VN Francuske 18.-20. lipnja 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

monkeyseat
Formula 2
Formula 2
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Diversity
Gene i Štajner se tresu jer će uvidom u kokpit bolida Seb sve tajne prenesti u Aston Martin i tako će Haas ostat bez značajne prednosti :cheer:
ˇU jednom vrtu među cvijećem, sićušan grad se sakrio. U njemu žive mala bića, kažu da Graškograd je to.
To znamo samo ti i ja, hajmo ih posjetiti sad i vidjet ćete sitno zrnje i njihov Graškograd!ˇ

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Nisam puno očekivao od Francuske, no jučerašnja utrka me oduševila. Sjajna utrka koja je uspješno isprala gorak okus Azerbajdžana kojeg se nikako nisam uspijevao riješiti posljednja dva tjedna.

I Max i Hamilton su vozili sjajne utrke, no Mercedes je neobjašnjivim previdom poklonio utrku koju su po čistoj brzini trebali dobiti. Ključan trenutak utrke su prvi odlasci u boks prilikom kojih strateški tim Mercedesa dopušta Maxu da undercuta Hamiltona. U tom trenutku je utrka bila izgubljena jer je RB bio brži bolid po ravnom i vidno brži Mercedes na hard gumama nije mogao nikako proći pored Maxa. Vjerujem da je na hardovima Mercedes imao barem pola sekunde u rukavu čemu u prilog govori da nije samo Hamilton bez problema pratio Verstappena, nego je isto radio i Bottas. Također, nešto slično smo vidjeli i u Portugalu gdje je Max koliko-toliko pratio Mercedese na mekšim gumama, a onda je na tvrđoj komponenti Mercedes bio u zasebnoj ligi. Sve u svemu, da je Hamilton ušao u boks krug nakon Bottasa, mislim da bi do kraja utrke gledali procesiju u vrhu te bi Hamilton s lakoćom upisao 99. pobjedu.

Iza njih dvojice se kroz utrku puno toga izdogađalo, a Norris se opet pokazao kao kralj sredine poretka. S obzirom kako se Sainz ove sezone nosi s Leclercom i s kojom lakoćom Norris pobjeđuje Riccija, mislim da je Norris-Sainz bio jedan od najpodcjenjenijih parova vozača u zadnjih nekoliko sezona. Obojica ove godine voze znatno iznad mojih očekivanja.

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Samo što Mercedes nije definitivno kriv za taj undercut Maxa. Eto u nekoliko komentara ranije objašnjeno. Samim prolaskom kroz boks, Hamilton je izgubio oko 0,6s. Imao je brže zaustavljanje od 0,16s, a prolaz kroz boks sporiji za 0,4s. A sa kraćim zaustavljanjem trebaš i brže proći kroz boks. To obično svi rade, kad pogledaš koliko im je zaustavljanje trajalo, tako su otprilike poredani i sa ukupnim prolaskom kroz boks.
@Ferrari je napisao da je imao i slabiji ulazni krug, ali to ne bih gledao, jer je i duže ostao na tim gumama, pa je i logično da bude nešto sporiji, ako imaju istu potrošnju...
Na kraju, za dlaku ga je Max prošao. Pola sekunde bi mu sigurno bilo dovoljno da izađe ispred.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Hamilton je imao traljav ulazak u boks (prije pit linije), baš sam se pitao je li svi onako ulaze, tako da tih 0,6sec ne čudi...

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
To sve govori o nivou danasnje Formule 1 i koliko djelici sekunde odlucuju.

Nego nesto razmisljam, Lewisu je Maxova greska na pocetku zapravo ucinila medvjedju uslugu. Da nije bilo nje, po nekom redovnom toku stvari, isao bi ga undercutat i danas bismo pricali o jos jednoj dosadnoj Francuskoj, dominantnom bolidu Mercedesa itd...

Drugim rijecima, Lewis u Francuskoj NIJE IMAO SRECE. :)
slika

Ciki-F1
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Raikkonen Vettel Rosberg
_bataziv_0809 je napisao/la: 22.06.2021., 09:18
Sreća mu je pola statistike.
Kimi, zadnji Ferrarijev prvak......

