VN Belgije 27.-29. kolovoza 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
Har Kl je napisao/la: 29.08.2021., 19:55 I evo izgleda problema.
Nije kompletiran zadnji krug. https://twitter.com/adamcooperF1/status/1432034908164214796 Masi je zaboravio na crvenu zastavu
https://twitter.com/EliGP/status/1432034388385144834
:kokice:
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
croatic f1 je napisao/la: 29.08.2021., 20:07
Har Kl je napisao/la: 29.08.2021., 19:55 I evo izgleda problema.
Nije kompletiran zadnji krug. https://twitter.com/adamcooperF1/status/1432034908164214796 Masi je zaboravio na crvenu zastavu
https://twitter.com/EliGP/status/1432034388385144834
Kako je tijekom one trosatne pauze bila velika zavrzlama oko toga je li utrka krenula ili nije, zabavljao sam se kopajući po sportskom pravilniku i razmišljajući o raznim scenarijima - točno mi je prošlo kroz glavu kako bi u jednom trenutku ova utrka mogla ispasti neregularna, po mogućnosti taman kad Max okrene Lewisovu prednost da se flejmaju teorije zavjere :prcnjau:

Masi & co najveće legende ikad :klanjam:
Sad sam pročitao da samo vodeći treba započeti treći krug, što je Max uradio kroz prolaskom kroz Box.
Tako da je sve regularno.

Što se tiče Luje, on se može udarati nogom u guzicu. Pitanje je da li bi uopšte završio utrku. Ovako je prednost smanjena za 5 poena.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Ispod rezultata na F1.com piše:
* Provisional results. Note – half points awarded, as less than 75 percent of the original race distance was completed. Results were calculated in accordance with Article 51.14 of the FIA Formula One Sporting Regulations, namely at the end of lap 1 being the penultimate lap before the lap during which the signal to suspend the race was given. However, for the determination of points, Article 6.5 was applicable, the leader having crossed the Control Line 3 times, therefore complying with the requirement for the leader to have completed more than 2 laps in order for half points to be awarded.
Članak 51.14 kaže:
If the sprint qualifying session or the race cannot be resumed the results will be taken at the end of the penultimate lap before the lap during which the signal to suspend the sprint qualifying session or the race was given
Članak 6.5:
If a sprint qualifying session or race is suspended under Article 50 41, and cannot be resumed, no points will be awarded if the leader has completed two laps or less, half points will be awarded if the leader has completed more than two laps but less than 75% of the original sprint qualifying session or race distance and full points will be awarded if the leader has completed 75% or more of the original sprint qualifying session or race distance
...
Jedino što je meni upitno je što se smatra pod "completed lap", ali iz ove napomene s F1.com se da zaključiti da se gleda samo da je vozač odvozio ta dva kruga, a ne da ih ima u službenoj klasifikaciji.

Dokumenta s provizornim rezultatima na FIA.com doduše nema, a izbrisali su i tvit s rezultatima.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
E sad ... Izvod iz pravilnika kaže da vodeći mora kompletirati više od dva kruga, znači morao bi kompletirati tri kruga.
Yebe lud zbunjenog ... Ne bi se iznenadio, da neko spuca tužbu na kraju sezone.
f a sprint qualifying session or race is suspended under Article 50 (41), and cannot be resumed,
no points will be awarded if the leader has completed two laps or less, half points will be
awarded if the leader has completed more than two laps but less than 75% of the original sprint
qualifying session or race distance and full points will be awarded if the leader has completed
75% or more of the original sprint qualifying session or race distance
Izvini Lovro, nisam vidio da si i ti postavio isto citat.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Sve pet @Har Kl, dobro si primijetio da kaže da mora kompletirati više od dva kruga. Njima je objašnjenje ovo:
However, for the determination of points, Article 6.5 was applicable, the leader having crossed the Control Line 3 times, therefore complying with the requirement for the leader to have completed more than 2 laps in order for half points to be awarded.
...ali, kompletirati više od dva kruga meni zvuči kao da mora kompletirati tri kruga, a ne dva kruga i par metara.

