Formula E 2019./20.

🔋 Sve teme vezane uz Formulu E.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
slika

Manje od 24 sata dijeli nas do početka nove sezone Formule E! Prva i jedina potpuno električna kategorija formula već ulazi u svoju šestu sezonu, a sve će započeti dvostrukim E-Prixjem u Saudijskoj Arabiji. Branitelj vozačkog naslova je Jean-Eric Vergne, prvi višestruki prvak Formule E u povijesti, dok njegova momčad DS Techeetah brani momčadsku titulu.

Kalendar

Održe li se sve planirane utrke, imat ćemo rekordno dugačku sezonu s 14 utrka, jednom više nego prošle sezone. Novost je to da se u Diraji voze dvije utrke, jedine utrke sezone u 2019., dok će u New Yorku biti vožena samo jedna utrka. Kalendaru su dodane dvije potpuno nove azijske lokacije, Seoul u Južnoj Koreji i Jakarta u Indoneziji, a sezonu će zaključiti potpuno nova staza u gradu koji je već imao priliku ugostiti FE - riječ je o ExCeL Londonu, stazi koja će ići okolo i kroz taj izložbeni centar. Tamo će se, kao i na početku sezone, voziti dvije utrke. Iz kalendara su ispali Hong Kong i Bern, nema ni Monaka, no tamo se vozi svake druge sezone.

slika

Vozači i momčadi

Osim najvećeg kalendara, FE će ove sezone imati i najveći grid dosad - u šestoj sezoni natjecat će se čak 12 momčadi s po dva bolida, a dvije nove momčadi koje su to omogućile svakako su dobro poznate jer je riječ o Mercedesu, koji je preimenovao HWA i pretvorio ga u tvorničku momčad, i Porsche, koji u FE ulazi kao potpuno nova momčad.

Audi, Mahindra, Virgin, Venturi i Nissan su zadržali identične postave kao i prethodne sezone, dok je kod ostalih bilo promjena. Andre Lotterer napustio je momčadske prvake DS Techeetu i prešao u Porsche, a zamijenio ga je Antonio Felix da Costa, vozač BMW Andrettija iz pete sezone. Portugalčevo je mjesto pak preuzeo Nijemac Maximilian Günther.

Što se tiče ostalih vozačkih promjena, riječ o dolascima debitanata ili povratnicima. Neel Jani ponovno će se okušati u FE s Porscheom nakon neuspjelog pokušaja s Dragonom prije dvije sezone, dok će se Ma Qinghua pridružiti Oliveru Turveyju u NIO 333 momčadi, momčadi za koju je prije dvije sezone odvozio svoje posljednje FE utrke.

Ove sezone imamo četiri debitanta. Jedan od njih je Nyck de Vries, novookrunjeni prvak Formule 2 koji će sa Stoffelom Vandoorneom braniti boje Mercedesa. James Calado pridružio se Mitchu Evansu u Jaguaru, dok se Jay Penske odlučio za potpuno osvježenje momčadi dovođenjem dvojice debitanata, Brendona Hartleyja i Nica Müllera, u Dragon.

slika

Novosti za sezonu

Ove sezone nema ogromnih promjena kao prošle sezone, ali ipak ih ima nekoliko:
  • Attack mode će nositi 10 kW više, tj. umjesto 225, nosit će 235 kW
  • Attack mode se više neće smjeti koristiti pod SC/FCY, a u tim će se periodima svim vozačima oduzimati 1 kWh po minuti iz njihove ukupne energije kako bi se onemogućilo flat-out utrkivanje i potaknula veća štednja te samim time povećala uzbudljivost (nisu moje riječi, tako kažu iz FE :chill: )
  • Zabranjeni su twin motori, što utječe samo na Nissan jer su ga oni jedini imali
  • 1 dodatni bod bit će moguće ostvariti u kvalifikacijama - odsad će svi najbrži u pojedinoj skupini dobiti dodatni bod, dok će pole position i dalje nositi 3 boda
Koga zanima/ima vremena - na službenom YT kanalu FE ima dosta sadržaja vezanog uz novu sezonu:
Formula E's 2019/20 Season
Team Previews: 2019/20 Season

