Har Kl je napisao/la: 10.06.2020., 21:53
Ferrari je napisao/la: 10.06.2020., 21:06
Har Kl je napisao/la: 10.06.2020., 10:47
Ma nije se McLarenu ni testiralo.
Skupo je ovo testiranje.
Nije ovo samo da bi se pomoglo vozaču.
Proizvođači motora će iskoristiti da testiraju svašta nešto. Novi hardver neće moći, ali zato hoće novi software.
Mislim da sve na bolidu mora biti originalne specifikacije iz te sezone. Uključujući software.
Trebalo bi.
Međutim ko će iskontrolisati software? Nema šanse da FIA može naći zakrpe koje ekipe smisle.
Ja sam čuo jedan trač, da će Mercedes iskoristiti ovaj test da testira sigurnosne zakrpe koje su programirali nakon zimskih testova. Ovo je baš trač, teško da takve stvari procure u javnost, ali zašto plaćati stazu za privatno testiranje dva dana, samo da bi se vozači malo vježbali?
Druga stvar, McLaren i RB sigurno sebi mogu priuštiti ovaj test. Da je samo do uvježbavanja vozača, kupili bi oni stare Renaultove motore samo za test.
Cijene maskica i zaštitnih rukavica su ovih dana su jako visoke.
EDIT: Ili sad mi naumpade, kad pročitah vijest sa naslovnice, tata Stroll sigurno ima love da plati sinu da vježba na privatnom testu. Umjesto toga odlučili su se na fimski dan.
A tako isto možeš kazati i za dijelove na bolidu. Jednostavno MORAJU biti originalni tj. iste specifikacije kao što je korišteno u sezoni 2018.
Glavna kontrola su - kazne. Ogromne kazne.
Kada za posljedicu imaš veliku kaznu, nitko neće riskirati nekakvo muljanje na takvoj razini, pogotovo ne ime poput Mercedesa, Ferrarija i sličnih. Neke stvari se jednostavno same kontroliraju zbog posljedica.
Ja uistinu iskreno vjerujem da je ovo zbog vozača i ekipe koja će pratiti vozače svaki vikend. Moraju vozači odraditi krugove jer četiri mjeseca nisu vozili, ekipa mehaničara, inženjeri i slično se moraju opet malo uigrati, odraditi koje zaustavljanje u boksu (JAKO BITNO), možda su čak i odradili stintove od 20-ak krugova da provjere da li sav software radi kako treba, telemetrija, da li komunikacija unutar ekipe inženjera kao i baze u Brackleyu radi kako treba itd.
Puno je tu faktora koje treba ponovno uvježbati da se mogu pripremiti za prvi pravi F1 vikend. Ja sam uvjeren da je ovaj test zbog toga jer je stvarno potreban nakon ovakve nečuvene pauze.
Druga stvar, McLaren i RB sigurno sebi mogu priuštiti ovaj test. Da je samo do uvježbavanja vozača, kupili bi oni stare Renaultove motore samo za test.
Pa i ne znam baš. McLaren bi trebao naručiti nove motore specsa 2018. godine za test. Nema baš Renault sada motore u skladištu iz 2018. godine već se moraju ponovno izraditi. To košta, pogotovo sada kada je kratki rok za sve to napraviti + trebaš ljude poslati na stazu.
McLaren i Renault po meni sigurno štede lovu jer znamo da je McLaren u financijskom škripcu, a Renault sigurno štedi zbog nedavnih mjera koje je donijelo novo vodstvo i Francuska kao jedan od vlasnika Renaulta.