Iskreno se nadam da će FIA i cijela ta ekipa ispasti kreteni ovdje i da će barem malo srediti ta pravila.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
_bataziv_0809 je napisao/la: 29.08.2021., 19:37
Vettel-Ferrari je napisao/la: 29.08.2021., 19:32
_bataziv_0809 je napisao/la: 29.08.2021., 19:24 Dobro rece Lewis ili ko vec, pravi heroji danas su ljudi koji su satima stajali na kisi i zimi. I Pavle Zivkovic sa SK1. :)
Zar je bila na SK1 :misli:
Lapsus mentis :pivo:

SK HD, a navodno su pustili za druge operatere na SK4. U BiH barem.
Poprilično sam uvjeren da su bili hrvatski komentatori, kojim ne znam ime.
A isključili su se ono jednom na 20-tak minuta, pa zato mi je to s Pavlom na SK1 bilo još uvjerljivije.

BTW Je li na SK-u srpski i hrvatski komentatori prenose paralelno sesije ili su raspoređeni naizmjenično po sesijama? Pošto sam upratio da na istom vikendu pratim npr. treninge s jednim, a kvalifikacije s drugim, a nisam primjetio da se ista sesija prenosi na dva SK kanala (bilo kojim, a imam ih 10-tak u ponudi) :neznam:
Zadnja izmjena: Vettel-Ferrari, dana/u 29.08.2021., 20:35, ukupno mijenjano 1 put.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Da. I to piše lijepo, no points will be award ...
I meni bi po ćeifu bilo da se osramote, vrate lovu, (i bodove :zubo: )

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
Vettel-Ferrari je napisao/la: 29.08.2021., 20:31
_bataziv_0809 je napisao/la: 29.08.2021., 19:37
Vettel-Ferrari je napisao/la: 29.08.2021., 19:32

Zar je bila na SK1 :misli:
Lapsus mentis :pivo:

SK HD, a navodno su pustili za druge operatere na SK4. U BiH barem.
Poprilično sam uvjeren da su bili hrvatski komentatori, kojim ne znam ime.
A isključili su se ono jednom na 20-tak minuta, pa zato mi je to s Pavlom na SK1 bilo još uvjerljivije.

BTW Je li na SK-u srpski i hrvatski komentatori prenose paralelno sesije ili su raspoređeni naizmjenično po sesijama? Pošto sam upratio da na istom vikendu pratim npr. treninge s jednim, a kvalifikacije s drugim, a nisam primjetio da se ista sesija prenosi na dva SK kanala (bilo kojim, a imam ih 10-tak u ponudi) :neznam:
Mozes mijenjati zvuk prenosa. Dakle idu i jedni i drugi istovremeno, a ti biras "jezik" na kojem ces slusati.

HR komentarori imaju znanje i dobru dikciju ali su jako monotoni i nemaju osjecaj kad treba zasutiti.
slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 29.08.2021., 20:14Sad sam pročitao da samo vodeći treba započeti treći krug, što je Max uradio kroz prolaskom kroz Box.
Ross Brawn regularno.
slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Sve u svemu ovo danas je bio cirkus i light verzija Indianapolisa.
Više manje smo svi znali cijelo vrijeme da je i uz kompletni prestanak kiše mala šansa za utrkivanje.
F1 je opet pokazala da ju vode nekompetentni ljudi. Ovo je bila demonstracija idiotizma.
Žao mi je svih nas koji smo naivno čekali do zadnjeg, a pogotovo one na stazi koji su ovu splačinu masno platili i usput bili mokri do gaća.
slika

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
_bataziv_0809 je napisao/la: 29.08.2021., 20:57
Har Kl je napisao/la: 29.08.2021., 20:14Sad sam pročitao da samo vodeći treba započeti treći krug, što je Max uradio kroz prolaskom kroz Box.
Ross Brawn regularno.
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Hoćeš li ikad prežaliti?