Shakedown u Diraji već je odrađen:

Raspored vikenda:

slika

Još malo & we go green :zelenazastava:

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
croatic f1 je napisao/la: 21.11.2019., 21:47 Attack mode se više neće smjeti koristiti pod SC/FCY, a u tim će se periodima svim vozačima oduzimati 1 kWh po minuti iz njihove ukupne energije kako bi se onemogućilo flat-out utrkivanje i potaknula veća štednja te samim time povećala uzbudljivost
slika
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Liam Lawson
Dosta jaka imena. E tek sada vrijedi ispratiti cijelu sezonu.
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Dobro je što će im dati više snage za Attack Mode. Mislim da je dobro i što neće moći aktivirati Attack Mode za vrijeme SC i FCY. Ali ovo oduzimanje energije nije dobro. Ali dobro, možda i neće biti veliki gubitak. Ne znam koliko gube energije u normalnom utrkivanju po minuti. Ako troše više od 1kWh (a mislim da troše) ona nije toliko loše. A poznato je da se dosta uštedi energije za vrijeme SC i FCY, pa se onda na kraju zna desiti da im ostane viška. Ali tada mogu više pritiskati. Ovako je loše što će se morati više fokusirati na štednju nego na utrkivanje.

Ali ko zna. Možda nas Mercedes ili Porsche iznenade kada budu vozili čitavu utrku sa punom snagom. Pošto imaju iskustva sa regeneracijom energije. Možda uspiju vratiti više nego što potroše. :D

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Evo Merc u kvalama odmah P2 i P3 :D
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Navija za: Mercedes
Explorer je napisao/la: 22.11.2019., 11:11 Evo Merc u kvalama odmah P2 i P3 :D
Naštimali sebi pravila :chill:

Može li mi iko objasniti zašto se voze dvije utrke i koja je razlika? Da li su to dvije iste utrke ili ima neka razlika?

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik

Har Kl je napisao/la:
Može li mi iko objasniti zašto se voze dvije utrke i koja je razlika? Da li su to dvije iste utrke ili ima neka razlika?
Sve isto, kao što vidiš u rasporedu, voze se zasebni trening i kvale za sutrašnju utrku. Nije to ništa novo, imala je već FE dvostruke vikende, najčešće na kraju sezone, ali bilo je prije 2-3 sezone i na otvaranju kad je bilo u Hong Kongu.

Mečka ide jako, i P4 je njihov motor, ali treba uzeti u obzir da oni nisu baš debitantska momčad u punom smislu - lani je to bio HWA koji je s Venturijem bio u obrnutom odnosu, tj. oni su imali njihove motore.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Navija za: Mercedes
Hvala Lovro, mada ne vidim svrhu reprize iste utrke u istim uslovima. Eventualno da se kroz kvalifikacije nešto bolje uradi, ali mi izgleda klasični copy paste :)

Pokušavao sam nekoliko puta da pogledam njihove utrke, ali sam odustajao iz dva razloga.
1. je što slabo poznajem tehnologiju F1E
2. nisam se imao favorita od ekipe.
Ove sezone bar imam za koga navijati, a vidjet ću da li sam ostario previše da se "unosim" u novu seriju.

Ne vezano za Mercedes, mislim da ulaskom Porsche ova serija dobija dosta ozbiljniji izgled.
Kad pogledam ovu listu proizvođača motora, sa tugom se prisjetim kako je F1 nekada izgledala.
I imam osjećaj da će ova serija još više rasti.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Har Kl je napisao/la: 22.11.2019., 13:41 Hvala Lovro, mada ne vidim svrhu reprize iste utrke u istim uslovima. Eventualno da se kroz kvalifikacije nešto bolje uradi, ali mi izgleda klasični copy paste :)
Uvjeti sigurno neće biti isti i sutra sigurno nećemo imati reprizu. To je karakteristika valjda svakog sporta, svaka utrka je jedinstvena i praktički je nemoguće da se ponove identični rezultati, pogotovo u ovako izjednačenoj kategoriji poput Formule E. Sad si me natjerao da na brzinu provjerim rezultate tih dvostrukih vikenda, u njih 7 (ako sam dobro izbrojio), samo se dvaput ponovio pobjednik.

