Sebastian Vettel

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Ovdje je interesantno i to što se Vettel nije htio vucarati po Ferrariju u ulozi drugog vozača s jednogodišnjim ugovorima iz godine u godinu. Tu je mogao sakupiti još koji euro, ali očito mu to nije interesantno.

Wehrlein94
GP3
GP3
S nama već: 5 god 1 mj
Navija za: Raikkonen
Alen13ASC je napisao/la: 16.05.2020., 11:27 Internet nekad: Senna v Prost v Schumacher

Internet sada: ko je vise zabrljao u Ferrariju, Fernando v Seb

:rofl:
Definitivno Seb.
Alonso zapravo i nije brljao,više bih rekao da je Ferrari brljao nego FA.
Dok Vettel,jao jao... nećemo sad nabrajati,samo ću spomenuti Hockhenheim 2018. Tu je otišao naslov . Samo Vettelova krivica,ničija više .

Alonso king
GP3
GP3
S nama već: 9 god 6 mj
Navija za: Fernando Alonso
Njemacka 2018. bila je vozacka greska koja se mogla svakome dogoditi. Gume za suho i mokra staza je dobitna kombinacija za ono sto se dogodilo Vettelu. Ono sto je mene cudilo je to da se Vettel nakon toga nije najbolje oporavio. Vettela izuzetno cijenim i dokazano je jedan od najboljih vozaca ove generacije tako da njegov talent i vrijednost uopce ne dovodim u pitanje, ali kao Alonsovac sam morao malo reagirati kada se Vettelova 2018. stavlja u isti kos s Alonsovom 2010. ( ne znaci da sam u pravu, ali samo kazem svoje misljenje :) ). Sto se tice Vettelove place i odbijanje ugovora, vjerujem da to moze znaciti ili da Vettel ozbiljno razmislja o mirovini ili da mu je borba na vrhu i njegova vlastita svijest o velicini koju njegovo ime nosi, veca od bilo kakve svote novca. Mislim da je i sam shvatio da je Ferrari svoju buducnost vidio u Leclercu, a ne u njemu. Jedino me zanima sto ce biti s Leclercom ukoliko se dogodi “sindrom Vettel/Alonso” i ne osvoji naslov za crvene. Hoce li ga navijaci razapeti :kokice:

VettelFerrari
Karting
Karting
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: Sebastian Vettel, Ferrari
Vettel je najbolji vozač na gridu kada je stabilan (psihički), to je pokazao puno puta u Red Bullu i ponekad u Ferrariju, ali kad god se nešto loše dogodi, kao Njemačka 2018., on psihički toliko padne da jednostavno više nije svoj. On se od te Njemačke još uvijek nije oporavio.
M.B.: Ferrari nije u krizi

Icestorm
Karting
Karting
S nama već: 5 god 8 mj
Nije ta Njemačka glavni uzrok Vettelovih grešaka.
Vettel je vjerujem još 2017. shvatio da Ferrari nije posložena momčad kao Red Bull ili Mercedes. Shvatio je da ne može imati povjerenja u strategiju, u donošenje pravodobnih odluka kad situacija ide izvan planiranog.

Jednostavno, u Red Bullu i Mercedesu se u 95% slučajeva zna tko šta radi i nalaze se riješenja za svaku situaciju.
U Ferrariju je previše šlampavosti, straha od krivih odluka i jednostavno nekompetencije ljudi koji prate utrku, od stratega, trkačih inženjera itd.
I zato sve njihove reakcije i odluke kasne za konkurencijom. Meni je i dalje nejasno kako taj Rueda nije dobio otkaz prije par godina.
Tako velika momčad kao Ferrari, pa da ne može naći jednog pametnog stratega na razini Jamesa Wolvesa.

Lako je Hamiltonu osvajati naslove u Mercedesu koji, ne samo da je u 95% utrka imao bolid brži od konkurencije, nego je i organizacija iza njega uštimana.
Kao što je i Vettelu bilo relativno lako osvajati utrke u Red Bullu. Jedina briga ti je da se koncentriraš na vožnju.
Da, obojica su znali cviliti na radio, ali u 9/10 puta je strategija bila ispravna.

U Ferrariju, Vettel je većinom imao auto oko 0.5 sekundi sporiji od Mercedesa, i morao je voziti na limitu.
I uz sve to, moraš se nadati da ekipa neće zajebati strategiju kao u zadnjih 9/10 puta.