Btw, jutros gledo season review ‘98.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Ovo je po meni najgora farsa koju je F1 imala a da niko nije povređen/zaražen. I mnogo je gore od SADa 2005, tamo smo makar imali utrku.

Dakle, sve u svemu ova nazovi utrka će ostati upamćena kao jedna koja je na nemoguće načine shebala različite statistike.

Utrka je imala nekoliko formacijskih krugova koji ne služe ničemu nego da eksponencionalno umanje sveukupnu broj krugova. Dakle 5 ako sam dobro video jer je pisalo da ćese voziti 39 krugova...

E sad ide prcanje po statistici:

* Najkraća utrka - 3 minuta i 27 sekundi

2. VN Australije 1991 - 24 minuta i 34 sekunde
3. VN Španjolske 1975 - 42 minuta i 53 sekunde
4. VN Malezije 2009 - 55 minuta i 30 sekundi
5. VN Austrije 1975 - 57 minuta i 56 sekunde
6. VN Monaka 1984 - 1 sat 1 minut i 7 sekundi
7. VN Italije 1978 - 1 sat 7 minuta i 4 sekunde
8. VN Belgije 2001 - 1 sat 8 minuta i 5 sekunde
9. VN Italije 2003 - 1 sat 14 minuta i 19 sekunde
10. VN Italije 2005 - 1 sat 14 minuta i 28 sekunde

* Najkraća kilometraža - 6,8km

2. VN Australije 1991 - 52,9km
3. VN Monaka 1984 - 102,6km
4. VN Španjolske 1975 - 109,9km
5. VN Austrije 1975 - 171,4km
6. VN Malezije 2009 - 171,8km
7. VN Monaka 1997 - 208,6km
8. VN Belgije 1981 - 230,1km
9. VN Italije 1978 - 232km
10. VN Brazila 2003 - 232,6km

* Najmanji broj krugova - 1

2. VN Njemačke 1971 - 12
3. VN Njemačke 1968 - 14
4. VN Njemačke 1969 - 14
5. VN Njemačke 1972 - 14
6. VN Njemačke 1973 - 14
7. VN Njemačke 1974 - 14
8. VN Njemačke 1975 - 14
9. VN Njemačke 1976 - 14
10. VN Australije 1991 - 14

* Max teoretski bi trebao imati Grand Slam (pol pozicija, vođstvo u celoj utrci, najbrži krug i pobjeda) ali sobzirom da je najbrži krug vožen pod SC stoga ne važi tako da je valjda prvi vozač koji nije zaradio GS zbog bizarnih okolnosti. To bi mu bio drugi, prvi je osvojio ove godine na VN Austrije.

* George Russell je 215 vozač koji je osvojio podijum, pre njega je to bio Ocon u Sakhiru lane

* Broj 63 (George Russell) je 56 novi broj u F 1 koji je osvojio podij, pre toga je to bio broj 55 sa Carlosom Sainzom na VN Brazila 2019, 54 broj je bio 77 (Valtteri Bottas na VN Austrije 2014) a 53 broj je bila 0 (Damon Hill na VN Brazila 1993)

* VN Belgije 2021 je prva ikad utrka koja je startala iz pitlejna (molim da me ispravite ako grešim)

* Sergio Perez bez iti jednog kruga zagrevanja se smatrao kao DNS ali unutar parc fermea mu je opravljen bolid stoga mu je dodeljen start iz pitlejna tako da iako je utrka počela sa 19 bolida završila je s 20 klasificiranih (bizar bizara)

* Max Verstappen je vodio od prvog do zadnjeg kruga i to mu je 6 put u karijeri; preskočio je Fangia, Mossa, Jack Brabhama i Marca Andrettia i sad je na 12. mjestu na toj tabeli. Lewis je prvi sa 22.

