Neki dijelovi su kopija sa predstavljanja W10, kao npr. sidepodi. A neki su sa razvijenog W10, kao npr. prednje krilo. Više sliči ovogodišnjem. Nemam ništa protiv kopiranja, ali ovo je previše. Haas nije ni blizu ovoliko iskopiran. AlphaTauri jes kopirao sidepode i zadnji kraj, ali ova krilca oko sidepoda su njihov dizajn, kao i prednje krilo, nos i bargeboardi. Još je Racing Point prošle godine u drugom dijelu sezone dizajnirao sidepode i zadnji kraj sličan Red Bullu, jer im je dizajner i radio prije u Red Bullu. Da bi ove godine napravili totalni preokret i samo obojili W10...
Evo baš sam čitao da su imali problema sa naljepnicama. Svježe naljepljene izgleda...
Pastor je napisao/la: 19.02.2020., 14:12
Neki dijelovi su kopija sa predstavljanja W10, kao npr. sidepodi. A neki su sa razvijenog W10, kao npr. prednje krilo. Više sliči ovogodišnjem. Nemam ništa protiv kopiranja, ali ovo je previše. Haas nije ni blizu ovoliko iskopiran. AlphaTauri jes kopirao sidepode i zadnji kraj, ali ova krilca oko sidepoda su njihov dizajn, kao i prednje krilo, nos i bargeboardi. Još je Racing Point prošle godine u drugom dijelu sezone dizajnirao sidepode i zadnji kraj sličan Red Bullu, jer im je dizajner i radio prije u Red Bullu. Da bi ove godine napravili totalni preokret i samo obojili W10...
Evo baš sam čitao da su imali problema sa naljepnicama. Svježe naljepljene izgleda...
Pastor je napisao/la: 19.02.2020., 14:12
Neki već kažu da je ovaj njihov dizajn kocka, pogotovo što se razvoja tiče, kopija možda bude radila dobro u početku, ali tokom sezone bi mogla da pada jer moraju razvijati nešto što su iskopirali
zekohonda je napisao/la: 19.02.2020., 14:16
nije brixworth nego brackley.
U Brackley ga sklapaju jel, a u Brixworthu je aero-tunel?
gidra je napisao/la: 19.02.2020., 14:20
Kaje sidepod?
Sidepod - bočni usisnik koji služi za hlađenje motora, otvori sa strane kokpita vozača, odmah iza prednjih točkova/kotača, veličina bočnog usisnika je obrnuto proporcionalna aerodinamičkoj efikasnosti bolida, direktno proporcionalna efikasnosti hlađenja motora, mjenjača i ostalih komponenti "ispod haube"
Ma ne brinem ja za njihov "razvoj". Samo će ubacivati novije dijelove sa razvijanog W10... A možda ponešto i sa W11.
Haas je prošle godine imao svoje prednje krilo, i onda su pred kraj sezone testirali slično Ferrarijevom sa početka sezone. I ove godine imaju skoro isto kao Ferrarijevo.
Btw prema kokpit kamerama Ferrari sto je god radio cijelu zimu sa stražnjim krajem i dalje ne funkcionira jer im zadnji kraj bježi svaki put u sporim zavojima.
gidra je napisao/la: 19.02.2020., 14:39
Oh, thx for your deep summery but as IT stands we are Croatians and there is no need to write english phrases on this forum.
Pa tu bih se čak i složio, al ozbiljno. Dost puta mise desi da se priča o nčem na bolidu i koristi se engleski, a pojma nemam kaj je to.
Neki dijelovi bolida jednostavno bolje zvuce na engleskom s obzirom da ne postoji jedna rijec na hrvatskom za npr. sidepod.
Dok recimo prednje krilo znamo sto je, imamo svoju rijec i nema potrebe da kazemo wing.
Dok recimo za T wing ne bih koristo rijec T krilo nego T wing.
Ne znam, sidepod je termin koji se godinama koristi na našim portalima i društvenim mrežama, valjda jer je jednostavnije i brže za napisati nego bočni usisnik
Isto kao blown difuzor, nećemo sad ići prevoditi "oduvani difuzor"
Ne znam baš , još od starog GP1 foruma nismo koristili te zapadnjačke fraze, ovako sve skupa izgleda kao da pišemo poput povratnika iz Kanade koji je tamo bježao od rata, poput onog kandidata za predjsenika Borisa Mikšića ili ako s zvao, ali vratimo se na temu.
Lawrence Stroll odkad je spasio RP izleda da je malo pronjuškao sa Totom rezultat je da RP ima identičan front wing,rear wing, nose, turning vanes,bargeboard,sidepod, roll hoop layout kao W10. Očekujemo li Lancea za volanom W12?
Nadam se da sam se uklopio u novu generaciju prepisivača sa tuđih foruma i da ćemo se lakše razumijet.
Razumjet ćemo se, sve dok ne počnete izmišljati nove nazive za sve nabrojano... Ali ne znam čemu pitanje šta je sidepod? Ako pratiš F1 znaš šta je, isto ko i ja...
front wing - prednje krilo
rear wing - zadnje krilo, stabilizator
nose - nos
turning vanes - okretni noževi, okretne lopatice ispod nosa bolida, te na samom bargeboardu
bargeboard - barža ploča??!! barža tabla?! dereglija ploča/tabla!!!!!! (google translate )
sidepod - bočni usisnik
roll hoop - "obruč" usisnik tj. gornji usisnik