Kimi Räikkönen

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
zelot, ponavljaš se, jbte :mrgreen: :mrgreen:
Ostavi se mobitela, vidiš šta se dešava. :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

mika
Formula 4
Formula 4
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Renault, Hass
Kimi se borio za naslov 2003 u puno slabijem bolidu od Ferrarija; 2005 izgubio naslov zbog nepouzdanosti; 2007 osvojio naslov zbog konzistentnosti. Povratkom u Lotus je bio odličan sve do usred sezone promijene sastava guma i tu dolazi do njegovog pada.
Kakav je to vozač? Za one koji ga uspoređuju s Buttonom neka pogledaju utrku Suzuka 2005.

Blackhawk
Karting
Karting
Navija za: Jordan
Kao netko nikad nije bio fan Raikkonena, moram reći da mislim da njegove ovogodišnje vožnje nisu razočarenje. evo i zašto.
1) Zbog toga što su svi imali nerealna očekivanja ne možemo nekoga nazvati razočarenjem. Kimijevi fanovi uzdižu svog ljubimca u nebesa, i od njega očekuju stvari kao i na početku karijere. Ljudi moji, Kimi je pred penzijom , postao je obiteljski čovjek, i naravno da je izgubio dio žari koje je imao. I ne treba ga zbog toga pljuvati, to je prirodni tijek stvari koji se svima događa. Jedan je Schumacher, a i on nakon povratka iz penzije nije bio onakav kakvim smo ga bili navikli gledati. Sve uspjehe koje Kimijevi vozači spominju dogodili su se prije gotovo 10-tak godina. Znači li vam to išta?
2) Kimi vozi za Ferrari, a u toj momčadi je i prošle, i ove, a i sljedeće će biti - drugi vozač. U Ferrari su ga doveli da očitaju lekciju Alonsu, ali Alonso im je ipak bio prvi vozač - sve dok nisu odlučili dovesti Vettela. Ferrari je vidio da moraju početi ispočetka, i počeli su graditi novu dinastiju s Vettelom a za to će im trebati vremena. A kad za nešto treba vremena sigurno da će se orjentirati na mlađeg. Dakle, dokle god je Vettel u Ferrariju on će im uvijek biti broj jedan, sva pažnja će biti okrenuta njemu (koliko god tvrdili suprotno), i durgi vozač će tu biti samo da skuplja konstruktorske bodove. A Kimi to, unatoč svim kritikama, ipak radi.
Dakle, kad zbrojiš jedan i dva - je li Kimi razočarenje? Nije!

Frantic
Formula 1
Formula 1
Pa dobro, nije baš taj F2003GA, koji je došao tek nakon par trka, bio baš toliko bolji od MP4-17D (to je bila D verzija MP4-17, prepouzdana i lišena svih dječijih bolesti). Kimi je imao dva sudara i jedan kvar i bio vrlo konstantan, dok je MS imao i 6, 7, 8 mjesta. Po meni najbolja mašina te godine je bila FW25. MS je imao 6 pobjeda spram Kimijeve jedne, i da je bodovanje bilo 10-6-4-.... ili 25-18-15-..... naslov bi bio odlučen i prije Japana. međutim stoji da je Kimi odlično vozio tu sezonu. 2005. imao je najbrži bolid (ali je AN napravio tako brz bolid nauštrb pouzdanosti), a ruku na srce imao je i grešaka (npr. kad je flatspotao gumu, pa i dalje gazio, te mu je pukla na početku zadnjeg kruga na VN Evrope, ispustivši prvih 10 bodova).
2007. je nakon VN Italije bio bodovno ispred Masse i odlučilo se ići na njega, nije odustajao, osvojio je titulu (bilo mi je drago), a u tome su mu svesrdno pomogli Mclaren, Alonso, Hamilton i Massa.
Kimi je svjetski prvak, ali ne toliko "top" koliko se smatra. I nakon polovine 2008. nije nikad bio na nivou kao što je bio u periodu 2003.-2007. (možda tu možemo izuzeti sezonu i po u Lotusu). Mogao je imati i više titula, ali je mogao ostati i bez te jedne.
Što se tiče usporedbe s Buttonom, smtram ga ipak malo boljim od Jensona (gledajući onako komplet).
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Rekao bih i ja da Kimi nije onaj kakav je nekad bio. Nadao sam se da ce pokazati barem onu formu iz 2012, ali šipak. Imam neki osjećaj da bi pola grida u tom Ferrariju bilo bolje od njega (Rosberg, Ricci, Bottas, mali Max, Grosjean.....). Dobro možda ne pola, ali mlađih i vatrenijih kandidata ne nedostaje.
V6 era mu sigurno nije sjela niti će mu sjesti. Da cijeli grid dobije Mustang 1967 imam neki osjećaj da bi Kimi bio među najboljima, ali kada bi svima dali Mustang 2015 e onda vise nisam toliko siguran. Njegovo vrijeme je proslo, dosli su neki novi klinci. Sljedeća sezona je vjerojatno njegova zadnja sezona u F1. I ja se iskreno nadam da ću biti kontradiktoran sam sebi pa reći da će Kimi osvojiti naslov. Naravno da neće, ali ipak se nadam da hoće. Nekad barem ode u stilu ako nista. :thumbs:

dakako
Formula 4
Formula 4
Navija za: Mercedes
Lady je napisao/la:Kolega @dakako,

Iako ima smisla sve ovo šta pišeš, ja bi ipak nadodala u slučaja egala, Raikkonen će možda itekako trebat Vettelu u samoj strategiji razdvajanja Mercedesa. ne znam ako se sjećate utrke Japan 2013 kad je Romain Grosjean projurio naprijed ispred 2 Red Bulla i oni ga nisu mogli prestignut ( u početku utrke) zbog toga šta dok ga je Mark ganjao, trošio je i gume. Tada je Vettel bio na trećem mjestu na onoj optimalnoj udaljenosti od cca 2.5 sekundi da si ne potroši gume. Shvativši da istom taktikom Red Bull će teško prestić Romainov Lotus koji je u toj utrci bio skoro egal sa Red Bullom, ekipa crvenih bikova je razdvojila strategije Marka i Seba i na taj način prisilila Lotus da idu na drugu strategiju. Istina, tada Lotus i nije mogao drugčije reagirat jer su imali samo jedan bolid naspram 2 Red Bulla, pa su tako na kraju utrke oba Red Bulla došla ispred Romaina.

Poanta je: Za nadmudrivanje 2 Mercedesa na stazi, Ferrari će morat imat oba vozača raspoložena za dobru vožnju, a ne da Vettel sam odjuri naprijed sa Mercima, a Raikkonen se bori sa Williamsima ili Red Bullom ili kim već.....

Evo u ovoj utrci u Brazilu je donekle Vettel sa promjenom strategije malo i zbunio Mercedese, ali su oni bili ipak dovoljno brži da to nije utjecalo na krajnji rezultat. Ali, da je Raikkonen vozio približne krugove kao Vettel, možda su mogli skinut barem jedan Merc.
I još nešto vrlo interesantno iz Brazila: Da su oba Merca i Vettel otišli još jednom u box, opet se rezultat ne bi mjenjao koliku su imali prednost nad svima.
Neznam kolegice.Mozes to sagledati i ovako recimo da je ove godine Ferrari bio jednak Mercedesu i da je umjesto 3 pobjede Vettel imao 7 stvari bi za moj tim bile stubokom drugacije. Za onoliko bodova koliko bi s tim ostvarenim pobjedama na svom kontu Vettel imao vise, za jednaku cifru bi Hamilton isao u minus. A da ne govorim da je kojim slucajem Vettel imao 9 ili 10 pobjeda sto bi bilo otprilike polovica utrka u ovoj sezoni. Racunica je neumoljiva.

Ili recimo uzmi da je Weber bio pravo jak protivnik Vettelu kao sto je Rosberg Lewisu,dali bi danas Vettel imao 4 titule i dali bi Alonso ostao na dvije. Da ne surfam sada koliko se sjecam 2012. je godine prvak odlucen u zadnjoj utrci u Brazilu,da je kojim slucajem Weber bio dostojan protivnik Vettelu te sezone,zadnja utrka nebi imala nikakvu dramaturgiju.

Jos jedna potvrda ovome sto govorim krije se (opet ako se ne varam) u sezoni 2010 u kojoj Vettel ulazi u zadnju utrku kao kandidat za naslov ali sa vecim bodovnim zaostatkom od druge dvojce pretendenata za titulu Webera i Alonsa. Zasto? Jer je Weber te godine bio jak i itekako otimao bodove Vettelu,dok je na drugoj strani Massa dobivao poruke tipa dali shvaca da je Alonso brzi. Komparacija Masse tada i Kimija sada krije se u tome da Kimiju ni ne trebaju govoriti u siframa jer je evidentno sporiji od Vettela. Nadam se da sam sada bio jasniji.
Timski igrac

dakako
Formula 4
Formula 4
Navija za: Mercedes
Frantic je napisao/la:Sad koliko je koga Kimi prao, diskutabilno je pitanje. Konstatatacija da je prao MSa je smiješna. Da je zaprijetio i znao zapapriti je već nešto drugo.
Isto tako onda se može reći da je njega Massa opro. BTW, ja mrzim izraze tip opro, išamaro,.... :mrgreen:
Ako se referiras na moj tekst onda procitaj ponovo sto sam napisao.
Stavljas mi rijeci u usta koje nisam napisao. A ako se obracas nekom drugom zanemari napisano.
Timski igrac

