VN Saudijske Arabije 3.-5. prosinca 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

OffLiberyMedia
Karting
Karting
S nama već: 5 god 11 mj
Navija za: Da Massi dobije otkaz
Ne mogu sa shvatim šta su tvoje namjere
Kad slijepo vjeruješ u teorije zavjere

I'm going home.
Nikome ne želim da dobije otkaz osim Michael Masiju.

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
AMG je napisao/la: 09.12.2021., 00:34 Znaci prljavo je to što ga nije htio prijeći na dijelu staze koji mu ne odgovara, a baš to je želio Max koji je uzrokovao čitavu tu farsu i još naglo usporio kako bi se pretjecanje (ili nešto više🤔) dogodilo baš tu gdje mu najviše odgovara. Baš je prljava Lewisova taktika...

Nije moj GOAT, a je li laže ili ne još me više briga, i uopće nije poanta u tome, u ovom incidentu Max ima više motiva i uostalom on je barem "predominantly" kriv.
:facepalm:
Za šta je tačno Max kriv? Zato što je uradio (ili barem pokušao da uradi) ono što je FiA tražila od njega?
Gdje piše u pravilima na kojem mjestu na stazi ga mora propustiti? Ništa što je Max uradio nije kontra pravila. I na kraju ga FiA kažnjava za očitu Hamiltonovu grešku, jer vidjelo se iz aviona da Max usporava. Tako da je očigledno Hamiltonova krivica što se zabio u njega. Još mu je ozbiljno oštetio bolid - gume i difuzor...

Nije bitno šta Hamilton želi. Maxu je rečeno da ga mora pustiti, i on je to radio. I sa pravom je izabarao gdje će to uraditi. Ako se Hamiltonu ne sviđa mjesto, mogao je parkirati iza njega, a ne se zabijati...

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Ferrari
Objektivno Max jeste kriv za ono kočenje, s obzirom na okolnosti kakve su bile. Samo u toj cijeloj priči Hamilton je bio nejasan, kao da se je pogubio, ono ko kad cuko ganja točak od auta, pa kad ga stigne ne zna šta će s njim! Tako i Hamilton, ganjao je Maxa, onda kada je ovaj počeo da usporava, Hamilton je to isto radio???

Bez obzira na lošu komunikaciju sa ekipom, Hamilton bi trebao biti više spretniji, jer u ovoj situaciji je doslovno buljio u Maxov difuzor.

Bila je teorija, da je Hamilton namjerno prikočio da ne bi Maxu dao priliku da udje u DRS zonu, pa sve i da je tako, opet nema logike to da radi, jer svi žele da preteknu, bez obzira na DRS.

Sva ta situacija je bila morbidna, od Maxovog kočenja, do uspavanog Hamiltona. Ruku na srce, bilo je dosta prostora lijevo da Hamilton krene sa napadom, zašto to nije uradio, on zna najbolje. Moje mišljenje je jednostavno da se je pogubio...
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

AMG
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Kriv je zato što je naglo kočio (2.4G,69Bar pritisak), a je li Hamilton to mogao izbjeći ne bih uvodio u ovu raspravu, a to okrećanje teza kako se Hamilton zapravo zabio u Maxa (namjeno ili "zabunom") ima manje logike, odnosno on ima manje motiva da to uradi zar ne?
Nije bitno šta Hamilton želi. Maxu je rečeno da ga mora pustiti, i on je to radio.
Pa da radio je ali ne "fair play"...

Ja sam replicirao na prozivku da je Hamilton također ovaj incident odigrao "namazano", "prljavo" ili kako već. A je li to tako? Ja bih rekao da nije bio u poziciji da može odraditi nešto u tom stilu, dok jedan drugi vozač je...
slika slika

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Znaci max je zasluzeno kaznjen. Telemetrija je sve rekla i tu nema dileme. Ni sam max se na to ne buni jer je puko pod pritiskom tada.

Sta je bilo. Obojica su znali istog trenutka ce morat mjenjat pozicije.

Buduci da max nije odmah sam vrario poziciju, ham je imao vremena razmisliti i shvatio je da ce ga ovaj ic pustat di njemu pase. Prije drs-a. To bi i mi sami zakljucili a kamo li profi vozac.