Nek se javi netko od nas sa foruma, (osim najvećih navijača Ferrarija :mrgreen: ) koji takvu ekipu već nakon 2 sezone ne bi poslao u rodno mjesto. :mrgreen:
No Vettel je zbog poštovanja prema Ferrariju i velike želje da osvoji titulu s njima, sve to trpio i pokušavao izvući najviše.
Sad se očito umorio od toga da bude i vozač i strateg i PR, a okretanje tima Leclercu također je pridonjelo tome da im lijepo kaže, sorry, preumoran sam od vaših sranja, imam pametnijeg posla u životu.

No jako bih ga volio vidjeti u Mercedesu, ako se za to ukaže prilika i ako to bude htio.

Wehrlein94
GP3
GP3
Alonso king je napisao/la: 16.05.2020., 13:47 Njemacka 2018. bila je vozacka greska koja se mogla svakome dogoditi. Gume za suho i mokra staza je dobitna kombinacija za ono sto se dogodilo Vettelu. Ono sto je mene cudilo je to da se Vettel nakon toga nije najbolje oporavio. Vettela izuzetno cijenim i dokazano je jedan od najboljih vozaca ove generacije tako da njegov talent i vrijednost uopce ne dovodim u pitanje, ali kao Alonsovac sam morao malo reagirati kada se Vettelova 2018. stavlja u isti kos s Alonsovom 2010. ( ne znaci da sam u pravu, ali samo kazem svoje misljenje :) ). Sto se tice Vettelove place i odbijanje ugovora, vjerujem da to moze znaciti ili da Vettel ozbiljno razmislja o mirovini ili da mu je borba na vrhu i njegova vlastita svijest o velicini koju njegovo ime nosi, veca od bilo kakve svote novca. Mislim da je i sam shvatio da je Ferrari svoju buducnost vidio u Leclercu, a ne u njemu. Jedino me zanima sto ce biti s Leclercom ukoliko se dogodi “sindrom Vettel/Alonso” i ne osvoji naslov za crvene. Hoce li ga navijaci razapeti :kokice:
Leclerc ima 10 sezona (barem) da osvoji . Možda tek za nekih 5,6 sezona budu postali nestrpljivi s njim ukoliko ne uspije,ali opet će ga držati iduće desetljeće tako da,ima Charles dosta kredita .

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Neka mi netko kaže koji vozač u borbi za titulu nije "prosuo" barem jednu ili dvije? To jest da je mogao nešto drugačije napraviti u toj sezoni kako bi došao u samu šansu da bude kandidat i da osvoji.

Čekam odgovor. A dok čekam evo kratki popis nekih vozača koji su prosuli par titula:

Vettel: 2009 i 2018
Alonso: 2007 (posljedično i 2008 jer otišao), 2010, 2012
Hamilton: 2007, 2010, 2012, 2016
Schumacher: 1997, 2006
Barichello: 2009
Senna: 1989
Raikkonen: 2003, 2008, 2012 (sad možemo staviti i 2018 npr. jer je vozio isti bolid)
Prost: 1988, 1990 (ovako iz glave možda ima nešto još)

Ovo je samo nekoliko ovako iz glave koji su "bacili" titule tj. mogli su u toj godini na ovaj ili onaj način osvojiti.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Wehrlein94
GP3
GP3
Ovo mi je "tanki led";nisam wikipedija da znam sve utrke i sve krugove napamet,ali mislim da 2016 Hamilton nije napravio nekakvu grešku da ga je koštala naslova,čak je imao i više pobjeda nego Rosberg.

Raikkonen 2005 nije radio vozačke greške,samo je McLaren Mercedes radio greške tako što je rikavao motor u pola vikenda u sezoni .

