Scuderia Ferrari

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Fiorano99
Karting
Karting
S nama već: 2 god 6 mj
Navija za: Ferrari
Intervju Leclerca s AMuS-om: https://www.auto-motor-und-sport.de/for ... ritt-2024/

Nesto izdvojenije iz clanka - automatski prevedeno google translateom:

Kako je prošla ova sezona s vaše točke gledišta?

Leclerc: Nije bila izvanredna sezona jer naš auto nije bio tako dobar kao što se očekivalo. S druge strane, puno smo naučili i za 2024. godinu. I to je najbolje što možete očekivati u teškoj godini. Nažalost, ove sezone nismo uspjeli puno promijeniti, ali u srednjoročnom razdoblju sada smo u poziciji da napravimo korak naprijed. I sam sam razumno zadovoljan sobom. Karakteristike ovog auta nisu baš odgovarale mom stilu vožnje. Na tome smo radili tijekom sezone i polako pronalazili smjer koji mi više odgovara. Posebno mi je pomoglo novo podvozje u Japanu. Prednja osovina sada ponovno bolje grize. S negativne strane, postoje neki nedostaci na početku sezone i, naravno, diskvalifikacija u Austinu.

Kako je moguće da nadogradnja mijenja automobil na takav način da se ponekad vi, ponekad Carlos Sainz možete bolje nositi s tim?

Leclerc: Mislim da nema tako ekstremnih zamaha prema Carlosu ili meni od nadogradnje do nadogradnje. Moj problem na početku godine bila je snažna reakcija automobila na oversteer. Čak i uz lagani oversteer, potpuno prianjanje straga iznenada je nestalo. Na kraju dana, to je trajalo previše vremena. Zato smo bili prisiljeni postaviti auto za podupravljanje. To ne odgovara mom stilu vožnje. Ali radili smo na tome i konačno pronašli rješenje. Od tog trenutka osjećao sam se mnogo ugodnije. Mogu podesiti auto natrag na oversteer i još uvijek će biti u voznom stanju.

Ti i tvoj suigrač ste se uvijek žalili da Ferrari radi samo u vrlo malom radnom prozoru. Što to znači sa stajališta vozača?

Leclerc: Ako imamo nove gume u kvalifikacijama, dodatno prianjanje guma kompenzira slabosti automobila. Onda dolazimo do glazbe. Čim gume ostare i izgube prianjanje, a na bolidu imamo puno goriva, počinju problemi. Ako se tada vozimo u prometu, vjetar se pojačava ili se temperature mijenjaju, slabosti postaju još očitije. Tada postaje vrlo teško voziti automobil.

No, nema li Red Bull jednako koristi od svježih guma?

Leclerc: Da, ali on ima manje koristi od toga. Za nas, nova guma čini da slabosti koje bi nas inače usporile nestanu. Kao što sam rekao, to je vrlo tanka linija na kojoj automobil radi. Uzmite Meksički GP za primjer: bili smo jako brzi na srednjim gumama. Čim smo se vozili na tvrdim gumama, ništa nije radilo.

Kada ste u sezoni osjetili da će vam 2023. biti još jedna teška sezona?

Leclerc: Bilo mi je jasno odmah nakon zimskih testova. Carlos je jahao prvog jutra gotovo bez vjetra i bio je prilično zadovoljan. Popodne sam sjeo u auto i vjetar se pojačao. Auto je odjednom bio izuzetno težak za vožnju. U početku još nisam bio siguran jer nisam znao kako će drugi automobili reagirati na to. Kad je Red Bull posljednjeg dana testiranja istrčao simulaciju utrke s punim tenkovima, shvatili smo da su daleko ispred nas u smislu utrke. Ne možeš blefirati. Puni spremnici su puni spremnici.

Je li nepravedno reći da Verstappen ima lagodan život s ovim autom?

