Scuderia Ferrari

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
GP SPAIN - FERRARI ANALYSIS: is the aerodynamic concept of the SF90 wrong?
https://www.f1analisitecnica.com/2019/0 ... liato.html
The track changed but the substance did not change: even at Montmelo the performance of the Ferrari SF90 was well below expectations. At Maranello they expected an important help from the updates brought to Spain, confirmed on both cars after the four hours of free practice, but unfortunately, even with the (obvious) denials, the aerodynamic innovations have not given the expected improvements. Especially the rear wing, analyzed with the Flow Viz even during the FP3 on Saturday morning, has underperformed compared to the data coming out of the factory. For this will be compared with the previous specification in the Spanish tests of today and tomorrow. On the contrary, at Mercedes, an important step forward has been taken thanks to the changes to the front wing and especially to the bargeboards that have allowed the Anglo-German Team to increase the rear aerodynamic load while maintaining an excellent balance of the W10.
As is well evident also in the first four seasonal GPs, in Barcelona the great Achilles heel of the Ferrari SF90 was the understeer in the middle of the curve; especially in the slow and medium/long ones that dominate the third sector of the Spanish circuit where Sebastian Vettel made up for a gap of 7 tenths from the Mercedes driven by Valtteri Bottas. A constantly slower SF90 at the centre of the curve for both Mercedes and Red Bull. 8 km/h at the Campsa, 7 km/h at the Banc Sabadell, 9 km/h at the Europcar and 8 km/ in approach to the chicane. A disaster.
What has intrigued many insiders and not, is the fact that the Haas VF19 has done virtually the same intermediate time mounting the same Power Unit and the same mechanics as the Ferrari SF90. A car designed in Italy (between Maranello and Dallara) that has an aerodynamic concept and a front aerodynamics very different from that of the SF90. In fact, the concept of the front wing is very different, always fundamental in a Formula 1 car, just as the turning vanes and the bargeboard area are different. Remember that aerodynamics must provide a constant and predictable amount of aerodynamic load at all times, without sudden changes. For a car to function at its best, it is important to have a good balance between how much the car pushes the front wheels to the ground and how much pushes down the rear ones. If the aerodynamics "does not push down enough", that is to say there are not the right kilograms of aerodynamic load, the car does not turn in curves and there is understeer. And the SF90 has some understeer to sell, alas.
In addition, the VF19 has a shorter wheelbase than the SF90, almost at the level of the shortest in the lot, the Red Bull RB15, and a less exasperated rake set-up. The lengthening of the wheelbase, keeping the rake levels (the angle has decreased but the wheelbase has increased and the height of the rear axle is similar) of last season, is creating some problems too much in Ferrari with deleterious shifts of the pressure centre. That is to say, the excellent balance between the front and rear aerodynamic load found above all with the SF70H and then maintained with the SF71H has disappeared. A single-seater is said to be balanced when the CofP perfectly matches the CofG centre of gravity (centre of gravity).
It was already said last autumn that the rake set-up was penalised with the introduction of the new regulations, but now the track also seems to confirm this (unfortunately for the show). Comparing the times set by the various teams in the third sector of Montmelò, it can be seen that even Red Bull, very fond of the exasperated rake set up, has also worsened (by almost 2 tenths). The times in which the RB14 managed to recover (in some cases even so much) precious tenths against Mercedes and Ferrari are far away. In this season, especially in the slowest corners, approximately below 110 km/h, the RB15 loses a lot of ground from the W10. With important problems, now partially solved, of oversteering out of corners. Conversely, at Brackley they have always designed low rake cars that seem to actually fit like a glove due to the new regulatory changes introduced this season. There was no need for that.
In conclusion, this year Ferrari has taken a rather aggressive path in terms of the car's aerodynamic concept in an attempt to bring the title back to Maranello. And already at the fifth race Binotto admitted that it could be wrong. He threw it there with the serenity that distinguishes him. As if at Maranello they had a clear idea of how to solve the car's problems. But to me, to date, unfortunately, it does not appear. I sincerely hope I am wrong. Because today you can't think of anything more than some sporadic victory on more congenial tracks (the first, Canada?) to the Low Drag aerodynamic concept chosen by Ferrari.

