Formula E vijesti

šŸ”‹ Sve teme vezane uz Formulu E.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Tema predviđena za pisanje Formula E vijesti.
Napomena : Morate navesti izvor vijesti u vidu pasteiranja linka ispod teksta.
slika

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Zanimljivi se planovi kuju za sljedeću sezonu. Å ta misliÅ” Alene tko bi mogao isplivati?
U razumnu srcu mudrost počiva, a Ŕto je u bezumnom, to se i pokaže.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
TeŔko pitanje Exploreru,par konstruktora se ističu ali ne bih nikoga posebno istakao.
Imamo 8 konstruktora slijedeće sezone:
- ABT Sportsline
- Andretti
- Mahindra
- Motomatica
- NEXTEV TCR
- Renault Sport
- Venturi Automobiles
- Virgin Racing Engineering

Venturi,Renault,ABT te NEXTEV TCR već planiraju zanimljive koncepte i mislim da bi oni mogli biti jaki.
ABT ima velikih iskustava s električnim autima,također i Renault.Oni imaju poveće znanje koje će im pomoći u pravljenju Å”to bolje PJ.
Venturi kompanija drži brzinski rekord u kategoriji električnih vozila,dakle i oni imaju korisnog iskustva.Nedavno su najavili da za drugu sezonu planiraju vrlo snažnu PJ.Živo me interesuje kakve će preformanse imati.
NEXTEV TCR koji je preuzeo China Racing uoči ePri Monaka planira twin-elektromotor sa zasebnim invertorima (pretvarači jednosmerne električne enegrije u naizmeničnu) te jednim mijenjačem.Prilično radikalan koncept koji bi mogao biti pobedonosan i Ŕampionski ali isto tako bi mogao biti katastrofalan,svakako vredno pažnje.
Mahindra je joŔ jedna kompanija koja ima iskustva s električnim automobilima tako da i oni imaju vrednog iskustva.
Motomatica(Trulli) ,Virgin i Andretti su mi nepoznanica Å”to se tiče nekih predviđanja.
Vrlo je uzbudljiva FE,sve se polako zakuvava za drugu sezonu koja će postati prva prava sezona puna konstruktora koji se natječu sa svojim maÅ”inama.
slika

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
I ja imam dojam da bi sljedeća sezona mogla biti jako zanimljiva, iako ni ova nije loÅ”a.
Stvarno zanimljivi koncepti, nekako me najviÅ”e zanima NEXTEV TCR-ov, prilično je radikalan i treba imati muda za napraviti tako neÅ”to. Hehe, svi planiraju neke velike nadogradnje koje će im dati mnogo snage, baÅ” me zanima tko će postati Mercedes u Formuli E :)

Btw. ubacili smo tvoje nove zastavice, hvala :)

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Simona de Silvestro debitirat će na londonskom e-prixu za Andretti
http://fiaformulae.com/en/news/2015/jun ... eprix.aspx

To neće biti jedina vozačka promjena za London; Amlin i Trulli morat će potražiti zamjene za svoje vozače Da Costu i Liuzzija koji imaju druge obaveze tog vikenda.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Amlin potvrdio zamjenu za Da Costu - Sakon Yamamoto
http://fiaformulae.com/en/news/2015/jun ... ondon.aspx

Sakon je trenutno vodeći u FanBoostu, uz njega su trenutno u top 3 Piquet i Di Grassi
http://fiaformulae.com/en/news/2015/jun ... boost.aspx

Piquet je potpisao dugoročni ugovor za NEXTEV TCR
http://fiaformulae.com/en/news/2015/jun ... v-tcr.aspx

JoÅ” jedna vozačka promjena dogodit će se u Londonu: Oliver Turvey vozit će za NEXTEV TCR
http://www.motorsport.com/formula-e/new ... -in-london

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Za manje od nedelju dana ćemo doznati ko će postati Å”ampioni inaguralne sezone u obe kategorije uoči duplog ePri Londona.
Ovo su sveže slike iz zraka s Battersea Parka:
slika

slika
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Već četvrta vozačka promjena za London: Fabio Leimer vozit će za Virgin umjesto Alguersuarija
http://www.motorsport.com/formula-e/new ... -at-virgin

