Formula E 2023.

🔋 Sve teme vezane uz Formulu E.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
slika

Ovog vikenda počinje nova, deveta sezona Formule E koju prvenstveno obilježava uvođenje treće generacije bolida. Vozački naslov brani Stoffel Vandoorne, dok momčadskog prvaka Mercedesa više nema na gridu, odnosno njihovu momčad preuzeo je McLaren.

U kalendaru se ponovo nalazi 16 utrka, a među njima se nalaze čak četiri nove lokacije: Hyderabad, Cape Town, Sao Paulo i Portland.

slika

Niz promjena dogodio se u pogledu momčadi - osim što je McLaren zamijenio Mercedes, Maserati je preuzeo Venturijevo mjesto, a Nissan je u potpunosti preuzeo e.dams ekipu. Abt se vratio u partnerstvu s Cuprom, a Techeete, momčadi s dva momčadska i tri vozačka naslova, više nema na gridu. Njihov dosadašnji partner DS povezao se s Penskejem (bivšim Dragonom) i oformio moćnu vozačku postavu s Vandoorneom i Vergneom.

Na vozačke promjene ne treba trošiti puno riječi jer samo Jaguar ulazi u novu sezonu s identičnom postavom kao i lani.

slika

Novi bolid najlakši je i najbrži dosad - Gen3 je za 60 kg lakši od prethodnika, a maksimalna isporuka snage skače s 250 na 600 kW. Maksimalne brzine mogu biti preko 320 km/h, a sve to zahvaljujući dodavanju druge pogonske jedinice na prednju osovinu. Umjesto 25%, sada će se moći obnoviti čak 40% energije. Po prvi put od početka serije promijenio se dobavljač guma; umjesto Michelina stigao je Hankook.

Format vikenda nije se promijenio, a manje izmjene uvedene su u format utrke. Utrke će ponovo biti ograničene brojem krugova, ali će se zadržati pravilo produljenja utrke u slučaju FCY-a/safety cara. Ukinut je od početka prisutni i kontroverzni sustav Fanboosta, a tijekom sezone planira se isprobavanje attack chargea - pit stopa za brzo punjenje u trajanju od pola minute koje će vozačima omogućiti dodatna dva attack modea.

Službeni dio vikenda u Meksiku započinje već danas - u 23:30 počeo je prvi trening, a sutra nas očekuju FP2, kvalifikacije i utrka.

Petak
FP1 - 23:30-00:00
Subota
FP2 - 14:30-15:00
Kvalifikacije - 16:40-17:55
Utrka - 21:03-22:00

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Neka su ukinuli taj fanboost. :chill:
Konačno su napucali snagu.
Valjda će Eurosport prenositi (sutrašnju trku hoće).
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Treninzi su dostupni na YT-u, za kvale piše da su samo na ES Playeru, a utrka na ES2. U prijevodu (barem za mene), YT pa snađi se druže (iako najvjerojatnije ni neću pratiti uživo to glavno) :mrgreen:

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
croatic f1 je napisao/la: 13.01.2023., 23:33
Novi bolid najlakši je i najbrži dosad - Gen3 je za 60 kg lakši od prethodnika, a maksimalna isporuka snage skače s 250 na 600 kW. Maksimalne brzine mogu biti preko 320 km/h, a sve to zahvaljujući dodavanju druge pogonske jedinice na prednju osovinu. Umjesto 25%, sada će se moći obnoviti čak 40% energije. Po prvi put od početka serije promijenio se dobavljač guma; umjesto Michelina stigao je Hankook.
Na žalost, taj motor nema nikakve veze sa većom maksimalnom brzinom, jer se koristi samo za regeneraciju energije. Zato ima veze sa tih 40% energije koju će moći obnoviti. A snaga motora kojeg koriste za pogon je skočila na 350 kW.

Prema testiranju, Hankookove gume su dosta tvrđe, pa napredak u vremenu kruga neće biti koliko se očekivalo.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Isprike ako je nešto krivo napisano u uvodu oko tog tehničkog dijela, nisam nažalost imao vremena za detaljnu pretragu, pisao sam po par natuknica u nekom članku sa službene stranice.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Dobro je počelo.
7 krugova, a već 2x Safet.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 14.01.2023., 21:17 Dobro je počelo.
7 krugova, a već 2x Safet.
Malo prebacim, vratim, kad ono treći Safet :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
Novi logo po kojem se pljuvalo, kada pogledaš intro nove sezone, baš ima smisla. I isti takav font koriste na nekim mjestima. Na primjer Mexico City napisan tim fontom. I još neke stvari. Dobro izgleda.

