Scuderia Ferrari

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

nelinjo
Formula 2
Formula 2
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Ferrari
Rani su dani... ali prethodnih godina nije bilo nekih vecih promjena na vrhu tokom sezone. Obicno, oni koji bi krenuli s vrha, tu bi I bili na kraju. Red Bull dere gume, kao Ferrari onomad. I pored svog njihovog rada, nisam siguran da se taj bolid i takva filozofija može lako prepraviti i postati na jednom dominantan.. Mečka ima ozbiljan zaostatak i ne sjećam se kad je neko nadoknadio sekundu zaostatak u sezoni, cak i sa mnogo većim budzetom... Na kraju, Ferrari nije na 100%, što mi daje poseban dojam da je to-to. Ne kažem, cuda se desavaju, ali ne znam da li će ovaj put... ;)

Možda ja samo sebe hrabrim, ali to nam pokazuje situacija godinama u nazad, i to u sezonama kada je budzet bio mnogo veci... ali eto, navijači uvijek imaju onu dozu neizvjesnosti, pa cak I dok je Merc vladao, a na kraju se ipak znao pobjednik!
Bivši navijač Juventusa, a ubrzo i Ferrarija!

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Jbt, svi su kao protiv timskih odredbi, a neki ih već počeli zazivati nakon 3 utrke... :facepalm:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Sarma je napisao/la: 13.04.2022., 17:23 Polako ekipa, rani su dani :chill:
Naravno da su rani dani.

@Alky
Vidim šta si napisao.
I opet ne uklapa mi se jedno s drugim.
Para mi uši, jbga.

Upravo ta paralela "ima još dosta da se vozi --- ako ne uzmu naslov postat će šprdnja".
I zato sam u prethodnom postu napisao, šta ako njihov vozač (npr. Leclerc, jer je odlično ušao u sezonu) izgubi potencijalnih 50 zbog puknuća gume i zbog tog što ga, lupam, Perez napenali na startu (aluzija na Maxove izgubljene bodove prošle sezone).
Da li bi i u tom slučaju bili šprdnja?

I šta ako Ferrari pogodi sve nadogradnje, ne napravi nikakvu kardinalnu grešku kroz čitavu sezonu, ni u jednom aspektu, a s druge strane:
a) Benz otključa tu mističnu potencijalnu sekundu (možda i više) koju, navodno, donosi taj njihov koncept "zero sidepodova" i / ili
b) Adrian aplicira neki ludi trik na RB pa i oni jednostavno polete i prelete Ferrari?

Da li bi opet bili šprdnja?

Ja prije sezone nisam očekivao titulu, možda borbu za podije (i pobjede).
Nakon ovakvog starta, apetiti su porasli, ali i dalje sam umjeren u očekivanjima (ima iznad quotani @Sarmin post).

@nelinjo
Ja nisam ubijeđen da će nešto uprskati. Zašto bi i bio?
I ne vidim da je iko ubijeđen da će Ferrari uprskati.
Samo imam(o) umjerena očekivanja, koja su malo porasla, nakon ovakvog otvaranja sezone.
A još, za razliku od tebe, meni odgovara, da bilo koji vozač Ferrarija osvoji titulu, ti nekako puno više naginješ Leclercu. Naravno, da su veće šanse za sada, na njegovoj strani.
I zašto misliš da je jedini vrsta zajeba ta da Sainz Leclercu otme neki bod.
Postoji još mali milion situacija u kojoj može nastati zajeb.
Da se razumijemo, nadam se da neće napraviti nijedan zajeb.

