Red Bull predstavio RB19 i potvrdio suradnju s Fordom

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 32 komentara

Red Bull je na događaju u New Yorku predstavio RB19, bolid s kojim će u 2023. pokušati obraniti vozački i konstruktorski naslov prvaka.

Na istom je događaju potvrđena očekivana suradnja s Fordom od 2026. – američki proizvođač udružit će se s Red Bullom u proizvodnji novih motora pod nazivom Red Bull Ford Powertrains, a suradnja neće biti isključivo marketinške prirode, već će Ford biti uključen u cjelokupni razvoj pogonske jedinice.

“Mogućnost benefita od iskustva proizvođača poput Forda stavlja nas, kao nezavisne proizvođače motora, u dobru poziciju u odnosu na konkurenciju”, rekao je šef Red Bullove F1 momčadi, Christian Horner.

Suradnja će trajati barem do 2030. godine, a RBPT-Ford jedinice koristit će i druga Red Bullova momčad, AlphaTauri.

“Fordov povratak u Formulu 1 s Red Bull Racing u potpunosti se uklapa u smjer naše kompanije – sve više električna, softverski definirana, moderna vozila i iskustva”, dodao je predsjednik i izvršni direktor Forda, Jim Farley.

“F1 će biti troškovno iznimno efikasna platforma za inovacije, razmjenu ideja i tehnologija te povezivanje s desecima milijuna novih kupaca.”

Što se tiče ovogodišnjeg bolida, on je predstavljen u standardnoj Red Bullovoj livreji, no barem malo osvježenja trebali bismo vidjeti na trima američkim utrkama ove sezone u Miamiju, Austinu i Las Vegasu, za koje je Red Bull organizirao natjecanje u kojem će fanovi moći dizajnirati livreju.


Odgovor

32 komentara

  1. Red Bull
    Deathbone5 Prikaži

    Bar Honda piše na bolidu, to mi je drago za vidjet



    8
    7

    1
  2. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    super nova liverija, podsjeca me na njihovu liveriju od prije 10 godina



    10
    8

    2
  3. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    Odavno se znalo da su sledjeći ili Ford ili Audi, što sam i nagovještavao par puta. Na kraju oba proizvođača što je super za sport. Još ako Honda ostane….



    4
    3

    1
  4. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    …ovo je predstavljen RB18 sa par novih logotipa sponzora..zapravo je veća predstava bila usmjerena na Ford.. vjerojatno u bahrainu za 3 tjedna vidimo pravi RB19, do tad ništa :)



    8
    8

    0
  5. Carlos Sainz 55
    Tudum Donator Prikaži

    Pomisliš da je nemoguće raditi manje od uhljeba iz državnih službi, a onda se sjetiš da Red Bull ima grafičkog dizajnera.



    20
    20

    0
  6. Lotus
    zion11 Prikaži

    isti je kao bolid iz 2022



    2
    2

    0
  7. Sebastian Vettel
    Facooo Prikaži

    Sad postaje pita je skime ce honda u 2026..?



    1
    0

    1
  8. Blue Flag
    sinjski ushtipci Prikaži

    Kada je “predstavljanje bolida” prestalo biti predstavljanje bolida nego predstavljanje livreje i sponzora. Dali je to bilo oduvijek ili su momčadi stvarno nekad predstavili novi bolid a da nije render slika?



    6
    4

    2
  9. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Ford, hm.
    Znači europski i japanski proizvođači će “ćućnuti” a USA će sve diktirati u budućnosti?



    1
    0

    1
  10. Bernie Ecclestone
    Comi_mcree Prikaži

    Red bull Ford, zvuci lepo!



    2
    1

    1
  11. Honda
    plavi Prikaži

    Malo nisam u toku priznajem, Honda ce biti dobavljac motora od 2026. a rb i at ce imati ford. Sto im preostaje osim tvornicke ekipe?



    1
    1

    0
  12. Mclaren
    Dante Prikaži

    S moje strane čak i očekivano. Red Bull je krajem 2021. započeo projekt izgradnje centra za razvoj motora u Milton Keynesu. Nedugo nakon toga započela je izgradnja sličnog postrojenja, samo je ovaj puta u pitanju bio Ford, relativno blizu Milton Keynesa.

    Jedino što je bilo malo čudno i van svih kombinacije je priča oko Porschea- navlakuša od strane Red Bulla?

    Bilo kako bilo, ovako jako ime će sigurno imati dobar utjecaj na budućnost sporta i privlačenje drugih velikih igrača(nadam se povratku BMW-a, tako da njemačko sveto trojstvo bude potpuno).

    Jedno je sigurno-netko od velikih će u ovom sportu biti mali.



    3
    3

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pa oni koji dođu sada će svakako u početku biti mali. Čisto sumnjam da Bmw ili Audi sada dođu da bi u jednoj godini nadoknadili godine razvoja ovog motora. Uostalom i Mercedes i RB su do svoje dominacije prvo malo bili mali ili srednje mali da bi postali veliki. Neki nisu ni uz najvece resurse (Toyota i Bmw) postali veliki. Uz to i da netko iznenadi u startu , opet treba izdržati cijelu sezonu na tom nivou što smo vec hrpu puta vidjeli da jedan Ferrari koji je od pamtivjeka tu to ne može nikako odraditi bez obzira sto su u neke sezone krenuli jako dobro.



      5
      5

      0
      • Mclaren
        Dante Prikaži

        Poanta napisanoga je bila da će ostati bez borbi za postolja/pobjeda i onda će se neslavno povući(kao npr. Toyota/Honda/Jaguar). U tom kontekstu će biti mali. Nakon toga smo uvijek imali relativnu sušu što se tiče velikih proizvođača. Isto očekujem i nakon ove epizode. Ni od koga u početničkim godinama nema smisla očekivati čuda, čak i uz godine pripreme(Alpine/Renault).


        0
        0

        0
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Ne bih rekao. Odron velikih proizvođača je bio 2008, kada je situacija u svijetu bila zna se kakva. A sad, sa svim ovim ograničenjima budžeta, mislim da se zbog toga i vraćaju mnogi. I neki koji nisu tu nikad ni bili razmišljaju o ulasku (Hyundai), jer će u budućnosti troškovi biti prihvatljiviji, a i tehnologija relevantnija za autoindustriju sa elektrifikacijom.


          0
          0

          0
  13. Ferrari
    Fangio Donator Prikaži

    Pa ne znam, meni je ovo potuno neocekivan potez. Imaju pobjednicki motor s Hondom, Honda im daje potporu i tehnologiju cijelo vrijeme i onda odjednom Ford koji vec godinama nema veze sa F1.
    Jedino ako Honda ima neko svoju viziju i planove ???



    1
    1

    0
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      Meni nije neocekivano. Honda ne zna bi li piskili ili kakili, i RBu je to dopi***lo.
      Uzeli su drugog. Zato su i pricali s Porscheom. I sad se dogovorili s Fordom.
      Istina, imali su potporu od Honde ali su istovremeno imali stalne najave da ce se Honda povuci iz F1. Onda kad je Max osvojio prvenstvo – e sad bi mi ipak dalje bili s vama.
      Tako da po meni potpuno razumljiva i ocekivana odluka od RBa.



      2
      1

      1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.