Sa felgama nije bas tako jednostavno.
4x98 ne mozes zamijeniti sa 4x100 tako da to ti nece ide.
Druga jako bitna stvar kod felgi je ET broj. On takodjer mora biti u odgovarajucem rasponu. taj ET broj oznacava di je centar felge koji se sarafi na glavcinu u odnosu na rub felge.
Neke felge su upustene pa su rupe za sarafe recimo na sredini sirine felge a neke su pak takve da su rupe u ravnini sa vanjskom stranom felge.
Najbolje ti je proguglati i malo prouciti oznacavanje felgí i tek onda kupovati jer lako se desi kada stavis felgu da ti pri punom zakretanju volana guma struze o nesto ili cak da niti ne stane na auto jer udara u kocione celjusti.
Takodjer, zna se desiti felga ide gore ali samo zato sto su kocione plocice istrosene pa su celjusti nesto uze i onda kad stavis nove plocice i celjusti se rasire do maksimuma, opet felga ne ide gore.
Mozes na tehnickom pregledu besplatno pitati da ti oni kazu koje felge smijes stavljati na auto, ili u servisu ovlastenom pitas koje sve idu gore pa onda kupuj, tek kad si siguran.
Uglavnom moras paziti na velicinu da pase sto u tvom navodu je ok, 15" su obje.
Dimenzije sarafa ti ne pasu tako da zbog toga otpadaju ET broj je jako bitan jer moze bit da sve pase osim njega i felga ne ide gore.
Takodje, moras i na sirinu felge paziti a ona se oznacava sa npr 7J sto znaci da je sirina 7"..
Imas sve tu na linku lijepo objasnjeno: https://exteriorcars.com/parametri-alu-felgi-oznake/
Automobilska industrija
Slobodan offtopic o svim temama koje vas zanimaju, a nemaju veze s ostalim podforumima.
- Explorer
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 3 mj
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
Kolega gore sve naveo kako je, felga mora odgovarati, nema improvizacije kao s dimenzijom guma gdje možeš za centimetar ići gore/dole. Kod felge je dovoljno da ne paše u milimetar, tako da tu nema igre.
Jedno univerzalno pravilo - kad se felga montira, ne smije dirati ništa osim postolja na koje sjeda te centralna rupa i šarafi moraju odgovarati 1/1. Ako nije tako, onda to nije tvorničko rješenje.
Jedno univerzalno pravilo - kad se felga montira, ne smije dirati ništa osim postolja na koje sjeda te centralna rupa i šarafi moraju odgovarati 1/1. Ako nije tako, onda to nije tvorničko rješenje.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 9 god 11 mj
- Navija za: Ferrari
Znači, novi proizvođač iz Italije, Aehra, "ultra-premium" segment.
Auta su električna, naravno (a kakav će drugo biti pogon ovih dana??), evo izašao i drugi model.
Prvi model, povišeni SUV, se zove SUV, a ovaj drugi malo niži, se zove SEDAN.....

Pa konji komunalni nesedlani, kako vas nije sramota da uzmete ne znam koliku cifru (ne bi me iznenadilo da je to preko 1 miljku Eur) i da (ne)date takva imena modelima.
Da, ovo je za mene više nedavanje imena, nego davanje imena....
Pa kreativniji su u Tesli sa modelima S, 3, X, Y....
Auta su električna, naravno (a kakav će drugo biti pogon ovih dana??), evo izašao i drugi model.
Prvi model, povišeni SUV, se zove SUV, a ovaj drugi malo niži, se zove SEDAN.....

Pa konji komunalni nesedlani, kako vas nije sramota da uzmete ne znam koliku cifru (ne bi me iznenadilo da je to preko 1 miljku Eur) i da (ne)date takva imena modelima.
Da, ovo je za mene više nedavanje imena, nego davanje imena....
Pa kreativniji su u Tesli sa modelima S, 3, X, Y....

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- LH44
- Formula 1
- S nama već: 6 god 6 mj
- Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Jesu li mogli ruzniji dizajn napraviti jbte do sad samo Rimac napravio dobre dizajne elektricnih auta, sva ostala sto sam vidio, a nagledao sam se modela u Norveskoj i sva ta elektricna auta su dizajnom odron na tockovima 

- F12000
- Formula 1
- S nama već: 7 god
- Navija za: Ferrari, Leclerc

- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 9 god 11 mj
- Navija za: Ferrari
Jes` ružno govno, da te Bog sačuva.
I sakloni.
Nisam ga do sada pogledao ovako izbliza, uvijek su mi bili u prolazu.

Doduše, kad vidiš neke novije Benzove i Audije (ne one najveće modele), da im skineš zvijezde/4 kruga, vrlo lako ih je zamijeniti za neku drugu marku .
Za ovog barem ne možeš fulat da je riječ o BMWu i da mu skineš "propeler". Dokle god je bubrega.
Al` da je ružan brate, vala jest

I sakloni.

Doduše, kad vidiš neke novije Benzove i Audije (ne one najveće modele), da im skineš zvijezde/4 kruga, vrlo lako ih je zamijeniti za neku drugu marku .
Za ovog barem ne možeš fulat da je riječ o BMWu i da mu skineš "propeler". Dokle god je bubrega.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- pigmalion
- Formula 1
- S nama već: 9 god 2 mj
- Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
......uzeo bi ga džabe,...... bez jbmti.......... neka je i ružan, samo da je moj.......

......ne mogu, ali hoću......
.....biti po svome,.....
Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run
- Grah0 Verified
- Formula 1
- S nama već: 9 god 8 mj
- Navija za: KMag, Seb
Skineš ovaj znak i svako bi pomislio da je neki Kinez, što opet nije daleko od istine.Frantic je napisao/la:Jes` ružno govno, da te Bog sačuva.![]()
I sakloni.