Kad je shvatio, mrtvo sam uvjeren, ham je odmah shvatio di ce ga pustat (jer vec je pol kruga proslo a nije ga pustio a obojica znaju da mora) i idlucio to ne prihvatit, jer misli da ima pravo, i slazem se.

Kad je vidio da je dobro predvidio i da max ide iz 8 u 3, odbijao je jer je predvidio scenarij i imao vrmena smislit sve i tu max puca, udara 37 bara na kocnicu i -2g i kazna je sasvim ok.

Hamitlon je znao da mu ovaj mora vratit poziciju i hamu bi pasalo da sto duze max odugovlaci i nataravno da nije prihvatio to prije drs detekcije. Nije on vesla siso. Proslo je on skolu alonsa, gazde, kimia, vettela, rosberga i drugih prvaka... I "kurvinskih" igara se on nagledao. Max bas i ne.

Max je htio to igrati al ovaj je procitao (naravno da su sluzbene izjave sasvim kontra) i tu je max popustio.

Break check je nista drugo nego pucanje. Nek se nabije, odustanemo i meni dobro. Inace, ako na na hardu pustim ispred svog mediuma, uzet ce i najbrzi krug.

Pastor
Formula 1
Formula 1
AMG je napisao/la: 09.12.2021., 23:51 Kriv je zato što je naglo kočio (2.4G,69Bar pritisak), a je li Hamilton to mogao izbjeći ne bih uvodio u ovu raspravu, a to okrećanje teza kako se Hamilton zapravo zabio u Maxa (namjeno ili "zabunom") ima manje logike, odnosno on ima manje motiva da to uradi zar ne?
Nije bitno šta Hamilton želi. Maxu je rečeno da ga mora pustiti, i on je to radio.
Pa da radio je ali ne "fair play"...

Ja sam replicirao na prozivku da je Hamilton također ovaj incident odigrao "namazano", "prljavo" ili kako već. A je li to tako? Ja bih rekao da nije bio u poziciji da može odraditi nešto u tom stilu, dok jedan drugi vozač je...
Ne kažem da se namjerno zabio, jer logično da mu ne odgovara. Imao je puno sreće da nije potpuno slomio krilo. Ali da nije znao da ga Max pušta, nema šanse. Max je usporavao stotine metara prije kontakta, tako da je namjera bila jasna...

A što se tiče fair playa, to u zadnje vrijeme jedva da i postoji u F1. Pa sam Hamilton redovno obilazi ljude u kvalifikacijama u zadnjem sektoru, koji se pripremaju za brzi krug... A tu navodno postoji neki dogovor vozača. Pa čak i FiA ponekad odredi neke zabrane prestizanja u zadnjih par kornera, pa kad mnogi to nepoštuju, opet ne dodijele kazne... Tako da, što se tiče kazni, FiA ih više nepravedno dodijeli, nego pravedno, kao i u ovom slučaju.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Postoji ona priča iz Saudijske Arabije. Žena izašla bez pratnje muškarca, neko je silovao i na kraju je ona završila na sudu, a ne sillovatelj. Vjerovatno negdje u zakonu piše da ne smije izaći sama bez pratnje.

Hamilton jeste mogao/ trebao/ morao bolje reagovati na Maxov potez. Ali to ne mijenja činjenicu da je Max radio brake test na mjesto gdje se inače vozi cca 250 km/h u normalnim trkaćim uslovima, koji i jesu bili na snazi u trenutku incidenta.

Gdje je veza između ove dvije priče. E pa nabijem ja i takav zakon, a i takve komentare koji dovode u pitanje šta je žrtva incidenta radila i da li je mogla izbjeći taj incident.

Da li je Max mogao izbjeći udes u VB? Naravno da jeste. Da li bi u tom slučaju već hladio pobjednički šampanjac? Naravno da bi. Da li to mijenja činjenicu da je Hamilton većim dijelom kriv za incident? Naravno da ne.

Da li ja smatram da je u VB bio trkaći incident? Naravno da jesam :zubo: ...
who cares #let_them_race

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Samo da dodam nešto na ovaj komentar.
Ne smatram da je Max namjerno išao na brake test u smislu da izbaci Hamiltona iz utrke.
Meni ne liči na prljavu igru, više na potez u afektu.