Čestitke Samu Birdu na pobjedničkom otvaranju sezone, kao i Lottereru na osvajanju iznimno visokog drugog mjesta u debiju Porschea te Vandoorneu na trećem mjestu u Mercedesovom debiju. Pratio sam utrku vani na njemačkom streamu pa nisam baš popratio detaljno, ali uspio sam pogledati u komadu - na početku vrlo dosadna utrka, kasnije se to poprilično promijenilo :)

Pastor
Formula 1
Formula 1
Mercedes sandbaga i u Formuli E. :rofl:
Jeli bilo Wolfovih izjava tipa da se pribojavaju Nio-a, i da je Ma izgledao prebrz za njih... :mrgreen:
Dobre kvale za Merc, sa 2, 3 i 4. mjestom, ali se Porsche pokazao jači u utrci. :thumbs:

Malo me ona grafika zbunila za vrijeme SC-a. Mislio sam da će odmah postepeno oduzimati energiju svake minute. Kad ono tek poslije SC-a. Gledam Sims na 8% a svi oko njega na 16%. Kontam šta je ovaj radio. Kad kasnije svi sa nekih 13% počeše padati na 6%. Umjesto da odjednom oduzmu tu energiju kako vrijeme prolazi pod SC-om, oni kasnije oduzimaju postepeno. Totalno zbunjujuće. :facepalm:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Onaj Sims vodi, vodi....i vodi, pa odjednom propade ko kauč
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
ne pratim baš ovu seriju, ali moram napomenut kako sam uzeo godišnju eurosport pretplatu za samo 12,5 eura na black friday popustu.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Po prvi puta nisam uopšte mogao ispratiti otvaranje sezone zbog obaveza, neuobičajen format sesija je potpuno pokvario ugođaj. A i to što uopšte nema gde da se pogleda repriza.

Prvu utrku pogledao sam uz reprizu na YT, za drugu pročitao sam na twitteru.

Uglavnom, dobro otvaranje sezone. Mečka i Porsche su se dobro pokazali a druga utrka pokazala je kako je uvrnut svet FE uz te silne kazne i blesava pravila te njeno implementiranje.
slika

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Liam Lawson
Ja osjekoh sebi prst na ruci pa nisam imao volje da ista ispratim. Sem reprizu jucerasnje trke. Mada i to je bilo na djelove.
Al vidim sada da Mecka polako i odje zauzima mjesto na vrhu.
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Maloprije pogledah snimku druge utrke, zanimljiva utrka, ali koja debilana sa svim ovim kaznama, uz idiotizam dana/tjedna/mjeseca - povlačenje safety cara i dozvola nastavka utrkivanja dok ljudi još uvijek stoje na stazi uz dizalicu koja miče Frijnsov bolid :facepalm: :facepalm: :facepalm: Nakon toga su panično zvali FCY...Nedopustiva greška vodstva utrke.

Ne može se reći da kazne koje dijele nisu opravdane, ali i tu ima gluposti. Meni je za početak ono kažnjavanje stop-and-go kaznom od 10 sekundi za JEV-a zbog nemogućnosti pada od onoliko mjesta koliko je dobio totalna glupost. Kazna startom iz pitlanea bi trebala biti najstroža za takve stvari, ovo je užasno pretjerivanje, kao da je ubio nekog u kvalifikacijama, a ne promijenio bateriju. Kazna u utrci za Evansa mi se također nikako ne sviđa jer je jednostavno nije zaslužio. Sudar s Birdom bio je običan trkaći incident, Evans nije zaslužio ni 5 sekundi vremenske kazne, a oni mu dali drive-through.

