Fernando Alonso

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
A sta je problem priznati da je dummy bio odlican? Zasto moraju biti krajnosti? Alonso se sjajno branio, ali ga je i Hamilton vrlo spretno i efektno prestigao.

Imali smo tako sjajnu borbu kakvu odavno nismo gledali, a vi se slomiste da omalovazite jednog od aktera. Evo stvarno ne razumijem.
slika

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
_bataziv_0809 je napisao/la: 02.08.2021., 17:31 A sta je problem priznati da je dummy bio odlican? Zasto moraju biti krajnosti? Alonso se sjajno branio, ali ga je i Hamilton vrlo spretno i efektno prestigao.

Imali smo tako sjajnu borbu kakvu odavno nismo gledali, a vi se slomiste da omalovazite jednog od aktera. Evo stvarno ne razumijem.
U ovome mislim da leži suština svih naših razlika u poimanju zadnjih 8 godina. Pretjecanje s bolidom koji je 2.5s brži ne može biti sjajno, to je čisto bezvezno iživljavanje. Dođeš na školski teren i klinac iz 3.osnovne ti obrani deset penala u nizu. Impresivno? Naravno. Onda mu zabiješ penal efektno u rašlje. Impresivno? Ne, nego bezveze.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
avetma je napisao/la: 02.08.2021., 17:35
_bataziv_0809 je napisao/la: 02.08.2021., 17:31 A sta je problem priznati da je dummy bio odlican? Zasto moraju biti krajnosti? Alonso se sjajno branio, ali ga je i Hamilton vrlo spretno i efektno prestigao.

U ovome mislim da leži suština svih naših razlika u poimanju zadnjih 8 godina. Pretjecanje s bolidom koji je 2.5s brži ne može biti sjajno, to je čisto bezvezno iživljavanje. Dođeš na školski teren i klinac iz 3.osnovne ti obrani deset penala u nizu. Impresivno? Naravno. Onda mu zabiješ penal efektno u rašlje. Impresivno? Ne, nego bezveze.
Može ako se desilo u Mađarskoj, gdje ti je potreban 1 sec brži bolid da bi došao u DRS.
Meni je spektakularanije ovo Hamiltonovo preticanje, nego neko drugo u Bahreinu gdje je razlika 0.5 sec po krugu.
Čak oni pokušaji u 4. zavoju su mi bili još spektakularniji, kao i odbrane Alonsa.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 02.08.2021., 17:49 Može ako se desilo u Mađarskoj...
Kako kome.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 02.08.2021., 17:58
Har Kl je napisao/la: 02.08.2021., 17:49 Može ako se desilo u Mađarskoj...
Kako kome.
Da naravno. Ja sam recimo uvijek više gledao na težinu preticanja, nego na Gap.
Bez obzira na rezultat preticanja (čak i da Hamilton nije uspio), ja bih rekao da sam svjedočio duelu dva velemajstora :thumbs:
Sam čin preticanja, uz prodani dummy je samo kec na desetku ;)

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 02.08.2021., 18:15
Da naravno. Ja sam recimo uvijek više gledao na težinu preticanja, nego na Gap.
Bez obzira na rezultat preticanja (čak i da Hamilton nije uspio), ja bih rekao da sam svjedočio duelu dva velemajstora :thumbs:
Sam čin preticanja, uz prodani dummy je samo kec na desetku ;)
Jasno. Ja uzmem u obzir i koliko je borba blizu ravnopravnoj. Obrana je bila izvanredna, a pretjecanje kao nokaut teškaša nad perolakom kategorijom, ne vrijedno spomena.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Jasno je da to uzimaš u obzir. Samo ne uzimaš karakteristike staze, jer ti one ne idu u prilog.
Na nekim stazama ne možeš preteći čak ni ako si 2 sec brži, a na nekim možeš sa 0.5 sec. To su činjenice.
Ti opisi koje to navodiš predstavljaju subjektivni dojam :thumbs:

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 02.08.2021., 18:30 Jasno je da to uzimaš u obzir. Samo ne uzimaš karakteristike staze, jer ti one ne idu u prilog.
Na nekim stazama ne možeš preteći čak ni ako si 2 sec brži, a na nekim možeš sa 0.5 sec. To su činjenice.
Gledali smo utrke u Mađarskoj, nije prvi put niti prvo pretjecanje, tako da je treba baš pričati bajke. :)

Uzimaš li ti u obzir razliku od 2.5s po krugu u brzini bolida ili je to minorni faktor kod ljepote pretjecanja?