Tko je koliko izgubio u trećem sektoru u odnosu na prošlu sezonu (ili dobio vremena):
slika

Brzine u zavojima (W10 vs SF90 vs RB15)
slika

Uglavnom ono što se govorilo kada su došla nova pravila...penaliziralo je one sa rakeom koji su se dosta oslanjali na postojeći air flow sa starim krilima...i nismo trebali NIKAD pristati na nova pravila...Mercedesu je sa niskim rakeom to više pasalo i vidimo kako...
Ovo je i promašaj FIA-a i Ross Brawna koji su odlučili panično mjenjati pravila za ovu godinu nakon utrke u Australiji...i sada smo izgubili kakvu-takvu konkurenciju za prvenstvo.
Također one nadogradnje koje smo donijeli u Barcelonu (osim motora) nisu dale željene rezultate koji su se očekivali (iako Binotto kaže da su u skladu sa očekivanjima, ali da kao nije dovoljno)...

Ne vjerujem da se ovo može okrenuti u ikakvu pozitivu...kockali smo se sa agresivnim dizajnom koji očito ne paše ovim novim pravilima i izgubili smo. Bolid je dosegao svoj "zenit" tamo na testiranjima i nema više mjesta nekom napretku kako stvari stoje.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Dakle Ferrari je ovo izgubio još odavno.

Ništa...fokus na 2020.
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Red Bull i ne izgleda toliko loše po toj tabeli, a opet gube pola sekunde, to je vjerovatno do kvali moda...
Ispade po toj priči da je FIA sasvim slučajno namjestila pravila Mercedesu i vjerovatno im poklonila titule do 2021. godine :zijev:
slikaslika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
LH44 je napisao/la: 14.05.2019., 15:17 Red Bull i ne izgleda toliko loše po toj tabeli, a opet gube pola sekunde, to je vjerovatno do kvali moda...
Ispade po toj priči da je FIA sasvim slučajno namjestila pravila Mercedesu i vjerovatno im poklonila titule do 2021. godine :zijev:
Ma na kraju mora doći na to :thumbs:
btw. Racing point i Toro Rosso imaju veći rake od Ferrarija i Redbulla

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
zahvaljujem ferrari na podacima...
podaci za tr i rb su u skladu sa mojim očekivanjima. ne krivim fia-u i brawna. nešto su u rb zajebali i to mi je odma bilo jasno.
nadam se popravku forme u kroz par utrka...
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Nisam to tvrdio niti tvrdim...da ne bi bilo izvrčanja riječi sada.
No već se prošle godine govorilo da će ekipe poput Ferrarija i RBR-a biti u problemima sa novim krilima.

Toro Rosso je ove godine brži jer ove godine imaju puno više dijelova direktno od Red Bulla i više nisu ekipa s kojom se eksperimantira kao prošle godine. Također i bolji vozači IMO.
Racing Point ima više love ove godine, pa to nešto objašnjava...ali bili su jako loši u Barceloni ove godine. Ni blizu bodovima.
slika slika

LH44
Formula 1
Formula 1
@Ferrari ma nisam ni rekao da tvrdiš bilo šta, nego jednostavno tako ispadne, i onda slučajnost se pođe ispitivat i onda idu teorije zavjere i raznorazne priče. Jbga da su znali možda bi stavljali veto, ovako su možda i oni vidjeli neke prednosti koje bi mogli steći tim pravilima. Uglavnom kako god okrenemo, Ross i ekipa su to ushitreno rješili, nažalost dobili smo šta smo dobili, a problem koji je trebao biti riješen nije uopšte riješen :chill:
slikaslika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Ili ili možda je Ferrari napravio loš bolid? Daj budite ozbiljni... Razlika između rake-a Ferrarija i Mercedesa je bila manja nego Ferrarija i Red Bulla. Pa opet ne pašu brojevi :chill: Fail u dizajnu i gotovo. Još malo pa se ozbiljno okrećemo sljedećoj sezoni.
Kapa dolje Mercedesu :klanjam: Onda se čudimo kad ljudi sve navijače etiketiraju kao teoretičare zavjera i loše gubitnike...
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