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Alonso: *pogreši*

Navijači: nema veze

Hamilton: *pogreši*

Navijači: nije mu dan, u sledećoj rastura

Vettel: *pogreši*

Navijači: [piiiiip] [piiiiip] u [piiiiip] 3.14čke majkine [piiiiip] [piiiiip], sBBinalao se ko neki [piiiiip] [piiiiip] amater, [piiiiip] Lecler briše [piiiiip] pod s [piiiiip] Vettelom, [piiiiip] [piiiiip] to majka samo jednom rađa, koji lidbo, [piiiiip] [piiiiip] 4struki [piiiiip] prvak, a [piiiiip] amater

Dajte malo se skulirajte i pokažite respekta prema Vettelu!!! :gandalf:
slika

Mazzacane
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Minardi
Ferrari je napisao/la: 16.05.2020., 19:41 Neka mi netko kaže koji vozač u borbi za titulu nije "prosuo" barem jednu ili dvije? To jest da je mogao nešto drugačije napraviti u toj sezoni kako bi došao u samu šansu da bude kandidat i da osvoji.

Čekam odgovor. A dok čekam evo kratki popis nekih vozača koji su prosuli par titula:

Raikkonen: 2003, 2008, 2012 (sad možemo staviti i 2018 npr. jer je vozio isti bolid)

Ovo je samo nekoliko ovako iz glave koji su "bacili" titule tj. mogli su u toj godini na ovaj ili onaj način osvojiti.
Možda Mike Hawthorn. Jedino je 1958. imao šanse i osvojio. Iako nisam baš siguran da sam razumio pitanje, odnosno kriterije po kojima si stavio ove vozače i sezone. Jedno je izgubiti naslov kao Senna 1989. zbog kvarova, drugo kao Barrichello 2009. jer si jednostavno - spor. Ako nije bitan razlog, mislim da je Hawthorn jedini.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Wehrlein94 je napisao/la: 16.05.2020., 20:34 Ovo mi je "tanki led";nisam wikipedija da znam sve utrke i sve krugove napamet,ali mislim da 2016 Hamilton nije napravio nekakvu grešku da ga je koštala naslova,čak je imao i više pobjeda nego Rosberg.

Raikkonen 2005 nije radio vozačke greške,samo je McLaren Mercedes radio greške tako što je rikavao motor u pola vikenda u sezoni .
Imao je više pobjeda jer je Rosberg zadnjih 5 utrka vozio samo da bude 2. bez potrebe ulaženja u nekakve borbe gdje bi moguo izgubiti titulu.

2016 Hamilton je imao neke stvarno očajne startove iz prvih redova gdje bi padao na 7-8. poziciju i dok bi se popeo (tada Mercedes bez problema) na 2. mjesto već bi izgubio utrku jer bi bio 20-ak sekundi iza Rosberga koji bi lagano vozio naprijed i štedio motor dok je ovaj zbog svog lošeg starta išao kroz grid, vozio u vrućem zraku itd.

Zato je možda i imao nešto lošiju pouzdanost.

Ili npr Baku gdje je u kvalama u Q3 pogodio zid i startao 10, a Rosberg 1. itd.

U Kini je imao problem s motorom u kvalama pa je startao zadnji, ali se zapetljao u prvom zavoju (kao i Vettel), pa je morao promijeniti prednje krilo i tek je završio 7.

Španjolska ide njemu na dušu IMO.

U Italiji isto ima loš start, pada niz grid i završava drugi, a Rosberg prvi, u Japanu slična situacija. Startaju u prvom redu, Hamilton opet loš start, pada niz grid, a ovaj osvaja utrku i dobije šansu da vozi sigurno na drugom mjestu do kraja i osvoji titulu.

Naravno da je izgubljeno prvenstvo kako god da sagledaš. Bolid je bio najbolji dvije glave od drugog pratitelja.
slika slika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Mazzacane je napisao/la: 16.05.2020., 20:35
Ferrari je napisao/la: 16.05.2020., 19:41 Neka mi netko kaže koji vozač u borbi za titulu nije "prosuo" barem jednu ili dvije? To jest da je mogao nešto drugačije napraviti u toj sezoni kako bi došao u samu šansu da bude kandidat i da osvoji.

Možda Mike Hawthorn. Jedino je 1958. imao šanse i osvojio. Iako nisam baš siguran da sam razumio pitanje, odnosno kriterije po kojima si stavio ove vozače i sezone. Jedno je izgubiti naslov kao Senna 1989. zbog kvarova, drugo kao Barrichello 2009. jer si jednostavno - spor. Ako nije bitan razlog, mislim da je Hawthorn jedini.
89' Senna je imao incident na prvoj utrci u Brazilu gdje se spetljao na startu s Bergerom pa je završio tek 11, u Britaniji se izvrtio dok je vodio pa je zapeo u šljunku, a u Portugalu se ovog puta spetljao i zatvorio Mansella pa se opet izvrtio i završio u šljunku. DNF.