Leclerc: To bi bilo vrlo nepošteno. Naravno, danas je u ugodnoj situaciji, ali da bi stigao tamo morao je uložiti puno posla. I upravo su napravili dobar posao da dođu tamo gdje su sada. Poštujem to. Sada moramo napraviti jednako dobar posao da ih sustignemo.

Koji je bio vaš osobni vrhunac ove godine?

Leclerc: Obično su to pobjede. Pole position je dobar, naravno, ali već imam 23 takva. I naravno, cijela stvar je zamagljena činjenicom da već u subotu znam da će nedjelja biti puno teža. Zato pole pozicije više nisu pravi vrhunac. Zato mi je ove godine najbolje bilo to što sam pomogao razumjeti automobil i transformirati ga u smjeru koji je bolji i vraća nas do uspjeha u srednjoročnom razdoblju. Uglavnom zato što je bilo tako teško doći do ovog razumijevanja. Većinu vremena, radi se samo o pronalaženju još nekoliko točaka potisne sile. Ovaj put je mnogo složenije i mnogo je teže uspostaviti vezu između promjene i vremena kruga.

Koliko strpljenja imaš s Ferrarijem?

Leclerc: Postao sam stariji i zreliji. Ako sam išta naučio u Ferrariju, to je strpljenje. San mog života je da postanem svjetski prvak s Ferrarijem. Ne možeš to prisiliti. Za taj dugoročni plan vrijedi biti strpljiv.

Ferrari je poseban tim. Kvarovi se kritiziraju žešće od drugih. Je li to pošteno?

Leclerc: Drugi se mogu lakše izvući, ali mi moramo živjeti s tim. Ferrari je Ferrari s razlogom. Postoji potpuno drugačija strast. Svatko tko potpiše ugovor s Ferrarijem, bilo kao vozač ili u bilo kojem drugom svojstvu, mora prihvatiti da je pod većim pritiskom od drugih. Nemam problema s tim. Mislim da se nosimo s tim bolje nego u prošlosti.

nikola_st
Karting
Karting
S nama već: 8 god 3 mj
Navija za: Ferrari, Kimi
slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Glasine govore da odlazi Rueda.
And Corriere dello Sport report that another name set to leave the Ferrari F1 ranks is Iñaki Rueda, who headed the Ferrari strategy team from 2021-23.

Rueda was replaced in the role by Ravin Jain ahead of the 2023 campaign, Ferrari’s strategy team under Rueda having faced criticism on several occasions, though it is reported that he is now set to leave the team completely.
slika

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb
Dok se ne makne cijela struktura tima nema od njih ništa. Neće odlazak Ruede promijeniti ništa. Doći će čak možda i gori idiot, kao u slučaju MB i FV. Treba maknuti Elkanna i ekipu, Čarliju krila skratiti malo i dovesti Luju, kakve je sreće odmah će imati pobjednički bolid.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Zašto ti je FV "veći idiot" od MBa (ako sam dobro shvatio rečenicu, tako je napisano)? :misli: :neznam:
MB je odličan inžinjer i odličan CTO, ali je kao glavni manager, tj. CEO, žešća kurchevacha.
Nije ni FV neka sreća, ali da je "veći idiot" od MBa, ....., vala nije.

I opet da ponovim, kakv Lujo, kakvi bakrači....
Ma kakav i Max.
Njima treba tehničko lice kalibra ANa.
Dodatni plus bi bio da im kao CEO bude lik koji će lupiti rukom od sto (i da bude mufljuz na tragu Vuka ili Flavia) i pokazati zube FIAi, drugim ekipama, itd....
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
Slažem se da im treba neko ko će lupiti šakom o sto. Sad im ni AN ne bi pomogao, mislim najviše zbog Elkanna i ekipe.
A to što sam napisao za FV da je veći idiot od MB je jer mislim da je FV jako, čak i previše naklonjen Čarliju (strategija iz Abu Dhabija?).

