Pregledao LOTR seriju i HOTD.
Ne znam, jbga
Nisam zadovoljan.
Barem ne onoliko koliko sam očekivao.
LOTR
Ajd što se ne prate knjige (nisu ni filmovi baš 100% pratili knjige), ali likovi. tj. odabir glumaca mi je pobezveze.
Osim što smo saznali ko su Gandalf (što i nije bilo neko iznenađenje) i Sauron (određena doza iznenađenja), ničim me serija nije dojmila.
Prilično ispod nivoa filmova (kako Hobita, a pogotovo LOTR filmova).
A upucan je toliki keš....
HOTD
Meni malo bolja od LOTR serije, ali nema onaj "Vauuuu efekat" kakav je prouzrokovao GOT.
(mislim ono, odmah u prvoj epizodi, brat i sestra blizanci imaju "odnos", itd....).
Sezona je razvučena na nekih 20-ak godina perioda.
Ruku na srce, pohvalio bi Matta Smitha, Paddy Considina, obje Rhaenyre (Emma D`Arcy i Milly Alcock).
Malo su pretjeralo sa onim neuspješnim porođajima (vađenje bebe da bi preživila - naravno, majka je podlegla, samospaljivanje majke uz pomoć zmaja sa nerođenom bebom u utrobi i samoporađanje mrtvorođene bebe)....
I ovdje, kao i LOTR vidimo da je rasna raznolikost uzela maha (homoseksualnosti je bilo i u GOTu), samo što ovdje ima previše incesta (ali baš previše, no dobro, valjda su takve knjige). Bilo je toga i u GOTu, pa.....
U principu, za obje serije mogu reći da nekako "postoje i žive" na račun uspjeha prethodnika.
Možda nije najsretnija konstrukcija, serije nisu loše, ali očekivao sam više.
Sačekaćemo druge (naredne) sezone.