Nakon toga Japan...znamo što je tu bilo. Ali da li je mogao bez svega toga osvojiti prvenstvo? Izračunaj...
slika slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Ferrari je napisao/la: 16.05.2020., 21:09 .....
.....
U Bakuu nije kriv on slika

Copyright @Graho :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Frantic je napisao/la:
Ferrari je napisao/la: 16.05.2020., 21:09 .....
.....
U Bakuu nije kriv on slika

Copyright @Graho :pivo:
@Ferrari pa bolan ne bio kako se ne sjećaš ko je stvarni krivac u Bakuuslika

Sent from my ATU-L21 using Tapatalk

slikaslika

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7

Upravo to. Ne kužim ni ja po kojim to kriterijima nabrajaš te vozače i sezone. Evo dotaknut ću se samo 2018 i Raikkonena i Vettela.
Jedno je biti spor kao Kimi pa ne biti u toj igri za naslov, samim time on nije prosuo titulu jer nije ni bio u igri.
Drugo je Vettel koji je bio brz, bio je u igri za naslov i najvećim dijelom svojim postupcima na stazi prosuo je titulu. Nije tako crno i bijelo kako si ti to složio, jer onda tako možemo sve suvozače prvaka stavljati da su prosuli titulu.
2009 Barichello je bio spor tako da izlazi iz te igre. Vettel je tek kroz sezonu došao u priliku da se bori za naslov (i to zahvaljujući svojim vožnjama i tehničkom guruu Neweyju) tako da ne bih rekao da je prosuo titulu.
Za 2010 i 2012 možemo reći da ju je najviše prosuo Webber a onda i Alonso. 2012 je bila apsolutno luda sezona gdje je Pirelli umješao svoje prste pa izvodio kerefeke sa gumama. Kada su došle normlane gume znamo tko je bio gazda na terenu, tako da o tom potom.

Mazzacane
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Minardi
Ferrari je napisao/la: 16.05.2020., 21:22 89' Senna je imao incident na prvoj utrci u Brazilu gdje se spetljao na startu s Bergerom pa je završio tek 11, u Britaniji se izvrtio dok je vodio pa je zapeo u šljunku, a u Portugalu se ovog puta spetljao i zatvorio Mansella pa se opet izvrtio i završio u šljunku. DNF.

Nakon toga Japan...znamo što je tu bilo. Ali da li je mogao bez svega toga osvojiti prvenstvo? Izračunaj...
Sigurno da je mogao osvojiti bez toga (možda izbaciti Britaniju gdje je imao problema s mjenjačem zbog čega je izletio, a ubaciti Australiju kad je napuca Brundlea prilikom zaobilaženja za cijeli krug), ali je mogao i s tim da je imao barem malo manje kvarova. Ovako je imao 5 kvarova u sezoni, a Prost tek 1. A u utrkama koje su skupa završili Senna je dobio Prosta 7-1, u kvalifikacijama 14-2 za Sennu.

Sennu 1989. sam uzeo kao jedan od primjera, ne da bi vodili debatu o tome. Samo hoću kazati da je razlika kad izgubiš prvenstvo od nekog koga si u utrkama dobio 7-1 i gdje su kvarovi igrali određenu ulogu, i kad izgubiš od nekog od koga si i u utrkama izgubio 11-4 kao Barrichello od Buttona i gdje kvarovi nisu igrali nikakvu ulogu.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Iceman je napisao/la: 16.05.2020., 22:29