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Frantic je napisao/la:zelot, ponavljaš se, jbte :mrgreen: :mrgreen:
Ostavi se mobitela, vidiš šta se dešava. slikaivo:
jesam, nakratko.

jbg nekad se moram ponavljat ne bih li ukazao na cinjenice :D

Frantic
Formula 1
Formula 1
dakako je napisao/la:
Frantic je napisao/la:Sad koliko je koga Kimi prao, diskutabilno je pitanje. Konstatatacija da je prao MSa je smiješna. Da je zaprijetio i znao zapapriti je već nešto drugo.
Isto tako onda se može reći da je njega Massa opro. BTW, ja mrzim izraze tip opro, išamaro,.... :mrgreen:
Ako se referiras na moj tekst onda procitaj ponovo sto sam napisao.
Stavljas mi rijeci u usta koje nisam napisao. A ako se obracas nekom drugom zanemari napisano.
dakako je napisao/la:Odmah bi napomenuo da Zelotove izjave o Kimiju koji nikad i nije bio nesto posebno doli izvan staze,meni ukazuju na ne poznavanje materije i ne mogu se s tom izjavom nikako sloziti. Jedino opravdanje za takve izjave mogu pronaci da je kolega Zelot toliko mlad,te nije stigao gledati kako Kimi uzima mjeru Schumacheru u njegovim najboljim danima. Jer moze se sa sigurnoscu reci da su tada pehovi koji nisu uzrokovani samim Kimijem krivac sto taj covjek nema koju titulu vise,a spomenuti Michael koju manje.
Referriram se na čitavu raspravu, u principu, a ovo "opro" ima veze sa ovim tvojim pasusom. Izvini ako sam te nečim uvrijedio što sam napisao "prao" umjesto "uzimao mjeru". Ti to nisi rekao, OK. Ali meni to nekako dođe skoro pa isto, samo što uzimanje mjere zvuči "malo kulturnije". OK.
Hajmo sad malo o uzimanju mjere. Kako je to Raikkonen uzimao mjeru MSu? Napominjem da su bili u direktnoj borbi za titulu samo te 2003. Da, bilo je trka gdje je Kimi bio bolji od MSa, naravno (pa bilo je trka i gdje je Nico bio bolji od Lewisa, ili Fernando od Seba u periodu 2010-2013). Je li to uzimanje mjere? Ako jeste, onda OK, uzimao mu je mjeru. Čak je i pobijedio 2004. na Michaelovoj stazi (Spa) i time mu oduzeo priliku da svoju 7. titulu proslavi pobjedom. Ovako, proslavio je sa 2. mjestom na postolju. Raikkonen jeste 2003. vozio MP4-17D ("D" verzija), F2003-GA je stigao nekoliko trka nakon početka i u principu, taj MP4-17D je, da se tako izrazim bio sporiji od F2003-GA, ali smatram da je bio pouzdaniji i bio lišen svih dječijih bolesti i "ispoliran" do savršenstva (mislim da je Kimi imao 1 kvar, + 2 sudara). Međutim, oba su bila lošiji komplet od FW25 s kojim je raspolagao JPM.
Kimi je te sezone bio stvarno konstantan. Kapa dole. Ali MS je imao čak 6 pobjeda, a ovaj samo 1. Već sam napisao da je bilo bodovanje 10-6-4..... ili 25-18-15.... titula bi bila odlučena na VN SAD, a ne u Japanu.
Kad smo kod uzimanja mjere, pa isto tako možemo reći da je MS uzimao mjeru Villeneuevu 1997. i Hakkinenu 1998. u slabijem bolidu (bolidima) nego što je MP4-17D bio u odnosu na FA2003-GA. Ili da je Massa uzimao mjeru Kimiju u istom bolidu.
Dalje, govoriš da je MS mogao imati koju titulu manje, a Kimi koju titulu više. MS je zbog Kimija mogao imati SAMO 1 titulu manje (nikako "koju" titulu manje, to mi zvuči kao množina), a salžem se da je Kimi mogao imati koju titulu više. Ali isto tako stoji da je mogao biti bez ijedne titule (pa bi bio vozač sa najviše pobjeda bez osvojene titule, jel tako?), ali su mu Mclaren, Hamilton, Alonso i Massa (što je i normalno) dobro "pomogli" da osvoji tu titulu.
