Piastri ne očekuje mjesto u Alfi dogodine, cilja na mjesto u F1 2023.

Formula 2 / Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 godina 3 min 6 komentara

Oscar Piastri, Alpineov junior i trenutno vodeći u prvenstvu Formule 2, izjavio je kako ne očekuje da će dobiti mjesto u Alfa Romeu, stoga cilja na mjesto u Formuli 1 za dvije godine.

20-godišnji Australac već sada ima impresivnu juniorsku karijeru – 2019. osvojio je Formulu Renault Eurocup, zatim je prošle godine kao debitant osvojio Formulu 3, a sada je na dobrom putu da i Formulu 2 osvoji u prvoj sezoni.

Unatoč sjajnim rezultatima, čini se kako za njega neće biti mjesta na gridu 2022. godine.

“Da budem iskren, nisam baš kandidat za Alfa Romeo”, izjavio je Piastri u intervjuu za australski Wide World of Sports.

“Ne vjerujem da ću to biti ja. Ne znam puno o tome, a to je dobra naznaka da zapravo nisam u igri.”

“S obzirom na to da sam s Alpineom, ne postoji nikakva poveznica s Alfa Romeom preko motora, stoga put do tog mjesta nije konvencionalan.”

“Bio bih ugodno iznenađen da dobijem mjesto, ali nisam uvjeren u to.”

Prema najnovijim informacijama, najveće šanse za mjesto u Alfi, jedino potpuno otvoreno za 2022., ima Guanyu Zhou, Piastrijev dvije godine stariji kolega iz Alpineove akademije i njegov glavni rival u borbi za F2 naslov. Zhouova prednost je u tome što ima sponzore koji su spremni izdašno platiti za mjesto.

F2 prvenstvo je i dalje otvoreno, Zhou kasni samo 15 bodova za Piastrijem s devet utrka do kraja, no Australac smatra da njegov konačni plasman neće biti bitan.

“Bez obzira na to gdje ću završiti ove godine, ne čini se da ću biti na F1 gridu iduće godine, ali ako ću imati tri prvenstva u tri godine u svom životopisu, to će izgledati poprilično dobro.”

“Situacija nije najbolja, ali nisam prvi kojem se to dogodilo i neću biti zadnji. No, pomalo je frustrirajuće.”

Prvak F2 prema pravilima ne smije nastupati u idućoj sezoni kategorije, no Piastri kaže kako nema govora o namjernom popuštanju samo kako ne bi 2022. proveo bez trkaćeg mjesta.

“Zasigurno neću popustiti u F2 prvenstvu samo kako bih se utrkivao iduće godine, to bi bilo prilično glupo. Niz stvari oko te ideje je pogrešan.”

“Logičan korak bila bi uloga rezervnog vozača u Alpineu, a onda bih očito ciljao na mjesto u F1 2023.”

Mark Webber, višestruki F1 pobjednik i Piastrijev menadžer, izjavio je kako Alpine nije očekivao ovako brz napredak svog mladog vozača i zato su sada u nezgodnoj situaciji – mjesta u njihovoj momčadi za 2022. nema, a ne surađuju ni sa jednom drugom momčadi. Piastri se složio s Webberom i rekao da ni sam nije očekivao da će napredovati tom brzinom.

“Trenutna situacija im je dala malu glavobolju, lijep je to problem za imati, ali svejedno izaziva glavobolju”, zaključio je Piastri.


Odgovor

6 komentara

  1. Mercedes
    nochimagaddavo Prikaži

    Odličan vozač, ali novac u F1 radi svoje…



    5
    5

    0
  2. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Teška glupost da prvak niže kategorije nema pravo nastupati u većoj kategoriji iduće sezone.



    3
    1

    2
  3. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Ne vidim poentu ulaska u necije akademije. Al zaista.
    Jbt ispunis sve “norme” , budes prvak u ruki sezoni, budes opet konkurentan u ruki sezoni i po*usis ga. Cemu onda akademija? Narednu sezonu ce pauzirati, a svak ko pauzira nesto ne vrati se na potreban nivo.

    Zelim mu svu srecu. Momak je na mjestu, talentovan….



    6
    4

    2
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      O poanti ulaska u nečiju akademiju bih možda mogao i napisati cijeli članak, no zasad ću dati okviran komentar o svom mišljenju kakvo je trenutno, bez dubljih analiza tematike. Mislim da juniorske akademije nisu beskorisne kako ih ljudi često nazivaju i ne mislim da bi članstvo u njima moralo garantirati mjesto u toj momčadi. Motorsport je jako skup sport, a u F1 ima samo 20 mjesta, od kojih se jedva nekoliko oslobodi svake godine – imati platformu koja ti financira mjesta u najboljim juniorskim kategorijama i koja ti omogućuje da se plasiraš na to tržište, da uopće dobiješ šansu doći blizu najvišoj kategoriji nije nimalo loše ako se mene pita, čak i ako ne dobiješ automatski mjesto. Ovakvi poput Piastrija kad-tad dobiju svoje mjesto u F1, zaista iz glave ne znam nijedan primjer ovako uspješnog juniora koji uopće nije dobio priliku.



      9
      9

      0
      • Alpine
        Alpine Prikaži

        Da, što se talenta tiče definitivno zaslužuje šansu u f1, pitanje je samo da li će mu se negdje otvoriti mjesto za 2023.
        Zhou recimo nije imao tako impresivnu karijeru dosad kao Piastri, ali eto, ima 30 milijuna, pa je u prednosti..



        2
        2

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.