Maxovacc
Karting
Karting
S nama već: 3 god 10 mj
Navija za: Red bull racing
Dijelim slicno misljenje kao Har ki. Maxov brake test je vise napravljen zbog reakcije ham na maxovo usporavanje. Misljenja sam da je max odlucio hoces se vozit iza mene i usporavat s mnom pa evo ti jedan mali brake test pa snadji se kako znas. Iako sam maxov fan misljenja sam da je ovo prljav potez maxa ali i ham je mogao bolje postupit. Ham je imao srece da nije vise ostetio bolid.

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Max je vidno kočio, Hamilton je krenuo usporavati isto, kada je vidio da ovaj ne ubrzava, onda u momentu kada je Hamilton krenuo da pretiče Max je jače prikočio.

Da je ova situacija bila van staze, negdje na cesti, onda bi s razlogom svi kočili kada neko usporava, tj pratili bi situaciju šta se dešava. Dok u utrci ovo je nešto sasvim drugačije. Cilj utrkivanja je da od starta dodjes do cilja, kao prvi, boriš se tako što pretičeš druge vozače, kada neko usporava, to ne treba da ti bude "šok", Hamilton se je vidno pogubio, onda kada je se razbistrio, tada je Max stao jače na kočnicu i bum.

Suci nisu opšte trebali kažnjavati Maxa, jer kazna nema nikakvu logiku. Oba vozača su završila utrku, niko nije bio zakinut za nešto.

Problem je samo komunikacija, u momentu kada su rekli RBR da njihov vozač mora propustiti Hama, ista informacija je trebala ići Hamiltonu da ovaj bude spreman. Ali, ali...
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Maxovacc
Karting
Karting
S nama već: 3 god 10 mj
Navija za: Red bull racing
Pa ham sigurno ovo ne bi uradio na ovaj nacin da je treceplasirani bio blize. A kazna je diskutabilna. Suci nisu konstantni i to je najveci problem sezone i ove i iduce ako se nesto ne promijeni.

zelot
Formula 1
Formula 1
Ljudi nije se hamilton nista pogubio. Imao je koliko, pol kruga krug da razmisli.

Mislite da nije odmah nakon maxovog pretjecanja znao da ce dobit poziciju i kislite da nije odmah poceo razmisljat di ce mu max dat i da se nije odmah sjetio da je po njega najgore da uzme poziciju prije detekcije.

Njegove izjave da se zbunio ovo ono macku o rep. Nije od jucer. Skuzio je sta max radi i nije htio prihvatit poziciju na najgorem mogucem mjestu po njega. Mislim da bi svi isto postupili.

Ko je lud tamo pretjecati. Moras dobit poziciju i onda vidis sta ovaj radi i da te hoce namagarcit i logicno je postupiti kao sto je hamilton. Taman posla da mu jos pobjedu pokloni na takav nacin.

Nije se ni horner pogubio vec je rekao pusti ga ali takticki, misleci upravo na drs detekciju.

Samo izjave su takve jer ne napeto, borba je, pa se svi prave ludi pa kao joj zabunio sam se. Ja sma ga pustao a on nije htio. On je usporio previse pa nisam znao sta se desava itd...

Lukavi su oni svi po redu. Pogotovo ovi sa 200-300 utrka i masu takvih borbi i igri.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ma Max je morao za ovo kaznu dobiti. Čak je diskutabila i ova kazna od 10 sec. Ali hadje da se ne pregoni sad ... Brake test, bez obzira na sve, je jako opasna stvar. Argument da se kazna nije trebala dati zbog toga što se nikom nije ništa desilo nema smisla. Ta nećemo zar čekati ozbiljnije posljedice pa da se počnu dijeliti kazne?
IMO (samo za Alky) i onaj incident u Brazilu je za kaznu, bez obzira što su obojica završili utrku.

Pastor
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 10.12.2021., 08:39 Postoji ona priča iz Saudijske Arabije. Žena izašla bez pratnje muškarca, neko je silovao i na kraju je ona završila na sudu, a ne sillovatelj. Vjerovatno negdje u zakonu piše da ne smije izaći sama bez pratnje.

