F1 Vijesti

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Navija za: Ferrari
Kontakt:
Pastor je napisao/la: 07.10.2022., 02:27
AMG je napisao/la: 06.10.2022., 14:02 Pastor

Kakvom se to rupom može legalno prekoračiti fiksnu sumu? Je li postoji neka ideja?

Ne znam je li samo meni ova tvoja tvrdnja zvuči preglupo ili je nešto treće alinije to stvar koja bi se mogla interpretirati na više načina kao npr. stražnje krilo...
Fino. Potroše više, ali zahvaljujući rupi (kojih sigurno ima) određene troškove izostave iz budžeta. To bi bilo legalno prekoračenje. FIA ne može ništa kazniti, jer je njihov propust. Može samo zakrpiti rupu za ubuduće.
Ali to onda nije nađena rupa u pravilu već zloupotreba za stjecanje prednosti.
"What a little star." May 26, 2012.

Yilla
Karting
Karting
S nama već: 5 god 3 mj
:rofl: :rofl: Je, kao da će se momčadi zamarati moralnim implikacijama prilikom proučavanja tih pravila. Ako postoji rupa, naravno da će je iskoristiti, na FIA-i je da ju zakrpa.

AMG
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Pastor je napisao/la: 07.10.2022., 02:27
AMG je napisao/la: 06.10.2022., 14:02 Pastor

Kakvom se to rupom može legalno prekoračiti fiksnu sumu? Je li postoji neka ideja?

Ne znam je li samo meni ova tvoja tvrdnja zvuči preglupo ili je nešto treće alinije to stvar koja bi se mogla interpretirati na više načina kao npr. stražnje krilo...
Fino. Potroše više, ali zahvaljujući rupi (kojih sigurno ima) određene troškove izostave iz budžeta. To bi bilo legalno prekoračenje. FIA ne može ništa kazniti, jer je njihov propust. Može samo zakrpiti rupu za ubuduće.
Nemoguće je raspravljati se s tobom, ne znam radiš li to namjerno ili jednostavno ne razumiješ čak niti ono što sam napišeš.

"Određene troškove izostave it budgeta"
- Ja ne znam kako si doso do zaključka da je to bilo kako legalno...
slika slika

Yilla
Karting
Karting
Nije ništa čovjek krivo napisao, samo nije objasnio.

Kako su mi financije struka evo na primjeru kapitalizacije troškova. U računovodstvu postoji područje koje se izričito bavi kapitalizacijom troškova. Što to znači, to znači ako si potrošio na primjer milijun eura na nešto pod određenim uvjetima to možeš priznati na imovinu a ne kao trošak koji ti umanjuje dobit. To rade na primjer softverske firme koje na primjer trošak zaposlenika za razvoj određenog softvera prebacuju na vrijednost dugotrajne imovine, odnosno vrijednost tog softvera umjesto da te plaće proknjiže kao trošak. U toj godini ti je prikazani trošak, onaj koji prolazi kroz račun dobiti i gubitka manji, dobit je veća itd. U idućim godinama se taj trošak skida s imovine kroz amortizaciju.

Pa na primjer, nije teško zamisliti situaciju Red Bulla koji ima 5 firmi koji rade za F1 da je neki trošak kapitalizirao pod izlikom da se ne odnosi na trenutni period ili opće na F1 (možda te firme rade i nešto drugo) a zapravo ima koristi od samog tog razvoja. Poanta je da FIA mora izričito jasno definirati doslovce svaki dolar koji se smije potrošiti i na što se točno mora odnositi a kad imaš paket pravila poput budget capa koji vjerojatno obuhvaća tone i tone stavki, vrlo je lako da FIA nije obuhvatila apsolutno sva područja i da su ovi iskoristili to jer nije jasno definirano. U tom slučaju FIA ne može ništa jer nije jasno definirala, nešto poput wordinga za Safety car gdje su promijenili iz any u all jer su ovi shvatili da any ne znači all iako se podrazumijeva, ali na sudu ti to neće proći jer mora biti jasno definirano.

Uglavnom, sve je nagađanje trenutačno dok se ne zna prava priroda prekoračenja ali nije teško zamisliti neku takvu situaciju oko koje može doći do različitog interpretiranja pravila.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
@yilla
prije ove afere sa navodnim prekoračenjem budžeta sam tražio malo o finacijskim pravilima, pa citiram svezi dugotrajne imovine:
Capital expenditure is also restricted, thus preventing wealthier teams from constantly upgrading their facilities, further reducing the gap between rich and poor.

više na:

https://www.fia.com/sites/default/files ... -02-18.pdf
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Yilla
Karting
Karting
@zekohonda

Ma to sam samo uzeo kao primjer koliko je lako prikazati troškove manjima nego što zaista jesu, nisam proučavao pravila. Puno je vjerojatnije da su nešto muljali na priznavanju troškova između firmi nego na samoj kapitalizaciji. U svakom slučaju je poanta da ako si malo kreativniji vjerojatno vrlo lako možeš naći neko područje koje FIA nije striktno definirala i tu napumpat troškova.