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Ciki-F1 je napisao/la: 22.06.2021., 09:54
Aha, to onda znaci da mu je pola statistike nesreca. Hvala.
slika

Ciki-F1
Formula 2
Formula 2
_bataziv_0809 je napisao/la: 22.06.2021., 11:08
Ciki-F1 je napisao/la: 22.06.2021., 09:54
Aha, to onda znaci da mu je pola statistike nesreca. Hvala.
Nisam ja rekao da čovjek ne zna voziti, samo ne onoliko koliko vi prikazujete.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Ciki-F1 je napisao/la: 22.06.2021., 11:24 Nisam ja rekao da čovjek ne zna voziti, samo ne onoliko koliko vi prikazujete.
Nisi rekao da sedmorostruki prvak svijeta i vlasnik skoro svih mogucih i nemogucih rekorda u Formuli 1 ne zna voziti? Wow, good for you :ajdeajde:
slika

Ciki-F1
Formula 2
Formula 2
_bataziv_0809 je napisao/la: 22.06.2021., 12:07
Ciki-F1 je napisao/la: 22.06.2021., 11:24 Nisam ja rekao da čovjek ne zna voziti, samo ne onoliko koliko vi prikazujete.
Nisi rekao da sedmorostruki prvak svijeta i vlasnik skoro svih mogucih i nemogucih rekorda u Formuli 1 ne zna voziti? Wow, good for you :ajdeajde:
Ma vrhunski je, samo ima previše dugmiča na volanu :lolz:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari

Oni likovi sa Lollipopman F1 Comics su se nešto ušutili....
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Hvala ze otvaranje teme

Sta ocekivati... Rbr je u naletu, 3 pobjede, prakticki sve 3 maxove al ajde guma ga zeznula.

Merc mora pod hitno odg. ali im staza ne pase. Mogao bi rbr uzeti i iduca dva vikenda a tada ce bi merc i ham bili lagano u solidnim problemima.

Rbr ima sad taj drive. Godinama su cekali ovo i njih ce ovi rezultati gurati a merc se mora posteno grcit. Nema lagano.

Takodjer, imam osjecaj da ham nece zavrsit obje utrke. Nesto bi moglo riknut i krivo poci a max odletiti sa bodovima daleko.

Ako nista drugo, imamo dvije utrke na dobroj stazi koja pruza borbe i sanse za napade.

Bit ce ludo. Najbolja sezona jos od one kad ih je 7 pobjedilo u 7 utrka. Cak i od te bolja jer onda je bilo sa gumama uzasno stanje...

Frantic
Formula 1
Formula 1
zelot je napisao/la: 22.06.2021., 14:25 Hvala ze otvaranje teme slika

Sta ocekivati... Rbr je u naletu, 3 pobjede, prakticki sve 3 maxove al ajde guma ga zeznula.

Merc mora pod hitno odg. ali im staza ne pase. Mogao bi rbr uzeti i iduca dva vikenda a tada ce bi merc i ham bili lagano u solidnim problemima.

Rbr ima sad taj drive. Godinama su cekali ovo i njih ce ovi rezultati gurati a merc se mora posteno grcit. Nema lagano.

Takodjer, imam osjecaj da ham nece zavrsit obje utrke. Nesto bi moglo riknut i krivo poci a max odletiti sa bodovima daleko.

Ako nista drugo, imamo dvije utrke na dobroj stazi koja pruza borbe i sanse za napade.