renato2107
GP3
GP3
S nama već: 9 god 3 mj
Ja i dalje tvrdim da je riječ o mehaničkom gripu, na koji utječe ovjes. Jasno se vidi da bolid kliže kao lud u sporim zavojima. Tj primjetno je kako Merc ima cijeli bolid potpuno kontra od Ferrarija, njihov cijeli bolid je složen za overstear. Već sam naposao, kad se gleda onboard, meni MErc u odnosu na Ferrari izgleda kao Williams, svaki zavoj love bolid, a šta je najgore kad god im malo pobjegne zadnji kraj oni dobe desetinku, umjesto da 3 izgube. :thumbs: Očito su jednostavno pogodili mehanički koncept bolida. Bolid ima jako dobar prednji kraj, dobro zagrijava gume i uz sve ostalo dobro tu dobivaju veliki dio prednosti baš u sporim zavojima.

Čak bi i tvrdio da, ukoliko je točan podataka da samog mehaničkog gripa Ferrariju fali, a u brzim zavojima su bolji od Merca, ispada da imaju aerodinamiku i bolju od Merca, jer nadoknađuju izgubljen mehanički grip i još dodaju brzine.

Baš me zanima što će se izdogađati u Monacu.

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Čak ne bi bilo loše da naprave B specifikaciju bolida vec ove sezone s obzirom da pravila ostaju ista za sljedecu.
Ne vezano uz ove price tko je kome pomogao, ali stvarno ne kuzim potrebu za mjenjanjem pravila malo malo. Sad ovakva krila, pa ovakav nos, pa sad je dozvoljeno T krilo, pa sad nije. Sto nije cilj imati stabilna pravila kroz 5-6 godina da se grid zgusne. Jbt ak zelis imati pravo utrkivanje pa stvai dasku naprijed, dasku iza, stavi lagani V6 sa KERS-om, ground effect i tjt. Jbt od kad su dozvoljeni oni usmjerivaci zzraka sto ih ima Alfica i Mercedes? Pa to je bilo banirano, sad ih opet stavljaju. Mislim da tu hebe lud zbunjenog

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
renato2107 je napisao/la: 14.05.2019., 16:33 Ja i dalje tvrdim da je riječ o mehaničkom gripu, na koji utječe ovjes. Jasno se vidi da bolid kliže kao lud u sporim zavojima. Tj primjetno je kako Merc ima cijeli bolid potpuno kontra od Ferrarija, njihov cijeli bolid je složen za overstear. Već sam naposao, kad se gleda onboard, meni MErc u odnosu na Ferrari izgleda kao Williams, svaki zavoj love bolid, a šta je najgore kad god im malo pobjegne zadnji kraj oni dobe desetinku, umjesto da 3 izgube. :thumbs: Očito su jednostavno pogodili mehanički koncept bolida. Bolid ima jako dobar prednji kraj, dobro zagrijava gume i uz sve ostalo dobro tu dobivaju veliki dio prednosti baš u sporim zavojima.

Čak bi i tvrdio da, ukoliko je točan podataka da samog mehaničkog gripa Ferrariju fali, a u brzim zavojima su bolji od Merca, ispada da imaju aerodinamiku i bolju od Merca, jer nadoknađuju izgubljen mehanički grip i još dodaju brzine.

