IT svijet, vijesti, pitanja itd.

💻 📱 Internet, mobilna tehnologija, IT, hardver/softver....

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Neka ova tema sluzi za vijesti iz svijeta gadgeta. Kao i za pomoc kolegama u vezi nekih problema i cisto razmjene misljenja.
Dakle sve sto se tice vasih OS, hardvera, aplikacija, iskustava sa necim novim...

Vjerujem da mnogi znaju ali za one koji ne znaju OTG kablo za vas android vam daje mogucnost povezivanja tastature, eksternog hard diska ili usb sticka. To neka bude prijemer kako se moze obogatiti ova tema.

A sutra je MWC ili ti ga mobile world congres. Bice predstavljeni mnogi uredjaji... Najzanimljivije ima da ponudi Samsung sa svojim novim high end uredjajem galaxy s6. Pod kodnim nazivom project zero. Tako da mozemo ocekivati veliki preokret u njihovoj filozofiji, prije svga sto se tice dizjana. Po svemu sudeci novi mob ce biti izradjen od metala i stakla sa obije strane, bez uklonive baterije. Sa svojim exynos procesorima.

Htc m9 ce imati manje promjene kao sony sa svojim z4. Tj. evolucija relativno uspjesnih prethodnika.
No!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
To će biti zanimljivo, baš me zanima što su nam pripremili Samsung i Htc.
Inače, ne sviđa mi se smjer kojim je Samsung krenuo. Zatvoreno kućište bez utora za micro SD, to nimalo ne sliči na njih. Uostalom, smanjili su ekran, a dimenzije uređaja gotovo iste kao S5. Glupost. Barem se nadam da će cijeli paket biti izvrstan.

Što se tiče Htc-a , tu nema velike greške. Jedina prava mana im je bila kamera i softver za istu. Sada bi to trebali ispraviti s ovim izvrsnim Sonyevim senzorom. Izrada je na visini, kao i glatko sučelje te vrhunski zvučnici koji zbilja sramote sve ostale. Stari ima Htc One M8 i kad čujem svoj Note 3 kako svira pokraj njega, spopadne me smijeh :facepalm:

Ugl. vlado za otvaranje teme :thumbs:
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
Hvala, Ex.

Samsung nema izbora. Oni moraju promjeniti dizajn i to radikalno. Prosle godine su imali velike gubitke. iPhone 6 je preplavio trziste, unistili su konkurenciju. Neki kazu da je problem samsunga sto je uvijek apple gledao kao glavnog konkurenta dok su kinezi udruzivali snage. Vidi kako dobre mobilne oni izbacuju. I to od premium materijala. Vjerujem da ce novi S6 biti odlicna telefon. Baterija manje vise i nije problem, uz nove tehnologije brzog punjenja, stedljive procesore itd. Ono sto ce me negativno iznednaditi je nedostatak slota sa sd karticu.

Bukvalno do prije 5 dana sam bio vlasnik m osmice. Bas mi bilo zao kada je otisao. Po meni najbolji mob na trzistu u toj kategoriji. Zvucnici me zamalo ubili prvih dana kada bih naivno postavljao alarm bez provjere jacine zvona... M9 bi trebao doci sa dolby surround sistemom. I naravno da se rijese sto si i ti rekao kamere. Ona ih je skupo kostala.

Inace nedavno uzmem note 4 jer sam imao odlicnu ponudu, reko da ga samo "okrenem" i ostvarim solidan profit. Stavio karticu u njega da ga pripremim za oglas i evo ostao je kod mene. Zato je m8 napusten. heheh Jednostavno, note serija je fenomenalna.
No!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Upravo to što si rekao, nemaju izbora. Konkurencija je stisla, pretekli su ih u dosta područja i sad se nekako moraju vadit iz blata. Apple je ove godine stvarno oborio s nogu, napravili su odlične mobitele. Ali ne mogu nikako prožvakat iOS bez jailbreaka. Imao sam iPhone 4 kad je izašao i stvarno je tada bio mrcina. Tada je android bio krama naspram iOS-a i jailbreak mi gotovo nije trebao. No dolaskom ice cream sandwicha na android, dosta stvari se promijenilo. Apple je izbacio 5. verziju sustava koja je donijela poboljšanja ali opet je bio siromašan opcijama naspram Androida. Onda sam se 2012. odlučio na Xperiju S i povrataka s Androida više nije bilo :D

Aha, vidi slučajnosti hehe. Ma taj M8 je odličan i kvalitetan mobitel, s tom manom oko kamere. Zapravo, nije to tolika mana, već je konkurencija na tom području otišla daleko pa onda fotografije s ovog izgledaju loše. Inače su ok, dovoljne za 99% ljudi.

