VN Brazila (Autodromo Jose Carlos Pace) 15.-17. studeni 2019.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Navija za: Ferrari
Kontakt:
grga je napisao/la: 18.11.2019., 02:19 Kad sam ja počeo pratiti F1 vrijedilo je pravilo da ako je netko ispred s pola bolida (ili više), da se smatra da te pretekao. Od tog trenutka ovaj ispred valjda definira kretanje i sve drugo upravo zato jer je ispred, a onaj otraga bi kao trebao prihvatit da je iza i tomu se prilagodit (netko može reći i progutat govno - i ne bi bio u krivu).
Po meni Seb je uspio preteć Leca i odmah je išao to iskoristit gurajući Leca u lijevo. Ništa nelegitimno, borba kakve priželjkujemo. Lec se očito nije mirio s gubitkom pozicije, razumljivo i od njega.
Svi mi vidimo kako prgavi vozači na stazi bolje prolaze. Lec je za to prirodni talent. Imao je onu jednu situaciju s Maxom i to si više neće dozvolit. Takav je tip i to je legitimno. Očito je da Vet kuži da mu za pobijediti Leca treba i pokazivanje mišića i to je danas i napravio. Samo, kad dva rogata nalete jedan na drugoga onda pucaju ovjesi...
Sve u svemu (“interni”) trkaći incident. Ni prvi ni zadnji. Seb nije morao odmah ić ulijevo, Lec je mogao (trebao?) ustuknuti. Ono što ja primjećujem je način (riječnik) na koji Lecovi navijači prozivaju Seba iz njihovog (subjektivnog i navijačkog) kuta gledanja. Mene to podsjeća na neke nedavne godine i sljedbenike jednog drugog vozača. A takav pristup ogadio mi je tog vozača. Mogu se samo nadati da mi se isto neće dogodit i s Leclercom.
Potpis
"What a little star." May 26, 2012.

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
https://streamable.com/2geaf
Albon sekundu prije restarta govori trkaćem inženjeru da odjebe s instrukcijama. :mrgreen:
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Kako naporan lik, prestrpljiv je bio Albon, ja bi to ranije već napravio.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

klikerbgd
Karting
Karting
S nama već: 8 god 1 mj
Navija za: Sebastian
MSC je napisao/la: 18.11.2019., 06:38
grga je napisao/la: 18.11.2019., 02:19 Kad sam ja počeo pratiti F1 vrijedilo je pravilo da ako je netko ispred s pola bolida (ili više), da se smatra da te pretekao. Od tog trenutka ovaj ispred valjda definira kretanje i sve drugo upravo zato jer je ispred, a onaj otraga bi kao trebao prihvatit da je iza i tomu se prilagodit (netko može reći i progutat govno - i ne bi bio u krivu).
Po meni Seb je uspio preteć Leca i odmah je išao to iskoristit gurajući Leca u lijevo. Ništa nelegitimno, borba kakve priželjkujemo. Lec se očito nije mirio s gubitkom pozicije, razumljivo i od njega.
Svi mi vidimo kako prgavi vozači na stazi bolje prolaze. Lec je za to prirodni talent. Imao je onu jednu situaciju s Maxom i to si više neće dozvolit. Takav je tip i to je legitimno. Očito je da Vet kuži da mu za pobijediti Leca treba i pokazivanje mišića i to je danas i napravio. Samo, kad dva rogata nalete jedan na drugoga onda pucaju ovjesi...
Sve u svemu (“interni”) trkaći incident. Ni prvi ni zadnji. Seb nije morao odmah ić ulijevo, Lec je mogao (trebao?) ustuknuti. Ono što ja primjećujem je način (riječnik) na koji Lecovi navijači prozivaju Seba iz njihovog (subjektivnog i navijačkog) kuta gledanja. Mene to podsjeća na neke nedavne godine i sljedbenike jednog drugog vozača. A takav pristup ogadio mi je tog vozača. Mogu se samo nadati da mi se isto neće dogodit i s Leclercom.
Potpis
Potpis

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Zbog sinošnje gužve, ne napisah osvrt.
Trka odlična, 9/10.
Max hladno, kao što se i pretpostavilo.
Zasluženo DOTD.
RB dva odlična boxa :klanjam:

Čestitke i Lordu, kao i Sainzu na prvim podijumima.
Ono na kraju kad Mercedes ide uz Toro Rosso je bilo extra. :klanjam:
Kao u Indycaru.
I Lordovo deranje na TR.