Hamilton jeste mogao/ trebao/ morao bolje reagovati na Maxov potez. Ali to ne mijenja činjenicu da je Max radio brake test na mjesto gdje se inače vozi cca 250 km/h u normalnim trkaćim uslovima, koji i jesu bili na snazi u trenutku incidenta.

Gdje je veza između ove dvije priče. E pa nabijem ja i takav zakon, a i takve komentare koji dovode u pitanje šta je žrtva incidenta radila i da li je mogla izbjeći taj incident.

Da li je Max mogao izbjeći udes u VB? Naravno da jeste. Da li bi u tom slučaju već hladio pobjednički šampanjac? Naravno da bi. Da li to mijenja činjenicu da je Hamilton većim dijelom kriv za incident? Naravno da ne.

Da li ja smatram da je u VB bio trkaći incident? Naravno da jesam :zubo: ...
who cares #let_them_race
Max nije radio nikakav brake test, nego je poslušao upute FiA-e. Žrtva incidenta je ovdje Max. On je u ovoj priči "silovan"...

Pastor
Formula 1
Formula 1
zelot je napisao/la: 10.12.2021., 09:58 Ljudi nije se hamilton nista pogubio. Imao je koliko, pol kruga krug da razmisli.

Mislite da nije odmah nakon maxovog pretjecanja znao da ce dobit poziciju i kislite da nije odmah poceo razmisljat di ce mu max dat i da se nije odmah sjetio da je po njega najgore da uzme poziciju prije detekcije.

Njegove izjave da se zbunio ovo ono macku o rep. Nije od jucer. Skuzio je sta max radi i nije htio prihvatit poziciju na najgorem mogucem mjestu po njega. Mislim da bi svi isto postupili.

Ko je lud tamo pretjecati. Moras dobit poziciju i onda vidis sta ovaj radi i da te hoce namagarcit i logicno je postupiti kao sto je hamilton. Taman posla da mu jos pobjedu pokloni na takav nacin.

Nije se ni horner pogubio vec je rekao pusti ga ali takticki, misleci upravo na drs detekciju.

Samo izjave su takve jer ne napeto, borba je, pa se svi prave ludi pa kao joj zabunio sam se. Ja sma ga pustao a on nije htio. On je usporio previse pa nisam znao sta se desava itd...

Lukavi su oni svi po redu. Pogotovo ovi sa 200-300 utrka i masu takvih borbi i igri.
Naravno da nije budala. Znao je on da je to propuštanje. Ali čemu onda zabijanje? Ako nećeš prestizati gdje je Max sa pravom odlučio propustiti, onda izvoli parkiraj, dok ne dođe ekipa iza...

zelot
Formula 1
Formula 1
Cemu zabijanje?? Pa break testso ga je covjece. Sta tu nije jasno?

Gilles
GP3
GP3
S nama već: 9 god 7 mj
Za igranku je uvek potrebno dvoje a ova dvojica na sebi imaju više boja od ekvatorijalnih papagaja.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

slika

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
zelot je napisao/la: 11.12.2021., 11:27 Cemu zabijanje?? Pa break testso ga je covjece. Sta tu nije jasno?
Da je to bio pravi brake test, onda bi Max imao DSQ pokraj svog imena ;-)

Max je kažnjen jer je igrao igrice i bio nespretan u njima, a Hamilton je u onoj situaciji samo bio malo priglup i također igrao igrice pa se zabio u Maxa.

Dvije konjine.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Ferrari je napisao/la:
zelot je napisao/la: 11.12.2021., 11:27 Cemu zabijanje?? Pa break testso ga je covjece. Sta tu nije jasno?

Max je kažnjen jer je igrao igrice i bio nespretan u njima, a Hamilton je u onoj situaciji samo bio malo priglup i također igrao igrice pa se zabio u Maxa.

Dvije konjine.
Zato meni i puca ona stvar tko će uzeti naslov.

slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Ferrari je napisao/la: 11.12.2021., 12:46 ...
....
A Hamdo bi imao DNF (u rubrici za "razlog odustajanja" bi bilo collision).
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