Hehe, ne čudi me što si uzeo Note za sebe. To je po meni najjače od Androida, imam neki osjećaj da puno više truda ulažu u note seriju, nego u galaxy S. Pogledaj samo funkcije koje ti nudi S pen, pa vrhunski ekran, pregršt opcija koje sam touchwiz nudi (i koji više nije težak kao prijašnje verzije).
Ja ima treću verziju i još uvijek dobro služi. Četvorka je ustvari Note 3, ali s poboljšanjima na svakom području, posebno ekran. Jedino mi je žao što su makli USB 3.0 s novog notea. Kako te inače služi? Imaš kakvih problema ili bugova? I da, s kojim procesorom je došla tvoja verzija?

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
Koliko god se nevjerovatno cinilo mnogi android smatraju komplikovanim. Ljudi se plase. Onda tu na scenu stupa ios. Savrseno zategnut sistem. Kupis telefon ubacis karticu i ti si miran. Android ipak zahtjeva odrzavanje, to je tako... Ja i dalje smatram da je iPhone najbolji mob na trzistu. Ne za mene ali mi je jasno zasto je tako popularan. I ja sam prosao isti put, sada nema sanse da se vratim. Sto vise imao sam i sesticu kao i sest plus. Kupim ih za dobro cijenu, probam ako mi ne odgovara prodam bez gubitaka a u vecini slucajeva sa nesto zarade. Jer sam lud za gadgetima :D

Meni kamera nije prioritet, tako da sam presao preko ultra piksela. Daleko od toga da je kamera losa. Dobrao kazes, problem je sto su drugi otisli jako daleko. Nesto imam osjecaj da ce i m9 ustvari malo zaostajati u toj prici, posebno jer ocekujem da ce s6 imati najbolju kameru do danasnjeg datuma.

Ima sam i note prve generacije ali u to vrijeme je taj mob izgledao kao mutant. Obozavao sam ga u kucnoj varijanti dok napolju mi je predstvaljao problem. Tako da sam ga prodao... Ali vrijeme se promjenilo. Note serija je vrhunac mobilne industrije i napokon je doslo do toga da bude prihvacen.
Da, i meni se cini da strahovito ulazu u note, kao test za ostale telefone koje ce da izbace. Ako se ne varam samsung je vlasnih nekih 30% wacom kompanije i to je odakle dolazi fenomenalna tehnologija s pen.

Kod mene je snapdragon 805. Cujem da ima neke razlike sa exynos cipom. Posebno oko ustede baterije. Ali 805 je za zapadno trziste ako se ne varam. A njihova verzija za azijsko. Ipak su oni korak ispred. Meni apsolutno sve radi savrseno osim NFC cipa. On jednostavno ne radi. :) Ali zato je cijena bila dobra. A i ne treba mi. Bez bagova. Ruku na srce, ja sam pazljiv i brinem se o sistemu. Sto se tice baterije to je ono sto me odusevljava. 5 ili sest sati bez ikakvih problema. Uz jako koriscenje. Sada jos da docekamo update na LP i trebalo bi biti jos bolje.
No!

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
Dakle zamiso ove teme je da imamo i tutorijale. Ovo mozete premjestiti kasnije ako smatrate da ne odgovara ovdje.

U pitanju je home made macro. Tj. obrnuto postavljena optika. Vjerovatno vi koji ste duze u fotografiji to znate. Ako ste tek kupili kameru i zanima vas svijet macro fotografije ovo je najjeftinij nacin. Jasno da to nije prava macro optika ali dovoljno je da zaviriti i da vidite da li zelite ulagati. Ima jos nekih alternativa koje su povoljne ali zahtjevaju kupovinu. Ovo radite sa onim sto imate.

Dakle, uzmete zastitni poklopac za tijelo kamere i izbusite ga. Ja sam to radio sa onim cudom za pravljenje rupa u stolariji. Ali napravio sam i stetu na prstima jer nisam fiksirao poklopac u stegu vec pridrzavao rukom u jednom momentu sve se pocelo okretati tako da sam si posteno rastrgao prste... Kasnije sam nastavio sa svajcarskim nozicem i na kraju smirgl papirom. I to je u principu to. Okrenete optiku i spojite trakom. Nadam se da se moze dobro vidjeti iz fotografija koje sam uradio. Jos je vazno da imate tripod, kod mene je neki najjeftini od par evra. I jako je vazno da postavite okidanje na dvije sekunde ili vise. Nikako manuelno okidati.

[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
Zadnja izmjena: vlado Verified, dana/u 01.03.2015., 16:26, ukupno mijenjano 1 put.
No!