BTW, zašto misliš da je Kimi odgovoran za gubitak 1-2 u Singapuru?
Nije ni Vettel.
Mogao si naći bolji primjer, recimo, VN Italije 2018.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: McLaren
@Frantic

Previse je toga napisano , šta bi bilo kad bi bilo.
Ako cemo nabrajati 50 situacija sta bi bilo kad bi bilo , onda bi i Aston Martin mogao uzeti naslov :D.
Sta se tice mogucih odustajanja , Red Bull je to vec odradio i izgubio masu masu bodova.
Benz vec sada ima dobar zaostatak , ne sekundu ali posten zaostatak. Ako i otkljucaju sekundu , nece Ferrari cijelu sezonu vozit sa osnovnim bolidom. I oni ce unaprijediti svoje.
Ali , ponavljam , previse je nagadnja sta bi se moglo desiti.
Ali na osnovu prve 3 trke , apsolutno je Ferrari jedini favorit za titulu. Jedni su "spori" drugi se kvare i ispustili brdo bodova.
Moj zakljucak je osnovu prve 3 utrke , a ne o spekulacijama sta moze biti.
I ja bi rado da McLaren nesto "otkljuca" ili dovedu neku inovativnost , ali to ce vrijeme pokazati :D
slikaslika slika

nelinjo
Formula 2
Formula 2
Frantic je napisao/la: 13.04.2022., 18:24
@nelinjo
Ja nisam ubijeđen da će nešto uprskati. Zašto bi i bio?
I ne vidim da je iko ubijeđen da će Ferrari uprskati.
Samo imam(o) umjerena očekivanja, koja su malo porasla, nakon ovakvog otvaranja sezone.
A još, za razliku od tebe, meni odgovara, da bilo koji vozač Ferrarija osvoji titulu, ti nekako puno više naginješ Leclercu. Naravno, da su veće šanse za sada, na njegovoj strani.
I zašto misliš da je jedini vrsta zajeba ta da Sainz Leclercu otme neki bod.
Postoji još mali milion situacija u kojoj može nastati zajeb.
Da se razumijemo, nadam se da neće napraviti nijedan zajeb.

BTW, zašto misliš da je Kimi odgovoran za gubitak 1-2 u Singapuru?
Nije ni Vettel.
Mogao si naći bolji primjer, recimo, VN Italije 2018.
Naginjem Leclercu zato što smatram da je bolji vozač od Sainza, i ako mi je i Sainz drag vozač. Žao mi je što bas u Ferrariju mora da se bori protiv boljeg. I želim vjerovati ove godine u naslov prvaka, naročito sada, posle ovakvog početka. Svjestan sam da tu još može biti svega što si gore naveo, jer znamo na šta su spremni Ferrarijevi protivnici, vidjeli smo to prošle sezone... ali ako bolid I Charli budu na nivou, ne pomaze im ni prljavstina.

Što se tiče prošlosti ne zelim se vracati, samo sam pomenuo... to je bilo bolno za svakog navijači Ferrarija.

gosuasus
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god
Nekoliko tehničkih novotarija:

Budući da su rezultati dobiveni simulacijama uvelike pozitivni, prema pisanju Motorsport.it-a, postoji želja da se evolucijski iskorak dogodi već u Americi

-u vezi elemenata ERS-a, nadogradnje na MGU-K, kontrolnu elektroniku i bateriju se navodno očekuju u Miamiju
-promjena podnice u Imoli
-drugi (novi) motor u Barceloni

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Verovatno moje crvene ih hvata strah od moći Njuija i njegovih razvojnih koraka tokom sezone. Bolje je ubaciti što više poena kada su malo u bulu, nego da čekaju da se on probudi

nelinjo
Formula 2
Formula 2
gjoko-mkd je napisao/la: 14.04.2022., 22:53 Verovatno moje crvene ih hvata strah od moći Njuija i njegovih razvojnih koraka tokom sezone. Bolje je ubaciti što više poena kada su malo u bulu, nego da čekaju da se on probudi
Čini mi se da je sad obratno... da Bullovi strahuju od crvenih :shush: :lolz:

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
Neweyjeva genijalnost ne može nadomijestit mehanički know how tvornice sokića.
slika

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Dodatne 2-3 desetinke ovisno o osjetljivosti staze na snagu motora :chill:

Ko plitak potok.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

nelinjo
Formula 2
Formula 2
Ferrarijevi inžinjeri još uvijek rade ‘punom parom’ na poboljšanju pouzdanosti i skupljanju podataka kako bi povećali snagu motora za dodatnih 15 KS u odnosu na motor s kojim su započeli sezonu, ako ekipa nakon Imole dobije zeleno svjetlo za to (trenutno su ekipi zadovoljni prikupljenim podacima i cijelim programom pouzdanosti). Poboljšana pouzdanost V6 motora sa unutrašnjim sagorijevanjem bi im omogućila korištenje agresivnijih mapa motora i time podešavanja motora za veći isporuku snage. Prvi motor koji je trenutno u upotrebi i koji je u dobrom stanju bi se trebao nastaviti koristiti na slobodnim treninzima.

Ferarri trenutno radi na novoj podnici koja bi trebala eliminirati poskakivanje. Nije tačno poznato kada će je ekipa uvesti, ali to će se desiti tokom prvog dijela sezone. Za drugi dio sezone Ferrari radi na novom, naprednom zadnjem ovjesu kako bi potpuno eliminirali ovaj problem. Red Bull je zadnjeg dana testiranja uveo sličan ovjes, kojim su u potpunosti eliminirali poskakivanje. Ferrari dalje planira novo zadnje krilo koje bi trebalo poboljšati aerodinamičku efikasnost.

Talijanska ekipa je svjesna da F1-75 posjeduje odličnu bazu za razvoj, ali Ferrari zbog ograničenja budžeta ima oprezan pristup razvoju te će nadogradnje donositi samo onda kada se one dokažu kao poboljšanje. Ferrari uz to već razmišlja o bolidu za 2023. godinu i žele uštediti na vremenu kojeg će imati na raspolaganju u zračnom tunelu.

u Maranelu se izgleda ne spava! :D

Frantic
Formula 1
Formula 1
Budi drug pa podijeli link, hebemu miša....
Ja ti vjerujem (čisto sumnjam da bi iko "izmislio" ovakav i ovoliki post), ali pitam za prijatelja. :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

nelinjo
Formula 2
Formula 2
Frantic je napisao/la: 15.04.2022., 21:57 Budi drug pa podijeli link, hebemu miša....
Ja ti vjerujem (čisto sumnjam da bi iko "izmislio" ovakav i ovoliki post), ali pitam za prijatelja. :mrgreen:
ovo sam preuzeo sa f1-bih. ozbiljan sajt 100% :lolz:

Frantic
Formula 1
Formula 1
A-ha. :pivo:
To im je danas bila vijest, nisam upratio.
Vidim, iskopano od Duchesse, vjerovatno i Turinija.
Očekivano, i nadam se, u dobrom pravcu.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Frantic je napisao/la: 15.04.2022., 21:57 Budi drug pa podijeli link, hebemu miša....
https://www.formu1a.uno/ferrari-rispond ... te-novita/

nelinjo
Formula 2
Formula 2
Ferrari radi veliki posao! novi, jači motor, novo zadnje vješanje, koje stiže vjerovatno na ljeto ili posle ljetnje pauze. do tada ce pokušati podnicom da smanje poskakivanje i poboljšaju aerodinamičku efikasnost! Čini se ipak da u Ferrariju ovaj put dobro znaju šta rade. :) I Red Bull radi punom parom, a jedino Mečka za sada laganica... čekaju da se ovi ispucaju, pa onda u napad :lolz:

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
:aww:

slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: sve powered by honda
bzvz.
jedino pozitivno je lecov sat. :mrgreen:
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
zekohonda je napisao/la: 20.04.2022., 12:54 bzvz.
jedino pozitivno je lecov sat. :mrgreen:
:rofl: :rofl: :klanjam:
Dali mu novi.

Face im malo vuku kao da su iz japanskih anime-a.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