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Ferrari
Možda bi bila mala sramota da Hamilton nije prešao Alonsa, jer Mađarska upak nije Monako. No koliko god da sam navijao za Alonsa, on tu ipak nije mogao ništa. Mercedes je juče bio strašno brz.

Hamilton je iskoristio svoj potencijal, što vozacki, što u performansama bolida, jednostavno bila je lijepa predstava za sve.

Realno, Alonso je dokazano inteligentan vozač, bilo ko da se je našao iza, na ovakvoj specifikaciji staze ne bi ništa bolje odradio od Hamiltona.

Ono što Hamiltonu zaista nije trebalo jeste ono žaljenje na radiju. Nekada tišina kaže sve za tebe, stisni zube i odradi težak posao, izbori se za poziciju, jer niko ti je džabe neće dati. Tu se pravi razlika u kvaliteti, Alonsa koji brani poziciju i Hamiltona koji napada, oba vozača su na neki način bila efikasna, Hamilton bod više, a Alonso neko lično zadovoljstvo, jer je pružio maestralni otpor.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1

Ne idu ti bas analogije, sorry.

Sustina nasih razlika je iskljucivo u tome koji se vozac nasao u kojoj situaciji. Sve ostalo je suplja.
slika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
_bataziv_0809 je napisao/la: 02.08.2021., 21:39

Sustina nasih razlika je iskljucivo u tome koji se vozac nasao u kojoj situaciji. Sve ostalo je suplja.
Mislim da je analogija savršena, ali nikako ne ide na ruku narativu o sjajnom pretjecanju, dummyju ili kako ste ga već opisali.

No, dobro, kad se neki drugi vozač pronađe u 2.5s bržem bolidu pa onda odradi ovakvo pretjecanje nakon deset krugova pokušavanja - sigurno ćeš i tad biti oduševljen tom spektakularnom vještinom.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 02.08.2021., 22:25
No, dobro, kad se neki drugi vozač pronađe u 2.5s bržem bolidu pa onda odradi ovakvo pretjecanje nakon deset krugova pokušavanja - sigurno ćeš i tad biti oduševljen tom spektakularnom vještinom.
Vrijedi i za tebe isto.
slika

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
avetma je napisao/la: 02.08.2021., 22:25
_bataziv_0809 je napisao/la: 02.08.2021., 21:39

Mislim da je analogija savršena, ali nikako ne ide na ruku narativu o sjajnom pretjecanju, dummyju ili kako ste ga već opisali.

Što se tiče analogije, poanta je jasna: izuzetno jači protivnik, napada prilično slabijeg protivnika.

Pozvao bih se na situaciju Monaco 1992.; Mansell - Senna. S tim, da bi Mansell prošao Sennu 1992. na Hungaroringu. Monaco je - Monaco, niti Hamilton ne bi dobio Alonsa u ovakvoj situaciji na stazi, da je bila riječ o Monacu.

Što se tiče pretjecanja, Alonso je pogriješio, Hamilton iskoristio grešku. Nikakvo posebno, maestralno pretjecanje - iskoristio je tuđu grešku, uzalud mu sve vještine.

Nisam siguran, što bi bilo, da Alonso nije pogriješio ni taj put, niti koji drugi put do kraja jučerašnje utrke? :misli: Vjerovatno bi Alonso bio junak dana, a ne samo vozač utrke.
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Slavenowsky je napisao/la: 02.08.2021., 20:50Realno, Alonso je dokazano inteligentan vozač, bilo ko da se je našao iza, na ovakvoj specifikaciji staze ne bi ništa bolje odradio od Hamiltona.
Potpis :thumbs:

Dobro mozda bi Ricciardo odradio divebomb u prvu krivinu kao iz najboljih dana u Red Bullu pa bi se prije rijesio Alonsa :mrgreen:
pigmalion je napisao/la: 02.08.2021., 22:42Mansell - Senna. S tim, da bi Mansell prošao Sennu 1992. na Hungaroringu.
Ne bi ga prosao jer tad je Hungaroring imao manje pravce i vise krivina, jedino da neko ko zaostaje za krug zasmeta pa onda da to odradi, sto se jednom i desilo, a ovako u normalnim uvjetima se ne bi desilo, cak i kad bi Senna napravio slicnu gresku kao Alonso tesko bi to napravio jer pravaca skoro da i nije bilo.
slikaslika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 02.08.2021., 19:05
Har Kl je napisao/la: 02.08.2021., 18:30 Jasno je da to uzimaš u obzir. Samo ne uzimaš karakteristike staze, jer ti one ne idu u prilog.
Gledali smo utrke u Mađarskoj, nije prvi put niti prvo pretjecanje, tako da je treba baš pričati bajke. :)

Uzimaš li ti u obzir razliku od 2.5s po krugu u brzini bolida ili je to minorni faktor kod ljepote pretjecanja?
Ma bravo, znači ako smo nekad gledali tako mora biti uvijek? Nema veze što se radi o totalno različitim bolidima? Ne znam zašto ne bi uveli u raspravu neke druge serije, kao dokaz da se može preticati sa manjim razlikom? Ko je to jučer još preticao i koji su im bile delte?

