Povijest F1
- zekohonda Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 3 mj
- Navija za: sve powered by honda
odličan članak i nestrpljivo čekam ovaj svezi f1.
danas je također rođendan le mans velikana jeana rondeau-a.
danas je također rođendan le mans velikana jeana rondeau-a.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
-
dmj
- GP3
- S nama već: 5 god 3 mj
- Ferrari Maniac
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Scuderia Ferrari
Kao da gužva i jede konkurente pred sobom...

Sisu (fin.)
- _bataziv_0809
- Formula 1
- S nama već: 7 god 1 mj
- Navija za: McLaren
Zanimljiva teza za povijesnu temu pa prebacujem post ovdje. Nadam se da je to okFerrari je napisao/la: 16.05.2020., 19:41 Neka mi netko kaže koji vozač u borbi za titulu nije "prosuo" barem jednu ili dvije? To jest da je mogao nešto drugačije napraviti u toj sezoni kako bi došao u samu šansu da bude kandidat i da osvoji.
Čekam odgovor. A dok čekam evo kratki popis nekih vozača koji su prosuli par titula:
Vettel: 2009 i 2018
Alonso: 2007 (posljedično i 2008 jer otišao), 2010, 2012
Hamilton: 2007, 2010, 2012, 2016
Schumacher: 1997, 2006
Barichello: 2009
Senna: 1989
Raikkonen: 2003, 2008, 2012 (sad možemo staviti i 2018 npr. jer je vozio isti bolid)
Prost: 1988, 1990 (ovako iz glave možda ima nešto još)
Ovo je samo nekoliko ovako iz glave koji su "bacili" titule tj. mogli su u toj godini na ovaj ili onaj način osvojiti.

@dmj govori o 10 Prostovih titula, sto znaci da ih je na ovaj ili onaj nacin prosuo 6. Tu neka se on ukljuci ako zeli.
Sto se tice ostalih sa liste, ja bih Sumaheru dodao 1998, ali i 1999, Mika Hakkinen 2000, Raikkonen 2003, 2005 i moze 2008, ako nista do Spa je bio u konkurenciji.
Vettel 2009 svakako, 2017 i 2018 je imao mogucnost da se bori do samog kraja, tesko je procijeniti sta bi se desilo da nije bilo Singapura i Japana 17te i Njemacke 18te.
Hamilton 2007 i 2016 svakako, 2010 i 2012 takodjer mogu po istom principu za npr. Kimijevu 2008.

- _bataziv_0809
- Formula 1
Alonso 2007 bez dileme. Apsolutno je morao uzeti tu titulu na iskustvo. Sumaher je 2003 tako uzeo bez obzira na svinjariju sa gumama. 2010 i 2012 je bio u konkurenciji i mogu se uzeti kao relevantne, ali na isti nacin kao i Vettelove 2017 i 2018.
Dakle bitno je razdvojiti titule koje je neko prosuo kada je bio favorit i titule koje nisu osvojene mada se imalo dovoljno dobar paket da ih se osvoji.
Dakle bitno je razdvojiti titule koje je neko prosuo kada je bio favorit i titule koje nisu osvojene mada se imalo dovoljno dobar paket da ih se osvoji.

- Ferrari
- Formula 1
- Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
@Bataziv ne znam baš da li možeš Schumacheru dodati 1999 godinu... čovjeku su otkazale kočnice i slomio je nogu i nije ni mogao biti u borbi za naslov.
Irvine je prosuo naslov te godine jer nije bio dovoljno dobar. Schumacher po meni sigurno nije.
Irvine je prosuo naslov te godine jer nije bio dovoljno dobar. Schumacher po meni sigurno nije.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari

- _bataziv_0809
- Formula 1
Pa dobro i to je dio sporta. Evo slazem se da je mozemo izuzeti, ali bolid je bio konkurentan za naslov.Ferrari je napisao/la: 17.05.2020., 14:09 @Bataziv ne znam baš da li možeš Schumacheru dodati 1999 godinu... čovjeku su otkazale kočnice i slomio je nogu i nije ni mogao biti u borbi za naslov.
I Hamiltonu je neka elektronika vrisnula u Brazilu 2007. Znam da nije isto, ali i to je dio sporta. Da toga nije bilo i pored sljunka u Kini, uzeo bi naslov gotovo sigurno.