* Max Verstappen se izjednačio sa Stirling Mossom po broju pobjeda bez naslova - 16

* VN Belgije 2021 je imala 8 različitih konstruktora u top8, novi rekord

* Ova utrka je tek 11 u historiji bez odustajanja, prethodni put je to bo slučaj baš ove godine u Francuskoj.

* Hondina prva pobjeda na Spa posle Senne 1991

* VN Belgije 2011 je 6. utrka u kojoj je podeljeno pola poena, pre toga bile su; VN Malezije 2009, VN Australije 1991 (McLaren osvojio naslov, Nelson Piquet odvozio poslednju utrku), VN Monaka 1984 (Ayrton Sennin prvi podij), VN Austrije 1975 (Vittorio Brambilova jedina pobjeda i prvi ikad podij Tom Prycea) i VN Španjolske 1975 (jedina utrka gde je žena osvojila poen i to pola, riječ je o Leli Lombardi).
slika

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Kontakt:
Ono kad trebaš biti realan, a toliko dugo čekaš kišnu SPA koja bude previše kišna da se održi... Ne, nije mi žao što sam proveo sate čekajući. Gledao sam momčadi koje volim, vozače koje cijenim i najbolju stazu koju je čovjek ikada napravio.

Prvo, drago mi je da trka zapravo i nije vožena. Više bolida bi završilo u zidu s velikim štetama, a važnije od toga, kako poslati vozače na stazu da riskiraju ozlijede i gore od toga u uvjetima gdje je sudar garantiran.

Iako volim svaki bod koji Max uzme Lewisu, mislim da je utrka trebala biti poništena iz bilo kakvog bodovnog sustava i jednostavno, 0 za sve, viša sila, idemo u Nizozemsku.

Realno u od utrke bilo nije. I stvarno više kontroverzi nego što imamo nitko ne treba. Vodstvo F1 i FIAe se pokazalo nesposobno. Čekali satima pa vozače poslali u još gore uvjete. Naravno da vjerujem da je to napravljeno samo da se podijele bodovi, ali i nekome tko ne prati sport jasno je da je ovo lakrdija bez glave i repa i ikakvog reda između. Sad zamisli da Lewis ili Max osvoje naslov za bod, dva. Em se mogu rasprave vodit oko Silverstonea i Mađarske, sada mogu i oko podijele bodova na utrci koje nije realno ni bilo.

Postavi se na kraju pitanje vjerodostojnosti cijelog sporta. Da, briga me što se nogomet namješta, tako je oduvijek. Ali ne želim pomisliti da se namješta F1 iako je sve jasnije i nama najzadrtijima fanovima da to postaje više show nego sport... A show ima režiju.
Zadnja izmjena: MSC, dana/u 29.08.2021., 23:17, ukupno mijenjano 1 put.
"What a little star." May 26, 2012.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
luke flywalker je napisao/la: 29.08.2021., 21:20

Hoćeš li ikad prežaliti?

Prezalio sam vrlo brzo jer ih je Mika preslusao na kraju sezone :dance: i nastavio ih skolovati i naredne dvije :dance:

Ali nikad necu zaboraviti ;)

Imas sad ponovo na yt full season review, one od po par sati trajanja. Ja to gledam kao film. 1997,1998,1999 i 2000. mi ne mogu dosaditi. Genijalne sezone, prekrasni bolidi i rika V10 monstruma :dance:
slika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Ovo danas je bila veća farsa od Indianapolisa 2005.

Užas od Masija, FIA-e i F1 kao organizacije. Zaboraviti ovo što prije i neka mole boga da imamo bombu od utrke u Nizozemskoj kako bi svi ovo zaboravili.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Da. Indianapolis je barem imao neke bolide koji su se utrkivali....