Yilla
Karting
Karting
@zeko

Sad sam bacio oko na ovaj tvoj link, ako su to cost cap pravila, to je smiješno, moj diplomski rad ima više stranica od ovog :rofl: :rofl: Neki malo bolji računovođa može imati field day s ovim :rofl:

MSC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
A dobro, samo i ostale momčadi imaju jake financijaše i nije to baš tako prosto. Kao da drugi ne znaju outsourceat.

Po tome bi ispalo jednostavno kao da izvlačiš novac tako što ženi plaćaš najam poslovnog prostora ili kupiš automobil da si smanjiš dobit, kako se u biti nepotrebno skupi auti na firmu i uzimaju.

Yilla
Karting
Karting
Ma dobro, malo je kompleksnije od kupovanja auta na firmu, ali je princip isti. Svi će tražiti te rupe i iskoristiti ih maksimalno koliko mogu dok ih ne uhvate jer kao što si rekao, svi imaju vrhunske financijaše.

Ovog puta je to možda Red Bull, idući puta će biti Mercedes ili Ferrari. Zato treba sačekati i vidjeti na što se točno odnosi povreda pravilnika.

MSC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Pa i ja sam tako rekao. Treba pričekati, i ako se nedvojebno utvrdi da su krivi, oderat ih koliko god se može jer je to onda najditektniji oblik varanja.

Ako nisu krivi, sve druge momčadi koje su ih prozivale neka se obavezno ispričaju.

Isto tako, curenje informacija iz FIAe je frapantno, jer tako mogu curit i tehnički i bilo koji drugi, zlata vrijedni podatci.

GP2Engine
Karting
Karting
S nama već: 4 god
Potvrđeno, Gasly u Alpini

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
oćemo danas saznat tko je, a tko nije prekoračio dozvoljeni budžet za 2021.?
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
https://twitter.com/PhilDuncanF1/status/1579397783853072384

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
fala sarma.
ovaj iz fia-e kaže :
“Personally, I actually don't know the figures. '' pa
''"If there were to be any breaches, I think everybody knows what those breaches would be classified as in terms of procedural, minor and material.''

koji k???? :mad:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
zekohonda je napisao/la: 10.10.2022., 12:31 fala sarma.
ovaj iz fia-e kaže :
“Personally, I actually don't know the figures. '' pa
''"If there were to be any breaches, I think everybody knows what those breaches would be classified as in terms of procedural, minor and material.''

koji k???? :mad:
Znaće i on predveče :shush:
:mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Ma šta god bude objavljeno, određena ekipa će se pjeniti i izmišljati teorije zavjere. Ono, vjeruj više traču nego oficijalnom izvoru. Dok s druge strane, kada je neko iz njihovog tabora, vjeruj više njemu nego svojim očima...

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
Ovo je isto rekao taj iz FIA-e što @zeko kaže:
FIA vice president for sport Robert Reid says there has been “too much talk” and “wild speculation” ahead of Monday’s release of the 2021 Formula 1 cost cap analysis results.
Najbolje sačekati i vidjeti što će FIA objavit, ali mislim da to budu baš "proceduralne i manje greške"...
Više vjerujem da je RB preveslao FIA-u i ostale, nego da je sam nešto baš izmuljario...

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
https://twitter.com/ChrisMedlandF1/status/1579487380566085632 Erik kaže 1-2 mil € i to zbog izostanka sa posla zbog bolesti, a ne razvoja :misli:
https://twitter.com/ErikvHaren/status/1579486813198356480 Uglavnom, tresla se brda rodio se miš...

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Znači "bolovanje i reprezentacija" :rofl:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
Sarma je napisao/la: 10.10.2022., 17:13 https://twitter.com/ChrisMedlandF1/status/1579487380566085632 Erik kaže 1-2 mil € i to zbog izostanka sa posla zbog bolesti, a ne razvoja :misli:
https://twitter.com/ErikvHaren/status/1579486813198356480 Uglavnom, tresla se brda rodio se miš...
Ako FIA kaže da je premašeno 5% od budžeta ne može biti 1-2milijuna nikako, ovaj Erik previše brani Bikove i Narančaste.
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