Brumica
GP3
GP3
Navija za: Sebastian Vettel
vlado je napisao/la:Koliko god se nevjerovatno cinilo mnogi android smatraju komplikovanim. Ljudi se plase.
Meni ovo nikad nije bilo jasno, možda zato što sam naučena na android pa mi izgleda skroz jednostavno, a iPhone mi je koma živa. Mijenjala sam mobitel nedavno i razmišljala sam prebaciti se na iPhone, ali sam opet uzela Samsung. Nakon neuspješnih pokušaja prilagodbe na dečkov iPhone 5 odustala sam, ipak nije žvaka za seljaka :zubo:
They see me strollin', they hatin' :cool:

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
To je ziva istina. Koliko sam samo puta cuo izgovor "android mi je komplikovan". Naravno, kao sto sam rekao potrebno je nesto vise rada za odrzavanjem androida ali opet ne toliko da bi to bilo nemoguce. Takodje, vecina ne zeli razmisljati o tome kao ni trositi vrijeme na isto.

Napokon su predatavljeni m8 i s6. Meni prvo pada na pamet kako to da htc u presudnom momentu ne uradi nesto vise osim pracenja standarda i bacanja ultra piksela. Mislim, filozofija je ok svake druge godine drasticnija promjena dizajna kao i kad apple-a. Ali nisu oni dosegli tu razinu da mogu lezerno unaprjediti m8. Posebno kada se zna da jedva sastavljaju kraj sa krajem plus da samsung sprema zvijer. Bas mi zao. Do sada sam placao njihove uredjaje i kao investiciju-podrsku da opstanu jer stvarno rade dobar posao. Ali cini mi se da su uradili gresku u koracima. Nikako da se nadju u pravoj borbi za vrh.

Samsung ocekivano odusevio po meni. Nema sd slota ni uklonive baterije ali bez obzira na to mislim da su uradili odlican posao. Realno sd kartice su skupe plus sto imaju neka ogranicenja vs ugradjene memeorije. Moze se preci preko toga. Napokon su zazivjeli 64bit procesori, mozda malo cudno sto su bez 4gb rama. Ali dobro.

I jos mi pada na pamet koliko je apple posebno steve jobs imao dobre zamisli. Evo koliko je godina proslo i ismijavnja u vezi iPhone, sada je samsung napokon promjenio koncept dizajna telefona. Jer ugradjena baterija jednako tanji uredjaj. Covjek je stvarno bio godinama ispred konkurencije po mnogim pitanjima. Tj. sada se moze reci da svi jaki igraci ide tim putem.
No!

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
http://www.cnet.com/products/apple-macbook-2015/

Izasao je dugo ocekivani nasljednik macbook aira, sada se zove samo macbook. Najtanje cudo do sada. Koje nema mjesta za portove. :) Sve u svemu odlican komad hardvera. Nevjerovatno sta su uradili. Ustvari, ovo je tablet sa tastaturom. I naravno fenomenalni retina ekran.
No!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Strašni su u Appleu. Proizvodi su im odlični, ali za mene malo preskupi, jednostavno nemam toliko para.

Nego, baš jutros čitam, Snapdragon 810 radi velike probleme Sonyu. Z4 im se previše grije, što me i ne čudi puno, jer idu stanjivati uređaj da bude ko list papira, a procesori sve jači i manji. Moralo je kulminirati, samo je bilo pitanje vremena. Evo izrada Htc-a one M9. Malo je deblji, ali nema problema oko zagrijavaja. Prema krajevima je tanji tako da uopće ne osjetiš da je skoro 1cm debel.

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
Skupi ali drze u cijenu. :gandalf: Neces nakon par godina prodati mba ili mbp za sitnis ako se odlucis na nesto novije. A i sistem je besplatan. Ali opet to ne mjenja cinjenicu da moras imati dosta uloga da bi krenuo tim putem.

Izgleda da je 810 svima radio probleme sa pregrijavanjem. Ustvari citava 800 serija. To je jedan od glavnih razloga zasto se samsung odlucio za svoje cipove. Da, ali mi jos ne znamo kako ce se htc m9 pokazati u praksi, sto se tice pregrijavanja. Jer, vec u barceloni su prijavljivani problemi kod m9. Evo i ja nesto citam u vezi Z4. Izgleda da ce mjenjati dizajn zbog tog problema...

Inace, evo jos jedna zanimljiva vijest:http://www.phonearena.com/news/Samsung- ... ch_id67054
No!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
A nije baš da je 800 serija problematična. Primjerice, prijatelj i ja u svojim mobitelima imam snapdragon 800 i nigdje ne stvara problem, jedino ako ga muzeš bez milosti.