Razočaran sam. Ljetna stanka, svi jedva čekamo Spa (pogotovo kišnu) i onda dobijemo 4 sata čekanja, jedno veliko ništa..... i još jedan podsjetnik da u F1 rade ljudi koji su nesposobni.
slika

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
_bataziv_0809 je napisao/la: 29.08.2021., 23:16
luke flywalker je napisao/la: 29.08.2021., 21:20

Hoćeš li ikad prežaliti?

Prezalio sam vrlo brzo jer ih je Mika preslusao na kraju sezone :dance: i nastavio ih skolovati i naredne dvije :dance:

Ali nikad necu zaboraviti ;)

Imas sad ponovo na yt full season review, one od po par sati trajanja. Ja to gledam kao film. 1997,1998,1999 i 2000. mi ne mogu dosaditi. Genijalne sezone, prekrasni bolidi i rika V10 monstruma :dance:
I meni isto, najbolje sezone, valjda sto sam tad nekad (cca 97) počeo gledati f1. Ja vikendom spucam po jednu na yt takodjer (btw downloado sam ih da se ima za crnih dana).

MSC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
senna66 je napisao/la: 29.08.2021., 23:36 Da. Indianapolis je barem imao neke bolide koji su se utrkivali....

Razočaran sam. Ljetna stanka, svi jedva čekamo Spa (pogotovo kišnu) i onda dobijemo 4 sata čekanja, jedno veliko ništa..... i još jedan podsjetnik da u F1 rade ljudi koji su nesposobni.
Ma žao mi za reći, ali nije danas bilo uvjeta za izvući te bolide na stazu u režimu utrke.
"What a little star." May 26, 2012.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
MSC je napisao/la: 29.08.2021., 23:43
senna66 je napisao/la: 29.08.2021., 23:36 Da. Indianapolis je barem imao neke bolide koji su se utrkivali....

Ma žao mi za reći, ali nije danas bilo uvjeta za izvući te bolide na stazu u režimu utrke.
Možda nije bilo uvjeta, ali ne može se reći da bolidi nisu mogli kružiti 15 krugova pa bi se možda i otvorila nekakva linija za utrkivanje. Ako ne, sve u redu, pokušali smo. Ovako je ispalo kao nekakva formalnost, odradili su 4 kruga iza SC-a, nisu znali da li je utrka službeno počela ili ne, zaustavljaju limit od 3 sata (sada znamo da i to mogu, čudo koliko se toga može očito) da bi na kraju ovaj smijeh ponudio.

Trebalo se odvoziti 10-15 krugova iza SC-a, neka vozači daju ažuriranja i ako ne ide, ne ide. Jebiga. Ako se Fuji 2007. mogao voziti nakon 20 krugova iza SC-a onda jebiga...

Ne kažem da se moglo danas voziti i nakon 20 krugova iza SC-a, ali malo bolji trud se mogao uložiti. Pogotovo kada ZNAJU prognozu te da će se vrijeme pogoršati. Barem bi bio neki veći legitimitet u rezultatima i podjeli bodova.

Za ubuduće F1 treba imati primat u terminu. Ako se zna da će taj dan biti tolika i tolika kiša, da će se spustiti magla i da će to potrajati XY vremena, tada treba zamijeniti termine s F3/F2 ili Porsche Cupom kako bi F1 vozila ranije, a ovi kako se snađu. Znam da TV prava i kuće tu igraju ulogu, ali može se sve to srediti. Valjda bi bilo bolje da imaju kompletnu utrku u snimci sat kasnije ili da prenose uživo, nego da se odigra lakrdija kao danas.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

zelot
Formula 1
Formula 1
Iako bih volio da su se utrkivali, ipak mi se cini da nije bilo uvjeta. Kisa je konstantno padala satima, previse vode na stazi. I da su osusili malo trkacu liniju, opet opasno cim bi se netko maknuo van te linije.

Nazalost, ovaj put je kisa bila prejaka 8 nije se tu moglo nesto vise napraviti.

Steta...
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