VN Italije 10.-12. rujna 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

FernandoMclaren
Karting
Karting
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Alonso, Leclerc, Ferrari
slika

slika

slika

Čeka nas vrhunac europskog dijela sezone. 14. utrka svjetskog prvenstva. Velika Nagrada Italije!

Na legendarnoj Monzi očekuje nas kraj ljetnog dijela sezone Formule 1. Očekuje nas i drugi vikend u kojem ćemo isprobati novi format sa kvalifikacijama u petak i sprint utrkom u subotu. Monza je poznata pod nazivom hram brzine, a ujedno je i jedna od povijeno najznačajnijih staza u F1 kalendaru.

Staza je izgrađena 1922. godine te je tada održana i Grand Prix utrka. Prva konfiguracija sastojala se od dva dijela te je bila duljine 10 km. Unutarnji dio je 1950. godine nakon rekonstrucije dobio ovalne zavoje pod nagibom, ali se nakon 4 utrke njime prestalo voziti nakon niza teških nesreća. Od tada se vozi na sličnoj konfigraciji kao i danas uz niz promjena koji se događao tijekom godina. Na Monzi se vozilo svake godine od početka F1 osim 1980. kada je utrka vožena u Imoli.

Neki od najnezaboravnijih trenutaka Formule 1 dogodili su se upravo na Monzi. Peter Gethin 1971. godine jedinu pobjedu odnio je za 0.010s ispred Ronnieja Petersona dok su Cevert, Hailwood i Ganley bili unutar 6 desetinki za pobjednikom. McLaren 1988. nije slavio samo u Monzi dok su Vettel i Gasly ovjde ostvarili prve pobjede.

Po broju pobjeda ističu se Schumacher i Hamilton sa po 5 osvojenih utrka. Od aktualnih vozača višestruki pobjednici su Vettel sa 3 i Alonso sa 2 pobjede. Leclerc i Gasly imaju po jednu iz posljednja dva iznimno uzbudljiva izdanja.

Detalji o stazi:
slika

Duljina kruga: 5793 m
Broj krugova: 53
Udaljenost do prvog zavoja: 638 m
Rekord staze: 1:18.887 (Lewis Hamilton, 2020, q3)

Staza u Monzi najbrža je u kalendaru. 80% kruga vozi se pod punim gasom te se najveće brzine postižu nakon startno ciljnog pravca od 1.1 km. Hamilton je prošle godine postavio rekord staze te će biti zanimljivo vidjeti može li on biti srušen ove godine. Dvije su DRS zone. Na startno-ciljnom pravcu i ravnici između Lesma i Ascarija.

Nezaboravna borba Schumachera i Hamiltona:

Ricciardov zaštitni znak iz Red Bulla:

Borba Raikkonena i Alonsa iz 2005. godine:

Pirelli donosi srednje tvrde komponente guma:
slika

Predviđa se sunčano vrijeme tijekom cijelog vikenda:
slika

Ovog vikenda ponovno ćemo gledati novi format vikenda kojeg vodstvo F1 isprobava ove sezone. Prvi pokušaj u Silverstoneu je bio u sjeni drugih sudara Maxa i Lewisa te je to nekako prošlo sa manje pažnje. Bit će zanimljivo pratiti što će se događati ovog puta.

Mercedes i Red Bull su rame uz rame na gotovo svakoj stazi. Max vozi odlično te je već na 7 pobjeda ove sezone. Lewis je stalno oko njega te uglavnom vreba prilike koje mu se pruže. Razlika je samo 3 boda. Bottas odlazi u Alfu Romeo i vjerujem kako će sad kada mu je riješeno pitanje za sljedeću sezonu voziti puno opuštenije te možda bude bliže Maxu i Lewisu. Perez je imao dosta dobru utrku u Nizozemskoj, ali ne onakvu kakvu Red Bull želi te će ipak morati više pažnje obratiti na Pereza kako se ispadanja u q1 ne bi više ponovila. U konstruktorskom poretku Mercedes vodi za 12 bodova.

Iza njih Ferrari je prestigao McLaren nakon jako dobrog rezultata u Nizozemskoj, ali od McLarena očekujemo da na ovoj utrci bude 3. bolid i uhvati puno bodova. Ricciardo je ponovno imao lošu utrku te se pitanja sigurno postavljaju i napredak se očekuje, ali nikako da stigne. Sreća pa dolazi promjena za nagodinu i prilika da pokaže da može još uvijek voziti na visokoj razini.
Gasly vozi izvanredno ove sezone te koristi prilike gdje god se pruže. Alonso i Ocon također voze jako dobro, Alpine se odvojio od Aston Martina na gotovo 40 bodova i vode borbu u konstruktorskom poretku sa Gaslyjem.
Aston Martin je imao grozan vikend u Nizozemskoj te žele donekle popraviti dojam u Italiji.

Na Kimijevo mjesto dolazi Bottas, ali prošlu utrku vozio je Kubica. Još se ne zna hoće li Kimi moći nastupiti na VN Italije, ali vjerojatnije je da neće. Giovinazzi se iskazao sjajnim kvalifikacijama na Zandvoortu te radi sve kako bi osigurao mjesto pored Bottasa za sljedeću godinu.
Williams je definitivno podigao bolid na višu razinu te su sada čak i u borbi za q3 sa oba vozača. Uskoro se očekuje objava Russellovog prelaska u Mercedes dok Williams traži novog vozača. Kao najizgledniji kandidati spominju se Albon i de Vries, ali čekamo službenu objavu.