Baš me zanima što će se izdogađati u Monacu.
Da...i ja sam pričao o tome da u sporim krivinama aerodinamika nema nekog uticaja, već je posredi klasičan mehanički grip( način postavljanja ovjesa, amortizera, raspored mase bolida, uglovi ovjesa.....)

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Mislim da je jedan Red Bullov inženjer govorio koliko je važan downforce u sporim zavojima, kada je na simulatoru skinuo više manje većinu aero pomagala i odradio simulaciju u Monacu.
Krug je bio sporiji 30-40 sekundi...downforce je iznimno bitan u sporim zavojima.

Možda Ferrari ne može staviti više prednjeg krila tj. dodati prednjeg downforcea, jer možda nemaju dovoljno downforcea na stražnjem dijelu bolida, pa ne bi mogli balansirati prednji sa zadnjim krajem i onda bi stražnji kraj stalno popuštao.
slika slika

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Ferrari je dobio 2,5 cm na duzini svoga bolida, ali nikako nije rekonstruirao ovjes, koji je btw isti kao i u prosloj godini. Ferrari je prosle godine na sporijim zavojima imao finu prednost, tako da u ovom slucaju gubitak aerodinamike je meni najveci problem. Na pocetku sezone Piola je pisao da medjusovni razmaci nisu bas toliko bitni, tj ne donose neku preveliku razliku, vec implementiranje aerodinamike.
Mercedes versus Ferrari is always a titanic contest. But what lends this battle for supremacy a fascinating extra dimension is that it has been between two opposing aerodynamic philosophies: the high-rake Ferrari and the long, low-rake Mercedes. Neither one has demonstrated a convincing edge over the other, the performance advantage swinging between one team and the other almost race-by-race for the last two years.
Ako je proslogodisnji medjuosovinski razmak bio kraci od danasnjeg, koji je btw opet kraci od Mercedesa, onda nista drugo nam ne govori da je opcenito aerodinamika problem. Mercedes i vizuelno izgleda dosta ostriji - extremniji, sama izvedba bocnih krilaca, kao i podnice, pa sve do difuzora izgleda utegnuto - uvjerljivo. Ferrari mi izgleda dosta jednostavno, prednja krila su davala neki extremniji izgled bolida, ali ona nisu ocigledno kompatibilna sa ostalom aerodinamikom.

Ne znam, ne mozes biti pametan, meni i dalje Bahrein govori da se moze! Imali smo pole, imali smo tempo, na kraju nepouzdanost nam je odnjela pobjedu, nakon toga je sve nestalo...
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Slavenowsky je napisao/la: 14.05.2019., 21:20 Ne znam, ne mozes biti pametan, meni i dalje Bahrein govori da se moze! Imali smo pole, imali smo tempo, na kraju nepouzdanost nam je odnjela pobjedu, nakon toga je sve nestalo...
I mene je to držalo neko vrijeme, ali mi je jasno da je to bio Mercedesov off vikend. I opet su bili dosta brzi. Na ostalim se utrkama Ferrari nije približio na pola sekunde...
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

LH44
Formula 1
Formula 1
gjoko-mkd je napisao/la: 14.05.2019., 18:48 Da...i ja sam pričao o tome da u sporim krivinama aerodinamika nema nekog uticaja, već je posredi klasičan mehanički grip( način postavljanja ovjesa, amortizera, raspored mase bolida, uglovi ovjesa.....)
Ma ima veliki uticaj sigurno, ne možeš reći da da nema, ali i ja mislim da razliku u sporijim krivinama prave upravo te stvari, jer pri sporijim brzinama se puno lakše pomoću diferencijala (diff magic) te ovjesa bolid da kontrolirano zarotirati kroz krivinu, što je kod Mercedesa po meni i očito, jer bolid im se vazda čini na ivici i kao da pleše, a sve je opet pod kontrolom. Složio bih se i sa @Slavenowsky, mogu i oni sigurno, ali nešto šteka, jer i Ferrari je u Bahreinu izgledao jako živahan kroz krivine, pogotovo kod Leclerca koji i po stilu vožnje vuče na preupravljanje, što znamo po njegove prve 2 trke u Sauberu. Bolid im je definitivno diva koja ima potencijala kad se sve naštima, ali ove nadogradnje koje nisu proradile u Španiji su sigurno stepenica iza u razvoju i teško se to može vratiti iako je potencijala za borbu definitivno bilo. Nadati je se da barem stignu, pa da barem bude borbe na stazi, ako je već titula postala nemoguća misija. Ovako se čini kao da će Mercedes u Monaku imati sekundu prednosti kako lete kroz taj S3.