Ja ne uzimam ništa od toga u obzir... Mađarska je specifična staza i mislim da je samo Monako teža staza za preticati. Nema veze Gap po krugu, ako svu prednost izgubiš u zadnja dva zavoja pred ciljem, gdje je najduži pravac.
Alonso je jedan od najboljih, ako ne i najbolji defanzivni vozač svih vremena. Natjerati njega da ode u prazno.je sigurno ostavilo malo gorčine u njegovim ustima. Otuda i informacije o 2.5 sec, a pogotovo je simpatična ona informacija od 0,3 sec u Imoli :bonk:

Kao što rekoh, samo se činjenicama bavim, bajke o nekim teški kategorijama i pucanju penala, ostavljam tebi :thumbs:

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 03.08.2021., 08:39 Ma bravo, znači ako smo nekad gledali tako mora biti uvijek? Nema veze što se radi o totalno različitim bolidima? Ne znam zašto ne bi uveli u raspravu neke druge serije, kao dokaz da se može preticati sa manjim razlikom? Ko je to jučer još preticao i koji su im bile delte?
Ne moraš uopce ići u povijest, bilo je i na ovoj utrci pretjecanja. Recimo, imaš Maxovo nad Ricciardom. Ali, Red Bull je bio bez bargeboarda tako da je bio jako lagan bolid i samim time je bio brži pa je lakse pretjecao, on je bio barem 8 sekundi po krugu brži.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 03.08.2021., 08:45
Har Kl je napisao/la: 03.08.2021., 08:39 Ma bravo, znači ako smo nekad gledali tako mora biti uvijek? Nema veze što se radi o totalno različitim bolidima? Ne znam zašto ne bi uveli u raspravu neke druge serije, kao dokaz da se može preticati sa manjim razlikom? Ko je to jučer još preticao i koji su im bile delte?
Ne moraš uopce ići u povijest, bilo je i na ovoj utrci pretjecanja. Recimo, imaš Maxovo nad Ricciardom. Ali, Red Bull je bio bez bargeboarda tako da je bio jako lagan bolid i samim time je bio brži pa je lakse pretjecao, on je bio barem 8 sekundi po krugu brži.
Pa si se referisao na istoriju ... :bonk:

U kojem krugu je Max pretekao Riccarda i koje su delte bile u krugovima nakon preticanja?

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
A "slucajno" zaboravis napomenuti da je i Ricciardov bolid bio skrsen i da ga je cak i Kimi u fucking Alfa Romeu prestigao. :rofl:
slika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
_bataziv_0809 je napisao/la: 03.08.2021., 09:31 A "slucajno" zaboravis napomenuti da je i Ricciardov bolid bio skrsen i da ga je cak i Kimi u fucking Alfa Romeu prestigao. :rofl:
Želiš reći - bilo je ipak pretjecanja na ovakvoj uskoj nemogućoj stazi? Ups :rofl:

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Har Kl je napisao/la: 03.08.2021., 09:03 U kojem krugu je Max pretekao Riccarda i koje su delte bile u krugovima nakon preticanja?
Provjeri sam, imaš sad alat head2head na portalu. Ricciardo je značajno usporio nakon pretjecanja, ali nemoj da ti to pomrsi račune. Samo usporedi Maxova vremena kad ga je prošao s Ricciardovim dok se vozio ispred njega. Dobit ćeš realnu deltu koliko je išao McL, a koliko RB. I spoiler - nije dvije i pol sekunde.

Mozes uzeti i bilo koje drugo pretjecanje pa pogledati delte, pa nećemo se valjda praviti djeca pa se čuditi pretjecanju s 2.5s razlike jer je kao staza jako nezgodna? Mislim, možemo, ali to je stvarno bezveze rasprava, znamo da Mađarska nije Monako. No dobro, svakom njegovo veselje, mene srećom ne veseli takvo iživljavanje u smiješno dominantnom bolidu.

I dok smo još u prepisci - čisto za povijesne knjige, tko je imao najbrži bolid u Mađarskoj i koliko cca, po tvom mišljenju?
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