Šteta za Albona.
Ostavio je malo više prostora, Lewis je to vidio, ali nije bilo šansi da odradi preticanje.
Na prvu sam odmah pomislio (iz jednog ugla), kazna za Lewisa, potom mi je iz drugog ugla izgledalo kao da nije za kazne, a onda gledajući još snimaka, ipak mislim da je za kazne.
Uostalom kao i Riccijevo.
Samo mi nije jasno zašto kaznu nisu zveknuli odmah, da se Sainz može popeti na podijum i špricati šampanjcem.

Eh, što se tiče "propetih konjina" (maloprije sam "spremio" komentar @Multi21 sa vijesti u temu "Komentar godine), šta reći, koju posluku porati...?

slika

slika

slika

slika

Što reče @croatic, koji je stavio video, onu sliku sa volanom treba gledati u kontekstu videa.
Ne branim nijednog od "konjina", jer se tu nema šta braniti.
Kao što reče @crash, sami su se kaznili. :bang: :facepalm:
A opet ih i ne kritikujem, jer je ovo smiješno i čekalo se 2 mjeseca da se ovako nešto desi.
Možda je bolje i sada nego naredne godine.

Jbga, Vettel se pomjerio 1,5m od kraja staze. Da li je to baš trkaća linija ili ne?
A Leclerc opet, skoro pa pravo.
Po mom mišljenju Vettel nije morao ići onoliko ulijevo, a i Leclerc je, s druge strane mogao popustiti jer je ovaj već bio ispred.

Ono što je loše u svemu ovome je činjenica da je Vettel bio katastrofalno MLAK na startu i restartu (sa Hamdom, pa sa Albonom), a bio je PREŽESTOK sa timskim kolegom.
A i ovaj je opet nije htio popustiti.

Sam incident bi stavio pod trkaći incident, s malo većom krivnjom Vettela.
Ono što nije nikako dobro je to da opet nije bilo nikakvih naredbi iz boxa, u smislu "Seb, pusti Čarlija naprijed, brži je, neka proba stići Alexa".
Čarli je bio brži (Vettel je malo-pomalo zaostajao za Albonom) i vjerujem da bi ga stigao, a možda bi uhvatio i Hamdu.
Ako, ne bi išlo, vrati pozicije i gotovo.
Dakle, opet dolazimo do pit wall, vrha ekipe, Binotta, a očekujem @wapijev komentar. :kokice: :mrgreen:
Tamo su, izgleda, najveće konjine.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
@Frantic
Ali to je potpuno legitiman potez u utrkivanju.
Uvijek ideš malo prema lijevo (ako si na vanjskom strani) da kompromitiraš putanju drugom bolidu. Čak nije ni bilo nešto ludo agresivno.
Primjer na 0.35 Leclerc na Norrisu (samo puno agresivnije)
https://youtu.be/3WZeoOkMf0Y

Sad će svi govoriti o tome, a kako je Leclerc u prvom zavoju doslovno uletio i imao lude sreće što ga je Vettel vidio i ostavio prostora.

To je bilo 160x agresivnije i opasnije od standardnog poteza (i to je Vettel bio već pola bolida ispred)...

Uostalom nije da Seb nije bio agresivan sa Hamiltonom i Albonom...bio je, ali ništa nije mogao napraviti u ni jednom od tih napada. I ovdje je bila razlika u gumama kao i sa Albonom.

Mislim ne znam...po meni jako nesretna situacija, ali bilo bi stvarno krivo po meni kriviti sada Vettela, zbog ovoga...ja bi radije krivio zid jer nisu obojica bila na novim gumama, a ako nisu onda ih zamijeni ili nešto.
Zadnja izmjena: Ferrari, dana/u 18.11.2019., 10:37, ukupno mijenjano 1 put.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Naravno da je Vettel kriv, tu po meni nema neke dileme. Iako, dosta lagan dodir, a oba Ferrarija se raspala, tako da je sve skupa situacija gdje padneš s pola metra visine i slomiš ruke i noge.

Simpatično je kako nitko nije primijetio dvoboj Leclerca i Norrisa na početku utrke gdje je Norris žestoko morao skrenuti u stranu kad je Leclerc puno žešće krenuo prema njemu nego u ovoj situaciji VET/LEC. :)

Frantic
Formula 1
Formula 1
@Ferrari
Nisam ja ni krivio isključivo Seba.
Ima i Čarlijeve krivice naravno, ali je Sebova po meni veća.
A na kraju sam i ja poentirao da je najveća krivica na vodstvu ekipe.