Takođe, da sad pričamo o situacijama "šta bi bilo, kad bi bilo", mogao je Massa imati titulu. Ili Lewis čak 4 titule. A mogao je i Fernando imati 4 ili 5 titula (a Lewis opet 3, u tom slučaju Kimi bez ijedne, a Vettel samo 2). Pa da je samo par trka bilo drugačije MS je mogao imati 11 (jedanaest) titula. Redom - da je ušao u zadnju trku 1997. sa prednošću od 7-8 bodova vjerovatno ne bi radio onu glupost koju je uradio, pustio bi Villeneueva i završio iza njega i imao bi titulu. Dalje, mogao je možda biti i prvak 1998. da mu se Coulthard u Spa nije "sklonio u pogrešnu stranu" i da mu se nisu dešavale one 3.14zdarije u Suzuki. 1999. bi (ubijeđen sam) bio prvak da nije polomio nogu. Pa čak je Irvine (da je imao 1 bod više prije zadnje trke) mogao uzeti titulu. I 2006. bi bila potpuno drugačija da motor nije izdahnuo u Suzuki (nakon nekih 5-6 godina). U suprotnom, u zadnju trku bi se ušlo sa 126:124 za MSa.
S druge strane taj isti MS je mogao imati i koju titulu manje, kao što kažeš, ali prvenstveno da je Hill malo pričekao 1994. pa ga obišao na prvom slijedećem pravcu, da je Mika imao koji kvar manje 2000., te da na kraju krajeva, Kimi nije imao "toliko" pehova te 2003, odnosno da je MS imao koji peh više. Usput, Kimi je imao puno više pehova 2005.
Sorry na Off-u.
Elem, generalno se mi slažemo, ali bi ja malo spustio loptu. Ja ne potcjenjujem Kimija (kao Zelot) ali ga ni ne zakivam u zvijezde (OK, nisi ni to rekao, već ja sad to izvlačim iz konteksta). Čovjek je simpatičan, nekad mi je OK taj njegov "živo mi se ye8e za sve" stav, nekad me nervira, Bože moj. U principu, slažemo se mi da je Kimi bio vraški brz u periodu 2003.-2008. (i to sam napisao), više nije. I tačka. I tu se, ja mislim, slažemo. Možemo se složiti i da je znao, s vremena na vrijeme, uzeti mjeru MSu (i svim ostalim na gridu) prije 10-tak i više godina (nakon MSa, znao je "uzeti mjeru" Alonsu), u smislu neke perfektno odrađene trke. A ako pod uzimanjem mjere podrazumijevamo da je redovno bio bolji (najbolji), to je već nešto drugo, s čim se ne mogu složiti. I ono oko titula. I da, MS je puno više puta uzeo mjeru Kimiju i svim ostalim. Zato sam imao onoliki Off.
Kad se uzme čitava karijera Kimija Raikkonena, ostaće jedan solidan svjetski prvak sa jednom titulom. (više možda u smislu npr. Andrettija i Hunta, a manje u smislu npr. Mansella). To je to, što se mene tiče.
Takođe, ne znam koliko Zelot ima godina i da li je pratio F1 npr. 2002. - 2005. (pa stoga "ne poznaje materiju"), ali ja imam solidan broj godina i pratim F1 tamo nekad od 1983., tako da smatram da poznajem materiju.
:pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Blackhawk
Karting
Karting
Navija za: Jordan
Uzimao mjeru Schumacheru???? E nisam se odavno ovako nasmijao :P
BTW, Zelot nije neki balavac, čovjek itekako pozna materiju i pogledao je više utrka nego većina ovdje zajedno.

Lady
GP3
GP3
dakako je napisao/la:
Neznam kolegice.Mozes to sagledati i ovako recimo da je ove godine Ferrari bio jednak Mercedesu i da je umjesto 3 pobjede Vettel imao 7 stvari bi za moj tim bile stubokom drugacije. Za onoliko bodova koliko bi s tim ostvarenim pobjedama na svom kontu Vettel imao vise, za jednaku cifru bi Hamilton isao u minus. A da ne govorim da je kojim slucajem Vettel imao 9 ili 10 pobjeda sto bi bilo otprilike polovica utrka u ovoj sezoni. Racunica je neumoljiva.
Nisam mislila toliko blizu Ferrari Mercu..... :mrgreen: pa to Vettel sam odradi bez muke (Raikkonena) i uzme naslov... :D