- Ferrari
- Formula 1
Da, ali ovaj nije fizički bio sposoban da vozi zbog ozlijede uzrokovane tehničkim kvarom._bataziv_0809 je napisao/la: 17.05.2020., 14:34Pa dobro i to je dio sporta. Evo slazem se da je mozemo izuzeti, ali bolid je bio konkurentan za naslov.Ferrari je napisao/la: 17.05.2020., 14:09 @Bataziv ne znam baš da li možeš Schumacheru dodati 1999 godinu... čovjeku su otkazale kočnice i slomio je nogu i nije ni mogao biti u borbi za naslov.
I Hamiltonu je neka elektronika vrisnula u Brazilu 2007. Znam da nije isto, ali i to je dio sporta. Da toga nije bilo i pored sljunka u Kini, uzeo bi naslov gotovo sigurno.

- CrashOverride Verified
- Formula 1
- S nama već: 8 god 11 mj
- Navija za: Ferrari
Nek si ti nama to razdvojio i onda doda covjeku sezonu u kojoj je slomio nogu (propustio 6 utrka mislim) usljed kvara na kocnicama kao izgubljenu titulu_bataziv_0809 je napisao/la: 17.05.2020., 10:47 Dakle bitno je razdvojiti titule koje je neko prosuo kada je bio favorit i titule koje nisu osvojene mada se imalo dovoljno dobar paket da ih se osvoji.

Fino Alla Fine
-
Har Kl
- Formula 1
- S nama već: 7 god 11 mj
- Navija za: Mercedes
Ja razumijem šta bata hoće da kaže.CrashOverride je napisao/la: 17.05.2020., 14:44 Nek si ti nama to razdvojio i onda doda covjeku sezonu u kojoj je slomio nogu (propustio 6 utrka mislim) usljed kvara na kocnicama kao izgubljenu titulu![]()
Ako će @Ferrari hladno izjaviti da je Hamitlon prosuo titulu 2010 i 2012 onda treba ubaciti i Schumachera.
2012 Hamilton je imao (onako iz glave) 2-3 DNF prouzorokvana mehaničkim kvarom i 2-3 spora boxa zbog koji je izgubio nekoliko pozicija.
Nije isto kao Schumaherov 1 DNF i 5 DNS uzrokovanog sa tim DNF ali nije ni daleko.
Hamilton je manje prosuo titulu 2012. nego što je Vettel prosuo titulu 2017. (godina koja nije navedena, a navedena je rookie sezona 2009

Vettel je 2018. imao najbolji bolid. Kao što je i Hamilton imao 2016. Tu leži bitna razlika. Bez obzira na greške tima (iako ih je bilo u oba slučaja) vozači su imali u svojim rukama šansu da postanu prvaci.
Tu leži ta razlika koja on navodi i sa kojom se ja slažem.
_bataziv_0809 je napisao/la: 17.05.2020., 10:47 Dakle bitno je razdvojiti titule koje je neko prosuo kada je bio favorit i titule koje nisu osvojene mada se imalo dovoljno dobar paket da ih se osvoji.
- Frantic
- Formula 1
@dmj
Znači kod Prosta bi bilo 1982. - 1986.; 1988. - 1991. i 1993.
Moglo bi biti i 11, ako dodamo i 1981.
Hehe, bilo bi zanimljivo napisati nešto i o 13. titula MSa.
Po 2 trke 1997. (Jerez i odabrati bilo koju iz ranijeg dijela srzone, gdje je kiksao nekoliko bodova) i 1998. (Spa i Suzuka), jedna iz 1999. (VB) , dvije iz 2006. (Japan i Brazil), te npr. ostanak u Ferrariju i uzimanje titula 2007. i 2008., nakon čega bi uslijedila penzija.
Opet, moglo bi se napisati nešto i o samo 4 titule MSa (Adelaide 1994., USA i Japan 2000, a iz 2003. odabrati samo jednu gdje su kiksali Kimi i/ili Mclaren za 3-4 boda).