BTW, slažem se da je Čarli puno agresivnije cimnuo Landa na početku trke.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Zašto krivim Vettela sam već rekao i ostajem pri tome. Ima i Leclerc nešto krivnje u ovom svemu, al' sam po tko zna koji put razočaran u Vettela i kratkovidnost u ovakvim situacijama, pogotovo jer mu je u tom slučaju protivnik bio momčadski kolega, a to je nažalost kako se čini za njega samo dodatni poticaj da se izbezumi.

Jednim dijelom krivim pit wall što ih je doveo u ovu situaciju, jer sam očekivao da narede Sebu da propusti Leclerca, budimo realni. Ali opet, za sudar su krivi isključivo vozači i ne volim vozačke greške pravdati neefikasnim ljudima s pit walla, jer su kao što im ime kaže vozačeve i drugačijom reakcijom vozač ih je mogao izbjeći.

Što se tiče raspadanja Ferrarija nakon onakvog kontakta, stvarno je za čudit se kako!?

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
blown diffuser je napisao/la: 18.11.2019., 08:32 https://streamable.com/2geaf
Albon sekundu prije restarta govori trkaćem inženjeru da odjebe s instrukcijama. :mrgreen:
A i jest ovaj lik baš dosadan, znam kad sam Gaslya pratio da mu je ovaj isto ovako svakih 10-15 sekundi nešto brbljao ko da je nesposoban :bonk:
slikaslika

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Problem Ferrarijevih vozaca jeste da nemaju izgradjenu sinhronizaciju utrkivanja. A šta to znači, to znači da u timu nisu određena jasna timska pravila.

U Ferrariju ocigledno vlada anarhija vozaca, što je totalno apsurdno. Valjda njih dvojica trebaju što manje da se medjusobno bore za poziciju, jer to ne ide u korist "firme" za koju rade, a "firma" aka Ferrari mora jednom da utuvi u glavu da za njih konstruktorska titula više znači od pojedinačne - valjda.

Cemu onda veliki trud inženjera koji rade skoro pa fantastična posao, da im dvije užarene glave koje se bore za svoj interes useru cijeli rad??

Stvarno se postavlja jedno sasvim lagano pitanje: šta je cilj Ferrarija? Koja je svrha njihovog postojanja u F1, šta njima F1 zaista znači?
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Sada je lako reći svašta...anarhije, nema kontrole itd.
Binotto je jasno rekao...osigurali smo P2 u konstruktorima i vozači su slobodni da se utrkuju.

Isto tako je rekao ovo:
Binotto: "We have been criticized in the past for telling the drivers too much what they should do in a battle (team order). Now we let them fight, and it's not right either. We always have reasons for our decisions."
I ajde sad ti udovolji svima...da su rekli Leclercu da "čuva poziciju" onda bi opet bile kritike...da su rekli Vettelu da se makne ovaj bi upitao "zašto, ako sam ja ispred cijelu utrku i borim se sa Albonom"...što bi opet bilo legitimno.

Ono je opet ponavljam bilo UŽASNO nesretno...da se to nije dogodilo svi bi govorili kako je bila dobra borba i kako je dobar Ferrari pustio da se utrkivaju. JEBIGA. Tanka je linija između genijalca i budale...to je sport, ali i život.

Dogodilo se i bok. Zaboraviti i idemo dalje.
Vozači i Binotto će to raspraviti u Maranellu i sve će biti čisto. Naravno fanovi i mediji će ovo milkati sljedećih godinu dana...
slika slika

monkeyseat
Formula 2
Formula 2
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Diversity
slika
ˇU jednom vrtu među cvijećem, sićušan grad se sakrio. U njemu žive mala bića, kažu da Graškograd je to.
To znamo samo ti i ja, hajmo ih posjetiti sad i vidjet ćete sitno zrnje i njihov Graškograd!ˇ

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Druže, opet masis moju bit. Nema veze što su im dali svu slobodu utrkivanja, opet bi trebali da rade kao avio piloti.

Postoje jasna pravila manervisanja, ne mogu dva pilota ici u isti smijer jer se zna ishod, isto tako i u F1, pogotovo u timovima.

