Izvinjavam se Sarmi jer nisam vidio njegov post

Ako ništa, video je prenesen i na ovu stranicu

Trudit ću se u buduće ipak to ne prakticirati

Izvinjavam se Sarmi jer nisam vidio njegov post
Dobio si 10s stop/go penalty. Ako se desi opet , bit će black flagVettel-Ferrari je napisao/la: 11.06.2019., 21:35Izvinjavam se Sarmi jer nisam vidio njegov post![]()
Ako ništa, video je prenesen i na ovu stranicu![]()
Trudit ću se u buduće ipak to ne prakticirati![]()
Kako to misliš sve je za usporedbu?Pastor je napisao/la: 11.06.2019., 19:11 Naravno da je za usporedbu. Sve je za usporedbu. Jer mnogi od ovih prekršaja su bili puno gori i očigledniji od Vettelovog, i nisu kažnjeni. Evo vidim da se najviše poredi ova Maxova sa Vettelovom, a to nikako nije za usporedbu, gdje je izgurao Kimija koji je bio poravnat sa njim...
Ja govorim o nejednakom kriteriju, i po tome je sve ovo za usporedbu. Gdje su jedni kažnjavani, a gdje drugi nisu... Kome do sada nije očigledno da postoje drugačiji kriteriji, taj nije dobar, ili se namjerno pravi lud.
Opet dvije potpuno različite situacije. Bolid je ulaskom u kvalifikacije pod pravilima parc fermea koja između ostaloga kažu:Pastor je napisao/la: 11.06.2019., 19:11 Evo pogledaj i ovo sa Hamiltonovim popravkama na bolidu pred utrku. Opet traže opravdanje, kao ne mogu dokazati da je imalo uticaja na performanse. Pa ko te pita, primjeni pravilo striktno, kao i za druge. Hulk je nedavno morao startati iz boksa, jer su mu stavili staro krilo, nakon što mu je novo oštećeno. Tu se nisu pitali jeli imalo uticaja na performanse, nego su primjenili pravilnik i kaznili ga.
S ovim si se pobrinuo za zavidni hat-trick usporedbi koje ne drže vodu. Po treći put dvije potpuno različite situacije na koje sam se isto osvrnuo, ali čini se da si previdio moje komentare. Al' ajd, ponavljanje je majka znanja.Pastor je napisao/la: 11.06.2019., 19:11 Isto kao što sam naveo u ta dva slučaja presjecanja ulaska u boks. U Kimija, pod "Reason" se samo navodi za šta je kažnjen, po kojem pravilu. Dok se kod Hamiltona nalazi pola stranice pravdanja što ga nisu kaznili... A ako je svrha kazne sigurnost na stazi, Hamiltonovo presjecanje je bilo daleko opasnije od Kimijevog blagog prelaska preko crte.
Gdje to piše? Gdje je informacija na temelju kojeg pravila je dobio kaznu?DaveGilmour je napisao/la: 11.06.2019., 23:01 Vettel je u Kanadi dobio kaznu pod izlikom nesigurnog vraćanja na stazu nakon napuštanja iste. Hamilton se u Monaku nije nesigurno vratio na stazu stoga za to niti ne može biti kažnjen. Hamilton je eventualno mogao biti kažnjen za naknadnu obranu koju su suci mogli proglasiti preagresivnom. Dakle potpuno drukčiji slučaj, ali već vidim da će se ova uspore
Na temelju kojeg pravila je onda kažnjen? Sportskog kodeksa? Što se tiče sportskog pravilnika jedino što se može ticati ovoga je pravilo 27.3, koje kaže:"Trkaći direktor može prijaviti bilo kakav incident na stazi ili navodno kršenje sportskog pravilnika ili kodeksa sucima. Nakon pregleda na sucima je da odluče treba li nastaviti s istragom ili ne. Suci također mogu istražiti incident kojeg sami zapaze."
Je li to uzrok, ovako da do njega dođem istraživanjem? Ova informacija ne postoji u sudačkoj odluci. Možda je na temelju FIA-inog sportskog kodeksa kao što kaže Andrew Benson s BBC-a, recimo ovo:Ako vozač napusti stazu može se vratiti na nju, ali to može učiniti kad je sigurno i bez stjecanja prednosti.
Ali, zar nismo prošle godine na VN Njemačke ustanovili da se u F1 sportski kodeks uzima prilično labavo jer je i tamo piše da se crta za ulazak u boks ne smije presjeći, pa je progledano kroz prste, odnosno odluka je donesena "u kontekstu"?manoeuvers liable to hinder other drivers, such as deliberate crowding of a car beyond the edge of the track or any other abnormal change of direction, are strictly prohibited
Piše u objašnjenju odlukeavetma je napisao/la: 12.06.2019., 09:04Gdje to piše?DaveGilmour je napisao/la: 11.06.2019., 23:01 Vettel je u Kanadi dobio kaznu pod izlikom nesigurnog vraćanja na stazu nakon napuštanja iste. Hamilton se u Monaku nije nesigurno vratio na stazu stoga za to niti ne može biti kažnjen. Hamilton je eventualno mogao biti kažnjen za naknadnu obranu koju su suci mogli proglasiti preagresivnom. Dakle potpuno drukčiji slučaj, ali već vidim da će se ova uspore
Da, pročitao sam FIA-in pdf, ali me ne zanima pod kojom "izlikom" je dobio kaznu. Pitanje jest koje pravilo je prekršeno i gdje je to navedeno? Naveden je samo 38.1 koji ne govori o napuštanju staze, priključivanju ni guranju drugih sa staze.Har Kl je napisao/la: 12.06.2019., 10:23 Piše u objašnjenju odluke
