Domenicali ne želi ukinuti slobodne treninge nego ih želi bodovati

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 2 min 28 komentara

x1
x1

Izvršni direktor Stefano Domenicali kaže da njegovi planovi po pitanju slobodnih treninga nisu tako radikalni kao što se proteklih dana moglo čitati u medijima. Naime, Domenicali je za portugalski Sport TV rekao da “podržava otkazivanje slobodnih treninga u Formuli 1”.

2021. godine su treninzi petkom skraćeni s 90 na 60 minuta, a treći slobodni trening nije mijenjan. Tako je ukupno trajanje akcije tijekom vikenda skraćeno sa četiri na tri sata.

Određeni GP vikendi su promijenjeni na način da je uveden “sprint format” tijekom kojeg imamo samo dva slobodna treninga, kvalifikacije, kratku utrku i glavnu utrku. Nije tajna da Domenicali želi još više takvih vikenda:

“Slobodni treninzi su zanimljivi za inženjere i za vozače, ali na kraju krajeva – u sportu se morate boriti za nešto.”

“Svaki put kad će biti na stazi – s poštovanjem nedjeljne utrke koja uvijek mora biti najvažniji dio – mora postojati nešto za što se bore. Tu pričam o bodovima ili o nagradama. To je moje mišljenje.”

Hoće li Domenicali uvesti novčane nagrade, bodove ili nekakve kupone – ostaje za vidjeti. Bodovi bi dodatno zakomplicirali ionako sve kompleksniji sistem, a novčane nagrade bi morale biti bogate jer bi ekipe novim kompetitivnijim sesijama dodatno riskirale sudare i nepredviđene troškove.


Mišljenje autoraKuponi bi mogli biti interesantna opcija. Najbrži čovjek na nekom treningu dobije zlatni kupon kojeg onda može iskoristiti u nastavku sezone na različite načine. Primjerice, može poništiti nečiji najbrži krug, izbrisati sebi kaznene bodove s licence, preglasati jednu odluku sudačke komisije, odraditi jednu utrku bez tehničkog pregleda bolida i slično. Tri neiskorištena zlatna kupona čine platinasti kupon koji bi onda vozaču dao moć odlučivanja o limitu broja krugova za jednog vozača (po izboru) na treninzima idućeg GP vikenda, a šest neiskorištenih kupona čine premium kupon koji vozaču daje slobodan izbor da za neku utrku podupla bodove koje osvoji.

Odgovor

28 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Oplakah za kupone 🤣🤣
    Sada bi uključio nagrade i za prvi trening?
    Pošto je nekada bio stava da prvi trening ne bi nagrađivao.
    https://f1.pulsmedia.hr/69164/domenicali-zeli-da-se-bodovi-dijele-na-svemu-osim-prvom-treningu/
    Pitam za prijatelja.



    10
    9

    1
  2. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Jbte ova F1 postala McDonalds. Dovoljno kaj imamo klaune sad imamo još i kupone.
    Kad je Uskrs mogli bi biti recimo kuponi u Interšparu iznosa ovisno o treningu.



    15
    14

    1
  3. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Misljenje autora nesto kao chipovi u fantasyu. Mozda nebi bilo lose haha



    3
    3

    0
  4. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Neka kuha grah za obavezni zajednički objed nakon treninga, pa tko je bio brži dobije veći komad špeka u grahu.



    6
    5

    1
  5. Alfa Romeo
    joja Prikaži

    nemam komentara ni na Domenicalija a boga mi ni na autora. Pa to s kuponima bi bilo …..ne znam šta bi bilo, ali ne bi bila formula 1 sigurno. Nadam se da je Ante bio sarkastičan



    11
    10

    1
  6. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sad ce jos Domenicali procitat misljenje autara koje ce osvanuti na sljedecem MOMsu :)



    7
    6

    1
  7. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Ovo što se tiče mišljenja autora, nadam se da se autor zaj*baje.



    7
    6

    1
  8. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Ovo nije vrijedno ni komentirati



    5
    4

    1
  9. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    Jebote, sve se triba prodati, monetizirati zbog “casual” fanova. Eventualno bod za najbrži krug na treningu i to je to, ostalo ne diraj, baš volim gledati treninge jer su onako opuštajući, čuješ dosta toga zanimljivog, i bude uvod i digne hype za vikend.



