Poredak vozača: Pozicije 20-16

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 2 godina 5 min 6 komentara

20. Nicholas Latifi

Nicholas Latifi

Kad je objavljeno da Nicholas Latifi neće nastaviti s Williamsom – bilo je prilično jasno da se za njega neće trgati nijedna druga ekipa. Tri godine u Formuli 1 puno je više nego što dobiju neki drugi vozači, i to vjerojatno s više talenta od Kanađanina. I ove godine je Latifi bio uvjerljivo slabiji od Albona, a svaka nada da će mu novi tehnički pravilnik i potpuno drukčiji tip bolida donijeti preporod pala je u vodu već na prvoj utrci kad se u Bahreinu kvalificirao na posljednje mjesto s čak devet desetinki sekunde sporijim vremenom od timskog kolege.

Jedini rezultat vrijedan spomena mu je deveto mjesto s dva boda iz potopljenog Japana. Istina, i tu je bio posljednji u kvalifikacijama, ali mu je odlična strateška odluka za rani prelazak na intermedije donijela osmo mjesto. Do kraja ga je prešao samo Lando Norris, pa je simpatični Kanađanin završio s prvim bodovima još nakon lakrdije u Belgiji prošle godine.

19. Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo, McLaren
Daniel Ricciardo

Iako se s finišem 2021. godine činilo da nova sezona i opći “reset” može donijeti samo nešto bolje za Ricciarda – malo tko je pretpostavljao da će vrijednost njegovih dionica samo dodatno potonuti. Sad znamo da je epilog svega gubitak vozačkog mjesta i ponižavajući transfer na mjesto trećeg vozača Red Bulla, ali još je gore što ni u jednoj fazi tijekom sezone nije izgledalo kao da zaslužuje bilo koji ljepši scenarij.

Daleko je iza nas Imola gdje je ambicioznim potezom uništio utrku Sainzu već u prvom zavoju utrke, ali će se mnogi vjerojatno lakše sjetiti kako je u Meksiku sličnim banzai manevrom okončao utrku Yukiju Tsunodi ili kako je u Brazilu uništio sve što je dotad tog vikenda postigao Kevin Magnussen. Ricciardo je tako od jednog od najvećih potencijala postao najbolja stvar koja se ikad dogodila karijeri Landa Norrisa.

18. Guanyu Zhou

Kad najistaknutija imena Formule 2 prelaze u igru s velikim dečkima – gledatelji nemaju nikakvu garanciju kako će se tko od njih snaći. Bez obzira radi li se o prvacima ili o solidnim “plaćenicima” – pozicije se, kao i odnosi snaga, u Formuli 1 vrlo lako mogu promijeniti. Tako pamtimo solidnu berbu s dolaskom Georgea Russella i Landa Norrisa, ali i nešto slabiju u vidu Latifija, Micka Schumachera ili Nikite Mazepina. U toj priči Zhou bi se ponosno mogao smjestiti negdje u sredinu. Nije oduševio tempom protiv uglavnom solidnog Valtterija Bottasa, ali isto tako ne pamtimo incidentne situacije koje su tako česte kod debitanata.

Guanyu Zhou

Ono što svakako pamtimo su učestali tehnički problemi koji su se uglavnom događali na njegovom bolidu. Miami, Španjolska, Azerbajdžan, Austrija i Francuska bile su samo neke od utrka gdje ih je imao, a pamtimo i sudare za koje nije nužno snosio odgovornost poput Velike Britanije ili Singapura. Bodove je osvajao u Bahreinu na otvaranju sezone, u Kanadi (s osmim mjestom!) i u Italiji. Saldo od šest bodova nije nešto čime će se previše hvaliti, pogotovo ako primijetimo da ih je Bottas sakupio 49, ali je pošteno procijeniti da je Zhou već u prvoj godini mnoge ugodno iznenadio mudrom glavom i mirnom nogom.

17. Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda

Fantastična završnica prošle sezone za Tsunodu je mogla biti novi impuls i podstreh za bolju 2022. godinu. Ipak, usprkos par dobrih rezultata i usprkos nešto slabijoj formi Pierrea Gaslyja – ne može se reći da je Tsunoda bilo koga oduševio. Dobri rezultati dolazili su u bljeskovima umjesto kao konzistentni prikaz forme, a pomalo zabrinjava i crni niz od čak 12 utrka bez osvojenog boda (od Monaka do Japana)!

Na čast mu ne ide ni sudar s timskim kolegom u Velikoj Britaniji, za što se kasnije ispričao i prihvatio odgovornost; a vrijedno je spomena da je u Nizozemskoj napravio glupost s otkopčavanjem remenja za što je dobio petu opomenu, te automatsku kaznu na startnom poretku za iduću utrku – Veliku nagradu Italije. Tamo je, pak, dobio novu kaznu jer tijekom treninga nije usporio u sektoru sa žutim zastavama. “Trifektu” je zaključio tjedan kasnije u Singapuru gdje je krivo procijenio točku kočenja i zabio se u zid nakon što je u kvalifikacijama bio deseti.

16. Lance Stroll

Neobičan slučaj F1 karijere Lancea Strolla nastavlja bauljati između vrlo solidnih i šokantno amaterskih predstava. S jedne strane – njegovi potezi se znaju naći na izdvojenim trenucima na kraju sezone gdje, recimo, startovi utrke izgledaju ponekad i poput Raikkonenovog starta u Portugalu 2020. godine. Onda opet, s druge strane, tu su i brain-fartovi iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je Fernando Alonso nakon lansiranja u zrak imao puno sreće da je ostao kalibriran glavom prema gore, a stražnjicom prema dolje, ili pomalo zaboravljeno zatvaranje Nicholasa Latifija iz Australije koje opet demonstrira začuđujuće ignoriranje retrovizora. Iako su te dvije situacije bile kudikamo spektakularnije jer su rezultirale sudarom – ne treba zaboraviti ni zatvaranje Sebastiana Vettela u Brazilu, na što je ovaj prigodno reagirao: “OK”.

Lance Stroll

Sa šest godina iskustva u vožnji F1 bolida, takve stvari više se ne mogu pripisati početničkim falingama, a dok drugi ili a) odlaze iz F1, b) sazrijevaju – Stroll postaje jedan od onih kojih se drugi moraju čuvati na stazi, ako misle završiti s bolidom u jednom komadu.

Ako se zanemare incidenti – Stroll je ove godine uglavnom bio uvjerljivo pobijeđen od strane timskog kolege, s tim da je dobro pitanje što će se dogoditi iduće godine kad mu stiže Fernando Alonso. Španjolac motivaciju očigledno pronalazi u drukčijim izvorima nego Sebastian Vettel, tako da bi ta bitka mogla biti puno žešća s epilozima burnijim od pukog “OK” team-radija.


Odgovor

6 komentara

  1. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Za sad se slažem s Antom. Ajmo dalje :)



    9
    9

    0
  2. dmj Prikaži

    Meni bi Zhou završio znatno više. Ponajprije zato što sam imao jako mala očekivanja, dakako. No, sigurno bih ga u svojoj analizi sezone stavio ispred Strolla, oba vozača Alpha Taurija i Micka…



    4
    4

    0
  3. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Manje vise ok,osim Micka koji spada pri dnu,kako su neki portali objavili Mick je i ovu sezonu kao proslu zavrsio prvi po steti napravljenoj,mislim da je time sve receno u vezi njega.


    0
    -10

    10
  4. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ante, hvala za tekst.
    Strpljivo čekamo nastavak.


    0
    0

    0
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nisam siguran da je za Landa Norrisa dobro što je pobijedio ovakvog DRa. Bilo bi za njegovu karijeru puno bolje da ga je uvjerljivo pobijedio u nekoj uzbudljivijoj borbi. Ovako je to izgledalo poput utakmice Reala i Šibenika u kojoj je Šibenik slučajno zabio jedan gol pa je izgubio “samo” 11-1. Pa to dakle za reputaciju Reala ne znači ništa.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.