Bit ce ludo. Najbolja sezona jos od one kad ih je 7 pobjedilo u 7 utrka. Cak i od te bolja jer onda je bilo sa gumama uzasno stanje...
Druže @zelote, pogrešna tema :shush: :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Pastor je napisao/la: 22.06.2021., 06:52 Samo što Mercedes nije definitivno kriv za taj undercut Maxa. Eto u nekoliko komentara ranije objašnjeno. Samim prolaskom kroz boks, Hamilton je izgubio oko 0,6s. Imao je brže zaustavljanje od 0,16s, a prolaz kroz boks sporiji za 0,4s. A sa kraćim zaustavljanjem trebaš i brže proći kroz boks. To obično svi rade, kad pogledaš koliko im je zaustavljanje trajalo, tako su otprilike poredani i sa ukupnim prolaskom kroz boks.
@Ferrari je napisao da je imao i slabiji ulazni krug, ali to ne bih gledao, jer je i duže ostao na tim gumama, pa je i logično da bude nešto sporiji, ako imaju istu potrošnju...
Na kraju, za dlaku ga je Max prošao. Pola sekunde bi mu sigurno bilo dovoljno da izađe ispred.
Ok, Hamilton je isto malo pridonio tom undercutu svojim suboptimalnim prolaskom kroz boks, ali po meni je i dalje glavni krivac Mercedes. Mercedes se uopće nije trebao tako kockati da im pobjeda ovisi o tome hoće li njihov vozač voziti pola sekunde brže ili sporije. Oni su imali dobivenu utrku i prodali su je na užasno banalan način. Ali nije da se ja žalim, samo malo analiziram :mrgreen:

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
DaveGilmour je napisao/la: 21.06.2021., 20:12 Nisam puno očekivao od Francuske, no jučerašnja utrka me oduševila. Sjajna utrka koja je uspješno isprala gorak okus Azerbajdžana kojeg se nikako nisam uspijevao riješiti posljednja dva tjedna.

I Max i Hamilton su vozili sjajne utrke, no Mercedes je neobjašnjivim previdom poklonio utrku koju su po čistoj brzini trebali dobiti. Ključan trenutak utrke su prvi odlasci u boks prilikom kojih strateški tim Mercedesa dopušta Maxu da undercuta Hamiltona. U tom trenutku je utrka bila izgubljena jer je RB bio brži bolid po ravnom i vidno brži Mercedes na hard gumama nije mogao nikako proći pored Maxa. Vjerujem da je na hardovima Mercedes imao barem pola sekunde u rukavu čemu u prilog govori da nije samo Hamilton bez problema pratio Verstappena, nego je isto radio i Bottas. Također, nešto slično smo vidjeli i u Portugalu gdje je Max koliko-toliko pratio Mercedese na mekšim gumama, a onda je na tvrđoj komponenti Mercedes bio u zasebnoj ligi. Sve u svemu, da je Hamilton ušao u boks krug nakon Bottasa, mislim da bi do kraja utrke gledali procesiju u vrhu te bi Hamilton s lakoćom upisao 99. pobjedu.

Iza njih dvojice se kroz utrku puno toga izdogađalo, a Norris se opet pokazao kao kralj sredine poretka. S obzirom kako se Sainz ove sezone nosi s Leclercom i s kojom lakoćom Norris pobjeđuje Riccija, mislim da je Norris-Sainz bio jedan od najpodcjenjenijih parova vozača u zadnjih nekoliko sezona. Obojica ove godine voze znatno iznad mojih očekivanja.
Slažem se sa većinom što si napisao. Ono što mi je upalo u oko samo boldirao.
I ja sam očekivao puno više od Francuske, samo u kontra pravcu. Polagao sam malo nade i u novi test krila i nove direktive guma. Interesantno je da je Ferrari (opet) najviše nastradao. Reklo bi se ni kriv ni dužan ;)

1. bold IMO ovo ne može biti tačno. Postojala je prednost Mercedesa na hard gumama i slažem se da je ona trebala biti odlučujuća. Ono što se ne slažem je ta paušalna izjava od pola sekunde. Da je Bog do bilo pola sekudne, na ovoj stazi uz DRS Max bi bio sitting duck. Moja pretpostavka je da je prednost bila cca 0.2 sec što je bilo nedovoljno za prestizanje, sobzirom na low downforce zadnje krilo koje je RB koristio.

2. bold. Ne može se ovo porediti sa Portimaom. Tada je Mercedes bio brži, ali to je i zadnja utrka gdje je donio velike nadogradnje.

3. bold Ovdje se slažem da bi Hamilton vjerovatno pobijedio da je ušao u box kad i Max (pod uslovom da Max ne bude prvi nakon 1.kruga), samo ne vjerujem da bi to bila procesija. RB nije bio konstantno sporiji od Mercedesa na Hardu. Kad se smanjila količina goriva, Perez ne samo da je skidao Bottasova vremena već i Hamiltonova. Doduše imao je 5 krugova svježije gume, ali nije to dovoljno za onoliku razliku.