Znači kod Prosta bi bilo 1982. - 1986.; 1988. - 1991. i 1993.
Moglo bi biti i 11, ako dodamo i 1981.

Hehe, bilo bi zanimljivo napisati nešto i o 13. titula MSa.
Po 2 trke 1997. (Jerez i odabrati bilo koju iz ranijeg dijela srzone, gdje je kiksao nekoliko bodova) i 1998. (Spa i Suzuka), jedna iz 1999. (VB) , dvije iz 2006. (Japan i Brazil), te npr. ostanak u Ferrariju i uzimanje titula 2007. i 2008., nakon čega bi uslijedila penzija.

Opet, moglo bi se napisati nešto i o samo 4 titule MSa (Adelaide 1994., USA i Japan 2000, a iz 2003. odabrati samo jednu gdje su kiksali Kimi i/ili Mclaren za 3-4 boda).

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
Ne mogu edit više, jbga.
Ne znam što se uopšte pominje 1999.
Koliko god i neke druge godine možda nisu za liste, ta se ni pod razno ne može pominjati ama baš nikako, jer čovjek NIJE VOZIO 5+1=6 trka zbog mehaničkog kvara, koji je prouzrkovao izlijetanje i lom noge.
Jednostavno ta MSova sezona nije za ove liste i za ove priče.
Što se tiče 2018., ja taman ogladnio
, pa možemo ponovo da žvaćemo odnos W09 vs. SF71H.
Šalim se, ne pada mi više na pamet.
Samo ću kratko - Vettel NIJE IMAO najbolji bolid, gledajući kroz čitavu sezonu.
Ne znam što se uopšte pominje 1999.
Koliko god i neke druge godine možda nisu za liste, ta se ni pod razno ne može pominjati ama baš nikako, jer čovjek NIJE VOZIO 5+1=6 trka zbog mehaničkog kvara, koji je prouzrkovao izlijetanje i lom noge.
Jednostavno ta MSova sezona nije za ove liste i za ove priče.
Što se tiče 2018., ja taman ogladnio

Šalim se, ne pada mi više na pamet.
Samo ću kratko - Vettel NIJE IMAO najbolji bolid, gledajući kroz čitavu sezonu.

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Ferrari
- Formula 1
Opet...moja cijela teza tj. kriterij je taj (onako iz glave, mislim da imam dobru memoriju) da je VOZAČ mogao matematički osvojiti ili biti u šansi osvajanja titule da nije napravio "to i to" npr. Schumacher Jerez 97', Alonso cijela 2007, Hamilton Kina 2007, Vettel Italija 2018 itd.
Nisam stavio 2017 Vettelu zato što ako uzmemo njegovu grešku koja je 100% to je Baku te godine...ali tu je izbio samo 10 bodova. Mogao je biti P1, a završio je na P4, a Singapur je po meni u potpunosti sporan da je to njegova krivica jer jednostavno nema naznaka (barem meni i stojim kod toga od prvog dana) da je to u potpunosti njegova greška.
I da je bila njegova greška i dalje kada zbrojimo 10+25 (potencijalna pobjeda u Singapuru) to je tek 35 bodova, a objektivno pouzdanost i manjak brzine na brzim stazama su donijeli prevagu u tom prvenstvo negoli te dvije tj. po meni JEDNA greška.
Zato i ne mogu staviti 2017...ako netko želi neka stavi. I dalje je to u razini ostalih vozača (neću spominjati superlative) koji su "bacili" jednako ili više prvenstava, ali ne dobiju istu količinu kritika za to. To je bila cijela poanta.
Nisam stavio 2017 Vettelu zato što ako uzmemo njegovu grešku koja je 100% to je Baku te godine...ali tu je izbio samo 10 bodova. Mogao je biti P1, a završio je na P4, a Singapur je po meni u potpunosti sporan da je to njegova krivica jer jednostavno nema naznaka (barem meni i stojim kod toga od prvog dana) da je to u potpunosti njegova greška.
I da je bila njegova greška i dalje kada zbrojimo 10+25 (potencijalna pobjeda u Singapuru) to je tek 35 bodova, a objektivno pouzdanost i manjak brzine na brzim stazama su donijeli prevagu u tom prvenstvo negoli te dvije tj. po meni JEDNA greška.
Zato i ne mogu staviti 2017...ako netko želi neka stavi. I dalje je to u razini ostalih vozača (neću spominjati superlative) koji su "bacili" jednako ili više prvenstava, ali ne dobiju istu količinu kritika za to. To je bila cijela poanta.