Opet ako je već sve skoro pa gotovo, čemu onda ovakva grcevita borba? Jel nam trebaju ovakve scene pred novu sezonu? Zar nam nije dosta jedan Singapur, da ne govorim Monza? Oni ne rade za tim i u tom grmu leži zec.

Ferrari je možda mogao uzeti konstruktorsku titulu, a ta ista je barem plod jednog dobrog timskog rada! Tada ne bi bilo upiranja prstom u pojedince...
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Slavenowsky je napisao/la: 18.11.2019., 12:35 Druže, opet masis moju bit. Nema veze što su im dali svu slobodu utrkivanja, opet bi trebali da rade kao avio piloti.

Postoje jasna pravila manervisanja, ne mogu dva pilota ici u isti smijer jer se zna ishod, isto tako i u F1, pogotovo u timovima.

Opet ako je već sve skoro pa gotovo, čemu onda ovakva grcevita borba? Jel nam trebaju ovakve scene pred novu sezonu? Zar nam nije dosta jedan Singapur, da ne govorim Monza? Oni ne rade za tim i u tom grmu leži zec.

Ferrari je možda mogao uzeti konstruktorsku titulu, a ta ista je barem plod jednog dobrog timskog rada! Tada ne bi bilo upiranja prstom u pojedince...
Čuj zašto? Zato što su vozači utrka i žele pobjedu.
Vrlo jednostavno.
Usporedba sa pilotima ti ne stoji...i nije ista situacija.
I opet kažem...da se ono nije dogodilo svi bi pričali kako je bilo odlično. Nije JEBI GA SAD.
To je F1.
Ferrari je možda mogao uzeti konstruktorsku titulu
Nije mogao s obzirom kakav je bolid...ne.
slika slika

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Zakasnio na edit. I naravno ovo avio-piloti ne treba shvatiti bukvalno. Bit je da oni nemaju jasnu razrađenu strategiju u bliskim situacijama. I da su jedan drugog pustali i preticali, opet bi nam priredili show, a ovako su priredili još veci, napravili cirkus. Ako ništa barem su omogućili nekima prvi puta podijum.

Imali smo mi bolide za konstruktorske titule, ali nismo imali jasan strateški cilj, ovakva filozofija se vuče godinama.
Zadnja izmjena: Slavenowsky, dana/u 18.11.2019., 12:56, ukupno mijenjano 1 put.

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Vettel kriv 90% i to se mora priznati.
Prostora i više nego dovoljno.
Možemo nazvati nesretnom situacijom/incidentom.
Najbitnije je da se takve stvari ne ponavljaju sljedeće sezone.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Vettel je više kriv jer je zbog njegovog pomjeranja došlo do sudara, ali i Leclerc je kriv što se kolegi postavio oštro, mislim Lewis i Valtteri su prošlu trku puno zrelije vodili borbu i davali jedan drugom prostora, još Vettel se prgavije postavlja prema kolegi nego prema rivalima iz drugih ekipa.

Sent from my ATU-L21 using Tapatalk

slikaslika

renato2107
GP3
GP3
S nama već: 9 god 3 mj
Vettela volim ali čovjek se pogubio, i nikako se vratiti na ispravan put. Malo krene (2-3 utrke) i onda glupost. Ovo isto radi i drugima, i to potpuno nebitno. Hamiltonu je u Meksiku to zadnja napravio, a sad Lecrecu potpuno nepotrebno....totalno idioratija. Lecrec se nije ni trebao micati, popustio je na početku pravca kad se pomakao prema sredini i nema potrebe da se skroz do lijeve crte miče ukoliko želi kako tako proći kroz idući zavoj. Vettelova krivica po meni 95 %.

Također kad već nisu propustili Lecreca naprijed kao bržeg, onda već u zavoju broj 3 (dok je pripremao napad) Vettel je trebao dobiti zabranu napada, jer je Lecrec ima trenutno dosta brži bolid.

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 1 mj
Navija za: McLaren
avetma je napisao/la: 18.11.2019., 10:34 Simpatično je kako nitko nije primijetio dvoboj Leclerca i Norrisa na početku utrke gdje je Norris žestoko morao skrenuti u stranu kad je Leclerc puno žešće krenuo prema njemu nego u ovoj situaciji VET/LEC. :)
Primjetili smo naravno , ali nismo spomenuli u komentarima :D.
Tu moram pohvaliti fantasticnu reakciju Landa.
slikaslika slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