Ali onaj font na stranici je i dalje grozan. Samo što su sada sa njim napisani samo naslovi i uvod na naslovnici. Članak je napisan normalnim fontom.

Pastor
Formula 1
Formula 1
Dobro, nije bilo ni loše sa prekidima, s obzirom da je prva utrka sa novim bolidima. A i nisu bili problemi sa pouzdanosti. Uglavnom su bile vozačke greške, koliko sam primjetio.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Meni se i dalje ne sviđa logo niti taj font. Nije mi za motorsport seriju, ali u svakom slučaju nebitan segment.

Bolidi mi u svakom smislu izgledaju bolje od Gen2, a utrka je bila solidna. Dennis je bio klasa za sebe, unatoč SC-ovima ušao u cilj sa 7.8 sekundi ispred Wehrleina, a di Grassi je odlično obranio zadnje mjesto na podiju s obzirom na veliki pritisak s leđa. Treba svakako pohvaliti Hughesov (ujedno i McLarenov) debi.

Često volim hvaliti FE režisera, tradiciju nastavljam i u novoj sezoni - osim propuštanja pretjecanja za vodstvo utrke koje se ispostavilo pobjedničkim pretjecanjem, izdvajam ignoriranje kaosa koji se očito događao na rubu osvajača bodova, ako sam dobro vidio, oba DS Penskeja su ušla u cilj sa slomljenim krilima (Stoffel bez pola, JEV totalno bez krila), a i Buemiju je falilo pola krila. Fenestraz, koji je mogao do bodova u svom drugom nastupu, ispao je iz top 10 na samom kraju. Ovdje piše da su JEV i Fenestraz imali sudar ranije u utrci, a da su na kraju obojica ostala bez snage, ali i dalje ima nepoznanica o ostalim oštećenjima.

Frijns je slomio zapešće u sudaru na početku utrke i upitan je njegov nastup u SA idućeg tjedna, a kao zamjene se spominju Kelvin van der Linde i Jehan Daruvala:
https://www.motorsport.com/formula-e/ne ... /10421032/

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Evo već i drugi FE vikend ove godine, ovog puta dupli program u Diraji, a ovo glavno kreće već danas:

Petak
FP2 - 11:25-12:15
Kvalifikacije - 13:40-14:55
Utrka - 18:03

Subota
FP3 - 11:25-12:15
Kvalifikacije - 13:40-14:55
Utrka - 18:03

FP1 je odvožen već jučer, a najbrži je bio Sam Bird (inače dvostruki pobjednik ovdje), jedan od trojice vozača koji će danas odvoziti svoju 100. utrku - druga dvojica su prvaci Buemi i Vergne.
https://fiaformulae.com/en/news/16059/f ... -and-three

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Buemi je osvojio pole za svoju stotu utrku i time izjednačio rekord od njih ukupno 15 s JEV-om, a pobijedi li, izdvojit će se na vrhu ljestvice po broju pobjeda koji trenutno dijeli s di Grassijem (13). Debitant Hughes ponovo odličan, starta iz prvog reda:
https://www.motorsport.com/formula-e/ne ... /10425305/

Pastor
Formula 1
Formula 1
Porsche u utrci klasa za sebe.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Odlična prva utrka u Diraji, uzbudljivo je bilo u borbi za vodstvo, prvo s Buemijem i Birdom, a kasnije s Wehrleinom i Dennisom. Iako su startali 10. i 11., ponovo su zauzeli prva dva mjesta, ovog puta u obrnutom poretku, očito Porsche ima odličan trkaći tempo koji njih dvojica zasad maksimalno koriste :thumbs:

Za promjenu moram pohvaliti režisera, nadam se da ovaj prijenos danas u kojem je sve bitno bilo prikazano neće ostati iznimka :) Ono na što ću se danas požaliti su ova svjetla na bolidima koja mi ne smetaju sama po sebi, već mi je glupo što konstantno svijetle, do prošle sezone su ona označavala da je bolid u attack modeu, što je bilo fora i praktično. Nisam obraćao pozornost na to u Meksiku pa ne znam kako je tamo to funkcioniralo.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Barem nije bilo onoliko Safeta kao na prvoj trci
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
croatic f1 je napisao/la: 27.01.2023., 19:27 Odlična prva utrka u Diraji, uzbudljivo je bilo u borbi za vodstvo, prvo s Buemijem i Birdom, a kasnije s Wehrleinom i Dennisom. Iako su startali 10. i 11., ponovo su zauzeli prva dva mjesta, ovog puta u obrnutom poretku, očito Porsche ima odličan trkaći tempo koji njih dvojica zasad maksimalno koriste :thumbs:

Za promjenu moram pohvaliti režisera, nadam se da ovaj prijenos danas u kojem je sve bitno bilo prikazano neće ostati iznimka :) Ono na što ću se danas požaliti su ova svjetla na bolidima koja mi ne smetaju sama po sebi, već mi je glupo što konstantno svijetle, do prošle sezone su ona označavala da je bolid u attack modeu, što je bilo fora i praktično. Nisam obraćao pozornost na to u Meksiku pa ne znam kako je tamo to funkcioniralo.
Ja sam primjetio u Meksiku da više ne svijetle kada je aktivan Attack Mode. A bilo je nekih bolida na kojima su stalno svijetlila i onih na kojima nisu svijetlila nikako. Bio sam pomislio da je sada obrnuto, da svijetle kada nije aktiviran Attack Mode. Ali nije ni to. Izgleda da svijetle stalno, samo što su neki vjerovatno imali problema pa nisu radila.

Ima još jedna novina. Attack Mode se može aktivirati po minut, dvije ili tri. A opet se mora iskortistiti u dva pokušaja. Ne možeš uzeti 4 puta po minut, nego ako si uzeo minutu u drugom pokušaju aktiviranju uzimaš preostali 3, ili obrnuto. Ima logike, za različite strategije, samo premalo minuta. Možda bi bolje bilo da imaju ukupno 8 minuta, a da mogu aktivirati po 2, 4, 6 minuta. I opet iskoristiti u dva pokušaja. 6-2, 2-6, 4-4. Imali bi više vremena da nešto učine sa dodatnom snagom.
Nisam primjetio da Attack Mode ima neki uticaj u ove dvije utrke do sada. Samo se uglavnom gubi pozicija dok ga aktiviraš... A gledao sam i na treninzima, imaju poredak sa korištenih 350kW(kvalifikacije i AM) i sa 300kW(utrka bez AM). Nije neka razlika. Danas je Wehrlein pritiskao Birda bez AM-a, dok ga je Bird imao. Možda su opet razlog gume...

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Baš bezveze ovo sa svjetlima, ako već žele da stalno svijetle, mogli su bar napraviti da svijetle u drukčijoj boji dok je uključen AM. Za trajanje AM-a sam skužio da je nešto čudno, ali nisam se ni trudio shvatiti što se točno događa :mrgreen:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Porsche (barem u rukama Wehrleina i Dennisa) ubi
Dennis uzima Rasta u Mclarenu bez attack modea, mal'te ne na pola pravca
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
Mislim da nije Porsche tehnički nešto bolji od ostalih. Nego jednostavno bolje su skapirali taktiku sa ovim bolidima, a za sada samo Wehrlein i Dennis mogu izvesti ono što se od njih traži. Do sada sam mislio da imaju bolju efikasnost, ali danas je Bird sačuvao više energije i napredovao slično ko Wehrlein i Dennis juče. Ali ga je SC zajebao i to što nije iskoristio nijedan AM, pa je izgubio poziciju od Rasta koju nije uspio vratiti. Ali se i tu sam zajebo u jednom pokušaju prestizanja kada je promašio zavoj. Kasnije je potrošio višak energije, a nije uspio ni Rasta da obiđe, a kamoli da zaprijeti prvoj dvojici, kako je izgledalo da će moći prije SC-a.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Ili su Wehrlein i Dennis najbolje od svih savladali menadžment energije u utrci ili im Porscheov pogon to omogućuje bolje nego drugima - pretpostavljam da su obje tvrdnje točne s obzirom na njihove rezultate i uvjerljiv način kojim su ih ostvarili, unatoč ne baš bajnim startnim pozicijama (izuzev Dennisovog P2 u Meksiku). Bilo bi mi čak drago da se njih dvojica i u nastavku izdvoje u borbi za naslov, lakše je to pratiti nego kad 80% grida uđe u finale s teoretskim šansama za naslov kao u zadnjih par sezona :mrgreen:

Što se tiče Birdove energije, možda je njegov postotak bio mrvicu zavaravajuć jer je tek pri kraju iskoristio AM s kojim se troši nešto više energije, ali očito i Jaguar ima solidan paket, stalno su njihovi vozači negdje pri vrhu.

McLaren radi odličan posao kao rookie ekipa, jest da je to preuzeti Mercedes, ali opet se promijenilo dosta stvari, između ostalog i proizvođač motora, od čije su tvorničke ekipe zasad puno bolji. Hughes i Evans u cilj ušli kao King i McQueen :zubo:
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