Ova promjena nije posljednja jer joŔ uvijek čekamo Trullijevu zamjenu za Liuzzija koji ima druge obaveze ovog vikenda.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Potvrđeno,u drugoj sezoni izgubićemo trku u Monacu dok će dva grada debitovati.
Link.
Monaco neće imati ePri trku jer raspored F1,GP2,GP3,Porsche Supercup i Historijskog F1 takmičenja je vremenski taman dovoljan za zatvaranje javnih cesta tako da je organizovanje sledeće trke nemoguće.
Kao Å”to je bilo rečeno,dva grada će organizovati svoju prvu ePri utrku i to je sada potvrđeno.Pribojavao sam se da će Punta Del Este i Long Beach (nakon puno tračeva koji dolaze sa pouzdanih izvora) izgubiti trku ali na koncu oni ostaju u sledećoj sezoni.
Kako sada stvari stoje,Mexico City i Paris bi trebali doći u drugoj sezoni.U trećoj Montreal i Honk Kong dok Švicarska,Brusseles,Copenhagen,Zaragoza,Oslo,India,Singapur,Australija,Kazakstan,Dubai,Rim,New York pa i San Francisco trebaju pričekati.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Heidfeld : "Osećao sam se kao Alain Prost kada sam gurao bolid u garažu".To su reči Nicka nakon razočaravajuće poslednje trke sezone u kojoj je morao parkirati bolid na ulazu u pitlejn,gurati ga pa kasnije uz pomoć redara doÅ”ao do garaže te nastaviti trkanje s preuranjenim pitstopom.No baterija nije izdržala pa ga je to primoralo na odustajanje.

Senna : "Buemijeva preagresivna vožnja na poslednjoj trci je neprihvatljiva"
Link.

NextEV TCR je uÅ”ao u pregovore s Giedom Van Der Gardeom.Možda Giedo debitira u sledećoj sezoni snjima.
Link.

Venturi je testirao svoju PJ koju će koristiti sledeće sezone!Ove nedelje biće petodnevno predsezonsko testiranje u kojem će učestvovati sledeći timovi : Venturi,Abt,NextEV TCR,Mahindra i Virgin.
Venturi će napraviti PJ uz pomoć Hewlanda stim da Venturijevi inženjeri stvaraju dizajn a Hewland to proizvodi.Kažu da je PJ odlična i da su napravili odličan posao Å”to se tiče sprečavanja pregrejavanja komponenti.
Link.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Ovo je staro viŔe od mesec dana ali sadrži ključne podatke u vezi Formula E kalendara za drugu sezonu.
Link.
Dakle,kako stvari stoje kalendar bi trebao izgledati ovako:

2015.
1. ePri Pekinga - Listopad
2. ePri Putrahaje - Studeni
3. ePri Punta Del Este - Prosinac
2016.
4. ePri Buenos Airesa - Siječanj
5. ePri Meksika - Veljača
6. ePri Majamija - Ožujak
7. ePri Long Beacha - Ožujak
8. ePri Pariza - Travanj
9. ePri Berlina - Svibanj
10. e Pri Londona - Lipanj

Agag je ranije rekao kako će London opet imati duplu trku u drugoj sezoni a žarko želi joÅ” jednu duplu trku pa hoće ući u pregovore s organizatorima ePri Berlina jer lokacija te staze potpuno odgovara za pravljenje duple trke jer uopÅ”te ne smeta građanima.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Oppa,Brussels je na korak do pravljenja svojeg ePrija.Možda će biti spremni za drugu sezonu a staza će biti locirana oko Autonomus sklupture (baÅ” onako kako sam ja zamiÅ”ljao pre pola godine).Takoćer,Å vicarski grad Lausanne također hoće ugostiti ePri u sledećoj sezoni.
Link.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Organizatori staze Imola hoće ugostiti ePri trku već u drugoj sezoni!!!Čak su predstavili stazu:
[ link do slike ]
Predstavnici Imole su uoči ePri Londona imali opsežne razgovore s Alejandrom Agagom (FE CEO).Wow.
Link.
slika

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Uuuu to bi bilo odlično, jedna dobra priprema za Formulu 1 za 2017. godinu. i za podizanje popularnosti Formule E.

Alene, Å”to misliÅ” koliko bi Formula E trebala biti brža sljedeće godine? Jer ovo Å”to sad imamo je ipak malo presporo.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Jest da je to odlično,ali ja se protivim Imoli.Predstavljena staza je prejednostavna i nelegalna kao prvo.Startno ciljni pravac je 380m duži od dozvoljenog i tamo treba Ŕikana usred ravnine.Kad se to sredi onda je legalna staza.Pravilo nalaže da ravnine ne smeju biti duže od 600m.
Bolje bi bilo Agagu da Ŕto pre angažuje Rim za stazu nego da se dogovara s Imolom.
Sve to stoji,to da je fantastično imati Imolu u FE ali ja se protivim skraćivanju staze.Izgleda niko ne svata pa ni sam Agag da skraćivanje originalnih permanentnih staza pravi od FE ono Å”to je Vettel rekao "sirasto takmičenje".U vrlo ružnom rečniku bi se to kazalo "FE poseduje bitch od bolida koji nemogu imati trke na recimo Imoli ili Monaku".Sve to jer ljudi su željni konparacije F1 i FE bolida i vole praviti PR koji Å”teti FE i to oborava rejting takmičenja.Zato ne treba uopÅ”te poticati takve rasprave.
Formula E treba 10 godina razvitka i revolucije da bih mogla uopÅ”te doći na permanentne staze,tj. da stoji rame uz rame F1 pa i mlađanim serijama.Dok se preformanse bolida ne poprave FE mora imati kalendar sačinjen od uličnih pista ili pista koje nijedno drugo takmičenje nema,pa to je bit FE,unikatnost i utrkivanje na uličnim pistama Å”to bliže centru grada aka. "dovedimo trkanje k ljudima"