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Pa sjeti se kako je Matek došao na mjesto CEO.
Skraćeno i pojednostavljeno: Hoću ja da budem CEO (usput i da zadržim poziciju CTO) ili odoh iz ekipe.
Naravno, slažem se, i po n-ti napominjem, da riba smrdi od glave, tj. od Elkanna.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
A sjećam se. Flavio bi bio pravi pogodak po mom mišljenju.

Iceman
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Ferrari, KR7
Suditi Vasseur-u nakon samo godinu dana na menadzerskoj poziciji je bezveze. Trebas covjeku dati 3 godine da vidis rezultate njegova rada. Isto bih rekao za vecinu menadzera Ferrarija prije njega. Pa nije Vasseur brao grozdje prije doslaska na celnu poziciju Scuderije. Lik ima respektabilni racing CV, za razliku od recimo Mattiaccija koji ima solidan biznis-corporate CV. Dok recimo jedan Wolff ima oboje pa vidimo do kuda je stigao (recimo taj lik je uspio izgurati respektabilnog Ross Brawna sa celne pozicije).
Ono sto je veliki krimen Ferrarija je lokacija gdje se momcad nalazi i dok god postoji ta momcad, a da jedan njemac ili britanac nije vlasnik to ce uvijek biti problem. Sad cu generalizirati ali mi juznjaci smo drugacija vrsta ljudi od sjeverno europljanja i to je cinjenica. Da.... ima odlicnih specijalista u bilo kojem zanimanju kako u juznoj tako i srednjoj i sjevernoj europi, ali state of mind je drugaciji. Mi smo rodjeni sa korupcijom, mi smo nauceni da si sredimo poslove, mi postavljamo ljude gdje i kako nam odgovara. Ako zaj... naci cemo nacin da to pokrijemo nekako ili okrivimo nekog drugog. Odi u jedan corporate u britaniji pa probaj nesto zaj.. pa to sakriti, ajde probaj samo nekog poslat u k.... pa da te vidim. Mogao bih jos o tome pisati jer iz prve ruke znam o cemu pisem. Proble postoji svagdje, ali je vise izrazeno tamo gdje su korupcija i nepotizam ukorjenjeni.

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Iceman je napisao/la: 07.01.2024., 21:10
Ono sto je veliki krimen Ferrarija je lokacija gdje se momcad nalazi i dok god postoji ta momcad, a da jedan njemac ili britanac nije vlasnik to ce uvijek biti problem.
https://www.planetf1.com/news/ferrari-s ... w-scrapped
slika

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Koliki dugo 🤷‍♂️

[tweet][/tweet]
Leclerc: "I’m very pleased to know that I will be wearing the Scuderia Ferrari race suit for several more seasons to come."

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
ionako nema gdje
slika

nelinjo
Formula 2
Formula 2
S nama već: 7 god 3 mj
:lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz: :lolz:

koji trolovi!
Bivši navijač Juventusa, a ubrzo i Ferrarija!

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
senna66 je napisao/la: 25.01.2024., 16:24 ionako nema gdje
A baš to. Najjači su mi likovi koji ga nazivaju "luđakom" jer ostaje u Ferrariju kao da se RBR i Mercedes bore svim silama da ga dovedu.

Osella
GP3
GP3
S nama već: 3 god 3 mj
Navija za: Minardi, Andrea Moda

https://www.ferrari.com/en-EN/formula1/ ... ia-ferrari

Bearman će od ove sezone biti rezervni vozač Ferrarija. Tu će ulogu dijeliti sa prošlosezonskim dvojcem Giovinazzijem i Švarcmanom.
Lasciatemi guidare...
"By my calculations, we win the championship by 1 point!"

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
[tweet][/tweet]

2+1

Jebateled :neznam:

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Na koliko je Leclerc dobio ugovor?
slika

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
Mislim 2+2
Danas svi imaju takve ugovore pogotovo jaki vozači s izlaznom klauzulom...
Danas si tu, sutra nisi...
Isto kao i Max, sigurno može otići ako RB/Ford flopaju s motorom

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Dva najdraža vozača u istoj ekipi. Još da je bolid pravi....
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