Mislila sam da se Ferrari dosta približi (malo ipak više nego ove godine) i da budu onako na knap.... onda bi u tom slučaju Raikkonen itekako trebao Vettelu. S obzirom da nam je svima praktički jasno da je Vettel br 1 u ekipi, onda nam ne treba ponavljanje Red Bullove 2010 kad su si momčadski kolege uzimali jedan drugom bodove (ono je bilo super za sport, ali ne i za samu ekipu, ili u slučaju Ferrarija, nitko ne bi volio da se dvojac kolje, a postoji mogućnost nekog drugog da uzme naslov)
Isto tako sam sigurna da bi u takvoj situaciji i u Mercu jako dobro pazili da im se dvojac ne kači bezpotrebno dok postoji opasnost uzimanja naslova od druge ekipe/vozača.
U takvoj situaciji ( u slučaju da se i Williams još malo približi ili Red Bull), onda Kimi mora bit bliže Vettelu, a ne da se stalno još tokom kvala nađe iza jednog Willimamsa ili oba....

Ustvari, bila bi fenomenalna borba Vettel vs Hamilton i Rosberg vs Raikkonen...

Na to sam mislila kolega.... :D
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Blackhawk je napisao/la:Uzimao mjeru Schumacheru???? E nisam se odavno ovako nasmijao :P
BTW, Zelot nije neki balavac, čovjek itekako pozna materiju i pogledao je više utrka nego većina ovdje zajedno.
Ma naravno da mu nije uzimao mjeru. Bilo je trka, ali generalno gledajući, nije mu uzimao mjeru.
A i pretpostavio sam da Zelot nije balavac.
Ali eto, morao sam da napišem onoliki post. :pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Kimi je u poznim godinama, to sta je imao da pokaze pokazao je. U proslosti je imao dosta dobrih voznji, pogotovo 2003, upravo zbog svoje konstantnosti je namucio Schumija. Nije imao niti jednu pobjedu, a borio se za titulu! I sa Lotusom je imao slican izlet. Dakle kao svaki drugi kvalitetan vozac daj mu dobar bolod pokazat ce svoje znanje. Sad da ga poredite sa Vettelom je apsurd. Kimi je u poznim vozackim godinama, istina je da nije u Ferrariju kao pretendent za titulu, ali je bitna karika u timu.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

mika
Formula 4
Formula 4
Navija za: Renault, Hass
Slavenowsky je napisao/la:Kimi je u poznim godinama, to sta je imao da pokaze pokazao je. U proslosti je imao dosta dobrih voznji, pogotovo 2003, upravo zbog svoje konstantnosti je namucio Schumija. Nije imao niti jednu pobjedu, a borio se za titulu! I sa Lotusom je imao slican izlet. Dakle kao svaki drugi kvalitetan vozac daj mu dobar bolod pokazat ce svoje znanje. Sad da ga poredite sa Vettelom je apsurd. Kimi je u poznim vozackim godinama, istina je da nije u Ferrariju kao pretendent za titulu, ali je bitna karika u timu.
:thumbs:

Magda
Karting
Karting
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Kimi
Mislim da se preolako doživljava doba koje je Kimi proveo u Lotusu. Za rekord svi znaju, ali malo tko obraća pažnju kako se do njega došlo. U toj eri odradio je preko sto pretjecanja praktički bez greške. Većina pretjecanja odradjena je u zavojima kotač uz kotač, a ne na drs ravnici. Mnogo puta je pretjecao neiskusne vozače kod kojih je morao predvidjeti nepredvidljivo. :bonk:

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg

Luka
Karting
Karting
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Nico Rosberg
Hahahahaha, kako me namija ova kompilacija, Kimi kralj kao i uvijek :mrgreen:

"What the f*ck is this Marussia doing?" :rofl:
"No matter how good a driver you are, you have to have the right car and the right team behind you in order to succeed."

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Kakva legenda :klanjam: :rofl:
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

dmw
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Alonso
Bolje da su Botasa uzeli.

Gilles
GP3
GP3
S nama već: 9 god 8 mj
dmw je napisao/la:Bolje da su Botasa uzeli.
Zasto tako mislis? Bottas po meni nije nista bolji od veterana Masse koji je u par zadnjih trka imao dota pehova. Do pre 4 trke je cak bio i ispred Bottasa. Da je Kimi mogao bolje ove sezone, mogao je ali nekada je vaznija harmonija u timu od par dolara vise na racunu.

Pozzzzz
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