Upravo to. Ne kužim ni ja po kojim to kriterijima nabrajaš te vozače i sezone. Evo dotaknut ću se samo 2018 i Raikkonena i Vettela.
Jedno je biti spor kao Kimi pa ne biti u toj igri za naslov, samim time on nije prosuo titulu jer nije ni bio u igri.
Drugo je Vettel koji je bio brz, bio je u igri za naslov i najvećim dijelom svojim postupcima na stazi prosuo je titulu. Nije tako crno i bijelo kako si ti to složio, jer onda tako možemo sve suvozače prvaka stavljati da su prosuli titulu.
2009 Barichello je bio spor tako da izlazi iz te igre. Vettel je tek kroz sezonu došao u priliku da se bori za naslov (i to zahvaljujući svojim vožnjama i tehničkom guruu Neweyju) tako da ne bih rekao da je prosuo titulu.
Za 2010 i 2012 možemo reći da ju je najviše prosuo Webber a onda i Alonso. 2012 je bila apsolutno luda sezona gdje je Pirelli umješao svoje prste pa izvodio kerefeke sa gumama. Kada su došle normlane gume znamo tko je bio gazda na terenu, tako da o tom potom.
Ajmo reći da je pravilo takvo da su vozači bili u opipljivoj šansi za naslov. Imali su bolid i da su oni odradili nešto bolje možda bi mogli biti u samoj borbi.

Nisam rekao da je ovo nešto posebno znanstveno...pobogu ovo sam napisao iz glave.

Po meni npr. Rubens spada u tu kategoriju jer je koliko ja znam borba između njega i Buttona bila ravnopravna? Nije bilo sada nekih striktnih naredbi, a na npr. u drugom dijelu sezone Rubens je znao dosta često biti ispred Buttona u kvalama, ali i u utrci. Brawn je bio najbolji tj. najbrži bolid veći dio sezone dok si svi ostali hvatali korak.

Rubens je definitivno bio u borbi za naslov. Da li je on to izgubio zbog manjka brzine, greški i slično...to je paket.

Moraš biti brz i što manje griješiti.

S druge strane primjer 2018...DA Ferrari je u dosta navrata bio konkurentan i u prvih 5 utrka je više manje maksimizirao svoj potencijal (osim Kine gdje je napucalo Vettela + nesreća s SC-om kada nisu mogli u boks + strateška greška undercutta Bottasa) dok je u Bakuu Ferrari u strategiji ispao malo naivan i ušao prerano ostavivši Bottasa vani koji je očito čekao SC. U svakom trenutku smo imali 10+ sekundi za Lewisom. Dogodi se SC, Seb je drugi, ide na sve i ništa (možda računajući da napokon ima bolid pa ako i izgubi malo ovdje da će nadoknaditi u drugim utrkama) i tu gubimo neke bodove.

Nakon toga Merc donosi svoj paket nadogradnji, mi se mučimo u Barceloni itd...opet nešto loše sreće kasnije, pa krive nadogradnje, strategija i Sebove sve ili ništa kocke.

Da li je mogao biti u doticajnoj šansi da se neke njegove greške nisu dogodile? Možda. Da li su te greške došle iz očaja s obzirom na nadogradnje koje su usporile bolid? Također možda. Sukobi u ekipi nakon što je Marchionne preminuo? Možda. Itd. Itd.

Ima tu puno faktora. Poanta je da je bilo možda moguće biti u doticajnoj šansi, ali i da se utrka dovela do zadnje u Abu Dhabiju, vidjeli smo naše performanse koje ipak ne bi bile dostatne da se dobije Mercedes.

Poanta svega je...eto ajmo reći da je izgubio taj naslov 2018...imamo druge koji su izgubili jednako ili više naslova, a o tome se ne govori ili ne u ovim razinama kao da su valjda najveće prevare itd. Znamo natpise i reakcije kakve su bile i kakve su još uvijek na tu SVETU 2018.
slika slika

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
Zanimljiv komentar na telesportov tekst o Vettelu.
slika
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Iceman
Formula 1
Formula 1
Da pročitao sam i ja taj tekst. Zanimljivo kako se Alonso ničim izazvan stalno provlači kroz temu Seb Vettel uglavnom u negativnom kontekstu gdje je Alonso sam kriv što nije osvojio naslov prvaka za Ferrari (imputira se da je to njegova zasluga) dok u slučaju Seb Vettela kriv je Ferrari.

Iceman
Formula 1
Formula 1
https://the-race.com/formula-1/ferrari- ... -contract/

Ak je ovo točno toliko o tome koliko je tko koga napucao. Nije meni ovdje cilj ocrnjivati vozača, ali je smješno čitati tragikomične komentare u kojima je Seb Vettel žrtva Ferrarija. Na kraju krajeva zna se tko je poslodavac, tko plaća, a tko vozi. Na stranu njihovi problemi i hijerarhija. Ferrari je ko ženski mozak (bez uvrede :zubo: )
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