad bili 1-1 u boxevima, totalno nebitan podatak u usporedbi. Hamilton je hladno bio minut iza lidera i 50+ sekundi iza Russela da bi na kraju trke bio 12 sekundi iza Russela i +/- 40 sekundi iza lidera.
Što se tiče borbe zbog koje je navodno gubio 1,5 sekundu, doslovno sve što je gubio vremena je u prvom sektoru, a i to možda samo kroz prve dvije krivine, ostalo nije imao gdje da izgubi vrijeme jer nigdje ga drugo Max nije mogao ni napasti pa da mora ići braniti se van trkaće linije :chill:
slikaslika

LH44
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 23.05.2022., 10:46 1. Leclerc u svojih 27 krugova (računam sve, i kad je Čarli imao kvar pa usporio, i prva 2 Hamiltonova kruga, kao i zamjene guma) dobio Hamiltona 22-5
Ne možeš brojati sve krugove kao usporedbu ovo nisam ni registrovao hahah
Leclerc je dobio Lewisa 20-5
Max je dobio Lewisa 32-28 ako ne brojimo prva dva i zadnja 4 kruga.
Perezu ću dati zadnja 4 kruga jer bi vjerovatno bio brži na novijim gumama da Lewis nije dobio poruku da uspori, dakle 33-31
Russelu isto oduzmi 6 krugova kao i Maxu i onda je skor 23-37.

Najlakše je copy-paste podatke bez razmišljanja ikakvog, to može svaka budala :chill:
slikaslika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Box je box, bio on u 1. ili 13. krugu.
Poenta je da se ulaskom u box i u 13. krugu gubi tih 20+ sekundi.
Ko ne može to skontat, žao mi ga je. :neznam:

Ovo o gubljenju vremena dok ti je na mjenjaču neko poput Maxa (ili Lewisa, svejedno, Alonsa, nekad MSa,....) u realno bržem bolidu, dok braniš poziciju, svako malo gledaš u retrovizore, trošiš gume više nego što bi ih inače trošio,.... ne mogu više ponavljati. Osnove Formule 1, koje znaju i moja djeca, al hajd.
To ko ne može skontat, treba prestati pratiti F1.
Ozbiljno.

Što se tiče rasprava, ja sa pojedincima odavno ne raspravljam.
Još od rasprave da li se broji od "0" ili od "1" i moje konstatacije da kad su mi djeca učila brojati pa im ja kažem izbroj, lupam, koliko ima nacrtanih krugova, da su obično počinjala sa 1, ne sa 0, itd....
Ili kada se po običaju "fula cijeli fudbal" (eno na naslovnoj u zadnjem članku).
Itd....
Sorry na off topicu.

Edit
@Heat
Ne provaljuj se živ bio ko ova dvojica.
Pročitaj prvo šta sam napisao - RAČUNAM SVE KRUGOVE.
To sam napisao samo u kontekstu tweeta da je Hamilton imao 75% najbržih krugova.
Da uzmemo i tvoju računicu, sa kojom se slažem, BTW, opet to nije ni blizu 75% najbržih krugova, u prosjeku. Nije ni 50%, a pitanje je da li je i 33%.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