A da, ne čudi me što su uložili toliko. Tržište smartphonea Samsungu mnogo znači.

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
Ovo za 800 seriju sam citao. Tj. proizvodjaci mobilnih su imali problema da izadju na kraj sa tim problemima. Naravno, rezlutat je iskustvo tvojih prijatelja kao i moje.
No!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Iskreno, ne sjećam se. Ako je i bilo problema, sad ih nema, a to je u konačnici ipak najvažnije :)
Znam da je bilo govora i tome da se Snapdragon verzija Notea 4 grijala, pa na kraju ništa od toga, radi ko švicarski sat i ne grije se puno.

Btw. imaš li još objektiva za svoj Canon?

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
Nemam. Zato sam i eksperimentisao sa optikom. Ne mogu da kupujem jer je skupa a ne znam da li cu se zadrzati u tom hobiju. Inace, ovo je moj prvi ozbiljniiji aparat u zivotu. I to uzeo na akciji za 115 evra. Bavis se ti fotografijom?
No!

reso20
GP3
GP3
Navija za: Ferrari
Što se tiče snapdragona 800 i snap 805 radi kao urica... Ja imam Note 4 ali samsung Egzinos seriju ( ne radi mi tipkovnica za iks, ipsilon itd :mrgreen: :mrgreen: )

Što se tiče 810 serije, nema to veze s stanjivanjem uređaja, apsolutno nikakve, to je snapdragon svakako uzeo u obzir prilikom dizajniranja svog soc-a.
Problem je što je snapdragon 810 jednostavno BAD chip, izguran van kako bi pokrio rupu do dolaska 820 serije koja će tek u prve mobitele krajem ove godine prosinac negdje. Naravno, 810 je rađena i u 20nm, što je još jedan problem zbog kojeg imaju problem :zubo: samsung u s6 je već započeo eru 14nm finet. Još veću prednost ima Intel u tom svijetu ali eto tako je kako je :) Ono što je dosta bitno je da smo ušli u eru ddr4rama, ufc 2.0 i broadcom 3u1 chip uz naravno 14nm izradu procesora. Jedini problem je što nas hebu s tim KJUHD ekranima...

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Reso, nisam ni rekao da ima veze sa stanjivanjem uređaja, već da ovi koji su tanki će imati više problema.

Ma sve te specifikacije su onak, ne baš bitne, jedino služe za nabrijavanje. Bilo bi bolje da se pozabave optimizacijom sustava. Primjerice, Samsung napravi dobru stvar ubacivanjem USB 3.0 priključka i onda ga poslije izbaci -.-

@Vlado - Izvrsna cijena, pomalo ti zavidim :P Bavim se fotografijom već par godina, i prošle godine sam nabavio Canon EOS 600D. Evo baš prije par dana uzeo jedan objektiv, 28-90 od Canona za sitnu lovu. Ja zadovoljan :)

reso20
GP3
GP3
Navija za: Ferrari
Ex
Debljina je nebitna. Jedina bitna stvar koja bi igrala neku ulogu je velicina baterije jer eto dobili bi 200 300 mah vise....A opet s druge strane uskoro stize jedna tehnologija koja ce promjenit svijet baterija. Ne ona koju smo svi imali prilike cuti nego jedna druga ali o tome later.
Optimizacijom se jedino može pozabavit sam Google i ne bih se slozio, jer recimo ddr4, ufc 2.0, prebacivanje na art i je u neku ruku optimizacija :)
Usb 3.0 je gimmnick i fora stvar. Znas koliko sam puta to koristio? 2 kada sam radio reset tj nadogradnju.
Ugl ako sto treba za mob pitajte :)

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
http://www.sammobile.com/2015/03/10/htc ... the-money/

Da, da ne zaboravim. Leo's fortune odlicna igrica za smart telefon. Ne pamtim kada sam zadnji put imao tako pozitivne emocije ka glavnom liku. Mislim, samo ga pogledajte :D. Citava igrica je fenomenalna. Za mene najbolje jos od super maria. Ako se ne varam ekipa iz svedske zasluzna sa ovo dijelo.

Takodje, preporuka za placenu verziju power button flashlight. Dakle, sa tri brza klika na power dugme aktivirate lampu sa zakljucanim ekranom. Prosto, ali jako korisno.
No!

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Opet ti reso po istome, očito me ne razumiješ.

Odlično vlado, hvala. Još sam na iPhoneu prije 3-4 godine imao na takav način paljenje led lampice. Koliko mi je puta pomogla samo, meni jedna od bitnijih stvari na mobitelu.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