Čestitke Simsu na odličnom ulasku u sezonu, dva PP-a i danas dominatna pobjeda, uz Guentherov P2 na stazi, pokazatelj da je BMW odradio jako dobar posao između sezona. I lani su krenuli odlično, ali nisu zadržali tu formu do kraja, vidjet ćemo kakvi će biti ove sezone. Čestitke naravno i di Grassiju na prvom podiju i bodovima sezone te Vandoorneu na, nakon kazne za Guenthera, drugom trećem mjestu zaredom. Šteta zbog one greške da Coste kojom je izvrtio Buemija, dotad je vozio sjajno, imao je i ono odlično pretjecanje di Grassija.

Konačni rezultati druge utrke u Diraji nakon svih kazni:
https://www.fiaformulae.com/en/results/ ... e=20190202

Sims vodi u prvenstvu s 5 bodova više od Štofa, Bird je treći unatoč današnjem DNF-u:
https://www.fiaformulae.com/en/results/standings/driver

Mercedes se i ovdje drži svog slogana ko pijan plota :mrgreen:
https://www.fiaformulae.com/en/results/standings/team

Do iduće utrke slijedi mala pauza, za dva mjeseca bi se trebala voziti utrka u Čileu :prcnjau:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Frantic je napisao/la: 22.11.2019., 22:00 Onaj Sims vodi, vodi....i vodi, pa odjednom propade ko kauč
Drugi put nije propo ko kauč. :mrgreen:
I meni je idiotluk bio nastavak trke uz ljude i dizalicu na stazi.
Komentator je počeo baš vikati.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
Kako se vozi u FE, opravdano je da bude hrpu kazni. Samo što su često neadekvatne težini prekršaja. Meni je smiješno da Guenther zbog gluposti sa drugog ispadne skroz iz bodova. A za ove kontakte opravdavam i teže kazne. Sjećam se da je ovaj Evans prošle godine zakačio Lotterera u borbi za pobjedu. On kao nagradu za to dobio pobjedu, a Lotterer ni boda...

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Pastor je napisao/la: 25.11.2019., 08:04 Meni je smiješno da Guenther zbog gluposti sa drugog ispadne skroz iz bodova.
Meni je kazna za Guenthera na mjestu, ipak je prestigao dvojicu prije nego je bilo dozvoljeno. Mislim da je da Costa prestigao Simsa na isti način, ali je na vrijeme shvatio grešku i vratio poziciju, dok je Guenther ostao ispred vozača koje je prestigao.

Pastor
Formula 1
Formula 1
Nisam primjetio za šta je kažnjen. Znao sam da je nešto u vezi SC-a. A nisu nigdje ni objavili razlog kazne. Barem ga ja nisam vidio. Svejedno, mislim da je prestrogo kažnjen. Ako je zbog toga što kažeš, mogli su mu odmah za vrijeme utrke tražiti da propusti dva bolida. Ili ga odmah kazniti za vrijeme utrke. Ali najviše što je zaslužio za to je možda deset sekundi kazne. Za prerstizanje jednoga bi trebao dobiti 5 sekundi.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Treća utrka sezone i prva u 2020. vozi se za manje od sat vremena (20:00) u Santiagu! Iako ovih dana ima dosta sporta, baš sam si mislio kako bi mi dobro sjela neka utrka i onda vidim da je danas FE :mrgreen:

Mitch Evans izborio je pole position ispred Gunthera, Wehrleina, Masse i možda najvećeg junaka kvalifikacija, Olivera Turveyja, koji vozi NIO s Penskejevom prošlogodišnjom pogonskom jedinicom
https://www.motorsport.com/formula-e/ne ... r/4658799/

Vodeći u prvenstvu nakon Diraje nisu briljirali - Sims 15., Vandoorne 9., Bird 16., Rowland i di Grassi na samom začelju itd.

Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