Ford potvrdio povratak u F1 od 2026.!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 6 komentara

Neposredno uoči predstavljanja Red Bullovog ovogodišnjeg bolida u New Yorku (15 sati), Ford, o kojem se već danima pričalo kao novom partneru Red Bulla za period idućeg tehničkog pravilnika, potvrdio je da se vraća u Formulu 1 od 2026. godine.

Iako američki proizvođač nije specificirao u kojem će se opsegu vratiti u F1, sve upućuje na to da će surađivati s Red Bullom oko njihove nove pogonske jedinice. Ford je kao ključne faktore za odluku o povratku naveo razvoj sporta, posebice u Sjedinjenim Državama, i povećan značaj električne energije u novim pogonskim jedinicima, što znači da bi oni mogli biti zaduženi za taj dio Red Bullovog motora, baš kao što je austrijska momčad planirala s Porscheom prije propasti njihovih pregovora.

“Ford se vraća u vrh sporta, pri čemu donosi svoju dugu tradiciju inovacije, održivosti i elektrifikacije na jednu od najvećih svjetskih pozornica”, rekao je izvršni predsjednik kompanije Bill Ford.

Ford se zadnji put natjecao u F1 upravo kao vlasnik momčadi iz Milton Keynesa koja je tada (2000.-2004.) nastupala kao Jaguar, a najveće uspjehe ostvarili su suradnjom s Cosworthom, kroz koju su ostvarili čak 176 pobjeda, što ih čini trećim najuspješnijim proizvođačem motora u povijesti F1.


Odgovor

6 komentara

  1. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    “Povratak.” Negdje sam pročitao (mislim na PlanetF1) da je ovo samo financijska suradnja, odnosno, neće biti tehnička. Red Bull će zalijepiti Ford-ov logo na svoj RBPT power-unit.
    Šta ima smisla, Red Bullu da ide skroz sam bi bilo neisplativo a Fordu će dobro doći reklama.



    3
    3

    0
  2. Antonio Giovinazzi
    Osella Prikaži

    Ako je istina da se vraćaju u F1 s Red Bullom, nadam se da neće samo ‘zalijepiti’ svoje ime na RBPT motore. Barem da bude neka veća suradnja između njihovih tehničkih odjela.

    Znači, od 2026. Ferrari, Mercedes, Renault, Ford, Audi. Još ako su istinite bile glasine da je Honda zainteresirana za AlphaTauri… Napokon više proizvođača motora, a nadam se i još kojoj momčadi. Bit će zanimljivo. 🙂



    8
    8

    0
  3. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Ford bez Coswortha je ništa. Change my mind.



    4
    4

    0
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Hvala at i rb na svemu!
    Amo sad po još koji naslov do kraja suradnje.



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.