Ali čak i da Marranello to sve ispravi, imaju opet problema u vodstvu ekipe tokom same utrke, a po izjavama Vettela i Binotta mi se ne čini da će se išta poduzimati po tom pitanju. Jebo te pa u Austriji prošle godine Lewis odmah na pola trke na radio javno kaže ekipi da su bacili pobjedu, James se odmah izvinjava, priznaje grešku i ohrabruje ga, sve javno, a poslije trke se odmah zna gdje je problem i rješava se. Kod Ferrarija ne žele da priznaju problem i on se gura pod tepih, a komplet ekipa je nesigurna ko je tačno kriv. Jedni srežu iz korijena, dok drugi jednostavno puste da izraste u još veći problem :chill:
slikaslika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
U Bahrainu je Mercedes shebao...dovoljno je vidjeti da je Midfield bio najbliži P1 u kvalama nego u svim ostalim trkama i onda se dobije prava slika.
Ferrari je bio solidan/vrlo dobar u Bahrainu, ali to je sve. Mercedes samo nije otključao setup bolida u Bahrainu.
slika slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Ferrari sigurno nije otključao sav potencijal. Ja vjerujem da će se kasnije tokom sezone Ferrari pokazati vrlo dobrim, ali Mercedes je nažalost gotovo savršen. Očekujem možda 2 pobjede Ferrarija ove sezone.
Ovo im je lekcija da se sezona lako može izgubiti i na politički način. Ne znam zbog čega si Ferrari dopušta pristati na ono što im očigledno ne paše (ova nova pravila). Dajte ono malo, laktarenja, prijetnji bilo što....približiš se jako Mercedesu napokon nakon toliko godina i sve prosipaju.
slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Očito su očekivali da će oni napraviti bolji posao sa prednjim krilima. Od tuda i drugačiji dizajn.
slika

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Ono što mene sad malo kopka jeste da se vise ne priča o motoru, koji je btw bio boljka prve 2 utrke! Ferrari "odjednom" pronalazi pouzdanost, plus nadogradjuje motor sa još većom snagom!??? I opet nesto ne štima?

Jel zaista taj motor adut za titulu? Možda je on i dalje problem? Ferrari je produžio svoj osovinski razmak kako bi ocigledno dobio na kompaktnosti straznjeg dijela isto tako upakovali su motor koji je navodno "najjači" na gridu (barem kruže takve price), ali u praksi ja ne vidim nigdje tu brzinu!

Možda upravo zbog motora Ferrari nije u stanju da otkljuca sav potencijal. Isto tako najavljivali su dosta aerodinamickih nadogradnji, ali u Spaniju su došli sa ne bas pretjeranim nadogradnjama i dalje forsiraju ovo sto imaju, nešto je tu cudno!?

Nisu bez razloga donijeli novi motor, oni i dalje rade na njemu, on je po meni vise misteriozan, nego aerodinamika i ostalo...
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Da, ali zašto je onda Toro Rosso ovako dobar, a ima isti koncept? Sada je McLaren prešao na Ferrarijev koncept... čak je i Mercedes malo snizio krajeve prednjeg krila kako je sezona išla...

Alfa je imala lošu utrku u Barceloni, ali bili su solidni ovu sezonu sa ekstremnim krilom.
slika slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