The stewards reviewed video evidence and determined that Car 5,left the track at turn
3, rejoined the track at turn 4 in an unsafe manner and forced car 44 off track. Car 44
had to take evasive action to avoid a collision.
Evo kako - Hamilton je napravio pogrešku, vratio se na stazu i odabrao agresivnu putanju da zatvori Ricciarda koji nije napravio pogrešku. Ricciardo se morao povući da izbjegne veću glupost, a Hamilton je prošao lišo. Pričam ti iste argumente kao u ovom slučaju od nedjelje.Har Kl je napisao/la: 12.06.2019., 11:08 Što se tiče Monaco, ne znam kako možeš uspoređivati te situacije.
Meni je jasno da je Hamilton izašao sa staze u zavoju 10 i vratio se na stazu u zavoju 10. Kad se vratio na stazu Ricciardo nije bio tu uz njega, već ga je Ricciardo pokušao napasti u zavoju 11.
Da je Ricciardo bio pored njega u zavoju 10 u momentu kad se LH vraćao na stazu onda bi se situacija mogla uspoređivati.
Vettel se vratio u zavoju 4, a u tom zavoju se i desio incident. Da ga je Hamilton napao u zavoju 5 imao bi se pravo braniti kao da ništa nije bilo u zavoju 4.
Nigdje ne piše da se linije ulaska i izlaska u box ne smiju sjeći ako ostaješ na stazi, pa to bi značilo da u Austriji ne smiješ gađati predzadnji rubnik, nego obilaziti onu liniju ulaza u box, a u Monzi ili Suzuci zaboravi preticanja u prvoj krivini. Linije se po pravilu ne smiju sjeći kada ULAZIŠ i IZLAZIŠ iz boxa, osim ako je posebno napomenuto da se pojedine linije ne smiju NIKAKO sjeći tokom vikenda, kao što je bilo napomenuto u Brazilu 2013. te u Bakuu 2016. što je ostalo pravilo i dan danas specifično za tu stazu, a opet i na toj stazi se ona linija na izlazu iz boxa smije sjeći kad izlaziš iz prve krivine, pogledajte borbu bikova prošle godine. Linije za ulaz i izlaz iz boxa su tu da bi se spriječilo naglo ulaženje u box sa trkaće linije, te naglo vraćanje na trkaću liniju kad se izlazi iz boxa, a ono što je Hamilton uradio je prvo bilo pod SC okolnostima, znači svi su vozili sporije, a drugo nije se vratio na nesiguran način jer se nije vratio na trkaću putanju, jer tokom SC trkaća putanja ne postoji.avetma je napisao/la: 12.06.2019., 09:04Ali, zar nismo prošle godine na VN Njemačke ustanovili da se u F1 sportski kodeks uzima prilično labavo jer je i tamo piše da se crta za ulazak u boks ne smije presjeći, pa je progledano kroz prste, odnosno odluka je donesena "u kontekstu"?manoeuvers liable to hinder other drivers, such as deliberate crowding of a car beyond the edge of the track or any other abnormal change of direction, are strictly prohibited
Realna je slika jer pokazuje da se Hamilton uspio sigurno vratiti na stazu ne ugrozivši nikoga, što potvrđuje da nemaju sličnosti ta 2 incidenta, ovo kasnije guranje u zid/Ricciardovo gubljenje bolida je druga stvar u odnosu na incident na prošloj utrci.CrashOverride je napisao/la: 12.06.2019., 12:21 @Har Kl ne bi se mijeso u raspravu ali slika koju si linko nije realna, samo je nastala u pogodnijem trenutku situacije od ove sa Vettelom.. Prostora nije bilo u obe situacije..
Moguće da si u pravu. Nisam je slikao niti nešto posebno provjeravao istinitost, preuzeo sam je sa stranice kako sam i napisao.CrashOverride je napisao/la: 12.06.2019., 12:21 @Har Kl ne bi se mijeso u raspravu ali slika koju si linko nije realna, samo je nastala u pogodnijem trenutku situacije od ove sa Vettelom.. Prostora nije bilo u obe situacije..
Zavisi ko ga interpretira. Bitno je kako sudije interpretiraju. Već sam zalijepio odlomak pravila gdje je tačno opisano šta to znači. Ja također nisam vidio elemente unsafe manners u tom incidentu. Ne znam da je iko bio blizu njega u trenutku povratka na stazu.Ferrari je napisao/la: 12.06.2019., 12:42 Da bila je napomena za taj event, ali primjer Njemačke prošle godine se isto može interpretirati kao "nesigurno vraćanje na stazu"...jer Hamilton nije bio van kontrole bolida, bio je vrlo svjesan što radi i vratio se na stazu preko bijele linije, trave i stupića pod SC-om u vlažnim uvjetima i nije gledao u retrovizor.
Da li možemo hipotetski pričati? Možemo naravno. Da je bio neko drugi, kao što nije bio, onda bi Hamilton bio pod istragom za unsafe manners.Sada dolazimo do hipoteze koja se provlači u incidentu iz Kanada gdje se HIPOTETSKI govori "što bi bilo da Hamilton nije zakočio"...ja onda pitam što bi bilo da je drugi bolid baš u tom trenutku kada se Hamilton vraćao na stazu u Njemačkoj dogodilo? Da li je to validna hipoteza tj. pretpostavka?