Ex,nažalost sledeće sezone bolidi neće biti brži od onoga Å”to smo dosad videli.Pravila koji se tiču preformansi bolid aostaju ista i za spomenutu sezonu.Možda će bolidi neznatno biti brži (otprilike 0.5-1 sekundu) jer su timovi upoznati s pistama pa mogu lakÅ”e naći setap a možda konstruktori naprave bolje PJ negoli Mclaren-eMotor s invertorima i Hewland-menjač (koji su pravli sklopove PJ za sve timove u prvoj sezoni).
Tek u trećoj sezoni bolidi će biti jači za 50kW (u prvoj i drugoj bolidi imaju 200kW-268 konjskih snaga,u trećoj s 250kW to je 335 konjskih snaga) a baterija će biti veća za 4kW časova (u 1. i 2. sezoni bolidi imaju 28 kW časova).
Uopstalom evo tabele razvitka bolida u pet sezona:
[ link do slike ]

Sezona 5 je vrlo zanimljiva jer će imati pogone na sva 4. kotača (dodatni elektomotor će biti smeÅ”ten spreda i pogoniće prednje kotače),PJ će biti jačine 300kW -402 konjskih snaga a baterija kapaciteta 40kW časova.Spominje se pokretni aero paket koji će na kraju najverovatnije biti DRS,to bi vozači koristili možda na ravnini za sticanje boljih preformansi (nedaj bože da on bude povezan s FanBoostom).
U F1c sam prepravio moj FE bolid za petu sezonu i dobio sam zanimljive podatke i osećaje.Bolid jima vrlo snažnu trakciju na izlasku iz zavoja,ogromno podupravljanje koje vrlo smeta a nedostatak prijanjanja nadomeÅ”tava pogon na sva četri kotača.Taj bolid je vrlo interesantan za vožnju i takvo neÅ”to nikada ranije nisam vozio.
Test sam odradio na Putrahaji i vreme je bilo skoro 10 sekundi bolje nego s bolidom iz prve sezone.10 sekundi nije mala stvar.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Malo sam istraživao...
Formula E bolid iz pete sezone imaće slične prefomanse kao Nissanov prototip ZEOD RC koji je debitovao na 24h Lemana 2014.Eto vam reference za uspoređivanje :)
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Jako me je zaintrigirala Imola pa sam krenuo s projektom testiranja staze u F1c.PoŔto sam otkrio da originalna predstavljena staza nije legalna odlučio sam je prepraviti tako da bude legalna.
Ovo je legalna FE Imola staza:
slika
Najbolje vreme sam napravio u trajanju od 1:11.262 i imam miÅ”ljenje da je ova staza dosadna i ima vrlo predvidljiv "flow".UopÅ”te nema adrenalina tokom vožnje osim u Å”ikanama.UopÅ”te mi se ne sviđa.
Sad joŔ viŔe podupirem Rim nego Imolu.
slika

luka vz
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: McLaren
Samo me zanima zaŔto eminentni ljudi iz svijeta F1 imaju potrebu "blago popljuvati" projekt formule e.

U pripremanju članka koji će uskoro biti objavljen na stranici - citao sam i naveo izjavu Christiana Hornera iz Red Bulla-
On, naime, misli da je FE sastavljena od ljudi koji nisu bili dovoljno dobri u F1 i da je natjecanje cudno i po njemu, ocito, pomalo smijesno.

Hocu reci - da su toliko sigurni u superiornost i nedodirljivost F1 - cemu potreba za napadima i podcjenjivanjem.
Mozda im smeta alternativno natjecanje, a možda se i sami boje da me izgube jedan dio sponzora i fanova.
Odlijev novca sada ili u buducnosti svakog brine...

Ovaj sport je tek u povojima i trebaju mu godine da dosegne puni potencijal.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Pljuvaju zato Å”to FE puno bolje ide s negoli njima.Nađu svaku dlaku u jajetu samo da opljuvaju slično kao Å”to mala deca rade.Neverovatna glupost...

Pariz predstavio FE stazu za ePri trku koja ćese održati 4. meseca 2016. godine!!!Tu vest je objavio websajt L'Equipe.
Staza je dugačka 1.8km i ima 13 krivina.Prilično neinspirativni dizajn ali nađe se pokoja dobra krivina..
[ link do slike ]
Danas uveče ću je provozati u F1c..
slika
Odgovori
šŸ‘€ Registriraj se Prijavi se ⚔