    2
    2

    0
  10. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Eh da su se dijelili kuponi/nagrade/bodovi ….. za slobodne treninge kad je Bottas u Mercedesu stalno bio prvi na treninzima……😂😂



    3
    2

    1
    • Alfa Romeo
      joja Prikaži

      ne bi bio prvi onda hahaha. ma mene samo zanima šta bi ovaj štefek rekao kad je bio šef momčadi da je netko htio uvest bodove za trening pa da ne možeš odrađivat svoj program jer ova druga ekipa ganja najbrži krug. Najžalosnije je što ću i nakon takvih gluposti nastavit pratit ovaj sve više cirkus a sve manje oktanski



      3
      2

      1

  11. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    To je takva moronarija da ju ni Ameri u Nascaru i Indicaru nisu uveli. Treninzi su za testiranje i uštimavanje bolida a ne za divljanje s mininumom goriva. Ovaj kao da je jučer čuo za F1.
    Ne znam, opet ja o teorijama zavjere, ali meni sve te to unazad 5-10 godina u F1 smrdi na preotimanje F1 od strane naftnih kompanija predvođeni Amerima. Možda kakim, ali tako mi se “čuje” zrak oko F1.
    Uostalom postojalo je vrijeme kada je duhanska industrija koristila F1 za pranje lica, a momčadi su živjele od njihovih donacija/reklama. To je bilo vrijeme privatnih momčadi…



    2
    1

    1
  12. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Najveći krimen Eklestona: ideja prskalica na stazi i zlatne medalje za pobjednika utrka. Najveći krimen vođa F1 nakon njega – debakl iza debakla.



    2
    1

    1
  13. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Puštena patka u javnost da vidi kako će javnost odreagirati na ovo.


    0
    0

    0
  14. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    Obzirom da znamo tko vodi današnju F1, više me ovakve ideje uopće niti malo ne iznenađuju. Show, show i još malo show, a između toga može i malo utrkivanja što ćemo dodatno začiniti nekim showom


    0
    0

    0
  15. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Ne možete ni osigurati da se barem dva vozača bore za naslov (makar i u istom timu).


    0
    0

    0
    • Marlboro
      F1bodul Prikaži

      To je posao momčadi, FIA im je pomogla poprilično sa cost capom, rolling cfd i novim regama. F1 je poanta ko napravi bolji auto, je pobjednik. To je poanta sporta ne vozači, iako su oni i ti isti auti, naravno, kao prst i nokat. ;)


      0
      -1

      1
  16. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži

    Od kad su hostese izbacili sve je otišlo u k****c….



    8
    7

    1
  17. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Italijanski slamparaj


    0
    -1

    1
  18. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Kao što sam nedavno pisao, da bi dobili neku umjetnu dinamiku u utrkama želja im je da momčadi budu što manje pripremljene za samu utrku. Uskoro će im davati random gume koje nisu nikad vozili ili neki drugi biser ala Bernie Ecclestone.
    Trening je trening. Treba li onda bodovati treninge u nogometu, košarci… Ko napravi više sklekova na treningu, može pucati penale s 10 metara ili protivničkom golmanu staviti olovne rukavice…? Mislim ono koje fakin gluposti.
    Eno Moto GP ubacili sprint trke svaki vikend jer su vidjeli da je najviša gledanost na startu utrke i da oda pola ljudi prebaci kanal. Sada imaju duplo više startova, ali i polomljenih vozača.

    Nadam se da će se momčadi u F1 udružiti i spriječiti ovakve neke gluposti. Jer opet, što god da napravi, onaj najbrži će pokupiti i te bodove ili kupone i onda još lakše šetati kroz sezonu.



    2
    2

    0
  19. Max Verstappen
    Kenzo Donator Prikaži

    Možda da ugrade na bolide strojnice, minigune, bombe, buzdovane, ulje, mine, zatežu sajle preko trake,… to bi možda bilo bolje. Ne baš spektakularno kao kuponi i bodovanje slobodnih treninga, ali malo bolje nego je sad…


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.