- LH44
- Formula 1
- S nama već: 6 god 7 mj
- Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Ma dobro i ja tu 2017 sezonu ne bi uvrstio u izgubljenu titulu, jednostavno po sjećanju ne vjerujem da je Seb mogao ući u zadnju trku sa šansom za titulu, Mercedes je bio brži, još taktički te sezone Ferrari nije ni bio toliko loš u odnosu na Mercedes. 2018 ipak mislim da je u zadnju utrku mogao da uđe sa šansom za titulu, ali vjerovatno u minusu u odnosu na Lewisa. Svejedno ta sezona je što se bolida tiče egal, ako ikome prednost možemo dati, možemo Mercedesu, ali za konjski nokat 

-
Har Kl
- Formula 1
- S nama već: 7 god 11 mj
- Navija za: Mercedes
Pa koliko je Hamilton imao grešaka 2012. ? Koje su to njegove greške njega koštale 91 bod, koliko je zaostajao na kraju?Ferrari je napisao/la: 17.05.2020., 16:08 Opet...moja cijela teza tj. kriterij je taj (onako iz glave, mislim da imam dobru memoriju) da je VOZAČ mogao matematički osvojiti ili biti u šansi osvajanja titule da nije napravio "to i to" npr. Schumacher Jerez 97', Alonso cijela 2007, Hamilton Kina 2007, Vettel Italija 2018 itd.
Ili mu ubrajaš DNF zbog kvarova kao njegove greške?
Ili 2016?
Ovo sam preskočio, jer sam ti već jednom replicirao.
Ali evo još jednom, opet si iznio neistinu da je Hamilton imao nekoliko loših startova, gdje si to stavio u kontekst sa vozačkom greškom.
Dakle da ponovimo gradivo,
Mercedes je imao sistemsku grešku u dizajnu svog kvačila (te sezone je došlo do izmjene pravilnika oko startne procedure).
Zašto je to pogodilo Hamiltona 4 puta (iz glave broj), a Rosberga 2 puta, to ne znamo.
Ono što znamo je da se to nije moglo ispraviti u toku te sezone.
https://www.wheels24.co.za/FormulaOne/h ... h-20160926
https://www.espn.com/f1/story/_/id/1776 ... lton-start
I da Ferrari je imao brži bolid na više utrka 2018. od Mercedesa, imao je bolju pouzdanost od Mercedesa, bez obzira što vas petorica na ovom portalu će to iznova i iznova ponavljati

- Frantic
- Formula 1
Ja sam mu na prvu (dakle, na startu trke) odmah složio sve na kamaru.Ferrari je napisao/la: 17.05.2020., 16:08 .......a Singapur je po meni u potpunosti sporan da je to njegova krivica jer jednostavno nema naznaka (barem meni i stojim kod toga od prvog dana) da je to u potpunosti njegova greška.
......
Nakon ponovljenih snimaka, analiza,....., u potpunosti se slažem s tobom.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”