Nevezano za tvoj komentar:
Što se tiče prednosti od 0,6 sec. koju je Max skinuo ... vidim da se nabaciva kao da je Lujo tu negdje pogriješio. Kad se pogleda inlap koji je Bottas napravio na dva kruga svježijim gumama vidjet će se da je razlika bila oko 0,3 sec. Znači ako zanemarimo stanje guma, max. Hamiltonova greška je mogla iznositi negdje oko te vrijednosti. Gdje je ostalih 2.8 sec? Prednost od 3,1 sec koju je nabio prije Maxovog odlaska je po njihovim izračunima trebala biti dovoljna. Zašto nije to će morati inžinjeri naći razlog. Nadam se da će sjesti i proučiti kako to da RB prođe kroz pit lane 0,4 sekunde brže od oba Mercedesa.

Ukoliko je zaista istina da je Mercedes odustao od daljnjeg razvoja (što ja nikako ne mogu razumijeti, niti povjerovati) onda se nema šta tražiti u nastavku sezone. Prednost Mercedesa u utrci se istopila, dok u kvalifikacijama RB i dalje ima prednost. I to ne malu prednost. Sa slijedećim upgradom od RB prvenstvo bi mogla postati jednosmjerna ulica.
I pod hitno moraju uvesti timske odredbe.

Nisam vidio da se povela rasprava o Verstappenovom povratku na stazu nakon 1. zavoja, bez obzira što je Massi tačno opisao na koji se način vozači moraju vratiti na stazu, ukoliko izlete u određenim zavojima. Da je Lujo izletio, ... , mogu samo zamisliti :lolz:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
A prosa je zavoj broj 1...Nakon toga je isa van staze... Ako nisam nesto previdio, obavezan obilazak je bio za slucaj da ne savladas zavoj broj 1..
Jos je izgubio poziciju... Ono sto Ham u Mexicu 2016e nije a ladno je moga 3,4....
Fino Alla Fine

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 22.06.2021., 16:25Ukoliko je zaista istina da je Mercedes odustao od daljnjeg razvoja (što ja nikako ne mogu razumijeti, niti povjerovati) onda se nema šta tražiti u nastavku sezone.
Ne vjeruj Mercedesu ni kad darove nosi ;)
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
@Crash,
Na prvoj stranici ove teme, imaš track limits koje je napisano za ovu stazu.
Napisano je na koji način se treba vratiti na stazu.
Objašnjenje Masija da ga nisu kaznili, jer Max nešto nije mogao vidjeti je vrhunski.
Ne želim ulaziti u raspravu, zato što bi mi bilo imbecilno kazniti ga, jer se radilo o startu utrke. Više je strelica upućena na one koji ne vole common sense, nego čitaju slovo po slovo.

Što se tiče Hamiltona, on nije ostvario prednost, vratio se na stazu na propisanom mjestu, pa se tipkalo deset stranica.

@bato i ja sam još uvijek optimist. Dok god smo vozački unutar 25 bodova, nema ni govora o nekoj predaji. Ali priznajem da me neke druge izjave Wolfa malo zabrinjavaju.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Ja apsolutno vjerujem Wolffu u izjavi da su sve resurse prebacili na 2022.

Nema nikakvog smisla bacati novac na ovu godinu, a i dalje su kompetitivni i razlika između RBR i Mercedesa je u nijansama.

RBR malo bolji u kvalama, a Mercedes u utrci. Sve je ostalo na vozačima, drugim vozačima i ekipi.

Pa neće ni RBR se sada polomiti za ovu godinu, ali vjerujem da više ulažu jer je njima dosta bitnija zbog zadržavanja Maxa.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ako je Mercedes sve prebacio, onda je gotova priča. Očekujem daljni napredak RB.
Međutim, ne vidim logiku da se baca ova sezone zbog naredne, jer ko zna ko će isplivati na vrh.
U ovoj sezoni su još u igri. Prednost je još uvijek beznačajna.
Zaključano
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