Raspored vikenda

Petak:
1. trening - 14:30
Kvalifikacije - 18:00

Subota:
2. trening - 12:00
Kvalifikacijska sprint utrka - 16:30

Nedjelja:
Utrka - 15:00

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
Hvala na otvaranju Ferdo :pivo:

Za vikend sam na putu, ne znam koliko cu akcije moci uhvatiti :thumbsd:

Nadam se da ce nam se konacno otvoriti sansa za neki dobar rezultat :chill:
slika

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Hvala na otvaranju :pivo: :thumbs:
Jedva čekam Monzu. Ne tražim previše, dovoljna je repriza prošlogodišnje utrke :dance:

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Već sam zaboravio na ovu glupost od sprint kvalifikacija i činjenicu da ćemo to još dvaput morati gledati ove sezone :bonk:

Hvala standardnom otvaraču :pivo:

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 1 mj
Hvala na otvaranju ! :thumbs:

Takoder mislim da je unaprijed unisten vikend , koji je mogao biti fantastican , s tim spring glupostima :facepalm:
slikaslika slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Ahhh, opet sprint, zaboravio sam. :chill:
Hvala za otvaranje. :pivo:

Parabolica se od subote zove Curva Alboreto.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Hvala na otvaranju :thumbs:
Nadam se dobroj utrci, nastavku borbe za šampionat i 29 bodova za Hamiltona :lolz:

Jedno od boljih preticanja ikad na Monzi.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Ovo je bilo hebeno al onako mladenacki, na glavu... Monza drift...
Tanka linija od hvale do magarca...
Fino Alla Fine

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
CrashOverride je napisao/la: 07.09.2021., 09:34 Ovo je bilo hebeno al onako mladenacki, na glavu... Monza drift...
Zato sam i volio one bolide. Puno snage, a malo gripa.
A ta linija je zayebana :thumbs:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Bolidi su :aww:
Fino Alla Fine

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Pohvale za otvaranje teme @FernandoMclaren! :pivo:

Ovo mi nije prestizanje nije bilo drago gledati, ali mi je jedno od boljih uopće i vjerojatno najgenijalnije od Ricciarda:

(jedino ovaj na FB video je sa Ricciardove onboard kamere)

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Har Kl je napisao/la: 07.09.2021., 09:46
CrashOverride je napisao/la: 07.09.2021., 09:34 Ovo je bilo hebeno al onako mladenacki, na glavu... Monza drift...
Zato sam i volio one bolide. Puno snage, a malo gripa.
A ta linija je zayebana :thumbs:
Al i bolidi su bili lagani, kratki, okretljivi. Neka romantičnija vremena...

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Vettel-Ferrari je napisao/la: 07.09.2021., 10:20 Pohvale za otvaranje teme @FernandoMclaren! :pivo:

Ovo mi nije prestizanje nije bilo drago gledati, ali mi je jedno od boljih uopće i vjerojatno najgenijalnije od Ricciarda:

(jedino ovaj na FB video je sa Ricciardove onboard kamere)
Kako dummy funkcionise sve dok ne naidjes na Maxa :zubo:
slikaslika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Har Kl je napisao/la: 07.09.2021., 08:34 Hvala na otvaranju :thumbs:
Nadam se dobroj utrci, nastavku borbe za šampionat i 29 bodova za Hamiltona :lolz:

Jedno od boljih preticanja ikad na Monzi.

Uh gdje me nadje :shock:
slika

GP2Engine
Karting
Karting
S nama već: 4 god
Imam osjećaj da bi McLaren mogao konkurirati za pole position. To koliko su brzi na pravcu je nerealno.

kimi-f1
Karting
Karting
Navija za: Raikkonen, Mclaren
GP2Engine je napisao/la: 09.09.2021., 09:50 Imam osjećaj da bi McLaren mogao konkurirati za pole position. To koliko su brzi na pravcu je nerealno.
Pitanje je kakvi su na izlasku iz sporih zavoja. Alpine je prošlih godina bio dobar u monzi.
Ukinite DRS, VSC i bod za FL.

Ibarac00
GP3
GP3
S nama već: 7 god 8 mj
Navija za: Sergio Perez, FI, SF.
Očekujem Merc na poleu.
Prošle godine RB je bio 4. najbrza momčad u Q.
Biti će gusto, ne bi se iznenadio i da na poleu bude netko van Merca i RB.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
premalo se vjeruje rb-u. :chill:
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Pa dobro, imamo opet taj sprint (ako pričate o PP za samu trku).
Uvijek postoji mogućnost da se desi neka 3.14zdarija na startu sprinta i sl.
Što se tiče PP za sam sprint, očekujem Hamdu na P1.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 5 mj
Navija za: Vettel,Ferrari
Ne znam zašto, ali mislim da bi Ferrariji mogli biti dobri. Leclerc PP! :lolz:
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